No tak s fazolema se už druhý rok hraju a mám vypozorované tyto výsledky:
- obecně jsem vše sadil z obyčejných nakoupených fazolí, bio-nebio: žádný rozdíl jsem nepozoroval
- sadím na konci května (kdyby to nedejbože pomrzlo nasadím znova)
- keříčkové fazole dozrávají dřív, než pnoucí
- pnoucí ale naopak nasazují květy pořád, takže plodí déle, kdežto keříčkové jen jednou a šmitec
- pnoucí: bílé malé a bílé velké (ty mi plodí asi nejvíc), kupované normálně v kauflandu
- keříčkové: fialové, strakaté, s černým okem a černé fazole, kupované kde se dalo
- aby rychleji vyklíčily, dal jsem je vždycky na cca 12 hodin (prostě navečer a sadil druhý den dopoledne) do dešťové vody
- půdu jsem před sázením poryl a promíchal s kompostem (nebo třeba asi bude fungovat nakoupená černá hlína) - rychleji to vzejde, líp to roste, protož se kořeny líp prodírají zeminou
- fazole sázím vždy po 3 k sobě stejného typu (tedy tři semínka do jedné díry)
- keříčkové sázím cca 10cm od sebe, vždy v řadách tak, abych mezi nimi mohl projít (tento rok jsem zkoušel i do květináčů na balkon a nepoznal jsem rozdíl ve výnosnosti mezi květináčovými a venku, jen ty v květináči dozrály ještě dřív)
- popínavé sázím ke kari sítím, ze kterých mám udělaný takový cik-cak plot, aby to samo drželo stát - fazole mi rostou normálně do 3 m výšky - dělá to prima živý plot (kari sítě mám takto zakopané cca půl metru v zemi a svázané k sobě)
- mám vysledováno, že z jedné zasazené fazole sklidím kolem 30 fazolí (cca 5 lusků po 6 fazolích) - je to průměr, něco víc, něco míň, takže výtěžnost je 1:30 - počítám do toho i to, že někdy vzejde jen 1 ze 3 zasazených a někdy všechny 3 ze 3
- největší plodnost mám (nevím proč) u černých keříčkových a bílých velkých popínavých
- obecně mám zasazeno 50% černých keříčkových a zbytek mix, protože:
https://www.youtube.com/watch?v=_lcCKrLl7Ow
- do fazolí jsem se dal proto, protože jsou nutričně daleko výš oproti zrní a rýži a ostatním surovinám (
www.cronometer.com), jednodušeji a rychleji se sklízí (a to násobně - zkuste si rukama nasbírat zrní na jeden den jídla a pak fazolí na jeden den jídla), suché vydrží roky, dají se jíst i samotné s trochou soli (samozřejmě uvařené) a jsou strašně levné
- mají, z mého pohledu, jednu jedinou nevýhodu: dlouho se vaří. Nedají se totiž jíst - ani v nouzi - syrové, prostě se musí vařit. Syrové jsou jedovaté (ale je fakt, že mungo se dá jíst po namončení a to jsem pěstovat nezkoušel). Z tohoto pohledu jsou pro mě ideální (z hlediska rozpadu) tam, kde bych byl dlouhodobě, ale absolutně se nehodí jako potrava na nějaké přesuny - buď se extrémně dlouho vaří, anebo se musí namáčet (a i pak ta délka vaření není žádná paráda) a namáčené fazole bych při přesunu musel táhnout s sebou anebo se pro ně pak vracet na místo namočení - pak to ale postrádá smysl, protože bych se moc nepřesunoval