Stránka 7 z 7

Re: Potravinová soběstačnost

Napsal: 09.04.2020 6:45
od Piston
Kapičkovou závlahu vymysleli, myslím, v Izraeli, bohužel naše podmínky se mu začínají blížit. Máme ji na zeleninu ve skleníku a v jeho blízkosti. Funguje velmi dobře, eventuální sušší místa se prostě občas zalijí z konve. Reklamy jsou však příliš optimistické co se týká spotřeby vody, sestavení chce jistý cvik, a voda by měla mít alespoň nějaký tlak (máme vyřešeno IBC kontejnerem na metrovém soklu, a tlak by stejně mohl být vyšší). Ventil s časovačem máme od Gardeny, napájení na jeden 9 voltový článek, vydrží v pohodě sezónu. Na zimu se vše uklidí, stejně by to překáželo při obdělávání skleníku. Ale tohle je řešení jen pro opravdu hodnotnou zeleninu typu rajčata či papriky, ke každé bramboře se to dát nedá.

Re: Potravinová soběstačnost

Napsal: 09.04.2020 10:19
od TomSmith
Normálni kapková závlaha akurát čerpadlo (nebo ventil v případě napojení na domovní rozvod vody) je napájen solárem.
https://www.google.com/search?client=fi ... sol%C3%A1r

Re: Potravinová soběstačnost

Napsal: 09.04.2020 12:42
od bacil
Dobrý nápad, ale poněkud předražené.

12V 5W panel
12V malinké čerpadlo na fontánku
2 dráty
hadičky
spojky
škrtící klapka z infuze

Re: Potravinová soběstačnost

Napsal: 06.06.2020 15:03
od MarS
krasne to ted vsechno prosperuje, jak prsi a neni horko, uplny nebe a dudy. clovek jenom tahal konve a stejne to moc nerostlo. ne nadarmo se rika: "studeny maj ve stodole raj". prirodu neochcijes.. :!:

Re: Potravinová soběstačnost

Napsal: 06.06.2020 17:14
od Germanik1
Okurky jsou trochu zaražený, melouny taky lezou jak když nechtěj. Zato trávy... 🙂Jablka dobrý, třešně dobrý švestky a ringle bída, meruňky 0 a s mrtvicí, brambory mooc dobrý, broskve tak akorát, rajský a zelenina obecně dobrý. Maliny zatím bída, malinoostružiny nádhera. Ještě týden chladu a budou hrozit plísně. Vody habaděj

Re: Potravinová soběstačnost

Napsal: 08.06.2020 0:23
od Quido
Času nebylo nazbyt a dostal jsem se k tomu až teď:

Je ještě něco, co by se dalo letos zasadit i sklidit bez předchozích zkušeností?
Vrchol zahrádkářství je pro mě to, že poznám mšice a vím, že se za horka nemají zalívat listy, ale sazenice u kořene. Dále když je v záhonku plevel, tak se ho co nejrychleji zbavit a že na kompost nepatří cokoli, protože třebas ořechové listí je peklo.
Zahrádka je na severní straně od domu, takže přímý sluneční svit je tak cca od poledne do večera, než zapadne za les. Ten je od baráku cca 100m, tak je tu celkem vlhko. Co jsem zatím zápasil se zahradou, tak jsem konečně pokosil trávu a vyplel bodláky, tak přemýšlím, jestli i porýt a pustit se do toho letos, nebo to nechat na příští rok.

Ideálně bych se rád za rok dostal k tomu, že zvládnu vypěstovat pár brambor a nějakou kořenovou zeleninu, možná i pár rajčat a na "okrasu" rybíz, až budou keře, které snad někdy zasadím, dost velké na to, aby plodily.

Re: Potravinová soběstačnost

Napsal: 08.06.2020 5:30
od Hohepa
ředkvičky , cibulku na nať (mladou), ono i nějaké rajče ještě stihne dozrát ..........

Re: Potravinová soběstačnost

Napsal: 08.06.2020 13:27
od MarS
to Germanik

jo mel jsem na mysli zeleninu na zahonech, ovoce neresim, to vsechno pomrzlo..


Quido

pri soucasnym klimatu ti tvou lokalitu v polostinu a ve vlhcim prostredi skoro zavidim, to by mohlo fungovat ,ale zaklad je dobra puda nebo aspon ne uplna hlusina. taky nejsem extra zkusenej, ale nebal bych se dat temer cokoli, pokud ovsem sezenes sazenice, coz bude asi problem. pri nejhorsim to bude cenna zkusennost ;)

kdybych mel vybrat par plodin bez nutnosti sazenic: tak brambory, mrkev, hrach, repa, fazole

Re: Potravinová soběstačnost

Napsal: 08.06.2020 18:05
od MarS
cipis píše: 03.04.2020 10:30 Dělat půjdou všichni, kteří mají alespoň trochu rozumu. Až budou potraviny stát několikanásobek, tak takové kecy "to se nevyplatí" už doufám neuslyším. Místo válení se u televize a dalších neproduktivních činností si těch pár květináčů s rajčaty může nachystat každý. Ale ne, to zatím člověk furt jen slyší, to se nevyplatí ...
ta rentabilita je dost relativni, zalezi co se do ceny zahrne. osobne to delam primarne kvuli tomu, ze nemam v oblibe ovoce a zeleninu s pestrym koktejlem rezidui buhvi ceho. to ze v supermarketech splnujou nejaky hygienicky normy je sice hezky, nikdo ale poradne nevi, co to dlouhodobym konzumovanim vlastne dela. je to jenom kompromis, aby tenhle system mohl fungovat s nejakym "prijatelnym" zdravotnim rizikem. koneckoncu je to videt na poctu vyskytu treba rakoviny. kdyz adekvatne ohodnotim zdravi sebe a blizkych a srovnam to s cenama BIO potravin, tak to ekonomickej nesmysl nebude. a vypestovat se v BIO kvalite da vetsina veci.

Re: Potravinová soběstačnost

Napsal: 11.10.2020 7:19
od J-e-n-n-y
Poraďte mi prosím, co vše se dá pěstovat teď na podzim a přes zimu venku nebo v pařeništi? Napadá mě cibule, česnek, špenát, polníček a řeřicha :D

Re: Potravinová soběstačnost

Napsal: 11.10.2020 9:38
od Germanik1
Kerblik, salát, růžičková kapusta

Re: Potravinová soběstačnost

Napsal: 11.10.2020 9:39
od Germanik1
Mangold.

Re: Potravinová soběstačnost

Napsal: 11.10.2020 9:43
od Germanik1
Když dáš do záhonu listí, trávu apod, tan 25-30 cm, prekryjes 15 cm hlíny, občas zalejes a uděláš na tím foliovnik, tlení bude vyrábět teplo. Nebo udělat totéž na kompostu. Výrazné mrazy to samozřejmě zastaví růst. Na jaře rychle doroste.

Re: Potravinová soběstačnost

Napsal: 17.10.2020 23:40
od Del-in
Kadeřávek

Re: Potravinová soběstačnost

Napsal: 19.10.2020 17:00
od Venet
Jenny - kozlíček polníček rýchlo vyrastie, malá náročnosť, chutný, vďačný...