Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
- bivoj
- VIP
- Příspěvky: 4361
- Registrován: 03.09.2012 19:54
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Tertium corpus de Solari system
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Ta blbost nemá s papiňákem nic, ale vůbec nic společného. Základ funkce a princip papiňáku je vaření při vyšší teplotě, než je teplota varu vody při 100 kPa (tj +- běžný atmosférický tlak). Toho se dosahuje vařením při zvýšeném tlaku (každý snad ví, že teplota varu vody záleží na okolním tlaku a 100 °C je to pouze při tlaku 100 kPa, v papiňáku při tlaku cca 280–300 kPa, který je dosahován regulačním pojistným ventilem, je pak teplota varu vody 120-130 °C). Ta drahá ozdoba na příspěvcích výše nic takového neprovádí a vaří "v páře" o teplotě odpovídající teplotě varu dle atmosférického tlaku, tedy při +-100 °C. Popis, ...Extrémně učinný hrnec na vaření na páře na principu tlakového hrnce... Je lživý, protože NEVAŘÍ na principu tlakového hrnce.
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
To rozhodne ale je to k nemu blize nez klasicky hrnec s poklickou a muze to byt + - funkcni. Velky tezky papinak se nikomu tahat asi nechce. Asi to lidi nehodnoti a nepopisuji jako lepsi vareni v nem jentak pro srandu. Ano s papinakem to srovnat nelze. Je to outdoor verze o neco lepsiho vareni. Tim multifunkcnim je mysleno asi to ze se to ma priblizit rychlejsimu vareni a ze to lze klasicky vyuzit i jak klasicky hrnec po vyndani toho vnitrku a s ruznym zavesenim. Klasickeho papinaku do outdoor prostredi v tak nizke vaze se asi jentak nedockame. Klasicky papinak co mame doma se mi ven nechce tahat, je velky a tezky.
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Já jsem podle obrázků usoudil, že ten mírně zvýšený tlak je dosažen tím, že pokličku drží pružná spona, která dovolí upšouknout, když tlak sponu přetlačí. Konstrukčně je to přitom stále poměrně bezpečné.
To se se může hodit obzvlášť ve vyšších nadmořských výškách, protože už ve 3000 mnm voda vře někde poblíž 90 stupňů, takže každých pár stupňů navíc se hodí.
To se se může hodit obzvlášť ve vyšších nadmořských výškách, protože už ve 3000 mnm voda vře někde poblíž 90 stupňů, takže každých pár stupňů navíc se hodí.
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Aha co ctu jinde tak ona neni jedna verze ale verze jsou dve. Jedna je standard a druha upgradovana. Ta upgrade verze ma mit nejaky regulator tlaku. Proto v te standard verzi je jen dira v poklicce a para postupuje skrz ty male dirky v malem hrnci vnitrnim a postupne pak skrz to jidlo. Pripadne neni problem si to doupravit.
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Ty spony by mohly udělat tak maximálně 100 kPa navíc, což už ale v těch 3000 metrech posune teplotu varu z 95 na cca 110 stupňů.
- bivoj
- VIP
- Příspěvky: 4361
- Registrován: 03.09.2012 19:54
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Tertium corpus de Solari system
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Vždyť to má v té pokličce díru jak prase! Tam není žádný zvýšený tlak! Se podívej na videa na YT, je vidět jak pára valí tou dírou ven...
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Jinde lidi co to zkousely tak pry tam tlak je ale je maly, tak maly ze ano pomuze to ale ne tolik. Zalezi i na velikosti te diry, kolik do toho dame, co tam dame a ne jen to. Vyuziti to najde v jinych oblastech vysoko v horach. V nasich podminkach to zas o tolik nepomuze pokud si to dotycny neupravi nebo nema dotycny tu upgrade verzi. Takze ano melo by to byt lepsi nez klasicky hrnec ale blize to ma parnimu hrnci. Stoji to za tu vyssi vahu i presto jak je to lehke z titanu? Kdo chce parni hrnec tak asi ano. Kdo leze do hor tak si musi sam polozit tu otazku zda se mu to vyplati jelikoz to o neco vice vazi nez klasicky titanovy hrnec s poklickou. To jak to je udelane to bude o neco lepe izolovat od vnejsiho prostredi a o neco vetsi tlak nez v klasickem hrnci ale na tlakac ktery je zas velky a tezky to nema samozrejme. Samozrejme kdyz tam bude mensi dira tak tam bude o neco malo vetsi tlak a bude vice viditelny unik ze ho dost unika. Kdyz si to dotycny upravi tak to muze byt este o kus lepsi coz hodlam vyzkouset bez a pak s upravou. Tech par drobnych za to me nezabije.
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
bivoj: Já koukal jen na náčrtek. Jestli jsou tam díry, tak tam přetlak fakt nebude.
- bivoj
- VIP
- Příspěvky: 4361
- Registrován: 03.09.2012 19:54
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Tertium corpus de Solari system
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Tady ho máš z nadhledu, kde je vidět ta díra v pokličce. To těsnění a spony jsou na tom parním hrnci především proto, aby pára neunikala kolem víka aby pak zkondenzovaná pára (tedy voda) netekla po stěnách nádoby dolů, ale aby pára kontrolovaně odcházela pouze tou dírou...
Není to papiňák ani nemá s ním cokoliv společného. Je to parní hrnec...
Není to papiňák ani nemá s ním cokoliv společného. Je to parní hrnec...
Sic semper tyrannis.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
Cēterum autem cēnseō EU esse dēlendam.
-
- Příspěvky: 472
- Registrován: 09.04.2020 14:19
- Pohlaví: muž
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
No papiňák to není. Ale jsou tisíce let staré historické záznamy že se na velké hliněné hrnce dávaly ještě zatežkávací kameny při vaření. Takže to asi těm našim předkům stálo za to, vyzískat i těch pár stupňů a trochu tlaku navíc, při vaření.
Co ale nechápu, k čemu je vlastně titanový ešus, když váží úplně stejně jako ten hliníkový, jen je 10x dražší. O mizerné tepelné vodivosti titanu ani nemluvě. Ikdyž ta vodivost je možná o chlup lepší než u nerezu. Nerezový ešus fakt ne.
Co ale nechápu, k čemu je vlastně titanový ešus, když váží úplně stejně jako ten hliníkový, jen je 10x dražší. O mizerné tepelné vodivosti titanu ani nemluvě. Ikdyž ta vodivost je možná o chlup lepší než u nerezu. Nerezový ešus fakt ne.
Budoucnost? Ta bude taková, jakou si ji uděláme.
- Bill Masen
- Editor
- Příspěvky: 3752
- Registrován: 08.02.2015 16:49
Re: Jak vařit BEZ PAPIŇÁKU ? (luštěniny, hovězí,...)
Protože neváží úplně stejně a není 10x dražší. Což je probráno a zodpovězeno ve vlákně Nádoby na vaření, ešusy, vařiče