Boje v Náhorním Karabachu

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 4245
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od Lyster »

Myslím, že je na čase založit toto nové vlákno, protože tyto boje jen tak neskončí. :(
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 4245
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Re: Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od Lyster »

Zdroj:MUDr.Ivan David

Náhorní Karabach krvácí, ale zasazuje i tvrdé rány azerským agresorům

Zatímco v Evropském parlamentu probíhá hloupá debata, v níž poslanci požadují odebrání dotací Polsku a Maďarsku za údajné porušování právního státu, ve válce o Náhorní Karabach smrtka kosí civilisty ve velkém. Protože mě nudí lži kolegů pronášené směrem k Polsku a Maďarsku, v mezičase jsem připravil informační svodku z války o Karabach. Zájemci ji mohou brát jako vzpomínku na zesnulou Terezu Spencerovou. Nazval bych to „večerní digestiv“.

S výjimkou jižního úseku fronty Ázerbajdžánci ve válce o Náhorní Karabach přešli na teroristickou formu války zaměřenou proti civilistům. Po několikadenních neúspěšných pokusech prorazit obranu karabašské armády Arcach Ázerbajdžánci rozdělili ubývající munici na 2 skupiny. Jednotky na severu a na východě výrazně omezily ostřelování pozic obránců na hranicích. Místo toho raketami a leteckými útoky bombardují karabašské hlavní město Stěpanakert, město Šuša a vesnice v pohraničí. Turecké letectvo útočí na civilní infrastrukturu jako jsou mosty, rozvody elektřiny a vody.

Druhá část zbývající munice byla soustředěna na jižním úseku fronty. Podle karabašské agenty Novosti Acrachu Ázerbajdžánci koncentrovali dostupný vojenský materiál, ale i džihádistické posily, které dodalo Turecko, k útoku směrem na Jabrajil. Po celodenních bojích se obránci z Arcachu včera večer museli stáhnout o jednu linii kopců. Během noci jim však na pomoc přicházely posily z Arménie. Dnes odpoledne po těžkých bojích spojené síly Arménů z Náhorního Katabachu a dobrovolnických praporů z Arménie vytlačily Ázerbajdžánce a džihádisty zpět k hranici.

Arménský prezident Nikol Pašinjan včera ráno vyhlásil částečnou mobilizaci několika mladších ročníků. Rekruti se podle informací arménské agentury ANI dostavili hned v prvním dni v počtu přes 90% povolaných. Arménská armáda k jejich zformování a vyzbrojení používá státní infrastrukturu a poskytuje jim i armádní výzbroj. Do Náhorního Karabachu jsou však odesílání pouze ti, kteří se na misi přihlásí jako dobrovolníci. Arménie před několika dny oficiálně diplomaticky uznala Náhorní Karabach jako samostatný stát. Tento status mu byl přiřčen na základě arménsko-ázerbájdžánské mírové smlouvy z roku 1994, kterou vyjednalo Rusko. Ázerbajdžán útokem na Náhorní Karabach smlouvu porušil.

Na pomoc Arméncům do Karabachu podle řeckého webu Greek City Times vyrazili i dobrovolníci z Řecka. V Arménii formují podle webu Proto Thema společně s pontskými Řeky žijícími v Arménii samostatné řecké bojové jednotky. Část těchto řeckých praporů již pracuje na frontě. V Arménii se počátkem minulého století usídlila část Řeků z jižního pobřeží Černého moře – z oblasti nazvané Ponthos. Šlo o Řeky, kterým se podařilo přežít vraždění, které prováděli vojáci Osmanské říše a později Turecké republiky.

Je tedy třeba si uvědomit, že dosavadní tíži obranných bojů nesli zatím výhradně Arméni z Karabachu. Vzhledem k tomu, že čelí početně několikanásobné přesile, si vedou obdivuhodně dobře. Včera odpoledne vojáci Arcachu provedli několik odvetných raketových úderů na základny hluboko v týlu nepřítele. Podobně jako v případě předvčerejšího úspěšného útoku, který zlikvidoval leteckou základnu v Ganji, se jim podařilo mistrně trefit velké vojenské základny ve městech Arjabedě a v Bartu. Odnesla to zejména letecká technika, jejíž útoky v noci na včerejšek likvidovaly kazetovou municí celé bloky domů v Stěpanakertu. Opět to zřejmě odnesly i muniční sklady, protože velké části obou měst byly tlakovými vlnami z výbuchů značně poničeny. Podle Azerbajdžánských zdrojů z měst směrem na hlavní město Baku prchají desítky tisíc civilistů.

Do řešení situace se vložilo i Rusko. V noci na včerejšek do arménského hlavního města Jerevan přiletěl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ve formaci s jeho vládním letadlem přiletěl i obří nákladní letoun Il-86 plně naložený humanitární pomocí. Naléhavě ji potřebují civilisté evakuovaní ze zničených karabašských měst. Dobrou zprávou je informace zveřejněná agenturou ANI, podle níž Arménci žijící v diaspoře zaslali ze svých sbírek ke dnešnímu dni večeru 66,7 milionů dolarů na pomoc Náhornímu Karabachu. Jejich solidarita je úžasná.

Rusko pomáhá i technikou. Do evakuace zraněných civilistů z Karabachu do Arménie se zapojily nejen vrtulníky arménské, ale i ruské armády. Na základě oficiální arménské žádosti o pomoc včera ruský prezident Vladimír Putin osobním telefonátem pozval k jednání do Moskvy arménského prezidenta Nikola Pašinjana a ázerbajdžánského prezidenta Ilhama Alijeva. Držme Arménům z Karabachu palce, aby se mu podařilo přimět je k zastavení bojů.
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 4245
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Re: Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od Lyster »

Arménská protivzdušná obrana proti ázerbájdžánským dronům
https://www.armadninoviny.cz/valka-arme ... dronu.html
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 4245
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Re: Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od Lyster »

LOSSES OF ARMORED VEHICLES AND AVIATION IN ARMENIAN-AZERBAIJANI CONFLICT IN NAGORNO-KARABAKH
https://lostarmour.info/karabakh/
Královák
Příspěvky: 407
Registrován: 07.07.2017 12:39

Re: Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od Královák »

Matěj
Příspěvky: 1784
Registrován: 28.08.2016 11:52

Re: Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od Matěj »

Šlo by to sem zkopírovat? Nejsem na idnes "prémiový čtenář". Díky.
golem
Příspěvky: 1727
Registrován: 14.01.2011 2:36

Re: Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od golem »

Tady to máš odemčené, stačí potvrdit že si to chceš přečíst zdarma a použít nějakou mailovou adresu, na které ti nezáleží.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ ... 19C685B381
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5343
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od Rafael »

Postoj EU k situaci v Náhorním Karabachu a její strach z Turecka?
Aneb jsou důležitější a bezodkladnější problémy k řešení!
Europoslanec Ivan David (SPD) se rozhorlil na Evropský parlament. A to kvůli tomu, že dle jeho slov má v Náhorním Karabachu smrťák žně, a Evropský parlament jedná o kvótách pro ženy v dozorčích radách firem. Jeho komentář přinesl server VašeVěc.cz...

.....„S návrhem rezoluce o uvalení sankcí na Ázerbájdžán za vraždění civilistů v Náhorním Karabachu, který předložila skupina řeckých poslanců, a k němuž jsem také připojil svůj podpis, naložil předseda Evropského parlamentu (EP) velmi ‚svérázně‘,“ poznamenal David úvodem svého komentáře.
„Neumožnil o něm hlasovat, ale odeslal jej rovnou Radě. Podle jeho včerejšího rozhodnutí se bude ve středu v EP o válečných zločinech, které Ázerbájdžánci, Turci a najatí džihádisté páchají na arménských civilistech
v Karabachu, jen řečnit, ale poslancům nebude umožněno hlasovat. Rozprava o problému je důležitá, ale měla by vést k nalezení a odhlasování nějaké konkrétní pomoci napadeným,“ uvedl David....
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/m ... rem-639804
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 4245
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Re: Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od Lyster »

Zdroj: MUDr.Ivan David

V Ženevě začala jednání o příměří v Náhorním Karabachu – městské zastupitelstvo vyzvalo vládu k zabavení miliardového majetku klanu Alijevů

Po rusko-francouzském diplomatickém tlaku na Azerbajdžán a zejména Turecko se včera v ženevském sídle OSN poprvé od zahájení války v Náhorním Karabachu sešli nižší profesionální diplomaté Arménie, v jejichž delegaci jsou i zástupci vlády Náhorního Karabachu, a Azerbajdžánu. Jejich úkolem je dohodnout podmínky pro hlavní jednání o příměří, které by mělo začít 12. 10. 2020 v Moskvě.

Hlavní jednání o příměří bude zprostředkovávat a moderovat ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Jednání o vojensko-technických otázkách bude mezi vojenskými delegacemi znepřátelených stran řídit ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Na jednání v Moskvě jsou očekávání ministři zahraničí Arménie Zohrab Mnatsakanyan a Ázerbajdžánu Jeyhun Bayramov. O vojenských otázkách budou jednat ministři obrany Arménie Davit Tonoyan a Ázerbajdžánu Zakir Hasanov. V delegaci Arménie by měli být i zástupci Náhorního Karabachu, který Ázerbajdžán jako nezávislý stát neuznává, i když se k tomu zavázal v mírové smlouvě z roku 1994.

Držme palce civilistům v Náhorním Karabachu, aby se diplomatům rychle podařilo dohodnout aspoň příměří. Aby ustaly neustálé útoky ázerbajdžánské a turecké armády posílené džihádisty na civilní obyvatele.

Švýcarsko poskytlo oběma znepřáteleným stranám tvz. „dobré služby“, což je především poskytnutí prostor a bezpečnostních záruk pro obě delegace a veškerá materiální a diplomatická podpora, která má jednání umožnit. Švýcarsko jako neutrální země hostí podobná jednání v případě mnoha konfliktů.

V den zahájení předběžných rozhovorů se k velmi neobvyklému kroku odhodlali zastupitelé města Ženeva. Na veřejném jednání vyzvali švýcarskou federální vládu, aby uznala právo karabašských Arménů na sebeurčení, uznala nezávislost Náhorního Karabachu jako samostatné republiky, kterou zakotvila mírová smlouva z roku 1994. Ženevští zastupitelé se ve svém usnesení adresovaném federální vládě jednoznačně postavili na stranu napadených Arménu v Karabachu a vyzvali vládu ke zmražení miliardových dolarových vkladů klanu Alijevů, které si do švýcarských bank „ulili“ za celou dobou vlády. Od rozpadu SSSR vládli v zemi jako prezidenti bývalý šéf KGB v zemi Gejdar Aliev a po něm v rámci „dědičné demokracie“ převzal moc jeho syn Ilham.

Zahájení jednání provázelo včera podle arménské Agentury ANI snížení intenzity bojů. Ještě v noci na včerejšek se Ázerbajdžánci spolu s džihádistickými žoldáky dodanými Tureckem ze Sýrie neúspěšně pokusili o mohutný průlom fronty na jihu. Útočná operace, která měla odříznout Náhorní Karabach od Arménie a tím i od dodávek zbraní, munice i humanitární pomoci civilistům podle arménského analytika Davida Petrosjana připoměla boje v Děbalcevském kotli na Donbasu, který se odtrhl od Ukrajiny.

Azeři do útoku soustředili velké množství těžké techniky. Arméni po mohutných náletech ázerbajdžánských a tureckých letadel a dronů museli ustoupit o jednu linii kopců až k městu Jabrajil, které je asi 30 km ve vnitrozemí. Po příchodu posil dobrovolnických praporů z Arménie se spojeným silám podařilo sevřít nepřítele „do kleští“. Do zajetí padlo několik tisíc útočníků a téměř dvě stovky tanků, raketometů a těžkých plamenometů. Část z nich je poškozená, ale bude možné ji opravit. Podle odhadů v těžkých bojích v kotli padlo asi 4 tisíce Azerů a džihádistů.

Relativně dobré zprávy přinesla karabašská agentura Novosti Arcecha. I přes pokračující raketové bombardování hlavního města Stěpanakertu se technikům podařilo opravit elektrárnu a vodárnu a obnovit dodávky civilistům, kteří se ještě z města neevakuovali.

Krach jižní ofenzivy byl vedle tlaku Ruska a Francie dalším z faktorů, které zřejmě způsobili, že se Ázerbajdžánci na úvodní jednání o možném příměří do Ženevy dostavili. Podle údajů analytika Petrosjana po debaklu v Jabrajilském kotli již ázerbajdžánské ztráty dosáhly poloviny těžké pozemní techniky.

Azeři ale pokračují v raketových a dronových útocích na civilní cíle. Agentura ANI hlásí opětovné plošné raketové útoky na obytné čtvrti Stěpanakertu. Leteckému útoku byla vystavena velmi cenná prastará křesťanská katedrála Svatého Krista Spasitele ve městě Šuši (na obr. 4). Azerské obsluhy dalekonosných houfnic na východní a severní frontě si zlost z neúspěchu svých kolegů na jihu vybíjejí ostřelováním měst Hadrut, Mardakert, Martuni a dalších vesnic. Fronta se na těchto úsecích prakticky nehýbe a obránci drží útočníky na hranici. A rovněž pod palbou.

Do zahájení jednání o příměří se činila i karabašská armáda Arcech. Těžkou raketou vystřelenou z předsunuté pozice na severu se jim podařilo zasáhnout plynovod z ázerbajdžánského Baku do gruzínského Tbilisi. Útok má dvojí efekt. Připravuje útočníky o peníze za prodej plynu, které jsou nutné k vedení války. Navíc jde o zvláštní formu odvety Arménů za zradu vlády křesťanské Gruzie, které se na bratrech ve víře dopustila dodávkami munice Ázerbajdžánu.
honzasl
Příspěvky: 323
Registrován: 10.03.2016 10:13

Re: Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od honzasl »

České zbrojovky, jako vždy, stojí na té správné straně. Jenže která je ta správná?

https://denikn.cz/198344/jak-se-dostaly ... rane-miri/

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/az ... i-40046701

PS. "Víru" bych do téhle války vůbec netahal. Zbraně z ČR do Azerbajdžánu jdou přes Izrael.
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5343
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od Rafael »

Já když začenichám něco ve spojitosti s islámem vzbuzuje to ve mě tu těžko překonatelnou předsudečnou nenávist.
*
Co se týká těch dodávek zbraní tak za doby ČSSR to bylo ještě horší. Včetně i jiných podpor těch teroristů.
O turecké invazi do Evropy, https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Expanze ... _na_Balkán snad ani nemá cenu se zmiňovat.
*
Už jako dítě jsem je neměl rád. Asi pod vlivem nevhodných pohádek. Např.
https://www.promaminky.cz/pohadky/ke-ct ... lenka-3483
*
A nezměnilo to ani tohle i když tak nějak to v dnešním reálu funguje:
"....Máš rád Turky?" obrátil se Švejk na hostinského Palivce, "máš rád ty pohanský psy? Viď že nemáš."
"Host jako host," řekl Palivec, "třebas Turek. Pro nás živnostníky neplatí žádná politika. Zaplať si pivo a seď v hospodě a žvaň si, co chceš. To je moje zásada...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
BiSon
Příspěvky: 434
Registrován: 20.12.2011 10:00
Bydliště: Olomouc

Re: Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od BiSon »

Už jsem to psal tady, odkaz na zdroj je tady. Podle člověka, který se tím evidentně profesně zabývá jde o boj o území které, které je součástí národní identity. Asi jako by Poláci okupovali Prahu a Češi ji chtěli zpět. Nebo česká okupace Krakova.
Vzhledem k tomu, kdo má jaké spojence zřejmě nejde o náboženský spor.
Zapadlo
Příspěvky: 998
Registrován: 24.08.2014 19:59
Pohlaví: muž

Re: Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od Zapadlo »

Nemají jen Dany.
Zde naše raketomety RM-70 Vampir (40 výmetnic ráže 122mm) na tatrovkách. Azerbajdžanská armáda.
vampir.jpeg
tatra_azerbajdzan_Big3.jpg
Martysedlak
Příspěvky: 553
Registrován: 08.04.2020 14:09
Pohlaví: muž
Bydliště: Pohledem Pražáka - dálný Východ

Re: Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od Martysedlak »

Od Soboty by mělo platit příměří, to je dobrá zpráva.
Zapadlo
Příspěvky: 998
Registrován: 24.08.2014 19:59
Pohlaví: muž

Re: Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od Zapadlo »

Rusko dotlačí Armény kam bude potřebovat. Jsou vpodstatě absolutně závislí na dodávkách ruské munice a náhradních dílů, jinou než sovětskou techniku vpodstatě nemají a sami toho moc nevyrábějí, země je na naše poměry silně zaostalá, rozhodně ještě víc než Azerbajdžán. Arménie nakupuje ale vpodstatě nevyrábí těžké zbraně, vlastní vývoj postačil jen na ruční zbraně pro speciály. Azerbajdžán už roky buduje zbrojní výrobu, mají vlastní fabriky a nejenomže staví v licenci Izraelské a Trurecké stroje ale už u nich jede i vlastní vývoj. Právě v případě konfliktu Arménie - Azerbajdžán rozhodně neplatí český názor o tupých a nechopných muslimech a naproti tomu o šikovných a chytrých křesťanech. Svou válku za nezávislost a obsazení Náhorního karabachu tehdy Arméni vyhráli s nemalou pomocí arménských migrantů na západě, to teď moc nehrozí.
golem
Příspěvky: 1727
Registrován: 14.01.2011 2:36

Re: Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od golem »

Ázeři mají narozdíl od Arménů hodně ropy a plynu, což je vidět na rozdílu síly ekonomik. Podobně jako i v jiných ropných muslimských zemích - když tečou peníze ze země, dá se jimi vlastní tupost a neschopnost dorovnat.
Zapadlo
Příspěvky: 998
Registrován: 24.08.2014 19:59
Pohlaví: muž

Re: Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od Zapadlo »

množství exportovatelných surovin nerovná se síla ekonomiky. I kdyby ani jedna z obou zemí suroviny nevyvážela, pořád na tom bude Azerbajdžán z několika důvodů lépe. Oblast kolem Baku byla industrializovaná už za cara a Stalin v tom pokračoval. Jsou bez debat ekonomicky nejsilnějším státem celé oblasti Jižního kavkazu. Petrochemie a chemický průmysl vůbec, doly, textilní průmysl, zpracování hliníku... Po krizi v prodejích ropy 2015 se si ázerbájdžánské vedení vytyčilo coby prioritu rozvoj neropných odvětví ekonomiky jako je zemědělství, výstavba dopravní infrastruktury, farmacie, turistika, informační technologie a zpracovatelský průmysl. Snahou země je vymanit se ze silné závislosti na vývozu paliv a vybudovat pestrou strukturu hospodářství - diverzifikovat a dá se říci že se jim docela daří. K tomu budují i zbrojní výrobu, ve velkém licencují izraelské a turecké těžké zbraně plus vlastní vývoj - asi nejambicióznější projekt na kterém mají účast je tank Altay.
Během desetiletého období předcházejícího ekonomické krizi (1998−2007) ázerbájdžánské hospodářství dynamicky rostlo v průměru o 14,1 procenta, šlo o jeden z nejlepších ukazatelů na světě. V indexu Doing Business, který mapuje podnikatelské prostředí pro firmy ve 190 státech planety, byl Ázerbájdžán zvolen pro rok 2019 do TOP 10 světových ekonomik, které prošly největším zlepšením v uplynulých dvou letech. V žebříčku se posunul z 57. místa na 25. Podle ukazatele "IQ podle národů" je Azerbajdžán plus mínus na úrovni evropy, nejsou to žádní blbci.
zdroje :
https://cs.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/azerb ... ku/1743367
Naposledy upravil(a) Zapadlo dne 10.10.2020 16:37, celkem upraveno 1 x.
Zapadlo
Příspěvky: 998
Registrován: 24.08.2014 19:59
Pohlaví: muž

Re: Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od Zapadlo »

Arménie : menší rozloha, méně obyvatel, slabší síť komunikací a ubohá infrastruktura všeobecně. I tato země je chronicky závislá na vývozu vlastních surovin (železná ruda, barevné kovy) a tím pádem i na Gruzii, přes kterou toho většina jde. Kromě toho jsou způsobilí vyvážet vpodstatě jenom víno, koňak a cukrovinky. Oproti Azerbajdžánu má Arménie dvojnásobnou nezaměstnanost (18 procent). Po konci SSSR zde krachla zemědělská družstva, teď zas políčka okopávají motykama, skoro polovina povrchu země jsou neobdělávatelné hory. Po rozpadu SSSR ze země statisíce Arménů emigrovaly, v současnosti počet obyvatel stagnuje - na rozdíl od Azerbajdžánu. Ano arméni jsou křesťané, mají svou hrdost a jsou stateční, to vše je však k vítězství nebo alespoň k vyrovnanému boji se sousedním skoro ve všech směrech silnějším Azerbajdžánem málo.
golem
Příspěvky: 1727
Registrován: 14.01.2011 2:36

Re: Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od golem »

Zapadlo píše: 10.10.2020 16:17 množství exportovatelných surovin nerovná se síla ekonomiky.
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/azerb ... ku/1743367
To se nerovná. Ale bez nich by jejich ekonomika byla úplně jinde. Silná závislost Ázerbajdžánské ekonomiky na vývozu fosilních paliv je koneckonců zmíněná v tom textu, který jsi sem dal (z tvého odkazu: Základ jeho ekonomiky tvoří ropa a zemní plyn, které představují kolem 90 procent veškerého vývozu země.). A nebýt tam tyto suroviny, i za Sojuzu by industrializace této končiny byla slabší.
Zapadlo píše: 10.10.2020 16:17 Podle ukazatele "IQ podle národů" je Azerbajdžán plus mínus na úrovni evropy, nejsou to žádní blbci.
zdroje :
https://cs.wikipedia.org/wiki/IQ_and_Global_Inequality
Podle tebou uváděného zdroje je průměrné IQ v Ázerbajdžánu 87, což je na úrovni dalších nečernošských muslimských zemí, nikoliv na úrovni Evropy.

Na tom, že země se třemi miliony obyvatel to proti zemi s deseti miliony obyvatel a ekonomickými výhodami nemá lehké se shodneme.
tom384
Příspěvky: 467
Registrován: 10.05.2020 14:05

Re: Boje v Náhorním Karabachu

Příspěvek od tom384 »

Utoky dronu v Karabachu. Premejslel jsem jestli to jsem postnout ale asi by to mel kazdy rozpadlik videt at se dokazem pripravit na nepritele v PA dobe.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jUB3TLn ... e=emb_logo[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hR32uhc ... e=emb_logo[/youtube]
Odpovědět