Agresivita dětí

...aneb akademická debata o příčinách a důsledcích rozpadů společností.
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Agresivita dětí

Příspěvek od Bill Masen »

Já vím, že to tady už je Chlapec v Sedlčanech brutálně zkopal jiného, ostatní děti si to natáčely, ale vaří se ve mě krev, když si na to vzpomenu. Čím to je, že se děti takto chovají? je to tím, že my jsme měli za vzor Old Shuterhanda a oni Vémolu? MMA považuji za jeden ze znaků úpadku společnosti.
Všichni aktéři by si zasloužili exemplární tresty, bez ohledu na věk. Vidím to na pokus o těžké ublížení na zdraví zvlášť závažným způsobem, až pokus o vraždu. Ještě jak se mu na videu pokusil roztáhnout nohy, aby ho mohl kopnout do koulí. Tady je jasný pokus o maximální poškození oběti. Já být otec toho kluka, tak už jsem ve vazbě. :puke
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od dracekvo »

On to už udělal i předtím, ale to mu ještě nebylo 15, takže dostal pouze vyhubováno.

Zásadní chyba je, že nelze v určitých případech dotyčného zplnoletnit.
Různé ty ústupky že do 15 let netrestatelný, do 18 pouze polovina jim akorát dávají pocit že se jim nic nestane.

Pokud je někdo dost starý na to, že dokáže ublížit takto agresivním způsobem, znásilnit, zabít, tak musí být i dost starý na to, aby dostal trest jako dospělý.

Stejně tak jako jsou případy že nějaké gangy výrostků okolo 13 let šikanují celé sídliště a policajti na to můžou jen smutně koukat a nikdo nic nemůže.
Stenny
VIP
Příspěvky: 728
Registrován: 12.05.2012 13:22

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Stenny »

Bill: V rámci jedné ze svých profesí pracuju s dětmi ZŠ věku. Nevím, jestli jde o mediální vzory, ale zato velmi často vidím, že si někdo otestuje bezzubost systému a pak jde všechno do kopru. Reálně se totiž v tuhle chvíli spoléhá na naději, že dítě nebude chtít naštvat "autority" kolem sebe. Jen na tohle, protože většina těch autorit už v ruce žádný klacek nemá. Pokud dítě ve škole napadá spolužáky (i hodně razantně, typu údery cizí hlavou o futra dveří atd.), může dostat poznámku-důtku-dvojku z chování-trojku z chování; když pominu, že kvůli nastaveným standardům je dostat trojku z chování opravdu těžké, i když se někdo bude snažit, tak žádný z těchto trestů nemá hmatatelné následky, leda už je delikvent v 8./9. třídě, protože pak ho nevezmou na některé SŠ včetně mnoha učňáků. Samozřejmě většině nebezpečných jedinců je jedno, že by je nevzali na SŠ...
Pokud se násilí děje mimo školu, může se nanejvýš projednat a odložit, protože věk pod 15. Pokud nedojde k těžkému ublížení na zdraví (ale musí dojít, pokus nestačí), tak se na to stejně víceméně kašle.
Přidej k tomu fakt, že hodně rodičů používá ZŠ jako odkladiště, kde očekávají, že bude jejich dítě vychováváno, a máš recept na problém. Protože v každé skupině dětí najdeš takové, které opakovaně testují hranice, až zjistí, že jim vlastně nikdo nemůže nic udělat... a ostatní grázlíci je mají okamžitě za vzor.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Maximus »

Podle mne chybí účinný převýchovný systém takovýchto nezletilých gaunerů. Účelem není tyto mladé agresory zavřít až zčernají, ale konečně ve svém životě zjistily, kde jsou mantinely společnosti.

Dle mého by měl být tento systém založen na několika úrovních, kdy ten první by byl tvrdý v maximální možné míře a za zásluhy by dotyčný postupoval k mírnějšímu a mírnějšímu režimu. Překročení pravidel by znamenal návrat na "první level".
Samozřejmě psychologická péče o takovéto děti je nutná, ale základní pojistka recidivy musí být založena na tom, že prostě nikdo se nebude chtít vrátit do takovéto "polepšovny" či později do "věznice", které by se podobaly spíše pracovnímu táboru :devil.

Rovněž chybí spoluzodpovědnost rodičů za svoje děti. Už významný efekt by mělo ovlivňování míry přidělování sociálních dávek v závislosti na záškoláctví či kriminalitě dětí dotyčných rodičů. Primárně mají za výchovu svých dětí zodpovídat rodiče.
"Bez zájmu [občanů] o stát republika se stává de facto státem aristokratickým, byrokratickým, státem menšiny - forma sama nerozhoduje o podstatě státu.“ T.G.M.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od dracekvo »

Na to stačí aby bylo možné jim dát prospěšný práce stejně tak jako dospělému, nejlépe přímo v místě jejich působnosti.
On by se rázem jejich okruh obdivovatelů zmenšil, až by ho viděli jak po škole s kýblem a haderm šůruje podlahu, nebo po parčíku sbírá psí houna s vajglama.
U nás prospešný práce ještě nejsou dotažený. Když vidím nějakého zametače tak nevím jestli je to jen obyčejný zaměstnanec, nebo to má z pracáku nebo dělá prospěšky. Amicí myslím musí pri prospěškách nosit reflexní vestu, kde to mají napsané na zádech, aby to každý hned viděl a mohl si na ně ukázat prstem.
Takový dvojí trest. Práce + ostuda.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od dracekvo »

Ještě sem zahlédl něco k tématu

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/dva- ... &source=hp
Dva agresivní bratři terorizují město. Policie tvrdí, že na ně páky nemá
Matěj
Příspěvky: 1784
Registrován: 28.08.2016 11:52

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Matěj »

Já se na škole pral taky (a samozřejmě nejenom já, ono asi každý), ale nepamatuju vážnější úraz (kromě jedné rozbité hlavy), nikdy to teda nevypadalo jako na tom videu. Každopádně, bych agresivitu nevztahoval jen na dnešní mládež. Kreteni-agresoři byli ve školách vždycky. Nicméně, když se to provalilo, tak jsme dostali doma (a někdy mimo záznam už ve škole). Vím, že matka jednoho spolužáka o něj zlomila vařechu,.když se ze školy dověděla, že se pokusil jiného spolužáka šikanovat. Ono jsme byli maloměsto, takže se to moc neutajilo a ještě z toho měl slušnou ostudu, dneska by tu matku řešil OSPOD, ale usměrnilo ho to.
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Bill Masen »

Na naší základce je taky jeden takovej v sedmý třídě. Vyhlídnul si malýho kluka a šel po něm. Zastali se ho kamarádi a jeden z nich skončil na tejden v nemocnici. Taky posílá vyhrožující sms a říká, že si do školy přinese nůž. Teď řešíme postup s matkou toho kluka v nemocnici.
Matěj
Příspěvky: 1784
Registrován: 28.08.2016 11:52

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Matěj »

dracekvo píše:Ještě sem zahlédl něco k tématu

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/dva- ... &source=hp
Dva agresivní bratři terorizují město. Policie tvrdí, že na ně páky nemá
Hm, policie nemá páky... A místní se zmohou jen psát na FB... Já pamatuju jako děcko místního pána, ještě tehdy SNB, který byl docela vážený, respektive lidi ho brali. Ten, když chytil po několikáté stejného, několikrát trestaného recidivistu krást, tak se s ním "domluvil" společně s pár místníma a ani ho nezatknul, ale pak se tento přesunul radši krást jinam. Ale dnes by si ho ještě někdo natočil a pak ho lynčoval na internetu.
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od devlop »

souhlasím se Stenny a Maximem: celé se to zvrhlo tím, že čím dál více rodičů na výchovu s vých dětí kašle, protože to stojí jejich čas a námahu. Počítají s tím, že tou hlavní instancí, kde se dítěti vštípí do hlavy základní morální a sociální pravidla, je škola.

jeden příklad: moje žena dala své třídě na prvním stupni "domácí úkol" na víkend - jit s rodiči do přírody, parku, posbírat pár kaštanů, barevného listí, šípků, prostě blbůstky, kterou pak měli děti použít v hodině výtvarné výchovy v pondělí. Ozval se jeden žák, že tento úkol nemůže splnit. Protože ven s rodiči nechodí. Na dotaz co teda po škole a o víkendu dělá řekl "hraju na počítači hry a hlavně koukám na youtube videa na tabletu". Takže hrdí rodičové, fotr s matkou jsou líní a chtějí mít svůj klid a pohodu pro své zájmy. Kluk se zavře v pokojíčku a je vystaráno. Prostě čekají, že kluka vychovají učitelé, hlavně zdarma a bez jejich nervů. Jakmile kluk dostane výchovnou poznámku nebo dokonce důtku třídního učitele tak to:

a) ignorují, protože nechtějí řešit, je jim to uprdele
b) cítí se dotčeni a jdou si stěžovat řediteli, proč jako učitelka jejich dítě nezvládá

jak jsem tu psal nedávno: nejsou vzácností komentáře rodičů v žákovské knížce ve stylu "mé dítě se takto doma nechová a řekla mi, že to bylo jinak, tudíž poznámku ruším" takže WTF? Z toho prostě není cesty ven.

za mého mládí, když jsem přinesl poznámku v žákovské, dostal jsem doma facku a nesměl jsem týden ven s kamarády- a to byla ta potupa, že musím smrdět doma zatímco oni řádí venku.

Dnes v podstatě rodič tímto podrývá autoritu učitele a dítě tak má signál, že i když se chová jako zmrd, tak mu to doma projde.

a to řešíme jen "akademickou" debatu nad příčinami a možnými způsoby řešení, které však nikdo z nás nemá jak prosadit. Co takhle otázka jak se zachovat být rodičem takto zmláceného dítěte, to je teprve cvičení...

jeden chlápek se v diskuzi kasal, že když zjistil, že jeho dceru šikanuje spolužák, tak si ho odchytl po škole, chytil ho pod krkem a dal mu pár vychovných, a od té doby (prý) byl klid. Jestli to byl jen internetový kec se nedozvíme, ale ano, jedním z řešením to je. Může to mít však následky v tom, že takto fyzicky vychovaný grázl půjde s brekem na policii pána hned udat a ještě si k tomu domyslí třeba sexuální obtěžování. A pán má zaděláno na nepěkný problém... Tohle je prostě past, do které se jako otec dvou malých dětí nechci nikdy dostat.
Uživatelský avatar
Alstratt
Příspěvky: 1152
Registrován: 01.08.2015 16:34
Bydliště: US

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Alstratt »

Tomu panovi se nedivim ze ho chytil pod krkem a propleskl. Taky by mi asi ruply nervy sikanovat nejaky re*ard nase dite tak ten smrad zazije takove peklo na ktere do smrti nezapomene. Kde to nejde po dobrem, jde to po zlem.

https://www.youtube.com/watch?v=tHBJp6dZXNg Domino. Jak na Rugby. Dalo se to teda resit lepsim zpusobem a ne tam z nich udelat rohozku.
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3469
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Hohepa »

1)Tak za Komančů platila nepsaná zásada, že žák reprezentuje svou školu i v době volna.
Dostat důtku za lumpárnu provedenou o víkendu , nebo kouření za školou, bylo všeobecně bráno jako normální postup.

2)Na každého žáka psal třídní učitel posudek a k němu se přihlíželo při přijímačkách na střední či učňák.
Takže sígr s jedničkami měl smůlu a na střední se nedostal a skončil jako zedník či natěrač.

3) K výkonu pracovní pozice, musel mít pracovník odpovídající kvalifikaci. Vyučenej zedník prostě skončil jako zedník , nebo na místě kvalifikaci nevyžadující, třeba v kotelně.

Proto i většina rodičů co se dětem výchovně nevěnovali, vyžadovali po dětech kázeň alespoň před společností/státem.
TomSmith
Příspěvky: 1274
Registrován: 17.02.2015 14:33
Pohlaví: muž

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od TomSmith »

No taky nás učitel/učitelka mohl/mohla zfackovat když jsme dělali brajgl.
Dneska by to polovina rodičů nepřežila :|
Mám pocit že bez fyzikých trestů to tak nějak nefunguje. Hajzlíci rychle zjistí že jim hrozí maximálně bububu.
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od devlop »

TomSmith: polovina rodičů? Já bych řekl tak 90%. Polovina rodičů dnes "nepřežije" už jen blbou poznámku v žákovské jejich nevychovanému miláčkovi a jdou si stěžovat na učitele, co si to kua vůbec dovoluje. Je to prostě k :puke A nejhorší je, že na změnu nejsou páky, okleštěná práva učitelů, inkluze, kdy autistický pako brzdí celou výuku ostatních, zdravých dětí, nutnost mít po celou dobu výuky ve třídě "asistenty" těch inkluzních debilů atd. To vše tvaruje osobnosti dětí, které to tady jednou povedou... A jak to tak vidíme, povedou to jedině do :moon
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3469
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Hohepa »

Nemohla.
Tělesné tresty byly zakázané i za bolševika.
To že si většinou nikdo nestěžoval, bylo dáno tím co jsem popsal výše.

Synovi je jedenáct, Pastorkovi dvacet tři a "vychovávám"(společná domácnost neb jsem se oženil s jeho matinkou) ho patnáct let .
Ani jeden ode mě nedostal výprask a nemyslím, že by jsme je vychovali špatně.
Tvrdím že pokud je nutno přistoupit k fyzickým trestům, tak už se ve výchově někde stala chyba.
Uživatelský avatar
devlop
Příspěvky: 3748
Registrován: 22.09.2014 19:52
Pohlaví: muž

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od devlop »

Hohepa: budu oponovat. Dítě není celosvětově unifikovaný výrobek vzniklý spojením spermie muže a vajíčka ženy. Každé dítě má svoji osobnost na základě vývojových změn v mozku a genetických predispozicích + případně náhodných, genetických, nově vygenerovaných poruch. Nejsme prostě roboti. To že jsi na své děti nemusel po celou dobu jejich existence tzv. "šáhnout" a jsou z nich spořádaní lidé, neznamená, že toto bude fungovat i u jiných dětí. Toto je prostě podle mne velmi alibistický názor.

to máš prostě jako u čoklů, některé štěně pochopí kam se chodí chcát hned jakmile na něj jednou zařveš, když ti pochčije sedačku v obýváku. Jiné štěně to pochopí až když jej vytaháš za kůži na krku a vymácháš mu čumák ve chcankách. Z obou mohou vyrůst fajn psi, nebo taky nemusí, pokud u toho druhého popsanou akci jednou nepraktikuješ ;)
Matěj
Příspěvky: 1784
Registrován: 28.08.2016 11:52

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Matěj »

Já děti nikdy nebil a taky si nemyslím, že bych je vychoval špatně... I když si nemyslím, že v případě jako zde na videu, by bylo škoda rány... A udělat to moje dítě, tak dostane. A udělat to někdo mému dítěti, tak také, i kdyby byl 100x pod zákonem.
Ono na jednu stranu extrém škodí, já jako děcko dostával doma celkem dost i za naprosté hovadiny, když se na to dívám zpětně - neříkám, že by to bylo pravidelně a často, to ne, navíc hlavně v pubertě jsem nebyl moc bezproblémové dítě, takže tak z 90% zaslouženě sem tam prostě doma přiletěla. Každopádně ta zbývající procenta, kdy člověk dostane nezaslouženě, mi proti těmto trestům vytvořilo odpor. Ale taky si nemyslím, že by mě naši vychovali špatně.
Uživatelský avatar
Bill Masen
Editor
Příspěvky: 3752
Registrován: 08.02.2015 16:49

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Bill Masen »

Souhlasím s Devlopem. My tomu říkáme rychlá ruka. Nejde o sílu, ale okamžitou reakci.
Na iDnesu jsou k tomu incidentu další informace. Je to ale v sekci premium, nemohl by to sem někdo z Vás, lepších, registrovaných lidí dát?
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5344
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Rafael »

Brutální útok na dětském hřišti v Sedlčanech | foto: Facebook / koláž iDNES.cz

Roky nás mlátil. Spolužáci popsali otřesný útok ve škole v Sedlčanech

před 8 hod 663Premium

Třináctiletý Petr leží na zemi a o dva roky starší Ondřej do něj buší hlava nehlava. Na hlavu míří jedna tvrdá rána pěstí za druhou, pak přichází kop do břicha, do zad, šlápnutí na hlavu a nakonec, když zbitého chlapce postaví spolužáci na nohy, jej ještě kopne kolenem do břicha. Bitka, která se strhla na dětském hřišti v Sedlčanech, překvapila svou brutalitou i kriminalisty, kteří rvačku dětí vyšetřují.

Spolužáci, kteří s agresorem chodili do třídy, ale tvrdí, že takových útoků už zažili spoustu. Bezdůvodných a brutálních, jen pro „obecenstvo“. Ondřej mlátil děti na Sedlčansku roky a ty z něj měly strach. Ačkoliv dostával ve škole důtky, rodina jej přesunula z jedné základní školy na druhou, nic nepomohlo.

„Ten zbitý klučina, který je mentálně zaostalejší, měl něco říkat o jeho bratrovi. Byli jsme na hřišti a Ondra přilít a začal jej mlátit,“ říká jeden ze spolužáků, který byl u incidentu blízko odborného učiliště, kam agresivní Ondřej chodí. Chlapec skončil s otřesem mozku v nemocnici. 

FOTOGALERIE

MF DNES včera vypátrala spolužáky, kteří s rváčem chodili na základní školu. Nejprve do Sedlčan, kde měl kázeňské problémy už od třetí třídy, a následně do Kosovy Hory, kam jej matka nechala před dvěma lety přeřadit. Věřila, že se v chování zlepší, když bude v menší škole a menším kolektivu. „Kázeňské problémy měl i u nás, hned co nastoupil. Dvakrát byl potrestán důtkou za to, že se popral. Třeba o přestávce bezdůvodně napadl spolužáka, pak se na ulici zase pustil do chlapce, který jediný ze třídy se mu dokázal postavit,“ vypráví ředitel základní školy Robert Kohout.

Ondřej dnes chodí do prvního ročníku v učilišti v Sedlčanech. I tady mezi spolužáky má pověst bitkaře, kterému je lepší se vyhnout. „On vždy potřebuje obecenstvo, aby se mohl předvádět,“ říká jeden z jeho spolužáků, kterého také Ondřej napadl. Není sám.

MF DNES mluvila s desítkou dětí, které popisovaly v podstatě to samé – bez jakéhokoliv důvodu je zbil. Ve škole to začalo fungovat tak, že Ondřej si kolem sebe vytvořil vlastní partu. Partu kluků, kteří mu raději poklonkovali, všude chodili s ním, a cokoliv rozhodl, udělali. „Dělali mu poskoky. Nám říkali, že s ním nechtějí mít nic společného a že z něj mají strach. Druhý den ale přišli a zase ho poslouchali na slovo,“ dodává ředitel školy Kohout.

Ani to jej ale nezměnilo. Pral se dál. „Šel jsem s kamarádem a Ondra přiběhl a kopl kamaráda do kotníku a skočil na mě. Dostal jsem pěstí do hlavy,“ říká další ze spolužáků. „Já zase do obličeje. Byl s partou a machroval před nimi,“ popisuje své zkušenosti další ze školáků.

Nové záběry brutálního napadení mladíka v Sedlčanech | (1:06) | video: iDNES.cz

Ondřej pochází z neúplné rodiny, matka bydlí s přítelem v Sedlčanech a otec se před měsícem vrátil z vězení, kde si odpykával trest za krádeže. Bydlí ve vesnici nedaleko Sedlčan, kde žije i Ondřejova babička. Mají tu zároveň u potoka malou dřevěnou chatu, v níž se podle informací MF DNES hoch nyní skrývá. Reportérům ale včera neotevřel, stejně tak jeho babička. „Má teď strach, že se mu někdo pomstí, proto odešel i ze Sedlčan,“ dodává další Ondřejův kamarád.

Na sociálních sítích mladíkovi vyhrožují stovky lidí. Všichni v jednom duchu: oko za oko. „Mám sto chutí jet do Sedlčan. Počkat si na toho z...., dát mu tečku. Ode mě by mu jedna stačila, hodit do auta, dovézt ho k jeho fotrovi a tomu dát druhou tečku, co za z.... zbabělého vychoval,“ napsal například podnikatel Robert v diskusi.

Ondřej má takový strach, že pravděpodobně nyní nechodí ani do školy. Ověřit se to ale nedá – učiliště se o případu odmítá bavit s novináři a odvolává se na ochranu osobních údajů i na to, že se incident stal mimo školu i vyučování. Na hřišti, které je přímo za učilištěm. „Nemůžeme jej za toto ani potrestat, takže nyní vyčkáváme jen na výsledek vyšetřování policie. Protože k nám chodí teprve měsíc a půl, ani o něm nic nevíme,“ říká mluvčí školy Jana Pilařová. I kantoři video, jak bije mladšího žáka, viděli. „Pro mě je to něco, co se nedá tolerovat, co je absolutně nepřípustné,“ dodala Pilařová.

CO DĚLAT SE ŠKOLNÍ ŠIKANOU



Nenechte se ovlivnit strachem dítěte. Šikanované dítě se stydí a má strach, že se vše zásahem rodičů zhorší, pomoc ale potřebuje.Nechoďte si vyřizovat účty ani s šikanujícím dítětem, ani s jeho rodiči. Málokdy to pomůže. Rodiče mohou agresora může reagovat neadekvátně útokem, stejně jako vy cítí potřebu chránit své dítě.Kontaktujte školu. Domluvte si konzultaci s třídním učitelem a připravte se na ni. Získejte od dítěte co nejvíc podrobností, abyste měli jasné argumenty. Když to nepomůže, jděte za ředitelem.Škola by měla mít připravený postup, jak takové incidenty řešit, případně by si měla přizvat odborníky. Vyšetřování šikany není jednoduché a má svá pravidla. Například by škola nikdy neměla konfrontovat agresora a oběť, postup typu „teď si kluci podejte ruce“ může oběť ohrozit. O svém postupu by vás měla škola informovat.Škola nic neřeší? Máte možnost stěžovat si na školní inspekci nebo u zřizovatele, což u základních škol bývá zpravidla obec.Vyzkoušeli jste vše? Zvažte jinou školu. Zdraví dítěte má přednost.Šikana se děje mimo školu? Obraťte se s tím, co se vašemu dítěti děje, na policii nebo na sociální odbor.

Zdroj: Rodičovská linka

Že je mladík problematický, si přitom pravděpodobně uvědomoval i jeho otec. Když – poprvé a naposledy – potkal ředitele základní školy, radil mu, aby mu zavolal, kdykoliv by s Ondřejem byly jakékoliv problémy. „Já si ho už srovnám,“ prohlásil tehdy.

„Trochu se zklidnil“

I na malé škole měl Ondřej prospěchové problémy. Letos na konci školního roku v deváté třídě propadl. V létě dělal reparát z angličtiny. „Na ten se připravil a složil jej,“ dodává ředitel. Navzdory incidentům i poslednímu napadení je přesvědčen, že chlapce škola zvládla. „Myslím, že se trochu zklidnil oproti tomu, jak se choval na předchozí základní škole, i když incidenty tu samozřejmě měl,“ dodává ředitel školy Kohout.

Jakým trestem útok skončí, zatím není jasné. Policisté ho podle mluvčí Martiny Fejfarové vyšetřují, ale kvůli věku aktérů nemohou sdělit žádné podrobnosti. Kriminalisté prozatím podezřívají mladíka z výtržnictví. Až podle výsledné lékařské zprávy a popisu zranění, jaké zbitý hoch utrpěl, pak mohou případ ještě překvalifikovat. Tím, že Ondřejovi už bylo patnáct let, je za své činy také trestně odpovědný.

Z incidentu existuje video, které zachytilo nejen útok, ale i to, že v okolí postávalo několik dětí, které mlácení sledovaly, ale nijak nezasáhly. Dokonce dva chlapci oběť v jeden okamžik zvednou, podpírají a Ondřej ji znovu udeří do břicha. Vypadá to, jako kdyby mu chtěli oběť „přidržet“ pro další rány.

Brutální útok na dětském hřišti v Sedlčanech | (1:02) | video: internet

Jeden z přítomných kluků však MF DNES tvrdil, že zmláceného chtěli postavit na nohy a odvést. „Chtěli mu pomoci a vtom znovu přiběhl Ondra a praštil ho,“ vysvětluje.

Sníží se věk trestnosti?

Podobných videí z brutálních rvaček dětí v poslední době přibývá. Přerov, Ústí nad Labem, Klatovy, Znojmo... Mnohdy jde o děti, jimž ještě nebylo patnáct let, a nejsou tudíž trestně odpovědné. Desítky poslanců proto souhlasí se snížením věkové hranice, odkdy je možné děti trestat. Většinou z 15 let na 14.

Vyplývá to z nedávné ankety pro MF DNES. Redakce oslovila všech 200 poslanců, 103 vyjádřilo jasný názor, 60 z nich je pro snížení o rok.

Odborníci jsou skeptičtější. Hrozba trestu podle nich nic nevyřeší. „Nemyslím si, že dnešní děti jsou jiné,“ říká dětská psycholožka Jitka Jeklová. „V 80. letech jsme neměli Facebook, přes který se dnes děti svolávají k bitce, ani mobil, na který si rvačky nahrávají. Ale rvačky i šikana byly také,“ vysvětluje. „Je tudíž otázka, jestli je chceme zavírat do vězení. Snížení věkové hranice musí předcházet důsledná diskuse odborníků včetně údajů z jiných zemí, zda takový krok přinesl snížení dětské kriminality,“ dodává.

Náměstek nejvyššího státního zástupce Pavel Pukovec popisuje, co dnes čeká pachatele, u nichž se trestní řízení odkládá pro nízký věk. „Namísto toho státní zástupce navrhuje opatření v rámci civilního řízení, o tomto návrhu pak rozhoduje soud. Takovým opatřením může být výchovná povinnost, výchovné omezení, napomenutí s výstrahou, zařazení do výchovného programu, velmi často je to dohled probačního úředníka a v krajním případě u nejzávažnějších případů pak ochranná výchova či ochranné léčení,“ vypočítává Pukovec.

iDNES Premium

Tento článek máte exkluzivně dostupný jen díky svému členství v iDNES Premium.

Václav Janouš, Artur Janoušek

Diskuse
663
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5344
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Agresivita dětí

Příspěvek od Rafael »

Jak jsem kdysi přišel domů celý od krve a s přeraženým nosem, který mám mimochodem dodnes, tak první co se stalo byl výprask řemenem. Pořádný výprask. "Neměl si se prát a už vůbec tam být! Kdo tě tam držel?" A bylo zřezáno a modrá jelita na zadku...
Klukovské války vedeny mnohdy i na dnešní dobu dost surovým způsobem.
Ale regulérně. Žádné kopání na zemi, bití do obličeje a ani jiné agrese na vzdávajícího se.
A to jsme po sobě házeli kamením, stříleli praky, šípy, občas vzduchovkou apod. (Vzduchovkou jen do gumáků..).
Ale vždy jen do míst kde nehrozil úraz. Ten můj nos byla nehoda, žádný úmysl! Jen ten kámen letěl jinam než měl.
Šikana taky byla, vzpomínám. Ale měli jsme nějakou čest, Foglar, May apod. a tak se vždy nějaká parta toho postiženého, většinou to byl postižený protože na nikoho zdravého a silného si ti šmejdi netroufli...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Odpovědět