Co si myslíte o ZVS?

...aneb podělte se o své zkušenosti, zážitky a poznatky s ostatními.
jameson363
Příspěvky: 633
Registrován: 29.12.2012 0:02
Pohlaví: muž

Re: Co si myslíte o ZVS?

Příspěvek od jameson363 »

Zakladni vojenska sluzba v dnesni dobe nema zadnej smysl. Z odstupem casu a pohledem tricatnika si myslim, ze 3-6 mesicu se da prezit v pohode a argument cas/prace/skola mi prijde jako pomerne lichej. V cem vsak vidim hodne velkej problem je to, ze na to nejsou prachy/prostory/vybaveni/atd. Moderni valceni je pomerne komplexni a komplikovana cinnost, ktera stoji pomerne velky prachy, vycvik musi bejt intenzivni a hlavne efektivni a naka podrztaska zakladak je v podstate jen obetni beranek. Rozumne vycvicenej vojak musi strilet vyssi stovky/nizsi tisice naboju rocne, elitnejsi utvary tisice. Musi mit pomerne obsahly odborny znalosti co se tyce vojensky taktiky/techniky/organizace atd a to se jeste ke vsemu v case meni. Ja treba obcas diskutuju tohle tema na airsoftu s kamosem, co vojnu na konci devadesatek zazil. Ja uz jsem byl jen odveden ale nenastoupil jsem. A kamos rika, ze nase dnesni znalosti a dovednosti co delame pri airsoftu jsou s tim, co se delalo na vojne neporovnatelny. Oni v ty dobe mozna zvladali pocasi atd v horsim gearu, ale ukolem vojaka je valcit a ne resit nakej improvizovanej tremping, ze jo. A to se nebudu bavit o tom, jaky mel vybaveni zakladak v roce 1998 a jaky v ty dobe mel vybaveni prislusnik americky armady. Osobne i docela pochybuju o puvodnich utvarech AZ jakozto straznich rotach. V dnesnich podminkach je to v podstate taky jen maso do mlejnku a takova podrztaska. Ackoliv znam spoustu z nich a jsou to fajn chlapi, tak proste jejich podfinancovani je naprosto tragicky a fungujou jen diky tomu, ze spousta z nich kupuje i pomerne drahy vybaveni za svoje.

Podle me je budoucnost v posileni profesiolni armady a utuzovani spojeneckych vztahu a kolektivni obrany. Dale posileni aktivnich zaloh na standardnich utvarech, kde si zalozaci sahnou na poradny vybaveni. Dale je potreba udelat de-femenizaci a de-pussyfikaci skolstvi. Nerikam, ze se musi vylozene zavest branna vychova, ale celkove vest lidi vic k fyzicke zdatnosti, sluzbe, pobytu v prirode, naka doplnkovy uzitecny veci jako zdravoveda namisto absolutne useless literatury atd a tim je pozitivine nenasilne motivovat ke vstupu do ACR nebo AZ.
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5313
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Co si myslíte o ZVS?

Příspěvek od Rafael »

V návaznosti na část předcházejícího příspěvku si troufám tvrdit, že většina zaklaďáků u PVOS, operátorů radarů, kresličů na sále apod., byla šikovnějších a kvalifikovanějších než jejich nadřízení - vojáci z povolání.
Aspoň co jsem poznal na jedné osamocené rtr. rotě přímo na hranicích s Rakouskem.
Ti tam tu bojovou službu přímo flákali a skoro vše nechávali na záklaďacích.
A ti si byli velmi dobře vědomi toho, že i jakékoliv přehlédnutí byť i jedné tečky na obrazovce by pro ně mohly mít velmi špatné následky.
Ono ten monitoring leteckého provozu se překrýval z více míst.

A vůbec to nejde srovnávat s nějakým si hraním na vojáčky a pobíháním po polích a bahně se sapíky. Kde v podstatě o nic nešlo.
*
Jeden takový průser jsem zažil a to měli fact hodně stažené zadky všichni a lampasáci asi nejvíc.

Nejsem si úplně jist, ale tuším, že o tom pojednávaly závěrečné scény filmu Konfident. Ten přelet toho malého letadla...
https://www.csfd.cz/film/287512-konfident/prehled/
Ale jist jsem si tím už úplně nejsem. Možná se tehdy jednalo o jiný přelet.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
pekoz
Příspěvky: 251
Registrován: 04.07.2012 8:27

Re: Co si myslíte o ZVS?

Příspěvek od pekoz »

Ano PVOS byla v podstatě pořád ve "válečném stavu".
Činnost 24/365 - provozně se RTR překrývaly:
Sledování civilního provozu v koridorech nad republikou.
Starty ostrých hotovostí na přelety ze "západu".
Přelety a úlety (i nechtěné) klubových letadel. Provoz Svazarmu kolem letišť.
Vidové hlásky na hranicích - (pozn.) takový Huey ve visu s plnou výzbrojí v dohledu pozorovacího dalekohledu
to není moc příjemné - za kniplem vysmátý černoch - dělali si prdel no..taky jenom kluci.
Různé cvičení VS - pamatuju jak z formace strojů SA (měly to být nějaké lehké bombardéry) při otočce nad NDR jeden zakufroval nad NSR. Pak se nějak zmátořil a po otočení pelášil plnou rychlostí sám zpět. Jestli to byl úmysl - vyprovokovat činnost PVOS NATO nebo jen zabloudil :?: - už nikdy jsme ho neviděli.
Takový SR71 s bočními kamerami- to je fičák. Pár otáček antény a byl pryč a zkus ho nezachytit.
Furt jednou nohou v base.
Myslím že další trvale ve "válce" byli pohraničníci.
Mnoho záklaďáků jinde prožilo tu svoji vlastní "bojovou" činnost po dobu trvání ZVS viz. začátek Tankového praporu.
Čímž hodnotu pakárny nesnižuju - ostatně lampasácká pakárna amazácká vojna byla všude stejná a "bubni" se měli všude blně
(a na samostatných RTV rotách v lesích a polích mazácká taková nějaká výživnější - co ? RAFAELi :hand )
Starken
Příspěvky: 87
Registrován: 11.01.2013 16:35

Re: Co si myslíte o ZVS?

Příspěvek od Starken »

Vzpomínka na ZVS u PVOS:
http://www.csla.cz/vojenskasluzba/cojsm ... zili07.htm

Jinak si myslím, že kvalita hodně odrážela intenzitu výcviku. Otec byl jako radista u tankánů v Táboře (1956-58), ale moc dobře si pamatuju, jak vždycky když jsme v 80.letech jezdili přes Ralsko a Mimoň, tak kromě nadávek na ty zasr.... okupanty (a proč ten Jindra s něma kšeftaří - známej, jeden z těch (ne)postřílených skautů z Jizerek), tak to byly samí vzpomínky: támhle v Kuřivodech..., támhle jsme odpočovali, támhle průser...
Takže na vojně v Táboře, ale jinak furt na LVT či ZVT (letní či zimní výcvikový tábor) většinou v Ralsku nebo i na Šumavě (tam se jim myslím v zimě utopilo zbloudilé téčko (s posádkou+) na zamrzlým rybníku).
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5313
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Co si myslíte o ZVS?

Příspěvek od Rafael »

Tak jsem si teď vzpomněl na jednu z největších pakáren které jsem na PŠ v Brně v Jaselských kasárnách zažil.
(Abnormální šikanu tam jsem si víceméně zavinil sám).
Byl tam m.j. štáb, myslím brigády.
(Natáčel se tam "nedávno" seriál Četnické humoresky).
*
A v té štábní budově byla taková dlouhá chodba a na jejim konci byla Bojová zástava. A ta se musela střežit. Tak proto tam musel stát bez hnutí nějaký budoucí poddůstojník se samopalem. Bez hnutí a tuším, že dvě hodiny.
V noci to ještě šlo, to jsem si tam i zakouřil, ale ve dne to bylo peklo. To už byla lepší služba v kuchyni i když kuchaři tam byli neskuteční šikanisté a magoři.
*
Nevzpomenu si už, jestli jsme měli tehdy ostré nebo jen prázdný zásobník.

Nevíte někdo komu se dostalo takové "cti" jak to bylo?
Já si už fact nevzpomenu.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
PaF
Příspěvky: 1523
Registrován: 05.03.2011 21:33

Re: Co si myslíte o ZVS?

Příspěvek od PaF »

jameson363 píše: 21.01.2022 22:19 Podle me je budoucnost v posileni profesiolni armady a utuzovani spojeneckych vztahu a kolektivni obrany. Dale posileni aktivnich zaloh na standardnich utvarech, kde si zalozaci sahnou na poradny vybaveni. Dale je potreba udelat de-femenizaci a de-pussyfikaci skolstvi. Nerikam, ze se musi vylozene zavest branna vychova, ale celkove vest lidi vic k fyzicke zdatnosti, sluzbe, pobytu v prirode, naka doplnkovy uzitecny veci jako zdravoveda namisto absolutne useless literatury atd a tim je pozitivine nenasilne motivovat ke vstupu do ACR nebo AZ.
No, ono to nebude jenom tak... Za chvíli to ani nebude mít kdo učit. Přitom kluci o to měli zájem vždycky a pár holek se taky chytalo. Jenže my, kdo jsme tím prošli od MŠ po ZVS si pomalu sháníme penál ;) .
NoobsRush
Příspěvky: 119
Registrován: 17.01.2021 12:44

Re: Co si myslíte o ZVS?

Příspěvek od NoobsRush »

V dnešní době kdy tě sundá dron o kterým ani nevíš je nesmysl děti učit brannou výchovu stylem co byl za socíku. Na takový úvahy by bylo snad potřeba solo vlákno. Něco takovýho může učit kdokoliv a rozhodně na to nění potřeba speciální pedagog co má "odslouženo". Jestli covid něco dokázal, pak je to ta skutečnost že děti mají problém chodit s blbou rouškou, natož aby si nasazovaly někde plynovou masku.
jameson363
Příspěvky: 633
Registrován: 29.12.2012 0:02
Pohlaví: muž

Re: Co si myslíte o ZVS?

Příspěvek od jameson363 »

NoobsRush píše: 22.01.2022 22:55 V dnešní době kdy tě sundá dron o kterým ani nevíš je nesmysl děti učit brannou výchovu stylem co byl za socíku.
Jo, socik styl branny vychovy je blbost stejne jako socik styl zvs. V ty skole by proste jen stacilo, aby vetsina mela vztah ke sportu, zdravejsimu a aktivnimu zivotnimu stylu, k prirode, vlasti, sluzbe ostatnim atd.
Odpovědět