Vakuovačka - vakuování nejen potravin
- Terminated Account
- Příspěvky: 3761
- Registrován: 19.08.2011 9:42
Vakuovačka - vakuování nejen potravin
Chci si koupit domácí kuchyňskou vakuovačku a svářečku fólií. Hlavním požadavkem je, aby bez problému vydržela několik let (min. 6 let) domácího provozu. Máte někdo zkušenosti, doporučení co a proč koupit?
Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin
Hlavně takovou co je schopná svařit běžné druhy folií.Např,nechvalně známý Zepter nabízel přístroj který svářel pouze jejich folie jež pochopitelně stály nesmysl jakož i samotný stroj.
Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin
Máti dostala vloni k vánocům tuhle.
Zatím sem si zavařil pár věcí jejich orig. fólií, třeba fášek od Aliveho:).
Nemám ji teda moc odzkoušenou, ale tváří se docela kvalitně zpracovaná.
Zatím sem si zavařil pár věcí jejich orig. fólií, třeba fášek od Aliveho:).
Nemám ji teda moc odzkoušenou, ale tváří se docela kvalitně zpracovaná.
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8795
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin
Homemade svářečka z trafopájky je jednoduchá a na věky. Jen tu odsavačku po domácku asi vyrobit nejde.
Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin
me by prave zajimalo jak je to s tema foliema co jdou varit a co ne. Ted jsem v praci objevil nekolik kol takoveho toho rukavu z pevne folie a pripadne mam pristup k sackum na akvarijni ryby za mrzke penize.. Tak jestli to tim jde varit nebo ne...
Uz delsi dobu po ni pokukuji a ted v nejblizsi dobe bych chtel koupit
Uz delsi dobu po ni pokukuji a ted v nejblizsi dobe bych chtel koupit
Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin
Zdravím Vás, neměl by být problém vařit každý materiál,který se v balení potravin používá, tudíž hlavně Polyethylen(Pe),Polypropylen(PP) a Polyester(Pet)(z něhož jsou i preppery po celém světě používané sáčky Mylar, ovšem firma Dupont si za své originální registrované výrobky nechává docela dobře zaplatit:-) a jejich různé varianty např. mohou být jejich kašírované kombinace, metalizované verze, zbarvené( bílé PP= SVD,WTD,STD),PPcast (takový jakoby pružný vytahovací materiál, v práci z něj dělají hlavně obaly na produkty jedné velké pekárny), různé antistatické úpravy, zvýšená kluznost atd. Nejdůležitější bude asi potřebná teplota ke svařování u různých materiálů a jejich různých tlouštěk aby byl spoj spolehlivý i když stává se občas, že nám vrátí zakázku proto, že se jim obal rozlepuje ve sváru,to většinou bývá špatným Pe,ale řeší se pak i barvy a použité lepidlo při kašíru. Já zatím tu domácí svářečku nemám,takže s těmi různými materiály ještě nemohu poreferovat v domácích podmínkách,ale mám ji v plánu koupit,protože mám přístup díky práci ke všem materiálům v surovém stavu, nebo už k hotovým vícevrstvým obalům, takže není problém si z nájezdů a nadnákladů vždycky při potřebě trošku vzít. Zřejmě by neměl být problém vařit doma ani silnější materiály, protože jedna paní v práci si nechává svářet nákupní tašky např. z pytlů na krmivo pro psy a to má kolem 130mikronů sílu.
Skvělé jsou například obaly na kávu a podobné výrobky, které se skládají z vrstvy čirého Pet na kterém je tisk na vnitřní straně, k tomu je přikašírován metalizovaný Pet vrstvou kovu dovnitř k tisku a k tomu celému je ještě nakašírován Pe různých tlouštěk, podle typu a gramáže obsahu. To už je obal s opravdu velmi dobrými bariérovými vlastnostmi.
Jinak u doma vyráběných a vařených sáčků, bych asi místo vakuování vyzkoušel nahradit vzduch dusíkem, co jsem viděl a četl tak pak není problém třeba u rýže či tak životnost klidně 10 let a více, ale to už jsem skoro u jiného tématu.
Skvělé jsou například obaly na kávu a podobné výrobky, které se skládají z vrstvy čirého Pet na kterém je tisk na vnitřní straně, k tomu je přikašírován metalizovaný Pet vrstvou kovu dovnitř k tisku a k tomu celému je ještě nakašírován Pe různých tlouštěk, podle typu a gramáže obsahu. To už je obal s opravdu velmi dobrými bariérovými vlastnostmi.
Jinak u doma vyráběných a vařených sáčků, bych asi místo vakuování vyzkoušel nahradit vzduch dusíkem, co jsem viděl a četl tak pak není problém třeba u rýže či tak životnost klidně 10 let a více, ale to už jsem skoro u jiného tématu.
Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin
Vždycky, když vyhazuju obal od MRE, říkám si, že do něj by se určitě zatavovalo a vakuovalo moc pěkně.
Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin
Sehnat svářečku nebude takový problém. S vakuovou baličkou to bude horší, jednu co se mi líbila jsem viděl na letáku makra asi za 3-4000,- nějaká gastro dost podobná těm do kuchyně. ale v nerezu... jinak nic... teda až od 15t.kč. a dráž.
pár svářeček :
http://obchod.cacline.cz/pakove-impulsn ... ky~c7.html
e: Taky plánuji balení do ochané atmosféry než vakuové. je to pro mě zatím dostupnější.
Používám tento kousek k plné spokojenosti:
pár svářeček :
http://obchod.cacline.cz/pakove-impulsn ... ky~c7.html
e: Taky plánuji balení do ochané atmosféry než vakuové. je to pro mě zatím dostupnější.
Používám tento kousek k plné spokojenosti:
Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin
Já nyní pokukuji po téhle http://svarecky-folii.heureka.cz/domo-do-316l/ Hodnocení celkem vysoko, cena ujde si myslím. Doufám, že něco vydrží, s tou dobou ,,trvanlivosti" 6 let je to o náhodě bych řekl. Může se pokazit profi přes 10 tis. nebo může vydržet plast za 2 tis. V ceně postované svářečky je i 6metrový balík folie
Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin
Tak mi to nedalo a zkusil jsem svářečkou od Conceptu svařit obyčejnej (tenkej) mikrotenovej sáček.
Svár v pohodě, jenom odsátí vzduchu se nezdařilo - tenký sáček se hned na kraji přicucnul.
Svár v pohodě, jenom odsátí vzduchu se nezdařilo - tenký sáček se hned na kraji přicucnul.
Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin
Přesně tak. Ony ty silnější pytlíky (roury) se jen tak nezkroutí jak píšeš a navíc ty které mají být možné vakuovat by měli být zevnitř takové drážkové (mřížka), aby to při vysávání vzduchu nedělalo bubliny a vysálo se to v celém objemu pytlíku. Alespoň tak to bylo u naší vakuovačky.
Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin
Na základě internetových recenzí sem pořídil Laica VT 3111. První test mám za sebou . Sváří výborně i když by svár dle mého mohl být širší (asi 2mm). Řeším to třemi svary nalepenými na sebe. Vakuum dělá jak víno , lépe to ani nejde . Zatím jedu z originálních , teoreticky poměrně drahých folií ale v porovnání s konkurencí to je spíše lepší průměr . Na fotkách vypadá jako kovová ale nenechte se zmást, jde o plast který si myslím bude z dlouhodobého hlediska jediným slabým článkem zařízení . Při pročítání informací o svářečkách a jejich návaznosti na folie my vyšlo že igelitky a podobně sice svaříte víceméně s každou pokud svar nepřehřejete , problém ale nastane s vakuováním - vakuovací folie jsou z vnitřní strany drážkované což zajistí že se folie zcela neslepí a vzduch má kudy unikat. Vlastně si ani nedovedu představit jiné konstrukční řešení které by fungovalo. Zatím koupě rozhodně nelituji a mohu jen doporučit.
- DanBlack
- Příspěvky: 1484
- Registrován: 02.02.2012 23:19
- Pohlaví: malé, zrzavé
- Bydliště: Severní Čechy
Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin
Udělá se to úplně jednoduše - vakuovaný předmět zabalíš do jedné vrstvy fáče (klasický "mřížkový" obvaz) a pak teprve vložíš do sáčku.
Textilní vrstva zajistí přesně to samé co drážkování na original folii...
Textilní vrstva zajistí přesně to samé co drážkování na original folii...
Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin
mám obyčejnou etu již víc jak 15 let a spokojenost! Sváří co obchoďák dá(i klasický pytlíky na rohlíky dokonce i pytle na odpadky ty tlustý) a je stále v provozu bez problémů:yes jinak cena do 1000Kč se vejdeš
-
- Příspěvky: 928
- Registrován: 11.02.2014 10:56
Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin
Tak pár zkušeností s vakuováním. Podařilo se mi koupit na bazošu slušnou, mírně jetou vakuovačku za slušny peníze (http://www.homeplus.cz/homeplus/eshop/1 ... ka-YJS-600). Není to tak jednoduchy jak to vypadá na první pohled. Vybíral jsem napřed sáčky na vakuování a mylar jsem zavrhnul, protože to je hodně předraženej drek. Zásoby budou ve sklepě v temnu a chladnu a ještě v plastovém sudu, a tak to nemusí být zrovna v tomto obalu. Volba nakonec padla na vícevrstvé sáčky PA-PE (polyamid-polyetylen) se sílou stěny 0,12mm. Fakt je, že žádný materiál sáčku nezajistí vakuum natrvalo a po určitém čase dojde k průniku z vnějšího prostředí. Začal jsem vakuovat zatím jenom trvanlivé potraviny (rýže) a chtěl jsem postup vylepšit o kyslíkové absorbéry. Bohužel v ČR je nekoupíte a jedinná firma která je prodává vyžaduje před koupí konzultaci o účelu použití. Emailová komunikace se zástupcem firmy by byla na samostatný příspěvek
Dají se ale bez problémů objednat na http://shop.conserva.de/de/12-sauerstoff-absorber .
Po zavakuování (tato vakuovačka dělá dost vysoký stupeň vakua) vznikl neforemný balvan rýže, velice tvrdý a pevný. Protože mi vadil tvar, který je pro další uskladnění nevhodný, pokusil jsem se dát sáček s rýží při vakuování do krabice aby vnější tvar byl trochu přijatelnější pro skladování. To se bohužel nepovedlo, protože sáček se v místě sváru deformuje a špatně se svaří. Tyto trvanlivé potraviny nebudu točit, protože životnost rýže, luštěnin ap. je i několik desítek let. Do sáčku před vakuováním dávám část původního obalu, abych věděl co to je za druh a některé další údaje. A když žádná krize nenastane, tak budu mít jako důchodce co jíst
A protože jeden ze scénařů řešení budoucí finanční krize je masivní inflace, tak to je i rozumny uložení finančních prostředků, protože za deset, patnáct let bude cena jednoho kilogramu trvanlivých potravin asi úplně jiná než dnes, určitě ne levnější.
Dají se ale bez problémů objednat na http://shop.conserva.de/de/12-sauerstoff-absorber .
Po zavakuování (tato vakuovačka dělá dost vysoký stupeň vakua) vznikl neforemný balvan rýže, velice tvrdý a pevný. Protože mi vadil tvar, který je pro další uskladnění nevhodný, pokusil jsem se dát sáček s rýží při vakuování do krabice aby vnější tvar byl trochu přijatelnější pro skladování. To se bohužel nepovedlo, protože sáček se v místě sváru deformuje a špatně se svaří. Tyto trvanlivé potraviny nebudu točit, protože životnost rýže, luštěnin ap. je i několik desítek let. Do sáčku před vakuováním dávám část původního obalu, abych věděl co to je za druh a některé další údaje. A když žádná krize nenastane, tak budu mít jako důchodce co jíst
A protože jeden ze scénařů řešení budoucí finanční krize je masivní inflace, tak to je i rozumny uložení finančních prostředků, protože za deset, patnáct let bude cena jednoho kilogramu trvanlivých potravin asi úplně jiná než dnes, určitě ne levnější.
Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin
Zdravotně nezávadný kyslíkový absorbér je pytlíček obilí.
-
- Příspěvky: 928
- Registrován: 11.02.2014 10:56
Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin
To vím, ale neznám parametry, kolik gramů obilí spotřebuje kolik mililitrů kyslíku. A protože jsou to po zavakuování takovy neforemny balvany, tak to při vkládání do plastovyho sudu budu prosypávat pšenicí, abych vyplnil mezery a zároveň využil vlastnost obilí vydýchat kyslík. Sudy budou uzavřeny hermeticky a tak by to mohlo fungovat a využije se každy místečko. A už jsem taky při vakuování narazil. Z pěti tříkilových sáčků jsou dva bez vakua. Ta vakuovačka dělá hodně vysoky vakuum (≥ -27,5 "Hg /-0,931 Bar) a rýže ten sáček propíchla
Budu to muset vkládat do ještě jednoho sáčku. aby se to nestávalo. To jsem nečekal, že to bude taková věda.
Budu to muset vkládat do ještě jednoho sáčku. aby se to nestávalo. To jsem nečekal, že to bude taková věda.
- DanBlack
- Příspěvky: 1484
- Registrován: 02.02.2012 23:19
- Pohlaví: malé, zrzavé
- Bydliště: Severní Čechy
Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin
Zkus to dát do plátěného sáčku a až pak zavakuovat v igeliťáku...
(některé druhy rýže se prodávají v takových hezkých plátěných taštičkách)
(některé druhy rýže se prodávají v takových hezkých plátěných taštičkách)
Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin
Ty záporné hodnoty mě vcelku pobavilyJoe Azbest píše:... Ta vakuovačka dělá hodně vysoky vakuum (≥ -27,5 "Hg /-0,931 Bar) ....
-
- Příspěvky: 928
- Registrován: 11.02.2014 10:56
Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin
Je to zkopírovany z webu prodejce.
Budu to dávat před vakuováním do ještě jednoho igelitovyho pytlíku, který zůstane otevřený a jenom zesílí stěnu proti poškození. Ta rýže v těch plátěných pytlících je taky pěkně drahá a většinou jenom basmati. Já chci mít víc druhů. O víkendu vyzkouším.
Budu to dávat před vakuováním do ještě jednoho igelitovyho pytlíku, který zůstane otevřený a jenom zesílí stěnu proti poškození. Ta rýže v těch plátěných pytlících je taky pěkně drahá a většinou jenom basmati. Já chci mít víc druhů. O víkendu vyzkouším.