ŘÍMSKÝ KLUB

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět
Uživatelský avatar
MRAK
VIP
Příspěvky: 3020
Registrován: 13.01.2011 11:02
Bydliště: Sever

ŘÍMSKÝ KLUB

Příspěvek od MRAK »

Vzpomněl jsem si na svoje dospívání a aktivity v rámci hnutí Brontosaurus. A tam jsem se poprvé setkal s vědeckou hypotézou nazvanou MEZE RŮSTU a společenstvím které se jmenuje ŘÍMSKÝ KLUB

Římský klub a jeho názory v kostce:
Citáty z publikací Římského klubuKING, Alexander, SCHNEIDER, Bertrand. The First Global Revolution ISBN: 0679738258 (online)
„Jakkoliv rouhavě to může znít, demokracie už nestačí na řešení úkolů, které jsou před námi. Složitost a technická povaha dnešních problémů znamená, že volení zástupci leckdy nedokážou včas přijmout potřebná kompetentní rozhodnutí (s.70)“. „Zdá se, že lidé potřebují společnou motivaci v podobě společného nepřítele, aby se dokázali spojit a spolupracovat… hledání obětních beránků je taktika stará jako lidstvo samo. Když nevíte, co s domácí politikou, odveďte pozornost k hrozbám z vnějšku. Sjednoťme národy proti vnějšímu nepříteli, buď skutečnému, nebo k tomu účelu vymyšlenému.“(s.71) „Při hledání nového nepřítele, který nás sjednotí, nás napadlo, že se k tomuto účelu dá využít znečištění, hrozba globálního oteplování, nedostatek vody, hladomor a podobně… Skutečným nepřítelem je však lidstvo jako takové. “(s.75)

MESAROVIC, Mihajlo, PESTEL, Eduard Mankind at the Turning Point: The Second Report to The Club of Rome (1974). ISBN: 0-525-03945-77
„Země má rakovinu a tou rakovinou je lidstvo“ (s. 3)

EHRLICH, R. Paul. The Population Bomb, Ballantine Books, 1976, ISBN: 034525337X
„Musíme přestat s naší snahou léčit symptomy a přikročit k vyříznutí rakoviny. Tato operace bude vyžadovat zřejmě mnoho brutálních a bezcitných rozhodnutí.“ (s. 152)

EHRLICH, R. Paul., HOLDREN, John. Ecoscience: population, resources, environment San Francisco : W.H. Freeman, 3, ilustrované vydání, Vydavatel W. H. Freeman, 1977, ISBN: 0716705672 (online)
„Planetární režim, by dostal zodpovědnost za rozhodování týkající se optimální velikosti jak světové, tak regionální populace. Každá země by dostala přiděleno jisté číslo v rámci svých regionálních limitů. Světová vláda by ale měla pravomoc tyto limity vynucovat.“ (s. 943)

zdroj wikipedie.

Chápu kontroverznost výše uvedených výroků. Jsou tu záměrně.
Uživatelský avatar
MRAK
VIP
Příspěvky: 3020
Registrován: 13.01.2011 11:02
Bydliště: Sever

Re: ŘÍMSKÝ KLUB

Příspěvek od MRAK »

Odpovědět