Rajčata
Rajčata
Nenašel jsem zde téma o rajčatech. K založení tohoto vlákna mě přiměl jeden článek.
Proč rajčata ze supermarketu nechutnají a proč je nedávat do lednice
http://technet.idnes.cz/rajcata-superma ... 4_veda_mla
A následně shlédnutí dokumentu Pravda o rajčatech (dá se najít na netu)
Opravdu zajímavý dokument. Zaujala mě tam informace, že při dobrém skladování vydrží semena rajčat i přez 40 let. Což si myslím že je naprosto super.
Já mám osobně rajčata velice rád, ale ze supermarketu by jsem si asi ten umělý hnus nekoupil. Vždy si počkám na rajčátka, které pěstuje můj otec.
A bez kečupu si taky nedokážu moc představit život. Ten si tedy většinou kupuji, ale jsem dost vybíravý.
A co vy? Máte vyzkoušené nějaké zajímavé odrůdy? Jak a kde je pěstujete? Myslím, že je to zajímavé téma na diskusi.
Proč rajčata ze supermarketu nechutnají a proč je nedávat do lednice
http://technet.idnes.cz/rajcata-superma ... 4_veda_mla
A následně shlédnutí dokumentu Pravda o rajčatech (dá se najít na netu)
Opravdu zajímavý dokument. Zaujala mě tam informace, že při dobrém skladování vydrží semena rajčat i přez 40 let. Což si myslím že je naprosto super.
Já mám osobně rajčata velice rád, ale ze supermarketu by jsem si asi ten umělý hnus nekoupil. Vždy si počkám na rajčátka, které pěstuje můj otec.
A bez kečupu si taky nedokážu moc představit život. Ten si tedy většinou kupuji, ale jsem dost vybíravý.
A co vy? Máte vyzkoušené nějaké zajímavé odrůdy? Jak a kde je pěstujete? Myslím, že je to zajímavé téma na diskusi.
Re: Rajčata
Já místo kečupu kupuju v lidlu protlaky, mají je ve skleničce jako dětský výživy. Je to 10000000x lepší než to čemu říkají kečup.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Re: Rajčata
Asi budu malinko o/t, páč já živý rajčata nerad.
Jen sem chtěl stran toho kečupu, velmi chutnej je Otma Gurmán. Je ve skle a je vyroben z 240g (!!!) rajčat na 100g kečupu. Je výbornej, Heinz a Hellmans se můžou jít vycpat. Nezaměnit s běžným kečupem Otma.
Výrobce je Otma Uherský Hradiště, takže českej výrobek - je to asi nějaká odnož Hamé, ale není to vůbec znát.
Jen sem chtěl stran toho kečupu, velmi chutnej je Otma Gurmán. Je ve skle a je vyroben z 240g (!!!) rajčat na 100g kečupu. Je výbornej, Heinz a Hellmans se můžou jít vycpat. Nezaměnit s běžným kečupem Otma.
Výrobce je Otma Uherský Hradiště, takže českej výrobek - je to asi nějaká odnož Hamé, ale není to vůbec znát.
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
Re: Rajčata
My už jsme naklíčili a rostlinky se mají čile k světu. Letos jsem dostal semena od kolegy z práce, který dovezl z Řecka ta velká, masitá rajčata. Loni jsme měli hodně malých, takových jednohubek. To zase od strýce. Jestli semena vydrží 40 let nevím, sadím hned další rok a bez problému vydrží celý podzim a zimu, zabalená v sáčku a v ubrousku v suché místnosti.
Lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce.
Re: Rajčata
Tak tak daleko se skladovatelností jsem to nedotáhl, většinu stejně zkečupujeme daleko dřív...
Ohledně skladovatelnosti mám docela dobrou zkušenost s odrůdou kumato .
Ohledně skladovatelnosti mám docela dobrou zkušenost s odrůdou kumato .
Re: Rajčata
Na chuť je naprosto skvělé divoké rajče (z Jižní Ameriky). Ale protože jsou malinká a porost udělá 3D síť, ve které se skoro nedá sklízet, jsou ještě lepší divoká zkřížená. Jsou větší (asi jako cherry), bez újmy na chuti a porost sice bují, ale sklízet se dá. Vyprodukovalo to asi 3x větší sklizeň (na váhu) než stejný počet rostlin rajčat běžných. Navíc je to silně odolné proti plísním.
Re: Rajčata
já osobně mám problém s tím,že všechny kečupy jsou docela dosti doslazovaný cukrem takže u mě také vedou pasírovaná rajčata nebo žívá
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8792
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Rajčata
Poradíš přesný název a kde to koupit?Ivana píše:Na chuť je naprosto skvělé divoké rajče (z Jižní Ameriky). Ale protože jsou malinká a porost udělá 3D síť, ve které se skoro nedá sklízet, jsou ještě lepší divoká zkřížená. Jsou větší (asi jako cherry), bez újmy na chuti a porost sice bují, ale sklízet se dá. Vyprodukovalo to asi 3x větší sklizeň (na váhu) než stejný počet rostlin rajčat běžných. Navíc je to silně odolné proti plísním.
Re: Rajčata
Rajčata sadíme cca 40 keříků ročně, všehochuť. Ale nikdy nechybí Stupické polní ranné. Menší plody, ale nesmírně chutné a sklizeň začíná v první dekádě července, když všechny F1 odrůdy jsou ještě brčál.
Re: Rajčata
Fab:
Běžně se to asi koupit nedá, ale pěstujou to lidi sdružení kolem Gengelu a od nich se to dá za symbolickou cenu objednat.
Běžně se to asi koupit nedá, ale pěstujou to lidi sdružení kolem Gengelu a od nich se to dá za symbolickou cenu objednat.
Re: Rajčata
Koupit se to nedá. Název neznám, ale koluje to mezi lidem, někteří registrovaní na fóru Biozahrada to mají a výměnou za něco to pošlou. Semena taky mám, ale momentálně jsou trochu nedostupná.Fabulous píše: Poradíš přesný název a kde to koupit?
Re: Rajčata
Pestujem zo semien, vysádzam vo februári až marci do 2dcl plastových pohárov, potom neskôr presádzam do pet fliaš od vody zrezaných na polovicu. To všetko doma vnútri, čo kde vojde po oknách aj v robote a potom v druhej polovici mája vysádzam na záhradu.
K tým kečupom, najviac mi takisto chutí už spomínaný Otma Gurmán, navyše to, že sa predáva v sklenenej fľaši je pre mňa veľké plus.
K tým kečupom, najviac mi takisto chutí už spomínaný Otma Gurmán, navyše to, že sa predáva v sklenenej fľaši je pre mňa veľké plus.
Vladimír
Re: Rajčata
Jasně, ten kdo ho načíná, se mu vyklopí půlka do talíře. Navíc to má podobu handgranátu, takže když se to stane, mám chuť ho vyhodit oknem.
Nejepší kečup dneska je rajskej protlak, posypat ho čerstvě namletým barevným pepřem nebo tam k němu naházet pár oliv a máte kečup jakej nekoupíte. Oficiální kečupy jsou buď moc kyselý, nebo málo rajčatový. Ze všech těch kečupů mi nejvíc chutná ta plastová kilovka z lidlu, ten není moc kyselej, ale zas míň rajčatovej, než ty kyselý superrajčatový.
Nejepší kečup dneska je rajskej protlak, posypat ho čerstvě namletým barevným pepřem nebo tam k němu naházet pár oliv a máte kečup jakej nekoupíte. Oficiální kečupy jsou buď moc kyselý, nebo málo rajčatový. Ze všech těch kečupů mi nejvíc chutná ta plastová kilovka z lidlu, ten není moc kyselej, ale zas míň rajčatovej, než ty kyselý superrajčatový.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Re: Rajčata
Včera jsme sklízeli rajče.
Kamarádka nám před pěti lety dala sazeničku peruánskýho rajčete. Že prej to rodí až tak za dva roky, ale bohatě a velký dužnatý rajčata. Všem známým, kterým to taky dala, chcíplo rajče za rok. Já ho na zimu strčil do baráku, do místnosti kde netopíme(cca 6°C). Sice jsem si myslel, že taky chcíplo, protože celé opadalo, ale na jaře z těch klacků vyrazily nové listy. Sice nikdy neplodilo, ale před barákem u vchodu svými obrovskými listy působilo zajímavě.
Letos, asi po pěti letech vykvetlo a udělalo asi tři plody. Jeden byl ještě v listopadu zelenej a mrňavej jak švestka, tak jsem ho urval a zahodil, aby měli více síly další dva plody, které měly lehce naoranžovělou barvu. Dal jsem rajče k oknu, aby na něj šlo slunce(zimní paprsky) a jedno trochu ještě ztmavlo a včera upadlo. Prohlásili jsme ho tedy za zralé, rozřízli prozkoumali, ochutnali a konstatovali, že teda nic moc.
Možná bylo málo dozrálé, naše rajčata, když nedozrajou na letním slunci také nemají chuť. Tak alespoň přiložím pár fotek z našeho pětiletého snažení.
Kamarádka nám před pěti lety dala sazeničku peruánskýho rajčete. Že prej to rodí až tak za dva roky, ale bohatě a velký dužnatý rajčata. Všem známým, kterým to taky dala, chcíplo rajče za rok. Já ho na zimu strčil do baráku, do místnosti kde netopíme(cca 6°C). Sice jsem si myslel, že taky chcíplo, protože celé opadalo, ale na jaře z těch klacků vyrazily nové listy. Sice nikdy neplodilo, ale před barákem u vchodu svými obrovskými listy působilo zajímavě.
Letos, asi po pěti letech vykvetlo a udělalo asi tři plody. Jeden byl ještě v listopadu zelenej a mrňavej jak švestka, tak jsem ho urval a zahodil, aby měli více síly další dva plody, které měly lehce naoranžovělou barvu. Dal jsem rajče k oknu, aby na něj šlo slunce(zimní paprsky) a jedno trochu ještě ztmavlo a včera upadlo. Prohlásili jsme ho tedy za zralé, rozřízli prozkoumali, ochutnali a konstatovali, že teda nic moc.
Možná bylo málo dozrálé, naše rajčata, když nedozrajou na letním slunci také nemají chuť. Tak alespoň přiložím pár fotek z našeho pětiletého snažení.
Jen mrtvé ryby plavou s proudem.
Re: Rajčata
Letos (asi po 30ti letech) jsem si zkusil pěstování rajčat na terase (ve městě). Způsob je mírně odlišný od pěstování ve skleníku nebo na zahradě. Udělal jsem spoustu chyb: pozdní výsev, výběr nádoby, pozdní navazování... Nicméně mám cenné zkušenosti na příští rok. Ještě chystám sběr a skladování semen. Na obrázku je zachyceno „jak jde čas“. Úroda (dnešní stav): 4 plody na rostlině (24 plodů / 6 rostlin).
Re: Rajčata
Yks, nabudúce si kúp (alebo urob) samozavlažovacie truhlíky. Sú väčšie ako fľaše, v jednom máš viac rastlín, menej často polievaš, a je to estetickejšie
Cogito, ergo armatum sum.
Re: Rajčata
Ja som zistil, že je zbytočné priesady z 2dcl kelímkov presádzať do fliaš a potom na záhradu, ako som to robil. Tento rok som skúsil niekoľko priesad nechať v kelímkoch, pri presádzaní do záhrady boli samozrejme menšie ako tie z fliaš, ale na záhrade ich hravo dobehli.
Vladimír