Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
nieeeeee, Jimmy margarin ee! Margarin je jeden z najhorsich vynalezov. Emulgovany rastlinny olej je zly - nieje to ani voda ani olej. A telo je z toho zmagorene.....
To uz radsej by som jedol jeleni loj z drogerie.
Fjord, vyskusaj si vytopit maslo, zvysok toho mliecneho lahko z vrchu zoberies lyzickou, a cisty tuk Ti ostane. Je to chutne.
To uz radsej by som jedol jeleni loj z drogerie.
Fjord, vyskusaj si vytopit maslo, zvysok toho mliecneho lahko z vrchu zoberies lyzickou, a cisty tuk Ti ostane. Je to chutne.
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
jj margarín je ještě horší než máslo.. to bych do sebe nedostala už vůbec.
Venet:
"vytopit"..myslíš přepustit máslo..jako ghí? Jj to by taky šlo. Možná ale přejdu raději na tvarohový pomazánky, to je přeci jen v nečem lepší než to máslo.
Omluva za OT..
Venet:
"vytopit"..myslíš přepustit máslo..jako ghí? Jj to by taky šlo. Možná ale přejdu raději na tvarohový pomazánky, to je přeci jen v nečem lepší než to máslo.
Omluva za OT..
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Fjord, jj ghi.
A aby som nebol uplne OT, tak ako pripravujete ryby?
Taky pstruh na masle s kuskom rozmarinu, trosku citrona
A aby som nebol uplne OT, tak ako pripravujete ryby?
Taky pstruh na masle s kuskom rozmarinu, trosku citrona
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Zalezi jak kterou. Nektere ryby nemusis korenit, az na spetku soli, vubec (kvalitni tunak/losos/kapr/candat). Nektere na druhou stranu musis pripravit s korenim ci omackou, nebot nemaji zadnou specifickou chut (treska/pangas). Nicmene univerzalne platne heslo je 's citem'.
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Jimmy, tak skus.... uhor, sumec, zubac ( s tymito nemam ziadne skusenosti) ako je ich najlepsie a najrychlejsie pripravit? Berme ze treska a pangas bude trosku obtiazne zohnat v prip. PA dobe
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Omlouvám se za offtopic, ale nemůžu se zdržet. Tady se zase rozvíjí iracionalita formou nadávání na margarin. Myslím že je potřeba exkurs do historie, aby bylo jasné, kde je místo pro margarin - za vlády Napoleona III. ve Francii dostali vynálezci ztužování rostlinných tuků státní cenu. Ta hmota byla prostě vyvinutá pro potřeby válečného zásobování. Voják nesoucí na zádech sklenici oleje nese hmotnost obalu (u skleněných až 100%) navíc, nehledě na potíže s rozlíváním nedobře zabezpečených nádob. Proč bych měl jíst ztužený tuk doma, když si můžu dopřát tekuté oleje v řadě provedení. Ale jako přísada stravy na pochodu je dobrý (a to dokonce úplně běžný ztužený tuk, žádné imitace másla).
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
2 Venet: Se sumcem a zubacem zkusenosti nemam, nicmene uhore klidne pouze upect/ugrilovat. Uhori maso je velmi chutne a nepotrebuje moc koreni. Dokonce, pokud se nalozi do spravne marinady, tak se po par dnech da jist i syrove. Jinak se obecne ridim zasadou, ze cim je maso samo o sobe chutove vyraznejsi (a to z libovolneho zvirete), tim min koreni (vyjma soli) potrebuje. Tenhle pristup mne zatim nikdy nezklamal.
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
zubáč je fajnový a bez malých kostičiek, úhor je fajnový údený, ale či bude doba a možnosť opiecť to na otvorenom ohni kôli hladným krkom v okolí, to je otázka.
ďalším dôvodom mať vlastný rybníček je ten, že naši sociálne slabší občania budú rabovať všetky rieky so záclonami a inými spôsobmi a nič tam neostane
ďalším dôvodom mať vlastný rybníček je ten, že naši sociálne slabší občania budú rabovať všetky rieky so záclonami a inými spôsobmi a nič tam neostane
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Skoda že nám tu nemigruje losos. Je to výborná ryba, co se týká vitamínů a výživy. Asi se stanu v příštím životě grizzlym
Co se týká přípravy, tak jsem měla kdysi nejraděj opíkačku - tedy rybka natřená lákem z česeku, koření a oleje a pomalu opíkané na dřevěném uhlí. A jInak klasika na pánvičce -s trochou másla, kmínu, pokapané citronem.
A k těm margarínům - pokud by to bylo jen z oleje, tak ok, ale jaksi je tam tolik náhražek,že se to nějakému zdravému jídlu zdaleka vyhýbá. Ještě dělají reklamy, na zdravé srdce Tuk je potřeba, ale jde o to, co je v něm za další potforstva. Jako vynález je to ale určitě výborný nápad. Ačkoli jsem vegetarián, tak pokud bych si měla vybrat, tak než margarín, tak bych dala přednost domácímu sádlu.
Co se týká přípravy, tak jsem měla kdysi nejraděj opíkačku - tedy rybka natřená lákem z česeku, koření a oleje a pomalu opíkané na dřevěném uhlí. A jInak klasika na pánvičce -s trochou másla, kmínu, pokapané citronem.
A k těm margarínům - pokud by to bylo jen z oleje, tak ok, ale jaksi je tam tolik náhražek,že se to nějakému zdravému jídlu zdaleka vyhýbá. Ještě dělají reklamy, na zdravé srdce Tuk je potřeba, ale jde o to, co je v něm za další potforstva. Jako vynález je to ale určitě výborný nápad. Ačkoli jsem vegetarián, tak pokud bych si měla vybrat, tak než margarín, tak bych dala přednost domácímu sádlu.
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
AD anketa - zabit rybu neni problem (stejne jako zrzavi lide nema dusi ), pripravit teoreticky take ne (pokud to neni fugu fish). Mozna tady nedohlednu nejake slozite dusledky zpracovani ryb, koukam na to pouze ze simple hlediska chytit&sezrat.
-
- VIP
- Příspěvky: 766
- Registrován: 04.04.2012 14:26
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Dal jsem prvni moznost,protoze ji chytim,zabiju,vykucham a ocistim,dokonce ji i pripravim k jidlu,ale pro nekoho kdo to sezere.Ja se ryby nedotknu.Mam blok od skolky a to uz je peknych par let .Jinak ostatni zvirata mi nevadi.Jako malej jsem zacinal na kralikach,slepicich a pomahal pri zabijackach.Jsem reznik,takze krava,prase,koza,ovce,srna, nejsou u me problem.Nikdy jsem nezabil psa a kone.Oboje uz jsem ale jedl a v pohode V pripade nouze bych,ale setrne odpravil i tyto dva spolecniky.Jen u kone bych vahal a musel by byt asi neschopny chuze.
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Kun se na zapade strilel revolverem do hlavy stejne jako krava za starych casu se kun ci krava privazala ke sloupu a podrezal se ji krk a pak se zvire nechalo vykrvacet jasne muselo se trochu ustoupit ,zvire krvacelo a umirajici kun kolem sebe kope ono tak za 2 minutu ci drive vykrvaci .......
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
U zabiti velkych zvirat se vlastne jedna o vykrvaceni a telo savce je vlastne 90 % vody a tak ocelove zbrane dobre funguji a tak treba jelenec za sazeny sipem do plic vykrvaci ,tedy ztrati ven a dovnitr 40% krve a tlak krve je nizky tlak ze se nemuze okyslicovat mozek a zvire ztraci vedomi a clovek take a tak takovemu rimskemu legionari slo o to snizit krevni tlak nepriteli ,pouze myslivci si to neuvedomuji,ale to jsou notoricti pitomci a byli uz pred 30 lety a tihle pitomci vychovali novou generaci pitomcu ...... jelenec zasazeny sipem do plic se svali asi za 6 vterin a je problem je s tim, ze jeste muze ubehnout 150 metru ......tak i velka zvirata se nechaji zabit lehce velkym reznickym nozem proste vykrvacenim ......
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Zadala jsem, že nemám problém rybu zabít & připravit, přestože naposled, co jsem měla tu čest praštit kapra po hlavě bylo poprvé a naposled asi v 8 letech... Ne že by mi to vadilo, ale prostě jsem se k tomu od té doby nedostala Co se týče pitvání zvířat, no problem, měli jsme ve škole v rámci morfologie zvířat pitvat rybu, žábu, potkana a kuře. Kupodivu nejvíc se mi příčilo pitvat potkánka - taky to má co dělat s citovou vazbou na domácí mazlíčky Vím o stavbě zvířat natolik, abych jim nepřestřihla střeva nebo nepropíchla žlučník.
Btw, to co v jednom příspěvku říká McGyver (že člověk by neměl jíst maso, pokud není sám schopen zabít zvíře) mi došlo před pár měsíci tak nějak samovolně. Představte si, kolik by po světě najednou běhalo vegetariánů, kdyby si všichni museli zabít vlastní večeři
Už přes dva měsíce jsem se nedotkla masa (i když ryby jím několikrát do týdne) a ani mi to nechybí. Nedokážu si představit, že bych podřízla krávu nebo ovečku jenom kvůli tomu, abych se najedla. Slepici nebo ptactvo obecně možná, ale než si pořídíme vlastní slepice, tak to nebudu vědět Přiznám ale, že mě občas popadne chuť na tatarák, to zase jo.
Btw, to co v jednom příspěvku říká McGyver (že člověk by neměl jíst maso, pokud není sám schopen zabít zvíře) mi došlo před pár měsíci tak nějak samovolně. Představte si, kolik by po světě najednou běhalo vegetariánů, kdyby si všichni museli zabít vlastní večeři
Už přes dva měsíce jsem se nedotkla masa (i když ryby jím několikrát do týdne) a ani mi to nechybí. Nedokážu si představit, že bych podřízla krávu nebo ovečku jenom kvůli tomu, abych se najedla. Slepici nebo ptactvo obecně možná, ale než si pořídíme vlastní slepice, tak to nebudu vědět Přiznám ale, že mě občas popadne chuť na tatarák, to zase jo.
- bivoj
- VIP
- Příspěvky: 4373
- Registrován: 03.09.2012 19:54
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Tertium corpus de Solari system
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Říkat, že nejím maso, pouze ryby, je oxymoron. Asi jako svítání na západě. Rybí maso je prostě jen další druh masa, jako je vepřové, drůbeží, hovězí, plazí... Tak stejně tak je i rybí maso prostě maso.
Jinak k anketě - nejenom rybu, jako správný chlap dokážu zabít a zpracovat cokoliv, od krávy po zabití a zpracování třeba takové mrkve nebo pažitky. (To si třeba jaksi vegetariáni nepřipouští, že taky zabíjejí živý organismus... )
Jinak k anketě - nejenom rybu, jako správný chlap dokážu zabít a zpracovat cokoliv, od krávy po zabití a zpracování třeba takové mrkve nebo pažitky. (To si třeba jaksi vegetariáni nepřipouští, že taky zabíjejí živý organismus... )
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Slepice a králíky jsem viděl zabít, kuchat a stahovat hodněkrát u rodičů a myslím, že by s tím problém nebyl ani u mě. Napřesrok plánujeme založit chov různé drůbeže tak se uvidí jaký jsem hrdina
Zatím jsem neměl příležitost/nutnost to dělat.
OT: rybám obecně se v jídelníčku vyhýbám a jím jen v nutnosti, nějak jsem nepochopil proč všechny musí mít ty špičaté kosti tak nějak náhodně rozprostřené v mase, aby to člověk musel totálně rozpitvat do mrtě.
Zatím jsem neměl příležitost/nutnost to dělat.
OT: rybám obecně se v jídelníčku vyhýbám a jím jen v nutnosti, nějak jsem nepochopil proč všechny musí mít ty špičaté kosti tak nějak náhodně rozprostřené v mase, aby to člověk musel totálně rozpitvat do mrtě.
- Rudolf Steiner
- Příspěvky: 167
- Registrován: 25.09.2012 11:32
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Landkreis Aussig
- Kontaktovat uživatele:
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Nejsem sice rybář, ale jsem myslivec, takže zvěř ulovit, vyvrhnout, rozporcovat i upravit za pokrm není pro mě problém. Rybu připravuji každoročně na vánoce.
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Promiň, ještě jsem si nezvykla, že to rejpálkům musím vysvětlovat zvlášť... Oprava: "Vyhýbám se všem masům KROMĚ RYBÍHO."bivoj píše:Říkat, že nejím maso, pouze ryby, je oxymoron. Asi jako svítání na západě. Rybí maso je prostě jen další druh masa, jako je vepřové, drůbeží, hovězí, plazí... Tak stejně tak je i rybí maso prostě maso.
Je zajímavé, jak začali všichni kolem mě slovíčkařit, jakmile jsem řekla, že jsem se masa (KROMĚ RYBÍHO) zřekla.
Ale chápu tvojí pointu. Je to jako říkat "Nejsem těhotná, možná jenom trošičku."
Popravdě to začalo spíš jako sociální experiment. Nikdy jsem netušila, kdo všechno se k tomu dokáže vyjádřit, mnohdy s opravdu hloupými názory ("Přece nepřestanu jíst maso, když už ho v tom supermarketu prodávají.")
Re: Anketa - dokážete zabít a připravit rybu?
Před týdnem jsem zjistila, že to dokážu - tedy u drůbeže. Jak je již párkrát zmíněno, jakáo malá jsem u toho taky byla, pomáhala jsem a moc mne to bavilo/slepice,králík,prase co si pamatuji/. Nyní jsem skákala radostí, že mládě došlo pomáhat a i přes docházku do mš se nebál donést mi bezhlavce na oškubání, s čím taky pomáhal. Takže odpověď by byla vybrána asi první, nicméně u další rybky doma si to zkusím.