Čím osázet sad?

Odpovědět
Shollochov
Příspěvky: 24
Registrován: 06.09.2012 12:33

Čím osázet sad?

Příspěvek od Shollochov »

Tak jsem právě učinil další krok k soběstačnosti. Koupil jsem si pozemek, na kterém chci založit sad. Nebo spíš takový malý sádek, má to 1600m2. Moje představa je, že tam vysadím jablka a trnky. Dali byste tam někdo raději něco jiného nebo třeba ještě něco navíc? Beru to tak, že jablka a švestky jsou plodiny, které do této lokality patří, dobře a jednoduše se uchovávají a máme je rádi.
Uživatelský avatar
Hdm
Příspěvky: 1003
Registrován: 01.08.2012 15:12
Bydliště: Orlické hory

Re: Čím osázet sad?

Příspěvek od Hdm »

nadmořská výška?
Uživatelský avatar
Tina
VIP
Příspěvky: 593
Registrován: 21.08.2012 10:06
Bydliště: Severní Čechy

Re: Čím osázet sad?

Příspěvek od Tina »

Pridala bych hrusky, po obvodu sadu rybiz a angrest. Vsechno roste samo, dobre zdroje vitaminu, v pripade prebytku jde z rybizu a srstek delat vyborna stava a hrusky jdou zkapalnit. Do rohu lisky na orisky a pokud je ten sad trochu v dobre poloze, urcite bych zkusila vysadit merunku. Doporucuju odrudu madarku, ta snasi i drsnejsi podminky.
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8788
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Čím osázet sad?

Příspěvek od Fabulous »

Hele, a nebylo lepší koupit hotový sad? Jinak v ČR je klasika jablko, hruška. Těm potvorám se daří snad všude :) Snažil bych se nakoupit nějaké vzrostlejší stromky, abych měl plody co nejdříve. Ale nejsem zahradník, takže je to teorie ;)
Uživatelský avatar
Sehr
Příspěvky: 265
Registrován: 11.01.2012 21:04
Pohlaví: i černoch by záviděl
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Čím osázet sad?

Příspěvek od Sehr »

Ja bych sel do rybizu,malin,ostruzin mezi ktere bych vysazel ty jablone atd. Tak by bylo zajistene,ze nez zacnou plodit jablone,tak mezitim se bude sklizet jine ovoce.
Uživatelský avatar
Kapo
Příspěvky: 1298
Registrován: 10.04.2012 12:35
Bydliště: na samote u lesa

Re: Čím osázet sad?

Příspěvek od Kapo »

Zasadiť sa dá čokolvek. Nenáročné stromky sú staré odrody. Tu: http://www.stareodrudy.org/ ich máš. Vôbec sa neobmedzuj na dva-tri druhy. Medzi stromky nasaď dáke kere. Muchovník-kanadadská čučoriedka, egreše, maliny, ribíz, goji...začnú rodiť ovela skôr, ako stromy. Super je aj orech, gaštan a čerešňa. Okrem iného aj kvôli cenenému stolárskemu rezivu.
Leto II.
VIP
Příspěvky: 109
Registrován: 24.02.2011 14:11

Re: Čím osázet sad?

Příspěvek od Leto II. »

Doporučuji jeřáb oskeruše. Mezi jeho výhody patří obrovská výtěžnost plodů z jednoho stromu a dále při kvašení a vypalování výborná výtěžnost na pálenku (1l pálenky z cca 8 kg kvasu, u ostatních plodů bývá 1l z 10 kg kvasu). A navíc chutná výborně.
Uživatelský avatar
Tina
VIP
Příspěvky: 593
Registrován: 21.08.2012 10:06
Bydliště: Severní Čechy

Re: Čím osázet sad?

Příspěvek od Tina »

Na oskeruši jsem taky myslela, právě jsem u známých ochutnala oskerušovicu a jak na ty pálenky moc nejsem, tohle mi chutnalo.

Jde taky o to, kolik na tom chceš nechat času. Protože sad je jedna věc a čas na zpracování plodin druhá. Já kdysi něco podobného měla a celé pozdní jaro, léto a podzim byl o zpracování toho, co se urodilo. Žádné koupání a lenošení, místo toho sbírat rybíz. Pak ho podrtit a vylisovat. Pak udělat štávu, zasterilovat do flašek. Další víkend zalít špunty voskem a uložit do sklepa a to už mezitím dozrála další odrůda toho rybízu a mezitím už i angrešt. Do toho hrušky, višně, maliny... Je to fofr, zaváháš a sklidí špačci. Případně kuna, co chodila ožírat maliny (na vlastní oči pozorováno asi z pěti metrů, jak to obírala).
Prostě vydechneš si až v listopadu a to ještě budeš z těch jablek dělat křížaly. Je to záběr, nic pro echt městského člověka, co ho bude sad omezovat. Ale zase máš pak plný sklep a špajz vlastních eko produktů, takže dobře promysli, jak to postíháš.
vlk972
Příspěvky: 474
Registrován: 26.10.2012 9:50
Pohlaví: muž

Re: Čím osázet sad?

Příspěvek od vlk972 »

Mezi stromky brambory, mrkev a další zeleninku. No a možná i kousek vyhradit pro obilí, třeba jen aby se tam daly vyzkoušet postupy primitivního zemědělství.
A nebo kus prostoru ohradit a pást tam jedno dvě vitnamský prasátka od jara do podzimu. Převážně se živí trávou a pro lepší růst kapku šrotu, třeba z obilí z pokusného políčka.
Ale všechno záleží taky na tom, jak je sad hlídaný. Pokud nebydlíš blízko něj, sklidí za tebe někdo jiný a rozhodně tam nemůžeš chovat zvířata.
urbanwarrior
VIP
Příspěvky: 810
Registrován: 24.08.2012 22:16

Re: Čím osázet sad?

Příspěvek od urbanwarrior »

Záleží asi taky na dispozici a nadmořské výšce. Já bych na návětrnou stranu k hranici vysázel moje oblíbené japonské topoly,udělá to solidní clonu pro mikroklima a zároveň máš příspěvek vlastního dřeva - za nějakých pět let jsou cca 14m vysoké a řez na pařez můžeš 4x opakovat, než se růst zastaví (pozor na plánování výsadby ve směru budoucího kácení!). Odkazů na ty potvory najdeš u gúglú, mraky. Já mám v zahradě docela velký ořešák, ořechy jsou dobré do pečiva i na barter, už to praktikuju (taky likér). Jen je to na podzim rána válečným štváčům, odklízet desítky koleček spadlého listí. To budí u celé rodiny takovou nenávist, že jeho produktivita může být snadno zapomenuta. Nevýhodou ale je, že u starších odrůd trvá leta, než nastoupí plodnost a taky po letech zabere hodně místa, pod ním nevypěstuješ nic. Navíc většina ořešáků není samosprašná, takže je třeba, aby cca do 500m okolo bydlel další kámoš ořešák. Ale za mně do velké zahrady určitě patří.
matoa
Příspěvky: 38
Registrován: 10.10.2012 0:06

Re: Čím osázet sad?

Příspěvek od matoa »

my máme taký mini sad, v ktorom je
5 jabloní (z toho jedna dula)
2 slivky
hruška
pribudla broskyňa
maliny
červené ríbezle
potom pod záhradou sú nové 2 alebo 3 marhule a šípka čo tam sama do seba pri plote rastie len nvm či je naša alebo susedova :D
a pri dome orech...
chýba mi tam čerešňa, višňa, egreš, čierne ríbezle, lieska, chcel by som aj dub, možno aj buk ale tieto dva sa do sadu podla mňa nehodia, tak to tak niekde bokom, lebo v okolí to skoro nikde nerastie a keď hej, tak je to ďaleko...tak asi toto všetko by som tam zatiaľ chcel mať, ale sa to tam nezmestí, takže buď to nebude, alebo musím odobrať zo záhrady...alebo to zasadiť do stredu dvora :D

takže asi toto si predstavujem mať v sade, keď budem mať vlastné...

a ešte k tomu odpratávaniu listov z orecha... ako je to s tým, že či sa môžu alebo nemôžu dať do kompostu?
vlk972
Příspěvky: 474
Registrován: 26.10.2012 9:50
Pohlaví: muž

Re: Čím osázet sad?

Příspěvek od vlk972 »

Zahrádkář nejsem, ale xkrát jsem slyšel, že listí z ořechu do komostu nepatří a radši vůbec žádné listí.
Jinak na naší zahradě je několik jabloní, 2 hrušně, švestka, rybíz, angrešt, kanadské borůvky, zahradní jahody a něco základní zeleniny, plus skleník na rajčata a druhý na vinnou révu. Je tam ještě dost místa na případných pár řádků brambor, které ale pěstuje naše rodina na poli, takže na zahrádce je nemáme.
Ono to je o mikroklimatu v místě a výšce podzemní vody, která je hodně blízko povrchu, takže ne všemu se na zahradě daří, třeba papriky nemá smysl zkoušet, třešně taky ne a na broskve, meruňky je u nás prostě zima.
Mít ale pozemek na sad, zařídil bych ho, jak píšu výš.
Antonin
Příspěvky: 10
Registrován: 06.11.2012 15:11
Pohlaví: muž

Re: Čím osázet sad?

Příspěvek od Antonin »

Listi z oresaku obsahuje silice, ktere brani kompostovani, do kompostu nepatri. Lepe je spalit a pak dat na kompost. Jinak listi z orechu dane psovi do boudy odhani blechy a jine parazity.
Uživatelský avatar
Sehr
Příspěvky: 265
Registrován: 11.01.2012 21:04
Pohlaví: i černoch by záviděl
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Čím osázet sad?

Příspěvek od Sehr »

Antonin píše:Listi z oresaku obsahuje silice, ktere brani kompostovani, do kompostu nepatri.
Patri. Jen dele trva transformace na zeminu.
urbanwarrior
VIP
Příspěvky: 810
Registrován: 24.08.2012 22:16

Re: Čím osázet sad?

Příspěvek od urbanwarrior »

Přestože se tvrdí,že listí z ořešáku se nemá kompostovat, ujišťuji, že to jde. Ale chce to přiměřenost a rozum do hrsti. Nejenže listí obsahuje silice s dezinfekčním účinkem, ale především má sklon k hnití, což zastavuje kompostovací proces. Takže já už několik roků experimentálně zvyšuju dávku, kterou do kompostu přidávám. Aby se zabránilo hnilobě, musí se ale přidávat více hrubé složky, která to provzdušní. Samotné listí na hromadě se na jaře promění v haldu shrduté černé kejdy, která není k ničemu. Nicméně i ta by se cca za 2roky proměnila na humus. Jde jen o to, že dva roky jsou nesmysl, když běžnému kompostu stačí cca půl roku, nemluvě o tom, že příští podzim by přibyla další nálož na dva roky... :head .
Jinak pálit listí je dneska v intravilánu asi všude zakázané. My máme kliku, na kraji obce mají kolchozníci skládku hnoje, kam můžeme tyhle přebytky vyvážet, takže bez problému
GOD
VIP
Příspěvky: 712
Registrován: 09.05.2012 11:18

Re: Čím osázet sad?

Příspěvek od GOD »

Zimna vymborne skladovatelna sorta jablka: GRANNY SMITH. Ma voskovu šupku a v 10 a 11 mesiaci sa neda vobec jest.
Potom mi chuti ešte Rubinola. To je jesenna - zimna odroda.

V lete je ovocia plno. Problem z nedostatku vitamínov je v zime. Preto volím zimné odorody.

Dalej mam vyborne skusenosti z lieskou. Mam zelenu a červenu. Vyborna, ale fakt neskutočná vec.

vyhol by som sa jablonovej monokulture. Pri monokulturach sa škodci dobre držia. My to mame nasadene tak pestro že striekame iba proti voškam a červivost mame pod 5%.

Cedrove orechy - vyluskane semienka su vačšie ako slnečnicove. Tažke by som to chcel tiež vysadit do zahrady. Borovica a celkovov ihličnaty strom je magická vec v tedy ked je všetko opadane. Teraz straifikujem, na jar sadim. Keby sa chcel niekdo pridat, dajte vediet. Mam toho dost a rad sa podelim, alebo vymením za semienka Borovice Limby.
http://www.lideazeme.cz/clanek/pribeh-pinioveho-orisku
http://fld.czu.cz/vyzkum/semena/

Su novo vyšlachtene 2 slovenske alebo česke odrody granatoveho jablka, ktore rodia aj v našich podmienkach. Ja to teda moc nemusím, ale ta možnost tu je.
Podla lokality - tie teplejšie a zaveterne južne strany umožnuju dopestovat kivi. Sused ma zisk cca 5kg na 10m riadku - pestuje to ako vinič.
A tento rok nam konečne po 5 rokoch zarodilo Hurmi-kaki.
gaštany orechy ribezle - ja uprednostnujem kry čiernych - vyšia odolnost aj vynosnost, ... čo tu bolo spomenute.
Pampalíny
Příspěvky: 174
Registrován: 31.08.2012 18:04

Re: Čím osázet sad?

Příspěvek od Pampalíny »

Já si ovocnou zahradu rozdělil na 3 části:

užitná - tedy co zarodí hodně, a dá se zpracovat na marmelády bez cukru, sušení a kořalku:
5-6 švestek a pološvestek. Vše rezistentní vůči Šárce
5-8 jabloní
3-4 hrušně
4 černé rybízy
2-3 červené rybízy
2-3 bílé rybízy
4-5 ořešáků
5-10 lísek

doplňková:
- meruňka, mandloň, meruňkošvestka
- Moravský jeřáb, Mišpule, a další jeřabiny
- "Kamčatská borůvka", Amalanchier, Velkoplodá borůvka
- Schizandra
- asi 5-6 kultivarů Kiwi
- 3-4 Moruše
- Pekanový ořech
- 2x jedlý kaštan
- maliny, ostružiny a různé křížence, japonské ostružiny
-atd

Okrajová
- dužnostopka
- Fíky
atd.

Jsem tak v polovině toho co chci mít.
Předpokládám, že výsledek bude stačit na zásonbení4-6 členné rodiny i s menší časovou náročností.
GOD
VIP
Příspěvky: 712
Registrován: 09.05.2012 11:18

Re: Čím osázet sad?

Příspěvek od GOD »

tak daj vediet ako si dopadol s morušami. Posadili sme asi 6 a ani jedna nerodila velkoplode červene. Prevrublovane, nakupovane od špeicalistov ale ani za to ho boha to nechce rodit červené velkoplodé.
Shollochov
Příspěvky: 24
Registrován: 06.09.2012 12:33

Re: Čím osázet sad?

Příspěvek od Shollochov »

Dekuju za konstruktivni prispevky. Na zahrade u domu mam rybiz, maliny, ostruziny, lisku, sipek a zahon s nejakou zeleninou atd. Takze do sadu chci pouze stromy, abych dvakrat do roka posekal travu a na podzim sklidil ovoce. Premyslel jsem i nad oveckama nebo kozama, ale i starani o slepice u baraku me otravuje, takze dalsi zvirata az se vykaslu na druhou praci a budu na to mit cas.
matoa
Příspěvky: 38
Registrován: 10.10.2012 0:06

Re: Čím osázet sad?

Příspěvek od matoa »

prípadne kŕmenie sliepok, otváranie zatváranie zautomatizovať :D nvm si to síce presne predstaviť, ale mohlo by to možno fungovať :)
a k tomu koseniu trávy... keby je u nás po mojom tak to nechám tak, maximálne by som pokosil tú trávu a všeliake hovadiny v nej, aby sa to nevysemenilo... a pokiaľ si lenivý kosiť, kúp si husi, to sa dá odchovať aj na tráve keď nemáš zbožie...aj keď ešte keď som mladé tak tomu treba dávať šrot.... a budeš mať kosačku, ktorú môžeš zjesť :D
Odpovědět