Dýně
Napsal: 15.11.2017 18:07
Prekvapuje me, ze nikdo nezminil moznost pestovat dyne.
Na jare predpestujete rostlinky, pak je postupne zvykate na podminky venku a nakonec zasadite (nebo se daji zasadit az po poslednich mrazech). Na dostatecne velkem pozemku je krome zalevani muzete ignorovat az do podzimu. Na mensich zjistite, ze dyne neignoruji vas a jejich mnohametrove slahouny maji tendenci dusit ostatni rostliny, takze vam nezbyde, nez slahouny vedouci pro vas nepraktickym smerem strihat, nebo otazet jinam.
Na podzim sklidite prekvapive velke mnozstvi plodu. A bez hrabani se ve studene hline. Kdyz pocitate jen plochu, kde bylo zasazeno, tak asi ctyrikrat vice, nez topinamburu, nebo brambor. Na plochu zabranou listy asi nastejno, ale listy mohou byt klidne na stene a strese kulny, nebo na karisiti nad cestou (pak sem tam visi desetikilove dyne take nad cestou, to je nevyhoda efektivniho vyuziti prostoru).
Skladovani je na dynich snad uplne nejlepsi. Optimalni teplota: pokojova. Optimalni vlhkost: pokojova. Optimalni uprava: zadna, nebo jednou umyt zredenym roztokem sava. Trvanlivost: do leta pristiho roku i dele (zalezi na odrude - muskatove vydrzi nejdele).
Na ceske wikipedii toho moc neni, ale pokud ovladate anglictinu: https://en.wikipedia.org/wiki/Cucurbita
A pro ty, co timto jazykem nevladnou alespon slozeni: 100g dyne = 69kJ, 2.2g sacharidy, 1.1g vlaknina, 0.2g tuky, 1.2g bilkoviny, 95g voda. Vitaminy a mineraly zvladnete i bez znalosti anglictiny.
Na jare predpestujete rostlinky, pak je postupne zvykate na podminky venku a nakonec zasadite (nebo se daji zasadit az po poslednich mrazech). Na dostatecne velkem pozemku je krome zalevani muzete ignorovat az do podzimu. Na mensich zjistite, ze dyne neignoruji vas a jejich mnohametrove slahouny maji tendenci dusit ostatni rostliny, takze vam nezbyde, nez slahouny vedouci pro vas nepraktickym smerem strihat, nebo otazet jinam.
Na podzim sklidite prekvapive velke mnozstvi plodu. A bez hrabani se ve studene hline. Kdyz pocitate jen plochu, kde bylo zasazeno, tak asi ctyrikrat vice, nez topinamburu, nebo brambor. Na plochu zabranou listy asi nastejno, ale listy mohou byt klidne na stene a strese kulny, nebo na karisiti nad cestou (pak sem tam visi desetikilove dyne take nad cestou, to je nevyhoda efektivniho vyuziti prostoru).
Skladovani je na dynich snad uplne nejlepsi. Optimalni teplota: pokojova. Optimalni vlhkost: pokojova. Optimalni uprava: zadna, nebo jednou umyt zredenym roztokem sava. Trvanlivost: do leta pristiho roku i dele (zalezi na odrude - muskatove vydrzi nejdele).
Na ceske wikipedii toho moc neni, ale pokud ovladate anglictinu: https://en.wikipedia.org/wiki/Cucurbita
A pro ty, co timto jazykem nevladnou alespon slozeni: 100g dyne = 69kJ, 2.2g sacharidy, 1.1g vlaknina, 0.2g tuky, 1.2g bilkoviny, 95g voda. Vitaminy a mineraly zvladnete i bez znalosti anglictiny.