Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
-
- Příspěvky: 36
- Registrován: 26.03.2015 16:54
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Kroměříž
Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
Nikde jsem tu nenarazil na zmínku o přepuštěném másle. Kvalitně připravené vydrží ve sklenici velmi dlouho. Já kupuju v Polsku pod názvem ,maslo klarowane, za pár korun a přepouštím do sklenic.
Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
To by se mohlo hodit Mohl bys to rozepsat?
Technologie? Jde jenom o to rozpustit máslo a přelít ho do sklenice, nebo je tam něco víc?
Skladování? Co znamená hodně dlouho a v jakých podmínkách?
Technologie? Jde jenom o to rozpustit máslo a přelít ho do sklenice, nebo je tam něco víc?
Skladování? Co znamená hodně dlouho a v jakých podmínkách?
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
@Kacer: prepousteni masla je v podstate "destilace" co nejcistsiho tuku. Maslo rozpustis a na mirnem ohni varis (opatrne), aby se odparila voda. Kdyz budes sbitat penu, odstranis i mlecnou slozku, ale muzes ji tam i nechat, podle chuti. Muzes i trochu prisolit, jestli to mas rad. To je vsechno.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
Docela se divim, ze se z toho dela takova veda. Nase babicky to delaly po generace, ale kdyz se to dneska nazve honosne "ghi", muzete na tom vydelat majlant
Co se tyce trvanlivosti, to nevim, vetsinou se to pres zimu snedlo Babicka to delala v lete, kdyz kravy mely nejkvalitnejsi mliko (tedy vetsinu smetany prodavala, ale zasoby na zimu pro rodinu take byly nutne) a mela to v hlinenem hrnci ve sklepe, prikryte voskovanym papirem a prevazanym provazkem, zadny velky strachy s tim Po valce, kdyz kravy uz byly v JZD, pak uz to nedelala, nebyla krava ani maslo... Ale vratila se ktomu potom pozdeji, i kdyz rikala, ze z toho kupovaneho masla uz to neni ono...
Co se tyce trvanlivosti, to nevim, vetsinou se to pres zimu snedlo Babicka to delala v lete, kdyz kravy mely nejkvalitnejsi mliko (tedy vetsinu smetany prodavala, ale zasoby na zimu pro rodinu take byly nutne) a mela to v hlinenem hrnci ve sklepe, prikryte voskovanym papirem a prevazanym provazkem, zadny velky strachy s tim Po valce, kdyz kravy uz byly v JZD, pak uz to nedelala, nebyla krava ani maslo... Ale vratila se ktomu potom pozdeji, i kdyz rikala, ze z toho kupovaneho masla uz to neni ono...
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
-
- Příspěvky: 36
- Registrován: 26.03.2015 16:54
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Kroměříž
Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99ep ... m%C3%A1slo
Ani nemusíš vodu vypařovat, stačí po zahřátí a sesbírání mléčné pěny dát do chladna, máslo stuhne a voda je pod ním. Jen máslo v hrnci propíchneš a vodu vyleješ. Ale v Polsku je přepuštěné máslo běžně k dostání za levno, netřeba se s tím patlat doma.
Ani nemusíš vodu vypařovat, stačí po zahřátí a sesbírání mléčné pěny dát do chladna, máslo stuhne a voda je pod ním. Jen máslo v hrnci propíchneš a vodu vyleješ. Ale v Polsku je přepuštěné máslo běžně k dostání za levno, netřeba se s tím patlat doma.
-
- Příspěvky: 36
- Registrován: 26.03.2015 16:54
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Kroměříž
Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
Pro jistotu přidávám obrázek originál přepuštěného másla, více než 99% tuk.
Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
Ještě se vrátím k té trvanlivosti, nemá někdo představu, jak dlouho lze to přepuštěné máslo skladovat? Našla jsem jen vágní info, že vydrží "roky". Třeba na těch polských máslech, jaká je tam uvedena trvanlivost? A dají se koupit online? Díky.
-
- Příspěvky: 36
- Registrován: 26.03.2015 16:54
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Kroměříž
Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
Tam jsem právě našel jen trvanlivost okolo půl roku, ale to bude tím obalem, já to přetavuju do zavařovaček. O koupi online nevím, já je kupuju v Tescu nebo v Leviatanu. mají jich tam pné regály.
Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
To jsem rád že se tu nakouslo ghí... Jedná se vlastně pouze o máselný tuk, tedy je potřeba másla zbavit bílkoviny a vody (syrovátka) samotný tuk tedy olej vydrží jako standardní olej, tedy hodně dlouho, tedy pod podmínkou dobře odstraněné bílkoviny, která jediná může časem degradovat a živit mikroorganismy. Díky tomu, že se jedná o tuky se střednědlouhými řetězci dodá takový tuk rychle energii aje doře stravitelný, ghí se používá téměř po celém světě obdobně jako u nás sádlo. Výroba je jednoduchá a na cesty či prostě jen pro skladování tohle doporučuji... Také je dobré si mezitím zahřát sklenice v troubě na cca 110 a potom ghí přelít, uzavřít a tedy zavařit, skladování je pak po neomezenou dobu.
https://www.youtube.com/watch?v=BWpZjaDaRSc - tenhle sportovec tam má také video o tucích, dobře popsané které tuky jsou dobré a které ne...
https://www.youtube.com/watch?v=BWpZjaDaRSc - tenhle sportovec tam má také video o tucích, dobře popsané které tuky jsou dobré a které ne...
Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
Česko palmový olej nezakáže. Je to věc etiky, ne zdraví, říká Jurečka
http://ekonomika.idnes.cz/jurecka-nechc ... 6_test_ozr
http://ekonomika.idnes.cz/jurecka-nechc ... 6_test_ozr
Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
Archeologicke nalezy ukazuji, ze maslo lze dlouhodobe uchovat v raselinisti
https://www.geo.tv/latest/107857-2000-y ... in-Ireland
Je tam nizka teplota, vysoka kyselost prostredi a minimum kysliku.
https://www.geo.tv/latest/107857-2000-y ... in-Ireland
Je tam nizka teplota, vysoka kyselost prostredi a minimum kysliku.
Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
Ghí jsem dělal už 2x .Správně se vaří několik desítek hodin respektive dokud tvoří pěnu...to ale jako pracující člověk a člověk co platí elektřinu nemohu připustit. Sám ho vařím 4-5hod. Opatrnost je třeba zejména ze začátku aby jste si máslo nepřepálili než se udělá hladinka a pak když se dělá pěna ,není snadné udržet teplotu ...Pěna co se na hladině vytvoří ji "izoluje" a pokud nemáte plotnu s regulací teploty musíte pořád regulovat a sbírat. Více to rozepisovat nebudu net je plný receptů. Nicméně nemusí se skladovat v chladničce - já to i tak dělám ale už nebudu ...při poslední várce sem jednu menší skleničku nechal na kredenci a před týdnem ji cvičně otevřel. Ghí bylo bez jakékoliv změny. ležela tam víc než 8měsíců. Po přepuštění ihned rozlévám do vymytých sklenic od okurek naplněných po okraj a zavírám čímž se i "zavakuují" jak máslo chladne .
Údajně snese vyšší teploty než sádlo a je vhodné i pro lidi alergické na laktózu . Co se té teploty týče řekl bych že to je tak na stejno . Sám ho používám hlavně pod vajíčka a na fazolky a vůbec smaženou zeleninu . I na maso když je nouze ale sádlo je k masu chuťově vhodnější . Když si připravíte mini zavařovačky bude to luxusní doplněk kuchyně pod stan
.Na chleba se ale moc nehodí.
Co se spotřeby týče , přijde mi že je ho potřeba o něco méně než sádla , sám připravuji smažené pokrmy víc než velmi , poslední listopadová várka byla z 32kostek (vždy si počkám na akci máslo za 20,-) a myslím že to vyjde akorát tak na rok. Jo a ještě zmíním že z 1kg 82%másla vyrobíte 820g ghí (v ideálním případě v praxi budou ještě nějaké ztráty)
Údajně snese vyšší teploty než sádlo a je vhodné i pro lidi alergické na laktózu . Co se té teploty týče řekl bych že to je tak na stejno . Sám ho používám hlavně pod vajíčka a na fazolky a vůbec smaženou zeleninu . I na maso když je nouze ale sádlo je k masu chuťově vhodnější . Když si připravíte mini zavařovačky bude to luxusní doplněk kuchyně pod stan
.Na chleba se ale moc nehodí.
Co se spotřeby týče , přijde mi že je ho potřeba o něco méně než sádla , sám připravuji smažené pokrmy víc než velmi , poslední listopadová várka byla z 32kostek (vždy si počkám na akci máslo za 20,-) a myslím že to vyjde akorát tak na rok. Jo a ještě zmíním že z 1kg 82%másla vyrobíte 820g ghí (v ideálním případě v praxi budou ještě nějaké ztráty)
Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
Ghi vydrží roky.. tedy dva.
Co jsem zatím četl, oleje vydrží 2 roky, pak žluknou.. (Pro rostlinné bych to viděl MAX 6 roku při ideálním skladování).
Druhý stupeň jsem četl o ořechu. Liskač i vlašák, když se usuší vydrží až 10 let, pak už se nedájí žrát. Když je rostlina napadena hmyzaky, nevydrží ani půl roku a můžete je hodit leda do kotle.
Nejodolnější tuk, o kterém jsem se dočetl je průmyslově konzervované vepřové sádlo. (50 let)
Vsadil bych se že jen diky kombinaci tepelná úprava, konzervanty, nedostatek vzduchu, teplota do 20 stupňu Celsia, konzerva v suchu.
Nevíte kde by se taková sádlová konzerva dala dneska koupit? (Ideálně za rozumnou cenu.)
Co jsem zatím četl, oleje vydrží 2 roky, pak žluknou.. (Pro rostlinné bych to viděl MAX 6 roku při ideálním skladování).
Druhý stupeň jsem četl o ořechu. Liskač i vlašák, když se usuší vydrží až 10 let, pak už se nedájí žrát. Když je rostlina napadena hmyzaky, nevydrží ani půl roku a můžete je hodit leda do kotle.
Nejodolnější tuk, o kterém jsem se dočetl je průmyslově konzervované vepřové sádlo. (50 let)
Vsadil bych se že jen diky kombinaci tepelná úprava, konzervanty, nedostatek vzduchu, teplota do 20 stupňu Celsia, konzerva v suchu.
Nevíte kde by se taková sádlová konzerva dala dneska koupit? (Ideálně za rozumnou cenu.)
Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
naluju horké sádlo do sklenice a uzavřu víčko?
Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
Nezabudni pred zavretim viecka NASOLIT Zhruba cajovu lyzicku na 7decovy pohar
Prežiť !!!
Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
nevím, nikdy jsme to nedělali a nezkazilo se.
Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
Sol je poistka. take mnozstvo nie je velmi citit a isti ti botulizmus, ktory sa moze vyvinut na drobuckych zbytkoch bielkovin v masti
Prežiť !!!
-
- Příspěvky: 36
- Registrován: 26.03.2015 16:54
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Kroměříž
Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
Přesně tak.Baca píše:Sol je poistka. take mnozstvo nie je velmi citit a isti ti botulizmus, ktory sa moze vyvinut na drobuckych zbytkoch bielkovin v masti
Pokud by se jednalo o železnou rezervu, nebál bych se i malého množství "zlého" éčkového konzrvantu. Trocha beznoovky, nebo tak.
Re: Oleje a tuky - kvalita, výroba, uchování
Ja nevim, sadlo bezne uchovavam v lednicce, nejakych tech 7 sklenic spotrebuju behem 12-15 mesicu a ziju Nikdy jsem nesolila, spolehajic na nizkou teplotu pri uchovavani. Pokud se mi nezda konzistence posledni sklenice, jde sadlo na boty Ja vim, ze botulin citit neni, tak to nepoznam, proto ta lednicka.Baca píše:Sol je poistka. take mnozstvo nie je velmi citit a isti ti botulizmus, ktory sa moze vyvinut na drobuckych zbytkoch bielkovin v masti
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.