Stránka 4 z 5

Re: Topinambur

Napsal: 06.11.2017 13:24
od sauerkraut
V zasade tak, ale mam uzsi a vyssi kybl, aby z toho tolik necakala voda a davam o neco mene vody. A rozhodne to neni hotove za sedesat sekund, jak tam rika - videl bych to spis na 2-3 minuty.

Ohledne bezpecnosti

Existuji akumulatorove vrtacky na bezpecne napeti. A pokud se bojite, ze hodite vrtacku do kyblu pri loupani brambor, nekupujte si ani michadlo na beton k upnuti do vrtacky, tam hrozi to same a v rozmichanem betonu je take voda.

Pokud neloupete brambory/topinambury v neckach, tak tam ta vrtacka ani nejde hodit jinak, nez schvalne, protoze kdyz se dovnitr postavi na tu stetku, neni ve vode ani sklicidlo. Na vrtacku voda necaka, pokud ji drzite zhruba svisle. Caka jen vsude okolo (odstrediva sila se postara).

A klicova bezpecnosti rada: pokud vam neco prijde nebezpecne, nedelejte to. To, ze to nekdo jiny dokaze negarantuje, ze to dokazete i vy.

Re: Topinambur

Napsal: 07.11.2017 22:09
od Cep
Kdybych to loupal tak, jak loupu brambory, tak mi z toho nic nezůstane :-) <br>
Do loupání vrtačkou nepůjdu, tak velkou spotřebu zase nemáme...

Re: Topinambur

Napsal: 09.11.2017 9:07
od Venet
Už ste našli spôsob na dlhšie uskladnenie topinamburov?
Aj keď tetno rok som ich neriešil (momentálne nemám zdroj na topinambury), predtým som skúšal vlhký piesok v pivnici... Akurát že to treba pravidelne zvlhčovať, že áno, a nie po nejakej dobe si spomenúť a zistiť že to tam je ako na sahare...

Re: Topinambur

Napsal: 15.12.2017 10:53
od Wastenot
Kde se dají v Praze sehnat nějaké hlízy na sadbu, případně byl by někdo ochotný prodat/darovat? V podstatě si chci udělat pokusnou sadbu do květináče.

Re: Topinambur

Napsal: 15.12.2017 12:28
od Rafael
Pro PA dobu bych viděl ještě jedno využití topinambur:

Inulín, cca16%, obsažený v jeho hlízách je kyselou hydrolýzou jednoduše převoditelný na zkvasitelné cukry.
*
(Výhody pěstování, včetně možnosti sklízně postupně až do jara, už tu byly dostatečně popsány...).
Ale rozhodně se nehodí k pěstování v nádobách. Jsou to skutečně obrovské rostliny které potřebují velký prostor. Výška nad 3m a výnos až kbelík hlíz z jedné rostliny jsou poměrně běžné.

Re: Topinambur

Napsal: 15.12.2017 13:55
od turista
To Wastenot :
topinambury jsem kupoval na www.osiva.cz. Popis odrůd najdeš na http://www.vubhb.cz/cs/clanky/topinambury

Re: Topinambur

Napsal: 15.12.2017 17:08
od achopsalista
Rafael píše:Pro PA dobu bych viděl ještě jedno využití topinambur:

Inulín, cca16%, obsažený v jeho hlízách je kyselou hydrolýzou jednoduše převoditelný na zkvasitelné cukry.
Rafael, môžeš to popísať? Nebudem sa tváriť že som chytrý...

Re: Topinambur

Napsal: 15.12.2017 18:04
od Rafael
Já nevím, nerad bych jako úplný nováček a vůbec, nechtěl bych porušovat pravidla fora.
*
Myslel jsem to jen pro PA období.
*
Vyrábět v té době líh z obilí, brambor, cukrovky, cukru, ovoce by asi bylo velmi neekonomické plýtvání potravinami!
Proto jsem reagoval na ty topinambury. Jíst se sice dají, jsou nenáročné, velmi úrodné, neatraktivní, lehce skladovatelné, ale živit bych se jimi delší dobu fact nechtěl.
Tak mě napadlo pro PA to jejích "lepší průmyslové" využití.

Re: Topinambur

Napsal: 15.12.2017 18:55
od sauerkraut
Wastenot: nekdy po Vanocich bych je mohl prinest na Vinohrady. Nebo je za postovne muzu poslat doporucenym dopisem, ty bestie to preziji. A nebo se daji koupit v kauflandu (jako jidlo, ale jako sadba to funguje dobre - tak jsem ziskal ty svoje).

Rafael: ta hydrolyza by me taky zajimala. Zvlast pokud ji mas vyzkousenou.

Pokud si ted nekdo bude chtit vykvasit chlast, tak se mu podle me stejne vyplati cukr z obchodaku ve sleve, nehlede na to, ze kvaseni je legalni.

Jinak, nez v nadobe jsem je jeste nemel, z kalfasu 30x50x20 cm (nebo tak nejak, nechce se mi ho jit merit) jsem dostal asi 1.7kg a to jsem je zasadil az nekdy v cervenci. A ted je mam ve 120x250x50 cm stlucene z palet. Z toho daly minuly rok asi 12kg hliz. Pres 2m mi zatim nevyrostly. Kazda odruda bude jina.

Re: Topinambur

Napsal: 16.12.2017 15:29
od achopsalista
Rafael nič neporušuješ a nikoho na nič nenabádaš. To kvasenie ma zaujima pre prípad "do buducna". Z vnate je dobrá silaz pre zver. Z pasú 1x 10m som nadusal plastový 180l sud tak že sa s nim nedalo pohnúť. Vnate som predtým nasekal na nozovom drtici na konare... Da sa silaz robiť aj z hluz ale treba ich dôkladne očistiť. S tým sa mi už nechcelo serepetickovat. Vnate mam bezne 3m vysoké. Nie však prvý rok po presadení ( zasadení).

Re: Topinambur

Napsal: 16.12.2017 19:03
od Rafael
Když myslíš...,

Jo, je to velmi výnosově zajímavá rostlina. Až neskutečně. Nevím jak stonky, ale listy býložravcům velmi chutnaly. Aspoň jako doplňkové krmivo.
(Jinak na rozdíl od brambor a podobných z výsadby nějakých minihlíz nelze nějaké "obří" výnosy a rostliny čekat).
*
Na rozdíl od škrobu, inulínu stačí k rozštěpení na zkvasitelné cukry jen delší povaření drtě ve vodnatém a kyselém prostředí - pH cca 3.
(Částečně, ale dost nedokonalému k tomu rozštěpení dojde i během zimy samovolně).
*
Taky na rozdíl od škrobu - jodové zkoušky nebo ochutnáním sladkosti či změřením cukernatosti neznám způsob jak zjistit efektivitu konverzního procesu. A ani mě to nijak zvlášť nezajímalo.
(Inulin je sladký už sám o sobě)
Pálenka sice byla velmi netradiční, chutná, žádaná, ale přece jen dost pracné bylo získání suroviny a nechuť pálenic něco takového zpracovat.
*
České i německé odborné knihy z toho oboru, myslím tím historické, se zmíňují o topinamburech jen velmi okrajově.
Více lze najít ve francouzských starých knihách - lepší zdroje v tom směru nejsou!
A ani tam je vůbec nepokládají za nějakou TOP-surovinu k výrobě pálenek. Ale věnovaly se jim tam celkem dost. A že se ten destilát komerčně nerozšířil, že se ty topinambury pro ten účel speciálně nepěstují, nevím..,protože mě ta "Tombiburace" celkem zaujala...
(Určitě víc než řepák, (pálenka z cukrovky apod..)..

Re: Topinambur

Napsal: 17.12.2017 3:38
od achopsalista
Nie ze by som to chcel v dohľadnej dobe skúšať,
Ale co znamená v praxi " dlhšie povarenie v kyselšom prostredí" ?
Dík za ochotu.
Trochu out: Repak, (odkiaľ pochadzam tiež zvaný bumburičák) by som nezatracoval. Na žalúdočné a tráviace problémy nepoznám nič lepšie...

Re: Topinambur

Napsal: 17.12.2017 11:24
od Rafael
achopsalista:
Nevím, někde uvádějí hodinu, někde 40min. při zvýšeném tlaku.
Ale hlavně nevím jak poznat, že žádaná proměna proběhla. Neznám žádnou jednoduchou zkoušku na přítomnost inulínu. Ale nějak blíž jsem to nezkoumal. Jen myslím, že delším varem se nic nezkazí.
*
Taky by bylo pro PA dobu zajímavé ten topinamburový výluh vařením zahustit a používat místo cukru ke slazení, konzervaci apod.

Re: Topinambur

Napsal: 17.12.2017 14:25
od achopsalista
Rafael,
Ešte otazocka... Ako docielis varenie v ph3?
Ocot ma 2,9...
Celkovo by ma zaujimalo ako v PAdobe tu brečku okyselit. Nastruhat ku tomu jablka? Citrony zrejme nebudú...

Re: Topinambur

Napsal: 17.12.2017 18:06
od Baca
STaci nechat prekysnut vino, alebo mac na palenku a octu mas tri cisterny :-)

Re: Topinambur

Napsal: 17.12.2017 20:35
od achopsalista
To že som spomenul že pochadzam od Trnavy neznamena že tam žijem. Tu si môžem o hrozne akurát tak nechať zdať. A Lidl víno mi nezkysne dnes a ani v Padobe.
P.s co je to mac? Sic hovorime rovnakou rečou ale nejak ti nemrozumiem...

Re: Topinambur

Napsal: 17.12.2017 21:46
od Baca
Zakvas na palenku :-) Nalozene ovocie v sudoch, cize ten sajrajt, ktory po vypaleni tak dobre chuti :-D

Re: Topinambur

Napsal: 18.12.2017 10:18
od Rafael
Ocet - kys. octovou rozhodně ne!
(Je to jedna z největších nepřátel vinaře a destilátera).
Dále jsou nevhodné smradlavé a silně těkavé jako dusičná, chlorovodíková apod.
*
Nejlevnější a nejpouživanější je sírová a fosforečná.
Z organických kyselin se nejvíce používá citronová, vinná, jablečná, mléčná apod.
Tyto ale nejsou stabilní a během kvašení se postupně odbourávají což, ale ve většině případů nevadí.

Re: Topinambur

Napsal: 18.12.2017 13:13
od pan pajda
Hele ze ty si Rafael z DESLIKa? :D

Re: Topinambur

Napsal: 18.12.2017 14:42
od Rafael
Jsem jen takový malý, starý, černý psík který občas něco někam naškrábe.
Snad to nevadí.