Trvanlivé konzervy
-
- Příspěvky: 839
- Registrován: 05.03.2011 18:28
Re: Trvanlivé konzervy
Vulkanizovat šťávu z pampelišek by mělo jít, ale chce to nějak zamezit přístupu (kyslíku) vzduchu prakticky až to momentu zpracování. Často jsou rozdíly mezí tím, co jde v malém a co jde v průmyslovém měřítku. Něco jde jen v "laboratoři" a něco naopak funguje jen ve velkém reaktoru.
Například Haberův proces jsem viděl jako laboratorní pokus, ale bez pořádného reaktoru a dostatečných tlaků máte stejně peška. Pak je tu řada dalších procesů, na které prostě potřebujete kromě vysokých tlaků i vysoké teploty a vzácné kovy jako katalyzátory. Pro zajímavost, třeba v Haberově procesu si můžete vypomoci uranem.
Takzvaná "Česká" GMO pampeliška upravená tak, aby vyráběla kaučuk, je myslím prakticky jen ochuzená o "něco(enzym/kyselinu??)", díky čemu tak rychle nezasychá. Protože zpracovat deci naráz se možná dá, ale průmyslově je zajímavá nejméně tuna kaučuku.
A tady je návod:
http://www.youtube.com/watch?v=h-sLHYvqT7I
Jak říkám, pampelišková šťáva schne zatraceně rychle.
Navíc je v ní latexu jen 15-25%, těžko říct, jestli je zde nutný ještě nějaký technický mezikrok na zkoncentrování roztoku. Obecně bude postup cca nadrtit, odstředit, přidat (amoniak?),síru a olej, vulkanizovat.
Pokud by se to povedlo udělat bez přístupu kyslíku až k vulkanizaci, mohlo by to být lepší.
Například Haberův proces jsem viděl jako laboratorní pokus, ale bez pořádného reaktoru a dostatečných tlaků máte stejně peška. Pak je tu řada dalších procesů, na které prostě potřebujete kromě vysokých tlaků i vysoké teploty a vzácné kovy jako katalyzátory. Pro zajímavost, třeba v Haberově procesu si můžete vypomoci uranem.
Takzvaná "Česká" GMO pampeliška upravená tak, aby vyráběla kaučuk, je myslím prakticky jen ochuzená o "něco(enzym/kyselinu??)", díky čemu tak rychle nezasychá. Protože zpracovat deci naráz se možná dá, ale průmyslově je zajímavá nejméně tuna kaučuku.
A tady je návod:
http://www.youtube.com/watch?v=h-sLHYvqT7I
Jak říkám, pampelišková šťáva schne zatraceně rychle.
Navíc je v ní latexu jen 15-25%, těžko říct, jestli je zde nutný ještě nějaký technický mezikrok na zkoncentrování roztoku. Obecně bude postup cca nadrtit, odstředit, přidat (amoniak?),síru a olej, vulkanizovat.
Pokud by se to povedlo udělat bez přístupu kyslíku až k vulkanizaci, mohlo by to být lepší.
Re: Trvanlivé konzervy
-narazil jsem na český shop s trvanlivým jídlem
http://www.s-gear.cz/
http://www.s-gear.cz/
Re: Trvanlivé konzervy
Vzhledem k cenam by si mohli dat trochu vice prace s popisem produktu. Takhle poradne nevim co za jidlo kupuji, co presne baleni obsahuje, slozeni, energeticka hodnota apod...
Re: Trvanlivé konzervy
Zdravím, poslední dobou se snažím trochu zorientovat v nabídce trvanlivých potravin, které najdeme v běžné prodejní síti. Co se týče trvanlivosti masových konzerv, tak zatím jsem objevil asi nejvíce u hamé,kde byl konec roku 2015,což máme vpodstatě ještě celé čtyři roky. Nevšiml jsem si zda tam je uvedena i výroba,nevíte někdo náhodou kolik má celkovu výrobcem udávanou spotřebu? Tipuju jí na 5let max. Za těch cca 53Kč co za ní chtějí,to jde,tyhle se alespoň dají jíst Všude kolem měli v krámě regály levnějších konzerv,ale zase bych se nerad zásobil něčím co bude pravděpodobně dost kvalitou mizerné. Krom toho myslím,že jsem u těch levnějších našel také mnohem menší trvanlivost. Ale rád si nechám poradit, nebo doporučit,nějaké vyzkoušené
- Rainier Wolfcastle
- Příspěvky: 1607
- Registrován: 30.01.2011 14:33
Re: Trvanlivé konzervy
zustanu u svych zavarenin...kvalitni suroviny a vytecna chut ne jak nektere konzervy
Re: Trvanlivé konzervy
Pokud někdo má možnost si zajet nakupit do Německa, můžu doporučit konzervy Maggi Ein teller 300g konzerva stojí 1,1 Euro, s běžnejma konzervama co jsem zkoušel se to nedá porovnávat. Maso je maso, brambory jsou brambory a tak.Omega píše:Zdravím, poslední dobou se snažím trochu zorientovat v nabídce trvanlivých potravin, které najdeme v běžné prodejní síti. Co se týče trvanlivosti masových konzerv, tak zatím jsem objevil asi nejvíce u hamé,kde byl konec roku 2015,což máme vpodstatě ještě celé čtyři roky. Nevšiml jsem si zda tam je uvedena i výroba,nevíte někdo náhodou kolik má celkovu výrobcem udávanou spotřebu? Tipuju jí na 5let max. Za těch cca 53Kč co za ní chtějí,to jde,tyhle se alespoň dají jíst Všude kolem měli v krámě regály levnějších konzerv,ale zase bych se nerad zásobil něčím co bude pravděpodobně dost kvalitou mizerné. Krom toho myslím,že jsem u těch levnějších našel také mnohem menší trvanlivost. Ale rád si nechám poradit, nebo doporučit,nějaké vyzkoušené
Mám pocit, že jsem je kdysi viděl prodávat i tady, ale asi je stáhli (nebo špatně hledám).
http://www.maggi.de/produkte/Alle-Produ ... gory&id=70
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8791
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Trvanlivé konzervy
Hamé má výhodu v garantované životnosti mnoha let, jak je na tom ten Maggi?
Re: Trvanlivé konzervy
Juknul jsem na včera koupené konzervy a mají trvanlivost do 07/2014. Možná, že bych našel i delší, ale nepřehraboval jsem je. Stejně počítám s brzskou spotřebou na zimních tůrách
Re: Trvanlivé konzervy
A není to u konzerv minimální trvanlivost?
Re: Trvanlivé konzervy
Vyzkoušel jsem a mohu doporučit tyto konzervy, prodává je Lidl.
Minimální obsah masa 87%, chuťově a konzistencí jako lanšmít.
Minimální trvanlivost mají do roku 2016.
Minimální obsah masa 87%, chuťově a konzistencí jako lanšmít.
Minimální trvanlivost mají do roku 2016.
Re: Trvanlivé konzervy
Ano je tam minimální, tudíž minimální doba po kterou za správného skladování si potravina uchovává své vlastnosti a zdravotní nezávadnost. Určitě vydrží i o dost déle, myslím, že o vlastní zkušenosti psal někdo na začátku tohoto vlákna. Rozhodně nafouklou konzervu by nikdo z nás snad nejedl, botulotoxin není žádná dobrota, četl jsem že smrtelná dávka je 100pg/kg a teoreticky by asi pouhých 100g správně rozdávkovaných stačilo na vyhubení celého lidstva. Je to nejjedovatější přírodní jed. Tak si tak říkám, že když sním něco špatného a prožene mě to, že to ještě dopadlo dobře
Karel: Výborně další tip, musím jich pár druhů vyzkoušet. Napadlo mě koupit pár konzerv různých značek a udělat si takové porovnání, kouknout na deklarované složení, udávanou výživnou hodnotu, trvanlivost, a hlavně porovnat chuť u těch různých značek, nechci mít ve spíži hromadu něčeho co se nedá jíst i mimo těžké časy.
Karel: Výborně další tip, musím jich pár druhů vyzkoušet. Napadlo mě koupit pár konzerv různých značek a udělat si takové porovnání, kouknout na deklarované složení, udávanou výživnou hodnotu, trvanlivost, a hlavně porovnat chuť u těch různých značek, nechci mít ve spíži hromadu něčeho co se nedá jíst i mimo těžké časy.
Re: Trvanlivé konzervy
Samotný botulotoxin není v masném výrobku až tak velký problém, pokud se tento výrobek dostatečně dlouho upraví varem (stačí několik minut, ale dostatečné teploty musí být skutečně dosaženo v celém výrobku), protože botulotoxin je velmi termolabilní. Spóry bakterií Clostridium botulinum jsou samozřejmě o dost odolnější než samotný botulotoxin.
Problémem zkažených konzerv je to, že je to spojeno i s jinými pochody rozkladu - různá bakteriální a plísňová kontaminace, hnilobný rozkad bílkovin,... a ty se samozřejmě varem odstranit tak lehce nedají, pokud vůbec .
Problémem zkažených konzerv je to, že je to spojeno i s jinými pochody rozkladu - různá bakteriální a plísňová kontaminace, hnilobný rozkad bílkovin,... a ty se samozřejmě varem odstranit tak lehce nedají, pokud vůbec .
Re: Trvanlivé konzervy
A co si udělat vlastní konzervy?
http://www.mdpraha-cz.cz/download/szve2_katlist_cz.pdf
Nevím samozřejmě, kolik to stojí, ale jen jsem chvíli hledal. Nemám s tím žádné zkušenosti. Ale přijde mi to v podstatě lepší, protože víš, co v konzervě je.
http://www.mdpraha-cz.cz/download/szve2_katlist_cz.pdf
Nevím samozřejmě, kolik to stojí, ale jen jsem chvíli hledal. Nemám s tím žádné zkušenosti. Ale přijde mi to v podstatě lepší, protože víš, co v konzervě je.
Re: Trvanlivé konzervy
Ano vím, byl to jen takový případ, dalo by se říct ta asi horší možnost. Pár minut varu při výrobě by mělo stačit, ničí ho normálně teplota nad 60°CMaximus píše:Samotný botulotoxin není v masném výrobku až tak velký problém, pokud se tento výrobek dostatečně dlouho upraví varem (stačí několik minut, ale dostatečné teploty musí být skutečně dosaženo v celém výrobku), protože botulotoxin je velmi termolabilní. Spóry bakterií Clostridium botulinum jsou samozřejmě o dost odolnější než samotný botulotoxin.
Problémem zkažených konzerv je to, že je to spojeno i s jinými pochody rozkladu - různá bakteriální a plísňová kontaminace, hnilobný rozkad bílkovin,... a ty se samozřejmě varem odstranit tak lehce nedají, pokud vůbec .
Samozřejmě pokud bude konzerva nafouklá, nebo obsah zapáchat, tak ji jíst nebudu. Zajímalo by mě třeba za jak dlouho se ta konzerva začne viditelně nafukovat uvolněnými plyny od doby kdy v ní začně rašit nějaký ten neřád, je to pro mě takové první znamení,že obsah není v pořádku.
Re: Trvanlivé konzervy
Ten strojek na výrobu konzerv mám doma, a pár masových konzerv jsem už díky němu udělal. Plechovky jsou výborné svojí dlouholetou trvanlivostí protože nepropouštějí světlo a jsou bezpečně vzduchotěsné. Což u skleněných zavařenin není z dlouhodobého hlediska jisté.
Z 10kg masa máte 12 plechovek, nadvakrát sterilizujete: 90min a po dvou dnech 60min. Hromadná sterilizace šetří palivo, po otevření stačí maso jíst za studena nebo jen lehce ohřát, okořenit a labužnicky vychutnat.
Pokud pět desítek naolejovaných plechovek zakopete, přežijete celý rok a máte každý týden maso.
Z 10kg masa máte 12 plechovek, nadvakrát sterilizujete: 90min a po dvou dnech 60min. Hromadná sterilizace šetří palivo, po otevření stačí maso jíst za studena nebo jen lehce ohřát, okořenit a labužnicky vychutnat.
Pokud pět desítek naolejovaných plechovek zakopete, přežijete celý rok a máte každý týden maso.
Re: Trvanlivé konzervy
Ten strojek by se mi také moc líbil, u nás už se asi nevyrábí co? Prý je dělali snad někde v Bystřici pod Hostýnem. Musím se zeptat známého asi ho má, soudím dle toho, že říkal, že si kdysi s kamarády ze srandy zavařili každý plechovku rumu, jakože na nejhorší časy Dodnes je prý opatrují jako takovou památku.
Ještě jsem četl návod jednoho pána,který plechovky s masem zavařuje 3 hodiny při mírném varu, pak je šokem zchladí a nechá je ve vodě do úplného vychladnutí, prý mu vydrží v pohodě i 5let. Mě tedy osobně připadá lepší ta dvojnásobná sterilizace jak tu píšete.
Ještě jsem četl návod jednoho pána,který plechovky s masem zavařuje 3 hodiny při mírném varu, pak je šokem zchladí a nechá je ve vodě do úplného vychladnutí, prý mu vydrží v pohodě i 5let. Mě tedy osobně připadá lepší ta dvojnásobná sterilizace jak tu píšete.
Re: Trvanlivé konzervy
Dnes jsem při vaření použil hrášek Bonduelle a min.trvanlivost má 5 let . Rozhodně bych se při správným skladování nebál delší doby a stejně se dá správnou rotací zásoba průběžně odnovovat.Máte někdo seznam, jaké položky by šly jíst řekněme 7 dní,aby to byla rozmanitá strava? Takový balíček v dostatečném násobku týdenní dávky by se snad "nepřejedl"
Re: Trvanlivé konzervy
Sice jen sádlo ale pěkně trvanlivé...
http://www.novinky.cz/koktejl/258039-ne ... l?ref=boxD
http://www.novinky.cz/koktejl/258039-ne ... l?ref=boxD
Re: Trvanlivé konzervy
Máte někdo zkušenosti s chutí toho jídla od firmy Wise? Zatím nejlepší co jsem našel, jsou produkty od firmy mountainhouse (www.mountainhouse.eu), bohužel ale stojí ještě skoro 2x tolik (cca 30 liber za plechovku s cca 8 porcemi hlavního jídla). Stačí přidat horkou vodu a za 10 minut je hotovo. A je to opravdu jedlé, chutná to dětem i manželce a trvanlivost mám do roku 2036uaz469 píše:-narazil jsem na český shop s trvanlivým jídlem
http://www.s-gear.cz/
Bohužel od té doby co libra už není za 27 je to zase dražší, tak hledám alternativu. Jak už to tak bývá, stejný produkt přímo v USA stojí o hodně míň, ale nenašel jsem žádný web, který by to byl ochoten poslat do Evropy.
Re: Trvanlivé konzervy
Mountain house je chutově hodně příjemný luxus u kterého pokulhává cena - těch 5.5 liber za jedno balení, popřípadě trochu mín z ebaye je naprosto neekonomická cena - alespon co se křečkování týče. Stejně na tom jsou i americké MRE - at už civilní či armádní, které se schánějí na serverech jako je ebay dost špatně - hlavně díky nějaké vyhlášce US army, která to může u jednotlivců postihovat. Cena je tam cca kolem 100kč/ks ale člověk zase spotřebuje 2-3 potravinové dávky za den ( jednotlivě mají nižší kalorický příjem cca 3:1 v porovnání s BDP) , takže se dostáváme na nějakých 300 kč, za což už se dá nakoupit solidní zásoba konzerv na 14 dní... Tyto dobře skladovatelné "survival polotovary" jsou na můj vkus - poměr: cena/výkon hodně finančně náročné a kaloricky neodpovídající...
Nehledě na to, že z vlastní zkušenosti - nevím jestli už to tak dělají globálně, jsem u BDP a MRE všeobecně narazil na hodně nízkou trvanlivost - řádově rok, max dva. Nechal jsem si od kamaráda vojcla udělat menší zhodnocení toho co fasujou - abych náhodou nevyžral nízko-trvanlivé kousky, které se prodávají obecně v eshopech a nesoudil jen podle toho...A výsledek je takový, že vesměs ta trvanlivost je všude stejná - a to řádově rok, maximálně dva (psáno i na samotném obalu).
Nehledě na to, že z vlastní zkušenosti - nevím jestli už to tak dělají globálně, jsem u BDP a MRE všeobecně narazil na hodně nízkou trvanlivost - řádově rok, max dva. Nechal jsem si od kamaráda vojcla udělat menší zhodnocení toho co fasujou - abych náhodou nevyžral nízko-trvanlivé kousky, které se prodávají obecně v eshopech a nesoudil jen podle toho...A výsledek je takový, že vesměs ta trvanlivost je všude stejná - a to řádově rok, maximálně dva (psáno i na samotném obalu).