Broušení, ostření, obtahování a údržba nože
Re: Broušení, ostření, obtahování
Tak před cca 10 lety jsem koupil v Hornabachu obyč brousek za pár kaček (má dvě zrnitosti hrubší/jemnou) brousím na něm všechny svoje nože (dokonce i home made z D2 což je sakra tvrdý materiál) + kuchyňáky atd. a pořád jak nový = naprostá spokojenost + nedávno jsem koupil v Lídlu kopii Gerbra (pera) do KPZ a do Bail Out Bagu (mám dvě) a jako nouzovka což je tak i myšleno je taky OK
fotky jsou pouze ilustrativní
fotky jsou pouze ilustrativní
- Přílohy
-
- 2_lansky-brousici-kamen-lcb6fc.jpg (3.09 KiB) Zobrazeno 32547 x
-
- G9841.jpg (2.63 KiB) Zobrazeno 32547 x
Re: Broušení, ostření, obtahování
http://knife.cz/Default.aspx?tabid=54&g=posts&t=6747
Tady jsem pořídil nějaký brousky já. K tomu ze železářství slušnej 150/320
Tady jsem pořídil nějaký brousky já. K tomu ze železářství slušnej 150/320
Re: Broušení, ostření, obtahování
Občas používám brusnou sadu DMT. Více o brusných sadách zde. Na broušení parangu a velkého nože teď budu pořizovat normální dvouzrnný kámen na tvrdokov v ceně cca 150,- Kč. Na keramiku Belsky jsem četl chválu.
-
- Příspěvky: 76
- Registrován: 25.02.2012 8:26
Re: Broušení, ostření, obtahování
na brouseni nozu, karborundum brousek, porcelanovy talir (hrnek) zespoda bez glazury, nakonec ocilka
Re: Broušení, ostření, obtahování
Známý používá keramický izolátor.
-
- Příspěvky: 76
- Registrován: 25.02.2012 8:26
Re: Broušení, ostření, obtahování
Keramicky izolator mam taky, je prilis jemny a nehodi se na velmi tupe noze
Re: Broušení, ostření, obtahování
Používam tuto brusku: http://www.peknakuchyna.sk/media/catalo ... 91-001.jpg
Je tam tvrdokov + keramika. Na záver zmením uhol aby som obtahoval len na keramike
Brusim na tom všetko, je to rýchle, jednoduché a hlavne efektivne. Všetky nože bezproblémov holia.
Je tam tvrdokov + keramika. Na záver zmením uhol aby som obtahoval len na keramike
Brusim na tom všetko, je to rýchle, jednoduché a hlavne efektivne. Všetky nože bezproblémov holia.
Re: Broušení, ostření, obtahování
Dneska jsem dobrousil hromadu kuchynaku casti rodiny.
Pouzivam kombinaci obustrannej brusnej kamen (viz vyse) a keramicka "ocilka" od jan03 z knife.cz, nebo, kdyz se mi chce (na kvalitnejsi noze), tak keramicky obustranny brousek od stejneho dodavatele.
Na bezny noze bohate staci. V kuchyni potom obtahuju ocilkou po sudetacich. Slusne nabrousenej nuz mi holi, to mi staci; i kdyz to jde nabrousit i lip.
Na kapesni a vubec lepsi noze, ktery chci aby trochu vypadaly mam sadu Lansky, ale moc ji nepouzivam.
Shrnu to - nejcasteji keramicka ocilka + ocilka, na zanedbany noze zacinam tim oboustrannym. Vic neni treba.
Pouzivam kombinaci obustrannej brusnej kamen (viz vyse) a keramicka "ocilka" od jan03 z knife.cz, nebo, kdyz se mi chce (na kvalitnejsi noze), tak keramicky obustranny brousek od stejneho dodavatele.
Na bezny noze bohate staci. V kuchyni potom obtahuju ocilkou po sudetacich. Slusne nabrousenej nuz mi holi, to mi staci; i kdyz to jde nabrousit i lip.
Na kapesni a vubec lepsi noze, ktery chci aby trochu vypadaly mam sadu Lansky, ale moc ji nepouzivam.
Shrnu to - nejcasteji keramicka ocilka + ocilka, na zanedbany noze zacinam tim oboustrannym. Vic neni treba.
Re: Broušení, ostření, obtahování
tu je tiež niečo o brúsení nožov
http://skwbushcraft.wordpress.com/2011/ ... nie-nozov/
ja som dnes "brúsil" nôž na obyčajnej osličke, čo s tým starký stále kosu brúsi... a úplný luxus oproti tomu čo to bolo predtým aj keď dobre nabrúsený nôž si predstavujem inak ...
http://skwbushcraft.wordpress.com/2011/ ... nie-nozov/
ja som dnes "brúsil" nôž na obyčajnej osličke, čo s tým starký stále kosu brúsi... a úplný luxus oproti tomu čo to bolo predtým aj keď dobre nabrúsený nôž si predstavujem inak ...
Re: Broušení, ostření, obtahování
Obtahování - moje zkušenost:
- ocílka (standardní)
- porcelánový hrnek (spodek bez glazury) - celkem ještě standardní postup - ušetříte za keramické drahoty
- kožený řemen
nově použité:
- perfektně rovně uříznuté a zabroušené sklo - obtahuji o onu zabroušenou hranu - kam se hrabe keramika
- kus měkkého (smrk) dřeva - prkýnho bez barvy, laku apod - plocha jako po hoblíku - rovná a hladká. Obtahuje ostří jako kus řemene. Dostupnost- snadná...
- ocílka (standardní)
- porcelánový hrnek (spodek bez glazury) - celkem ještě standardní postup - ušetříte za keramické drahoty
- kožený řemen
nově použité:
- perfektně rovně uříznuté a zabroušené sklo - obtahuji o onu zabroušenou hranu - kam se hrabe keramika
- kus měkkého (smrk) dřeva - prkýnho bez barvy, laku apod - plocha jako po hoblíku - rovná a hladká. Obtahuje ostří jako kus řemene. Dostupnost- snadná...
Re: Broušení, ostření, obtahování
Takže oproti původnímu plánu koupit dvouzrnný kámen na tvrdokov jsme nakonec s Karlosem pořídili pár kousků Belsky brousků a po prvním cvičném nabroušení krysy 1 a forestera (na plochém brousku - střední grit) za sebe mohu říct, že jsem spokojen a sada DMT zřejmě bude dělat v šuplíku společnost ostatním opuštěným hračkám. O víkendu provedu další test.
Re: Broušení, ostření, obtahování
na broušení jsem zkousel uz leccos (otec prodaval tyhle materialy, sveho casu, takze je zasoba), a nakonec mam vodni brousek o dvoji hrubosti, ktery se da koupit v kazdem zelezarstvi, a obtahuju na kusu izolatoru. funguje spolehlive. na udrzbu ostri spolehlive staci keramika, na velke zubaky potom brousek. Mearse mam rad, ale obcas si to komplikuje. brouseni je zarny priklad. kdo sebou bude nosit japonsky brusny kameny kdyz staci dva maly brousky do futralku velikosti malyho penalu, v nouzi brousek na kosu je az az??
-
- Příspěvky: 76
- Registrován: 25.02.2012 8:26
Re: Broušení, ostření, obtahování
v nouzi staci i slusny kamen z reky
Re: Broušení, ostření, obtahování
jak se brousí nůžky hlavně když mají nýtovaný střed?
Re: Broušení, ostření, obtahování
blbě. hlavně nebruš ty rovné plochy co na sebe dosedají, ale ty šikmé. vzal bych t nicméně rovnou kamenem tak, aby seděl po celé té šikmé ploše. zkusím večer něco nafotit abych snáze demonstroval
- Rainier Wolfcastle
- Příspěvky: 1607
- Registrován: 30.01.2011 14:33
Re: Broušení, ostření, obtahování
mam koupeno nekolik brosuku od jednoho clena knife.cz...nejake kameny, keramicke ocilky, trojhrany, kulatinky atd....chce za to par susnu a po par tazich chlupy litaj pekne....dela aj "kameny" do lanskyho sady a do dmt...ma toho povicero. za sebe jednoznacne doporucuju
Re: Broušení, ostření, obtahování
Ja mám okrem už horeuvedených ( obojstranný brúsny kameň zo železiarstva, a keramický izolátor) tiež Rozsutec. Hladiaci prírodný kameň. Nedám na neho dopustiť. A táto trojka mi stačí úplne na všetky nože.
- Rainier Wolfcastle
- Příspěvky: 1607
- Registrován: 30.01.2011 14:33
Re: Broušení, ostření, obtahování
spatne nevypada ani tato alternativa http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/80149318/
mam neco podbneho od fiskrsu, dostal jsem to k sekere, pouzivm obcas j na macety, pekne to vytahne ostri
mam neco podbneho od fiskrsu, dostal jsem to k sekere, pouzivm obcas j na macety, pekne to vytahne ostri