Ukrajina x Russko 2022-2024

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět

Russáci jsou:

Svině
5
7%
Zloději a vrazi
2
3%
Obojí
60
90%
 
Celkem hlasů: 67
pylorus
Příspěvky: 303
Registrován: 31.10.2016 20:22
Pohlaví: muž

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od pylorus »

Zajímavý rozhovor k tématu ztrát techniky na obou stranách:
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/o- ... 300600_pek
‐------------‐----------------------------------------------------------------
I'm the light, that shall lead you to darkness... 8-)
Bakly1
Příspěvky: 107
Registrován: 12.05.2017 11:55

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od Bakly1 »

Jenže s těma atomovkama je to trochu blbý v tom, že veliké mezikontinetální nosiče nereznou, tuhé palivo ani tak moc nedegraduje a prostě připravené nějakým způsobem budou a schopné letu taky- cíle budou nastavené dlouhodobě. Ostatně ještě nedávno proběhla zpráva že řídící počítače u US raketových sil používají 5 a 1/4 diskety, ne proto, že by si snad amík nemohl dovolit to upgradovat ale proto že to nebylo až tak moc potřeba. Prostě pro ten úkol co to má mít, byly připravené a to tak aby zůstaly připravené dlouho. Strategické raketové síly se nikdy nestaví na použítí v krátkodobém horizontu, protože jejich úkolem je primárně odstrašení a raketová technika nosiče je jednodušší než raketová technika pro vynášení nákladu do kosmu. Něco jiného asi bude připravenost ponorkových sil, tam si netroufám odhadovat, i když to bude imho podobné - problém bude spíš v samotných ponorkách, kde se dá předpokládat šlendrián rusa. Naopak kde se Rus dost přeceňuje, budou taktické atomovky na menších modernějších nosičích, kde pravděpodobně skutečně není síla taková jak prezentuje ale zlomková, minimálně v počtech. Otázka je co z toho vyvodit.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od proforma »

https://www.respekt.cz/tydenik/2022/13/ ... -mariupolu

Odemceny clanek - reportaz novinare a fotografa z Mariupolu. Jak vznikaly fotky, ktere znate, co je za nimi. Jak rychle dokaze civilizovane mesto oslabit ztrata komunikace.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od Maric »

Quido píše: 30.03.2022 9:37 Čili znova: pokud je ruský nukleární arzenál v tak žalostném stavu, jako cokoli jiného ruského, tak se nemusíme bát nukleárního konfliktu na globální úrovni.
Podle lidí, co o tom opravdu něco ví, je to právě naopak. Za kratší konec v tomto případě tahají USA. Ona jistá záliba Rusů v raketovém vojsku trvá od druhé světové, a týká se všech velikostí.

Rusko a Čína modernizují jaderný arzenál rychleji než USA, řekl šéf Stratcom
https://eurozpravy.cz/zahranicni/ameri ... .3d36a023/
Uživatelský avatar
Maric
Příspěvky: 1121
Registrován: 16.10.2018 23:26
Pohlaví: muž

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od Maric »

Martysedlak píše: 30.03.2022 8:39 Maric; co jsou to ty chytré miny? Čím jsou chytré?
Ruský dálkový minovací systém Zemledelie byl poprvé spatřen v akci. Byl nasazen v Charkovské oblasti na Ukrajině.

Nejnovější komplex ruské armády umožňuje zaminovat území obsazené nepřítelem na vzdálenost 5 až 15 km. Po instalaci je minové pole zakresleno na elektronické mapě, v případě potřeby lze miny na dálku deaktivovat. To umožňuje zabránit obětem mezi civilním obyvatelstvem po skončení bojů.

“Dálkový způsob instalace minových polí má řadu výhod. Vyznačuje se zejména rychlostí zřizování minových polí, zejména v těžko přístupných oblastech. Zároveň schopnost miny v daném okamžiku deaktivovat nebo se samovolně zničit zajišťuje bezpečné a rychlé odminování po ukončení bojů," komentoval průmyslový ředitel zbrojního komplexu Rostec komplex Zemledelie.”

Dokážu si představit situaci, kdy před průchodem Ruských vojsk jsou miny deaktivovány, a po opuštění prostoru zase aktivovány.
Někde jsem četl, že smrtící zóna pro nechráněné cíle je u této miny až 15 metrů.

Nevím co jsou jen bajky a co je pravda, to neví asi nikdo. Rusové pravdivé informace nejspíš nesdělí, a v akci tento systém zatím nikdo neviděl.
vrb
VIP
Příspěvky: 899
Registrován: 13.08.2011 1:52

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od vrb »

Už jsem tu psal své názory od začátku, tak jen update a doplnění:

Na mě to působí dojmem, že my tady i jako západ asi chápeme cíle Ruska naprosto jinak, než co tvrdí Rusko.

Co vidím na Západním netu, tak my si myslíme, že Rusko chce dobýt Ukrajinu ( nebo něco podobného).
Rusko tvrdí, že Ukrajinu nechce, k ničemu by jim nebyla. Mají svého území i zdrojů dost.
Jediné, s čím má Rus problém, jsou hypersonické střely na Ukrajině ( Je jim jedno jestli NATO nebo Ukrajinské).
Protože pak má jen několik minut na reakci, nemá čas nikam volat a zjišťovat co se děje. To znamená, že odvetný úder musí být nastaven v plně automatickém režimu a jakákoliv chyba způsobí nukleární výměnu a konec světa. Proto Putin tvrdí, že světová bezpečnost je spojitá nádoba a v nebezpečí jsou všichni stejně, bez ohledu na stranu.
https://www.youtube.com/watch?v=MOkl2XgZlw0
https://www.youtube.com/watch?v=9dx9M0TeGQs

Jenže Ukrajina je suverénní stát tak má právo se rozhodovat sama za sebe a tím vzniká třecí plocha, která vedla k tomuto konfliktu.

Bohužel si země bývalého východního bloku během posledních 70 let vytvořily nenahraditelnou absolutní závislost na Ruských energetických zdrojích, která byla umocněna Green Dealem.
A Rusko to dobře ví. Sankce od roku 2014 uvalované na Rusko vedly pouze k jeho většímu osamostatnění a větší orientaci na jeho jižní a východní sousedy.

Evropa se do toho Rusku míchá podporou Ukrajiny, tak Rusko z jeho pohledu logicky vede hybridní válku a rozešvává a ekonomicky likviduje Evropu.
A přitom my si myslíme, že Rusové jsou v háji a prohrávají.
Všimněme si, jak se tu dohadujeme, banujeme atd - a to jsme v průměru více objektivní, než průměr populace.
To hysterium nenávisti a lačnění po krvi co poslední dobou ve společnosti vídám je opravdu děsívé.
Na netu se nyní vyskytují a diskutují běžně návody na teroristické činy a zločiny. Na Ukrajině rozdávají zbraně komukoliv na ulici.

Z ekonomického pohledu - podívejte se kudy tečou peníze. Západ už není absolutním středem světa, BRIC si je schopen vystačit sám. Západní auta a elektronika jsou skvělé a všichni s nimi dělají rádi, ale Čína už nás v tom dokáže nahradit.

Z mého osobního pohledu máme zatím: Inflace na hnojivech 300%, na potravinách 100%, pohonné hmoty cena +70%. Nejistota dodávek paliv, kovů a potravin v budoucnu.
Rusko vyšrotovalo na Ukrajině svoji dávnou zastaralou techniku, kterou by stejně museli zkompostovat na Sibiři. Ti negramotní hladoví odvedenci jsou součástí oběti,kterou Rusko platí za ničení Evropy a oslabování USA. Nejmodernější systémy se vyskytují jen sporadicky.

Rusové jsou schopni strašných obětí, pro nás nemyslitelných.

Ty stovky miliard dolarů jsou zřejmě jen obětovaný pěšec, aby se západ odkopal a USD ztratil mezinárodní důvěru. V dlouhodobém horizontu to bude mít výrazné dopady,na západní ekonomiku.
USA si tiskli dolary a za ty si kupovali po světě cokoliv, to se teď omezí.

Saudi začali prodávat ropu za JUANY:
https://www.bloomberg.com/news/articles ... cy-for-oil
a neberou Bidenovi telefon
https://www.wsj.com/articles/saudi-emir ... 1646779430

Rusko požaduje po uvalení sankcí a reálné nepoužitelnosti západních měn pro ně platby za plyn a ropu v Rublech.

G7 to odmítlo,
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranic ... anicni_jla

Rusko pro výstrahu zastavilo plyn
https://www.reuters.com/business/energy ... 022-03-29/

https://www.novinky.cz/valka-na-ukrajin ... .seznam.cz

Do toho nás tu proruští trollové přesvědčují, že Rusko je ekonomicky i vojensky v koncích a každou chvíli se položí. Abychom neviděli co se děje a kam směřujeme. Že je to jen banda ožralých negramotných mužiků, co si bez nás nic nekoupí.
Jenže, ruský mužik, když má v zemljance dost zelí, vodky, cibule a sušených ryb je schopen přežít cokoliv, rozhodně větší nouzi než my tady.
Většina ruských vítězství v minulosti spočívala spíš v tom,že přinesli obrovskou ztrátu a přitom nepřítele utopili v bahně nepříznivých okolností, aniž by si včas uvědomil, o co se vlastně jedná.
Tento případ mi přijde analogický.

Užití atomových zbraní se zatím neobávám, pokud my nebudeme extrémně eskalovat. Je to spíš hybridní ekonomický konflikt. Horký je zatím jen na Ukrajině.

Nenechme si prosím společnost i toto fórum deptat a rozkládat provokacemi, trollováním. Zůstaňme věcní
Uživatelský avatar
Nicotinick
Příspěvky: 2799
Registrován: 14.03.2014 10:38

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od Nicotinick »

Jen drobná poznámka:
Věta "Do toho nás tu proruští trollové přesvědčují, že Rusko je ekonomicky i vojensky v koncích a každou chvíli se položí" asi měla znít jinak ?
"Konspirátoři jsou největšími optimisty. Nepřestávají věřit tomu, že ten bordel opravdu někdo řídí."
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od Maximus »

Navody jak vyradit treba dopravni kapacity utocnika, ktery zcela jednoznačně porusil mezinarodni pravo není terorismus. Stejně se za Protektoraru terorismem nazyvala likvidace Heydricha ci odboj obecně. Je to jen o uhlu pohledu a náš uhel pohledu by mel být jasny.

To Serza: S tim atomem mystifikujes - i vybuchy v Hirosime a Nagasaki byli nadzemni. Soucasne vicestupnove jaderne zbraně umi byt výrazně čištejší ci naopak spinavejsi z hlediska jaderneho zamoreni - zalezi na materialu a konstrukci jednotlivych stupnu.

Dalkove minovani elektronickymi minami je z hlediska spolehlivosti enormně nespolehlive a v ruskem provedení zvlášť. Minovat protipechotnimi minami okoli mest je barbarství.
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
Uživatelský avatar
Nicotinick
Příspěvky: 2799
Registrován: 14.03.2014 10:38

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od Nicotinick »

Je tedy v tom případě barbarství i zaminování přístupových úseků kolem Oděsy a jejich pláží také protipěchotními minami , tam kde se očekává výsadek Rusů ?
"Konspirátoři jsou největšími optimisty. Nepřestávají věřit tomu, že ten bordel opravdu někdo řídí."
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od Maximus »

To Nicotinick: co jsem se dival na minovani Odesy, tak tam bylo videt jen PT miny, coz je ok.

Rusaci jsou na cizim uzemi a vytvari protipechotni minova pole v okoli mest, ze kterych budou stejnak vypraskani. Nepochybuji o tom, že plany minovych poli ci jejich deaktivaci rusak rozhodně nezajisti. I technologicky vyspelejsi staty zjistili, že poruchovost "chytrých PP min" je v řádu celych procent. Takze i při nejlepsi vuli tam zustanou stovky min pripravenych zmrzacit ci zabit civilisty i roky po valce.

Jdete vsichni rusofilove treba na Aktualni konflilty nebo Topwar, tam vam bude urcite líp!
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
Uživatelský avatar
Quido
Příspěvky: 855
Registrován: 13.03.2020 9:34

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od Quido »

vrb píše: 30.03.2022 11:24 Už jsem tu psal své názory od začátku, tak jen update a doplnění:
Rusko vyšrotovalo na Ukrajině svoji dávnou zastaralou techniku, kterou by stejně museli zkompostovat na Sibiři. Ti negramotní hladoví odvedenci jsou součástí oběti,kterou Rusko platí za ničení Evropy a oslabování USA. Nejmodernější systémy se vyskytují jen sporadicky.
Toto je mylná informace. Mmrkněte na toto půlhodinové video v angličtině, které tento mýtus vyvrací:
https://www.youtube.com/watch?v=Lem3enNkbV0

Kdo má rád technické detaily, přijde si na své. Mně osobně je jedno, jestli mezi stovkami nebojeschopnými kusy byly nějaké modernizované T-90, nebo jestli tam jezdí pomalu každá druhé T-34. Javelin do obou plechovek udělá díru stejně.

Na základě analýz, jako je tato, a historické znalosti se snažím zdůraznit potřebu brát ruská čísla s rezervou.

"Hurr durr, druhá nejmocnější armáda světa"... se za měsíc nevyhlášené války, které se nesmí říkat válka, rozpadla na vystrašené brance v civilních autech s namalovaným zetkem.

To, že je císař nahý, vidíme teď díky moderním technologiím v podstatě v přímém přenosu. Z tohototo pak odvozuji to, že pokud stav jaderného arzenálu RF odpovídá stavu konvenčních sil (všechno je jenom potěmkinova vesnice), tak opravdu nemusíme bát. Sice bychom se oprávněně výstražného nukleárního úderu ze strany těch barbarů mohli bát, ale snad se aspoň jediný generál s mozkem mezi těmi barbary najde a řekne jim, že by se oni měli více bát toho, co přijde, pokud překročí tuto linii.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4363
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od bivoj »

Nicotinick píše: 30.03.2022 11:37 Jen drobná poznámka:
Věta "Do toho nás tu proruští trollové přesvědčují, že Rusko je ekonomicky i vojensky v koncích a každou chvíli se položí" asi měla znít jinak ?
Imho neměla. Taky mě to nejprve zarazilo, ale přečti si i další větu, která to osvětluje a dává do jiného kontextu.
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
guntroll
Příspěvky: 997
Registrován: 26.11.2015 5:27
Pohlaví: muž

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od guntroll »

OT: myslite ze je mozne provest nepozorovane EMP utok (atomovka ve vesmiru, tvarici se severokorejsky) na EU a USA? Ze by to rus, cinan a ind "vyhrali" takto?
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od Maximus »

I na pruserove věci se snažím divat s optimismem a hledat pozitiva.

Rus teď musi hrát s omezovanim dodavek plynu. Je to jeho posledni karta pred atomem. Je jaro, konci topna sezona a plyn je potřeba primárně pro prumysl. Nehrozi umrznuti tisicu obyvatel, je to vse zvladnutelne i když to bude bolet. Muze nas "hřat", ze rusaky to bude bolet vic - povidacky o odolnem muzikovi, kterému v zemljance stačí vareny brambor s kvasenym zelim a butylka vodky patri k pohadkam o Mrazikovi či Finistovi, jasném sokolovi. V evropske části ruska chteji mit moderne vybavenou kvarťiru, iphone a dovolenou u moře. Za Uralem je to jeste vic po starem, ale v rade mist tam maji aspon dekadu teplou sprchu a splachovaci zachod - tam kde stoleti predtim stacil lavor s vodou a smradlava kadibudka.

Narazime na zakladni axiom - svoboda a demokracie není zadarmo a uz vubec ne jaksi narokova.

Kňučení, jak nas to bude bez ruskeho plynu bolet, se neda chvilemi uz poslouchat. My si tu sedime v bezpeci zazemi, nikdo po nas nestrili, nemusíme se sikovat na frontu a stejnak stahujeme kalhoty i když je brod jeste daleko.

Zadny rust neni trvale mozny a tato krize je prilezitost se vzmatorit z naseho poklidného "zahnivani", kdy nasim nejvetsim problemem byly krome odeznivajiciho Covidu záchodky pro 64 pohlavi.

Zasadni krize donuti aktivizovat nasi spolecnost a misto nesmyslu se venovat skutecnym problemum. Reseni tehotenskych tankovych uboru a propadani na dno "cancel kulture" nas ekonomicky a geopoliticky znici mnohem spolehliveji než nekolik let omezenych dodávek plynu z Ruska.

Po vypraskani rusaku z Ukrajiny stačí provest planovany "Marshalluv plan pro Ukrajinu" a do 5 let můžeme zcela nahradit rusky plyn ukrajinskym.

Stejně tak se ukazalo, ktera spojenectvi ci vazby jsou reálné a ktere naopak rizikove.

Osobně nemam problem se kvuli budoucnosti mych potomků par let uskromnit ci jinak omezit. Rozhodně budu rad, kdyz "Horni Volta s atomovymi zbraněmi" prestane temito zbranemi hrozit pokazde, když okolni zeme nebudou ochotny pristoupit na jeji ultimata.

Jak jsem psal drive, velka krize by prisla i bez ruskeho utoku na Ukrajinu a paradoxně je podle mne lepší otazky budouciho technologickeho, ekonomickeho a geopolitickeho směřování statu Evropy resit driv, nez melounova ideologie by ještě vic podkopala nas skutecny potencial.
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od Maximus »

To Guntroll: vzhledem k schopnostem soucasnych systemu pro pruzkum blizkeho vesmiru je monitorovan kazdy vzlet balistcke rakety schopné nest takovou hlavici do požadované vysky. Nelze to v zadnem pripade utajit tak, aby si nekdo myslel, že se na to neprijde a nedostane odvetu.
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
Uživatelský avatar
Patrol
Příspěvky: 1175
Registrován: 24.08.2015 14:38

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od Patrol »

To Vrb: Píšeš, že Sudové začali obchodovat s Juany, ale v odkazovaném článku se píše:
... Ze zprávy Dow Jones nebyl žádný náznak pravděpodobnosti, že by Saúdská Arábie provedla takový přechod, ani kolik z jejích prodejů by mohlo být denominováno v jüanech...
Jen mrtvé ryby plavou s proudem.
Butch
Příspěvky: 774
Registrován: 28.11.2014 19:21

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od Butch »

vrb píše: 30.03.2022 11:24 Jenže, ruský mužik, když má v zemljance dost zelí, vodky, cibule a sušených ryb je schopen přežít cokoliv, rozhodně větší nouzi než my tady.
To asi jo, jenže takový člověk státu zase až tolik k užitku není (Resp. je na málo kvalifikované práce) zejména z toho důvodu, ze úplně neroztáčí kola ekonomiky, pokud to co potřebuje si obstará sám a nic nekupuje, tak se nevyrábí, atd …. Myslím ze toto by byla noční můra i pro jejich největší spojence Čínu, která chce ten svůj shit někomu prodávat, a určitě jim Mužík s cibuli a susenou rybou ten odbyt zboží neudělá. Vládne by se jim z Ruska stala taková železná koule u nohy, která by je táhla dolu.
Butch
Příspěvky: 774
Registrován: 28.11.2014 19:21

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od Butch »

<iframe width="640" height="360" src="https://videacesky.cz/embed/problem-s-j ... i-zbranemi" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pro všechny kdo si mysli ze Strýček Sam ma atomovky úplně v pohodě. 😂 je to sice taková šokující, populárně-bulvární forma, tak je potřeba to brat s nadhledem, ale …. některé informace jsou zajimave.
Taky je to staršího data, takže když hovoří o tom ze jaderná válka nám nehrozí ……. příjemná nostalgie 👌😂
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od dracekvo »

Já nevím co je na tom pravdy, ale zaslechl jsem, že zavřít kohouty s plynem není jen tak. Plyn je nutné přesměrovat do zásobníků a po naplnění zásobníků se buť musí přerušit těžba, nebo plyn pálit.
A s přerušením těžby spjaté nějaké další problémy.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Ukrajina x Rusko 2022/2023

Příspěvek od Maximus »

Uz jsme mimo tema - pro rusko bylo raketove vojsko, zejmena ICBM vykladni skříň jeho arzenalu a zaklad odstraseni pripadnych utocniku. Proto po prekonani nejvetsi krize RF investovala velkou cast sveho rozpoctu do modernizace a vyvoje novych systemu (Topol M, Jars, Bulava,...). Pro USA vzhledem ke geopolitice i geografii tento typ zbrani po skonceni prvni studene valky zcela marginální a spolehli se jen na modernizaci taktickych jadernych zbrani, ktete prece jen maji hypoteticky nejaky vyznam na rozdil od raket "posledniho soudu". Ta doba skoncila a obstarozni Minutemany III budou kolem roku 2030 nahrazeny novymi raketami GBSD.
Pro zajimavost USA meli ve vyzbroji az stovku mnohem modernejsich ICBM LGM-118A Peacekeeper alias MX, ktere ale byly neprimo v ramci odzbrojovacich dohod zruseny v roce 2005.
Hrozni a moc moc zli "ušaci" si vyradili z vyzbroje svoje nejmodernejsi mezikontinentalni rakety dizajnované pro prekonavani ruske protiraketove obrany a nechali si stary šrot v podobě Minuteman III - jistě nejaky zaludny trik "vrahu z Wall Streetu" :devil
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
Odpovědět