Druhá vlna

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Odpovědět
steve_michalik
Příspěvky: 213
Registrován: 25.02.2020 15:27

Re: Druhá vlna

Příspěvek od steve_michalik »

No zrovna eRouška je podle mě velmi citlivě udělaná.
Nekoná se žádný průběžný sběr pozičních dat a jejich odesílání někam. erouška pouze sbírá bluetooth identifikátor ostatních zařízení a odhaduje vzdálenost pomocí síly signálu. Tzn. pamatuje si s kým a kdy jste byli delší dobu v kontaktní vzdálenosti. Toť vše. Žádná data se nikam průběžně neodesílají. (Dokonce je můžete i průběžně mazat). Ta se odešlou až na žádost uživatele. A ten je odešle typicky až na žádost hygienika (vaše tel. číslo erouška předá při registraci hygieně).
Tzn. hygiena najde pozitivní případ, ten předá svoje nasbírané kontakty. Tyto hygiena kontaktuje a opět dostane kontakty, ... Takhle se projde celý graf potenciálních infikovaných.
Zdrojáky jsou veřejně dostupné, takže je možné si toto ověřit. A na rozdíl od GPS a GSM trackerů to funguje i v metru, uvnitř budov a je to výrazně přesnější.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Druhá vlna

Příspěvek od proforma »

Tak za vcerejsek +260 novych pripadu, R=1,6. Kde jsem to psala o te Koreji, ktera bude znovu zavadet protiepidemicka opatreni pri 3x 30 pripadu? Asi jsme chytrejsi nez 52 mil. Korejcu... Sorry, ale nemam z toho dobry pocit. Porad se nam tu maze med okolo huby, ze lokalni loziska... Pri kolika pripadech ze to uzavreli tu Litovel, Unicov a par dalsich vesnic? Cca 20 - a cely mesto uzavrit. V Karvine je ted aktivnich pripadu pres 800, vic nez v Praze, a vsichni jsou v klidu? Kolik je v Karvine hygieniku, aby stihli vytrasovat vsechny kontakty? Kolik je tam vojaku, aby pomahali? Kolik je tam ted aktualne deti na taborech a kolik deti z Karvinska je na taborech nekde jinde?...

Chapu, ze se vlada zalekla vlastniho uspechu a hlasu lidu, ktery vi vsechno nejlip a jakakoli opatreni jsou prece zbytecna. A vic nez ta cisla samotna me strasi to relativni medialni ticho okolo nich.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Uživatelský avatar
MartinSk
Příspěvky: 193
Registrován: 18.09.2016 11:56
Pohlaví: muž
Bydliště: Ještě mám...

Re: Druhá vlna

Příspěvek od MartinSk »

Skřivánci na niti: "Ruce pryč od Korei..." :-) :-) Ale k věci - když tady ta taškařice s tou cholerou začínala, tak jsem si udělal štábní cvičení na mapách. Uzavření malého městečka - řekněme Rožnov pod Radhoštěm. Aby to uzavření mělo smysl, vyšel obvod 14 kilometrů. Pokud počítám člověka na 50 metrů - někde více, někde méně, ale v průměru, pokud bych to měl hlídat, tak to tak přibližně bude, tak vychází 300 lidí. Čtyři směny - jsme na 1200. A k tomu týlové zabezpečení - noclehy, strava, doprava na pozice. A jsme skoro na dvou tisících mužů.
Takže když vidím početní stavy armády a četníků, tak myslím, že síly jsou na uzavření pouze pár ohnisek v republice. Litovel a Uničov byly zavřeny pouze komunikace... Karviná a Ostravsko to je jiná liga - podstatně složitější terén s hustější zástavbou.
Generálmajor Carl von Clausewitz: "Laikové studují strategii, stratégové studují logistiku..."
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Druhá vlna

Příspěvek od proforma »

Jasne, logistika by byla narocna. Ja na to upozornuju spis z toho hlediska, ze kdyz se stane loziskem dostatecne velke uzemi, stat s tim nechce/nemuze nic delat a klidne to necha rozhoret. Co mu brani tam uz ted (treba v ramci casti kraje) vyhlasit hygienicka opatreni, omezit hromadne akce, omezit hromadne stravovani apod.? Uzavreni oblasti je az krajni reseni, ale to, jak se ted nedela nic, navic s potencialem stehovani narodu pri dovolenych a prazdninach, je zase druhy extrem.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Uživatelský avatar
MartinSk
Příspěvky: 193
Registrován: 18.09.2016 11:56
Pohlaví: muž
Bydliště: Ještě mám...

Re: Druhá vlna

Příspěvek od MartinSk »

Podle mého laického odhadu "odvaha" krajských hygien brání udělat razantní opatření včas a hned. Jezdili jsme na tábory - největší postrach byla hygiena. Školní jídelny - největší postrach hygiena. Jestliže dámy x desítek let byly zvyklé, že jezdily po kontrolách, kde se jim všichni klaněli, tak rozumím tomu, že nyní poněkud jiná práce je problém...
Ale abych nekřivdil - bleskové povodně při bouřce před několika lety vytopily Hodslavice, Ženklavu, částečně Nový Jičin. Nechtěl bych být v kůži meteorologa u radaru - nařídím evakuaci a spadne to o údolí vedle... Takže to předpovídání asi není jednoduché.
Generálmajor Carl von Clausewitz: "Laikové studují strategii, stratégové studují logistiku..."
viktor
Příspěvky: 3326
Registrován: 14.03.2012 12:09

Re: Druhá vlna

Příspěvek od viktor »

odpoved je jednpducha, jako ostatne vzdy. Jakekoliv omezeno ktere zpomaůli chod zahranicniho prumyslu a invetic na nasem uzemi je nepripustny. ( cca 80 % je nemecke ) nas prumysl ci ekonomika prakticky neexituje. Takze je nutne zachovat chod zahranicniho prumyslu. Tj zabranit fim ztratam jdu cim do zahranici.a le zdravotnictvo je nase a tam je to jedno. Takze jednouduse plne hrbitovy a nemocnice nevadi, zastaveni prumyslu ano. No a to je vse. sdelovaci prostredky jsou take ovladany ze zahranici..jest nejake otazky ? :-)))
viktor
„Strach ze zbraní je znakem sexuální a emocionální nedospělosti.“
Sigmund Freud
Uživatelský avatar
marabu
Příspěvky: 206
Registrován: 18.03.2020 15:37

Re: Druhá vlna

Příspěvek od marabu »

Karanténa normálně funguje. https://koronavirus.mzcr.cz/wp-content ... nákazy.pdf, je to sice takový akademický příklad, ale dokud je možné takto postupovat, je situace odlišná než v průběhu dubna, ikdyž by se mohlo zdát, že z hlediska čísel je to stejný.

Jiná věc je politická a mediální prezentace. Pro média to není téma, protože lidé toho mají plné zuby, díky tomu, co předváděli v průběhu karantény.
Politická zodpovědnost je teď na krajích, protože AB to už přece zvládl dobře, to dá rozum. Takže teď to Vondrák nechává, až dokud to půjde, aby měl pořádné alibi, že už musel. Tancuje na žhavý plotně a AB nemá rád, když je někdo moc vidět.

Můj názor je, že dokud nebudou plný márnice, žádné plošné preventivní opatření z hora dolů nebudou politicky možný, dokud volič nebude chtít sám zůstat doma i za cenu mzdy.
Teď se každej musí starat sám, bez ohledu na posměšky okolí.
Novulk

Re: Druhá vlna

Příspěvek od Novulk »

Jednou věcí, která lidi fakt naštve, bude až nám okolní země a letní mořské destinace jako Chorvatsko nebo Řecko znovu uzavřou vstup. A to se nejspíš stane, protože počet aktivních případů na 100 tis. obyvatel nám letí - a poletí - vzhůru (viz proforma o pár příspěvků výš).
Pak bude mít AB problém, protože jestli něco lidi neradi vidí tak to, že nejsme mistři světa ve "válce s virem", ale že jsme si vlastní liknavostí zadělali na problém, který jinde nemají.
Dneska má Itálie nebo Španělsko už podstatně míň aktivních případů na počet obyvatel než my. O Rakousku nebo Maďarsku nemůže být ani řeč. To bude podivení, až se třeba taková Itálie oproti nám Čechům uzavře, protože bychom jim tam jezdili roznášet koronavirus...
Uživatelský avatar
Fraktál
Příspěvky: 263
Registrován: 25.04.2013 17:56
Pohlaví: muž

Re: Druhá vlna

Příspěvek od Fraktál »

No ono stačilo vidět večer tu anketu z Karviné:

"Nebojím se, však je to jen chřipka!"

"Já už to nechám na boží vůli." apod.
tom384
Příspěvky: 461
Registrován: 10.05.2020 14:05

Re: Druhá vlna

Příspěvek od tom384 »

Zajimalo me jak moc je pravdive tvrzeni ze jde pouze o regionalni problem. Hledal jsem data podle obci nebo okresu, ale bohuzel jsem nikde takouvou globalni statistiku nenasel. Co jsem nasel je tahle statistika za Jihomoravsky kraj. Zhruba pulka okresu hlasi zvyseny prirustek poctu nakazenych a tojsou data jen do 26.6, takze tam neni jeste velmi spatny weekend.

https://data.brno.cz/covid-19/

Nezna nekdo zdroj kde by podobna statistika byla videt pro celou CR?
FarmářJan
Příspěvky: 537
Registrován: 15.04.2013 21:40
Pohlaví: muž
Bydliště: v horách

Re: Druhá vlna

Příspěvek od FarmářJan »

řeknu ti to přesně - podrobné informace nezveřejňují a hygieny i ministerstvo vzdorují vytrvale i žádostem podle zákona č. 106/1999 Sb. Pokud pak řeknou do médií, že vyšší počet může patrně souviset s doly v Moravskoslezském kraji, tak to je přesná informace jak noha. Může patrně souviset... To přece se z té chytré karantény musí vědět.

A teď jak to vypadá v praxi. Jedna naše zaměstnankyně má bojfrenda v té firmě v Holicích, co tam měli nakažené ve čtvrtek. Podle novin je tam 98 lidí v karanténě.
Hovno. Jí nikdo nic nenakázal, přestože bojfrend dělal přímo s jedním nakaženým... Dodnes fabriku netestovali, resp. snad mají testovat dnes, kdy tam najeli vojáci dezinfikovat.

Takže od čtvrtka do pondělí pohodička. Kolik těch chlapů vyrazilo o víkendu někam do hospody, na párty, balit ženský, domů do Budějovic, na Moravu, s dětma do obchodů, za babičkou atd.

Takže jsme ji nechali doma.
Ale kdyby to neřekla, tak asi jde do práce. Kolik přítulek od hochů od pásu vyrazilo na výlet, nakupovat, prcat souseda, na kafe s kámoškama, dětskou párty, šlo do práce, poslalo děti do školy atd., protože by jim volno nedali, nebo nechtěj míň peněz protože hypotéka atd..
Tonda
Příspěvky: 234
Registrován: 11.03.2020 11:48

Re: Druhá vlna

Příspěvek od Tonda »

Děcka nejsou ve škole
Většina průmyslu má v létě odstávky a snížený provoz
Je dobré počasí a celkově mají lidé nejlepší imunitu v roce

Kdy jindy, než teď by měli vyzkoušet, jestli je opravdu čeho se bát. Normálně bych celé to jejich šílené ložisko smrtícího viru rozvolnil, nechal lidi chodit do hospody, do obchodu, kam se jim zachce. A za měsíc bychom si mohli spočítat, jak to vypadá v nemocnicích. A protože jde o lokální ložisko, i kdyby se to rozjelo, jako že tomu snad už nikdo rozumný nevěří, tak by ty nakažené, co by čekali na chodbách nemocnic normálně a v pohodě rozvezli po celé republice, takže by nemohlo dojít k přetížení zdravotního systému.

Ale ne, je třeba udělat PR na plošné restrikce a likvidaci ekonomiky a života lidí, se kterým přijdou na podzim. No, jsem zvědavý, jestli děti vůbec nastoupí do školy. Doufám, že nás stát bude zase živit. Takový socialismus v praxi, nakonec proč ne, zase by mohl benzín stát 20 korun a hranice zůstat otevřené. Ideální období na cestování.
Královák
Příspěvky: 407
Registrován: 07.07.2017 12:39

Re: Druhá vlna

Příspěvek od Královák »

Takže myslíš spustit tzv. švédský model - hm, nějak se jim to tam po "počátečním plácání po zádech" hroutí.
Tonda
Příspěvky: 234
Registrován: 11.03.2020 11:48

Re: Druhá vlna

Příspěvek od Tonda »

Nevšiml jsem si, že by se ve Švédsku něco hroutilo. Uvidíme, jak bude vypadat finální účet za covid u nás, až se začne projevovat zanedbaná péče u skutečně nebezpečných nemocí. To bude teprve mrtvých. Do té doby mladých a zdravých lidí.
Tomáš
Příspěvky: 466
Registrován: 29.08.2012 7:36

Re: Druhá vlna

Příspěvek od Tomáš »

Shodou okolností pracuji pro švédskou matku a poměrně často tam lítám, resp. lítal jsem.
Ptal jsem se šéfa, jak to vidí, kdy bych mohl opět přiletět.

No a odepsal:
"SE is not showing an good trend with spreading Covid-19 so it might take a while….."
překlad:
švédsko nevykazuje dobrý trend v šíření nákazy, takže to chvíli asi potrvá...

takže to tam tak super asi nebude
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Druhá vlna

Příspěvek od devlop »

Tondo, ve Švédsku se nic nehroutí? Tak si zkus dohledat, jak to tam mají.

Jinak počty mrtvých v této zemi
https://ourworldindata.org/grapher/tota ... untry=~SWE
od začátku června do dneška je cca +1000 mrtvých. Celkem mrtvých 5280 lidí na COVID. A graf neklesá. Pořád v pohodě?

https://ourworldindata.org/coronavirus/ ... untry=~SWE
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
Příspěvky: 4354
Registrován: 03.09.2012 19:54
Pohlaví: muž
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Druhá vlna

Příspěvek od bivoj »

Tonda píše: 29.06.2020 13:03 Nevšiml jsem si, že by se ve Švédsku něco hroutilo...
To řekni těm cca pěti a půl tisícům mrtvých. (Oproti cca 348 u nás!!!). A fakt, že švédsko je co do počtu mrtvých v poměru na počet obyvatel na pátém místě ze všech států ( 523 deaths/1mio - před Švédskem jsou v tomto už jen Itálie, Španělsko, UK a Belgie) ti do makovice asi taky ještě nedorazil...
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Tonda
Příspěvky: 234
Registrován: 11.03.2020 11:48

Re: Druhá vlna

Příspěvek od Tonda »

Asi budu za debila, ale já ty čísla beru s velkou rezervou. Podle mého názoru 300 a 5000 mrtvých je +- to samé, když se tady bavíme o zemích s 10 miliony obyvatel, kde zemře ročně průměrně cca 10 tisíc lidí i když žádná pandemie není.
Viděno mou optikou se v těch zemích vlastně nic neděje. Proč? No jednoduše proto, že nevíme, jak vůbec a jak svědomitě se ti mrtví počítají.
Většina lidí má souběh více nemocí, tedy nejde s jistotou určit, zda těch 5 tisíc lidí zemřelo jen a pouze kvůli COVIDu. Co když jich bylo 10 tisíc? Protože spousta mrtvých nebyla na covid ani testována a měla bezpříznakový průběh. A stejné to může být naopak. Já si počkám na konec roku, na celkovou statistiku úmrtnosti těch zemí a tak nějak očekávám, že nebude výrazněji nad ročním průměrem.

Já ve Švédsku nevidím přetížené nemocnice, ani plné márnice.
Tuším, že dnes dostanu BAN, za projevení nikoliv většinového názoru, tak se už raději předem rozloučím ;)
Uživatelský avatar
Fraktál
Příspěvky: 263
Registrován: 25.04.2013 17:56
Pohlaví: muž

Re: Druhá vlna

Příspěvek od Fraktál »

Pokud na JIPky nepříjímáš starší ročníky a necháš je chcípnout v důchoďáku, nemůžou se ti samozřejmě ani přetížit nemocnice. :idea:
Naposledy upravil(a) Fraktál dne 29.06.2020 14:52, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Druhá vlna

Příspěvek od proforma »

@Tonda: No vidis, ze diskutovat se da i slusne :) Nejde o to, ze nesouhlasis, ale o to, ze relevantne neargumentujes. Oprosti svoje prispevky od citovych vylevu, predkladej fakta (idealne i s odkazy; jejich relevanci a duveryhodnost vetsina zdejsich clenu umi posoudit sama svym vlastnim rozumem), polemizuj s jinymi nazory, ne s jejich nositeli, drz se tematu a ban Ti hrozit nebude.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Odpovědět