Ahoj,
stále se mluví o efektivní výživě (viděl jsem i v armyshopech různé balíčky pro výsadkáře). Co přesně je vhodná strava pro rozvoj tělesných i duševních schopností? Selský rozum mi říká, že jídla naplněná zbytky z hoření (uzené, grilované maso apod) určitě nebudou tak zdravá, jako jídla tohoto prosta. Otázka je míra.
A co dále? Co dále doporučit?
Efektivní výživa
Re: Efektivní výživa
Pšeno / jáhly.
Strava našich predkov je obrovskou studnicou zdraviu prospesnych latok.
Proso sa v nasom teritoriu pestuje uz tisice rokov, len poslednych niekolko desatroci sa nanho nejako zabuda.
Ak niekto chce, mam jeden zvysny bigbag...
Kupil som dva a tolko asi nezjem.
A myslim to seriozne.
Proso je jedna z mala obilnin , ktore mozete žať 100 dní od zasiatia.
Má minimálne požiadavky na úrodnosť pôdy a vlhkosť.
História prosa
Proso patrí popri pšenici a jačmeni k najstarším kultúrnym plodinám. Jeho pravlasťou je Čína, východná Ázia a India. Kúsky prosa boli nájdené na rôznych miestach Európy v stavbách pochádzajúcich z doby kamennej. Pravdepodobne asi do raného novoveku bolo v ľudskej strave hlavnou obilninou. Postupne ho vytláčali pšenica, raž, neskôr ryža a kukurica a svoj vplyv má aj rozšírenie zemiakov. Ešte dnes býva starodávnym zvykom podávať prosnú kašu ako posledné jedlo na svadobnej hostine na moravských svadbách, aby mali novomanželia vždy dosť peňazí. Proso bolo jednou z hlavných obilnín Slovanov, ktorí ho konzumovali v podobe výživných kaší, placiek a polievok. Germánske národy poznali proso od Slovanov. Svedčia o tom niektoré zvyky v Nemecku (v pôvodných oblastiach Slovanov), kde sa pri krste podával prosný chlieb.
Zloženie prosa
Najviac konzumovaný produkt vyrobený z prosa je pšeno. Získava sa odstránením plevy zo zrna prosa. Pšeno má optimálne výživné vlastnosti, je veľmi chutné a ľahko stráviteľné. Obsahové látky majú priaznivý pomer bielkovín (12 %), tukov (4 %) a sacharidov (68 %). Tento pomer sa približuje k odporúčanému pomeru živín. Dôležitá je neprítomnosť lepku, preto sa odporúča pri bezlepkovej diéte. Obsah tuku je vyšší ako u ostatných obilnín, najviac tuku sa nachádza v klíčku. Pšeno je významným zdrojom vitamínov skupiny B a železa.
Strava našich predkov je obrovskou studnicou zdraviu prospesnych latok.
Proso sa v nasom teritoriu pestuje uz tisice rokov, len poslednych niekolko desatroci sa nanho nejako zabuda.
Ak niekto chce, mam jeden zvysny bigbag...
Kupil som dva a tolko asi nezjem.
A myslim to seriozne.
Proso je jedna z mala obilnin , ktore mozete žať 100 dní od zasiatia.
Má minimálne požiadavky na úrodnosť pôdy a vlhkosť.
História prosa
Proso patrí popri pšenici a jačmeni k najstarším kultúrnym plodinám. Jeho pravlasťou je Čína, východná Ázia a India. Kúsky prosa boli nájdené na rôznych miestach Európy v stavbách pochádzajúcich z doby kamennej. Pravdepodobne asi do raného novoveku bolo v ľudskej strave hlavnou obilninou. Postupne ho vytláčali pšenica, raž, neskôr ryža a kukurica a svoj vplyv má aj rozšírenie zemiakov. Ešte dnes býva starodávnym zvykom podávať prosnú kašu ako posledné jedlo na svadobnej hostine na moravských svadbách, aby mali novomanželia vždy dosť peňazí. Proso bolo jednou z hlavných obilnín Slovanov, ktorí ho konzumovali v podobe výživných kaší, placiek a polievok. Germánske národy poznali proso od Slovanov. Svedčia o tom niektoré zvyky v Nemecku (v pôvodných oblastiach Slovanov), kde sa pri krste podával prosný chlieb.
Zloženie prosa
Najviac konzumovaný produkt vyrobený z prosa je pšeno. Získava sa odstránením plevy zo zrna prosa. Pšeno má optimálne výživné vlastnosti, je veľmi chutné a ľahko stráviteľné. Obsahové látky majú priaznivý pomer bielkovín (12 %), tukov (4 %) a sacharidov (68 %). Tento pomer sa približuje k odporúčanému pomeru živín. Dôležitá je neprítomnosť lepku, preto sa odporúča pri bezlepkovej diéte. Obsah tuku je vyšší ako u ostatných obilnín, najviac tuku sa nachádza v klíčku. Pšeno je významným zdrojom vitamínov skupiny B a železa.
Nedostatok poznania je prapríčinou utrpenia. Nedovoľuje chápať príčiny a dôsledky javov.