Koronavirus v ČR

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět

Mám nebo měl jsem potvrzený Covid

Ano
96
39%
Ne
151
61%
 
Celkem hlasů: 247
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od viktor »

jj tak nejak atomisto, dnes to funguje tak ze tvz " myslet " si muzes cokoliv a nejsi za to odpovedny, takze klidne muzes napsat ze v praze zije třeba 100 000 lidi a je to v pohode. To je rozdil mezi " myslet" a "vedet". Proto se " vedet" drtiva většina lidi vyhejba, protože za to uz neses jistou zodpovednost.
90 leta pribuzna je v rizikove skupine covid-necovid, proste je ve veku kdy se umira. A většina lidi se ho ani nedozije a to velka většina. Proste tak to je.
Fake news ? A co je vlastne pravda ? Projed si jen tohle forum... začátek a dnesni cisla o covidu, padaji na tebe ze všech stran. Jak se tady resil první pripad a co kdo bude delat... prechodove komory, desinfekce, ochranne obleky, respirátory z vysokou ucinnosti atd.. a dnes ? Realita všedního dne ? Drtiva většina lidi nosi na obliceji něco cemu by se se zacatku covikrize většina rozpadliku proste vysmála.
Nemusis hledat pravdu, protože ji stejne nenajdes.... pravdu zna vždy jen hrstka lidi... a ti ostatní to je do poctu a budou se jen o ni rvat... a nekdy je lepsi ji neznat, pro havlisty je a byl havel jistou ikonou lasky a spravednosti...a taky tak nejak ignoruji ze byl podruhe zvolen jen proto ze policie využila svého prava zatknout každého bez udani duvodu na 24 hodin a zatkla sladka.. tak volba havla prosla o ten jeden hlas :-) ...pravda není vždy zadoci a tak je svet sedivej.... :D a tak mame ve statistikách "umrti s nakazou " a ne "zemrel na covid" napr. seznam. cz
takze když pojedu autem a budu nakazen a bez priznaku a zemřu při autonehode jake místo ve statistice zaujmu ? :D a vse bude "pravda" :D
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Uživatelský avatar
marabu
Příspěvky: 206
Registrován: 18.03.2020 15:37

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od marabu »

Důvod snížení denně testovaných, bych viděl v dynamice celého procesu. Předpokládám, že k praktikům chodí jen lidé s příznaky se zpožděním 2-4 dnů od nakažení, pokud jsou vytrasováni (tj. bez příznaků) tak také se zpožděním pár dnů. Pokud klesne R<1 se stejnou prodlevou klesne i nápor na testování, což se teď stalo. Naopak poměr pozitivních/testovaných záleží výhradně na zvolených kritériích pro test. Pokud se udělá plošný test jak na Slovensku tj. nejsou žádná omezující kritéria bude % zachycených pozitivních nízké a pokud se budou testovat jen mrtví z nemocnicích, bude naopak vysoké.
Co by celému procesu pomohlo, je nasazení rychlých trestů určujících i virovou nálož jedince a umožňující přednostní tracing superpřenašečů.
Karel179
Příspěvky: 25
Registrován: 05.11.2020 21:48
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Karel179 »

viktor píše: 10.11.2020 8:20 90 leta pribuzna je v rizikove skupine covid-necovid, proste je ve veku kdy se umira. A většina lidi se ho ani nedozije a to velka většina. Proste tak to je.
Říká se, že věk je jen číslo, někdo je v 90 ležák a neví o světě, tady je kondice dobrá a matka se dožila 100 let, takže dlouhověkost je v rodině. Samozřejmě může zítra přijít infarkt nebo taky až za 10 let.
Když povezu 90 letého v autě, mám mu říci, že je zbytečné používat pásy, protože už je stejně ve věku kdy se umírá? To asi ne. Zapnout pásy prakticky nic nestojí stejně jako vynechat návštěvu a promluvit si třeba přes telefon. Jinak rušení návštěv není specialita covidu. Já zbytečné návštěvy starých osob vynechávám i při chřipkových epidemiích nebo "když na mě něco leze", považuji to za základní hygienický návyk, jako si umývat ruce. Nic to nestojí, prakticky nijak mě to neomezuje a nesnižuje kvalitu života.
Samozřejmě pokud by praskla voda a vytopila byt, tak by byla návštěva nutná. Prostě zvažovat a kalkuloval s riziky a náklady.
viktor píše: 10.11.2020 8:20Fake news ? A co je vlastne pravda ? Projed si jen tohle forum...
Tady jsme se posunuli jinam. Já nemluvím o hledání pravdy, ale o vztazích k jiným lidem. Někdo, koho si vážíš kvůli racionalitě, považuješ ho za inteligentního a jeho názory a rady za relevantní, najednou šíří očividnou lehce vyvratitelnou nepravdu. Mohu tomu člověku pak věřit v jiných tématech a při jiných činnostech stejně jako dřív?
cipis
Příspěvky: 4843
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od cipis »

Viktore, ten mrtvý u nehody a napsaný na úmrtí kvůli covid je hoax, už to tu několikrát lidi vyvraceli.
Jako příčinu smrti tam budeš mí např. mnohačetná zranění neslučitelná s životem, ale ne covid.
Stejně tak u hromady jiných lidí je komplikovaný zápal plic a ne covid. Přitom ten zápal plic nastal následkem covidu ...
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od viktor »

ale jo Cipis, jen jsem to pouzil jako primer, protože to plne vyhovuje kolonce " umrti s nakazou" viz seznam.
ze je vek jen číslo je blbost, jen počkej az budes mit par let a poznáš ze to proste není uz jako drive..
jen jsem chtěl rici ze proste v 90 letech je to ke konci blize nez ve 20 nic vic nic méně, proste existuje mnoho věci co te mohou zabit a covid je jen z dalších .. třeba ted asi vytlacil chripku..
jsme v takovem polovalecnem stavu spolecnosti a tak " zarucene" zprávy litaj vsemi smery.. lidi jsou ve stressu z ruznych duvodu a to vse dela co dela. takze klid i když vim ze v rade pripadu je to hodne problematicke..
vůbec nemam ekonomicky jednoduchy rok ale nejak proste ziju
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Uživatelský avatar
Jason
Příspěvky: 662
Registrován: 19.11.2012 11:30
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Jason »

Atomista: Je otazka co je vlastne pravda. Jestli se s nekym nebavit kvuli tomu ze ma jinej nazor nez ja?! A jak si clovek muze byt jistej ze ta jeho "pravda" je ta jedna jedina a spravna? Staci treba uhel pohledu... Vem si jenom todle forum - neni to tak davno kdyz mnozi prorokovali tisice a tisice mrtvych (u nas) a uplny kolaps zdravotnictvi, proste pruser vsech pruseru. A pokud zde napsal nekdo neco jinyho tak byl za debila kterej je uplnej kacir... K takovymu masivnimu pruseru nedoslo a je tady zase ticho po pesine... (opakuji jako vzdy, ze nejsem zadnej jenomchripkar, sam jsem tu sracku mel a vim ze to neni sranda, ale na druhou stranu je treba trosku pouzivat hlavu)

EDIT: pro priklad jedna citace zde z fora, o inteligenci pisatele asi neni pochyb:
pavel.venom píše: 08.10.2020 20:24 Dobrý večer, moc sem nepřispívám, ale musím se podělit o dnešní zážitek. Dnes jsem byl po měsíci nakoupit. U pokladny přede mnou stál chlap cca 25 let. Bavil se s prodavačkou o coronaviru. Můžu přiznat, že takový nával adrenalinu jsem už dlouho nezažil. Slova mladíka a opravdu píšu doslova jeho " lidi nad 60 by měli nechat pochcípat, protože už to mají odžité a jen překážejí " to bylo na mě už moc. Řekl jsem mu, že takový názor může mít jen totální hovado. Když se otočil, viděl jsem v jeho ksichtu jen aroganci. Tak jsem důrazně dodal, že jestli s mým názorem nasouhlasí, můžu dojít do auta pro bejsbólku a rozmlátit mu palici, sebral se a zmizel někde mezi regály. (Manželka zmizela taky, poznala že bude zle. :oops: A teď přemýšlím, co jsme si to vychovali v nové generaci za dobytek. Věk mých dětí. No, máme se s touto verbeží v budoucnu na co těšit. Mladíka jsem si uměl představit někde protestujícího a rabujícího a určitě volícího Piráty.
nechci srovnavat ale je to krasnej priklad.....
Říkali mi, že můžu být čím chci. Tak jsem se stal ostudou své rodiny.
Janko Burka
Příspěvky: 93
Registrován: 10.10.2020 16:59

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Janko Burka »

Tady hezka glosa o tom co bude - navazuje to na uvahu ze vse co jsme dosahli bylo jen diky "mechanickym" opatrenim, a kdyz se ta rozvolni, okamzite jsme tam kde jsme byli : https://www.seznamzpravy.cz/clanek/glos ... .seznam.cz
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od PeFi »

Jason píše: 10.11.2020 11:46 K takovymu masivnimu pruseru nedoslo a je tady zase ticho po pesine...
A těch (na poslední chvíli přijatých) opatření, díky kterým průser nenastal sis nevšiml? A že ke kolapsu zdravotnictví moc nechybělo sis taky nevšiml?

Stačilo opatření zpozdit ještě o cca dva týdny, a mohli jsme tu mít "Itálii" se vším všudy. Copak nečteš co sem píšou doktoři a jak jsou na tom s kapacitami? Co ty mražáky v Ostravě a polní nemocnice v Praze a Brně a zjištění, že nemocnice jsou, ale s personálem je to blbý?

Stačilo opatření začít příjmat o měsíc dříve a navrhovat je s ohledem na to kde dochází k šíření a mohli jem na tom být skoro tak dobře jako Finsko. (Spřátelení finové mi koncem srpna potvrdili, že mají nařízený v maximální možné míře home-office minimálně do listopadu, u nás byla leckde nevůle lidi posílat na home offcie ještě v půlce října ...)

K masivnímu průseru nedošlo, ale bylo to celkem těsný. Mimochodem současný lockdown je masivní průser - pro ekonomiku. A dojít k němu nemuselo, dalo se to uřídit.
Karel179
Příspěvky: 25
Registrován: 05.11.2020 21:48
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Karel179 »

Dnes zveřejněna data úmrtí za 39. týden (zdroj: www.czso.cz)

21-27. září
2 342 mrtvých (opět nejvíc minimálně od roku 2011, po 4. v řadě rekordní růst)
o 324 více než je průměr, tj. 16 % nárůst

Oficiálně mrtvých s covidem za stejné období: 99 (www.mzcr.cz)
Uživatelský avatar
MFG
Příspěvky: 267
Registrován: 05.04.2015 1:41
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od MFG »

@pefi Dalo se to uridit, ale to by se muselo zacit rozumne uz srpen/zari ... coz kvuli volbam nezacalo. Ale predpokladam, ze tak si to myslel ;)
Naposledy upravil(a) MFG dne 10.11.2020 12:57, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4362
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od bivoj »

honzaH píše: 09.11.2020 21:44
Atomista píše: 09.11.2020 21:29 1. Počet případů opravdu začíná klesat. R<1 kvůli opatřením a promořenosti. Tomu napovídá snad i mírný pokles zemřelých
Ale procento pozivnich je stale kolem 30%, nemelo by klesat i tohle procento?
Procento pozitivních je zatím v průměru 34% a jsme, zdá se, na sestupné tendenci (maximum bylo cca 38% dne 29.10.2020).

Viz dolní graf z následující dvojice:
cases-to-tests-201109.png
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od devlop »

PeFi, přesně tak, a jestli se někdo těší, že za tři týdny to bude "hurá do škol, hospod, trhů a svou roušku odhazuji v dáli" tak se plete, a těšit by se přestat měl (a v okolí už slýchávám, jak by se to už mělo rozvolňovat, přeci budou Vánoce). Pokud se vláda alespoň nějak ponaučila ze situace na konci září, října, tak juchů rozvolnění na způsob začátku konce června, kdy se např. pořádala hostina na Karlově mostě na oslavu vítězství nad COVIDem :chuckle se v prosinci konat (snad) nebudou. Nepřítel možná trochu ustupuje, ale to neznamená, že můžeme odhodit zbraně a odejít z bojiště za zábavou.
PeFi
Příspěvky: 2713
Registrován: 15.03.2014 13:01
Pohlaví: i černoch by záviděl

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od PeFi »

MFG: Přesně tak jsem to myslel.
mar00
Příspěvky: 27
Registrován: 31.03.2020 12:51

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od mar00 »

Atomista píše: 10.11.2020 10:18 ... Zapnout pásy prakticky nic nestojí stejně jako vynechat návštěvu a promluvit si třeba přes telefon. Jinak rušení návštěv není specialita covidu. Já zbytečné návštěvy starých osob vynechávám i při chřipkových epidemiích nebo "když na mě něco leze", považuji to za základní hygienický návyk, jako si umývat ruce. Nic to nestojí, prakticky nijak mě to neomezuje a nesnižuje kvalitu života.
Vynechat návštěvu na 14 dní a vynechat ji na měsíce není totéž. A že to nesnižuje kvalitu života je Váš názor, který mnoho jiných lidí nesdílí. Mí rodiče také řekli, že chtějí vidět vnoučata fyzicky i za cenu rizika, že nechtějí být půl roku odstřiženi od návštěv a jen si volat (i když s videem). Kvalitu života to snižuje některým lidem významně.
cipis
Příspěvky: 4843
Registrován: 26.10.2012 13:27
Pohlaví: muž
Bydliště: blízko Brna

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od cipis »

Kdyby kalkulovali všechna rizika, tak to člověk i pochopí. Ale většinou zapomenou dopočítat i tu řetězovou reakci, co jejich případná nemoc způsobí.
Navíc počítání v řádech měsíců je poněkud špatné. Když budeme uvažovat standardní inkubační dobu, tak bohatě stačí, aby se obě strany izolovaly na těch 10-14 dní.
Jestli se jedná o návštěvu příbuzného v nějakém zařízení, tak je to opět špatné počítání rizik. Nezapočítají tam riziko pro všechny ostatní obyvatele.
Jestli chce někdo někoho vidět i přes mrtvoly (nadsázka), tak s tím musí souhlasit i ty mrtvoly.
Uživatelský avatar
bacil
Příspěvky: 2925
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od bacil »

Mobilita nerovná se nutně zvýšení kontaktů, resp. není příčinou, ale důsledkem. Tedy vyvozovat něco z mobility lze globálně, ale ne za omezujících podmínek.

Velmi důležité a odpovídající realitě, je sledovat počet mrtvých, ať už oficiálních nakažených, či z celkové sumy. Ten nám zatím neutěšeně roste. Má zpoždění oproti aktuálnímu stavu (teď nevím kolik, 10 dní?) a ten pokud nezačne klesat na JEDNOTKY denně, nemá cenu jakkoliv rozvolňovat. Je to potřeba zastavit, jako to udělali v číně. Dokud neuděláme čínský scénář jako v Jižní Koreji, tak se z toho opravdu neodstaneme. Jinak opravdu každá rodina bude mít někoho, kdo umřel na covid.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Karel179
Příspěvky: 25
Registrován: 05.11.2020 21:48
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Karel179 »

Jason píše: 10.11.2020 11:46 Atomista: Je otazka co je vlastne pravda. Jestli se s nekym nebavit kvuli tomu ze ma jinej nazor nez ja?!
Uváděl jsem konkrétní příklad. Když Hnízdil v článku cituje 2 měsíce starý výrok o tom, že je na JIP 71 lidí a ve skutečnosti jich aktuálně je 1137 (30.10.), tak je to nepravda a manipulace. To není názor, například polemika o metodice. To je prostě fakt. Známý, co článek sdílí to jistě mohl přehlédnout. Ale když ho na to upozorním a on nic a druhý den sdílí podobný článek tvrdící totéž? To už není nepravda, ale vědomá lež.
pavel.venom píše: 08.10.2020 20:24 "lidi nad 60 by měli nechat pochcípat, protože už to mají odžité a jen překážejí "
Naopak, tohle je názor, hodně zvrácený názor co o dotyčném něco vypovídá, ale není to lež, manipulace, fake news atd.
Radeq
Příspěvky: 428
Registrován: 08.04.2020 16:08
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Radeq »

K tomu "lidi nad 60 by měli .."
Něco obdobného jsem slyšel na vlastní uši. Zaparkoval jsem před veterinou a manželka šla na otočku něco nafasovat. Vedle zaparkovala "starostlivá matka" v turbotraktoru a měla telefon na handsfree přes rádio. Její kdákání bylo slyšet na 100 metrů. Kvůli manželce se snažím krotit a tak jsem to neřešil.
Karel179
Příspěvky: 25
Registrován: 05.11.2020 21:48
Pohlaví: muž

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od Karel179 »

mar00 píše: 10.11.2020 13:26 Kvalitu života to snižuje některým lidem významně.
S tím mohu souhlasit (ikdyž to nebude ten můj případ). Ale i ta setkání se dají udělat tak, aby se minimalizovalo riziko. Nemusí to být 2 hodiny u kafe na gauči, ale procházka venku s respirátorem a s odstupem. Samozřejmě u malých dětí, nemohoucích to jde těžko. Ale kdo v covid nevěří, tak nebude dělat ani tato opatření.
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Koronavirus v ČR

Příspěvek od viktor »

koronovirova zalezitost ma i sve " plusy" například zcela podle me padla teorie ze se rozpadlici zachrani utekem do lesa. Nevim jake vy mate zkusenosti s pobytem v lese v posledi dny ale kdykoliv jsem strcil cumak do lesa tak tam bylo tolik lidi ze vůbec netusim kam se zasila zver. Nevim jak u vas ale Brdy byly plne lidi..plne, prakticky neustale si nekoho potkaval .
problém v informacích je v tom, ze nam lhali a lzou tak masivne ze se o tom bolseviku ani nesnilo a clovek proste neveri vůbec nicemu..
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Odpovědět