Stránka 1 z 38

Trvanlivé konzervy

Napsal: 21.09.2011 10:04
od Karlos
Fabulous píše:...spooousta konzerv s trvanlivostí mnoho a mnoho let :-)
Mají i nějaké s trvanlivostí delší než 5 let? Já s delší expiračkou nikde nenašel...

Re: České obchody / eshopy

Napsal: 21.09.2011 10:15
od Fabulous
V obyčejném obchodě takové nemají. Ale dobře uskladněná konzerva vydrží opravdu hodně přes záruční dobu.

Re: České obchody / eshopy

Napsal: 21.09.2011 10:18
od JimmyJazz
2 Fabulous: Kdyz je nemaji v beznem obchode...vis o nejakem specialnim obchode?

Re: České obchody / eshopy

Napsal: 21.09.2011 10:36
od Fabulous
Já kupuji kompaktní stravu BP-5 zde, mají i konzervy:
www.conserva.de
nebo
www.jakprezit.eu
ale zde je to o dost dražší.

Re: České obchody / eshopy

Napsal: 21.09.2011 10:50
od Karlos
Tak pokud tomu dobře rozumím tak na této stránce:

http://shop.conserva.de/epages/es116266 ... D=14518111

se píše že konzervy mají běžnou expiračku cca 2-3 roky a dotyční se dušují (ale nezaručují) že obsah je jedlý po mnohem delší dobu... to není přesně to co bych si představoval, třeba u masa bych měl trochu strach... v běžných obchodech se dají najít masové konzervy s expiračkou až 5 let (různé luncheon meaty apod.), ovšem jak moc je bezpečné toto jíst třeba 2-3 roky po expiračce se můžeme jen dohadovat...

Re: České obchody / eshopy

Napsal: 21.09.2011 10:58
od MRAK
Obávám se, že v EU ti nikdo nedá delší záruku nežli 2 roky. Protože to prostě právně není možné.

Re: České obchody / eshopy

Napsal: 21.09.2011 11:02
od MRAK
Mě se ten shop.conserva.de docela líbí

a 10 éček za dopravu není tak špatných

Re: České obchody / eshopy

Napsal: 21.09.2011 11:54
od Fabulous
Na konzervách se píše MINIMÁLNÍ trvanlivost, což znamená, že v případě dobrého skladování vydrží i 3x více. Mám to i vyzkoušené, protože vždy zapomenu luncheon někde vzadu ve skříni a jím ho i tři roky po datu trvanlivosti. Pokud není konzerva nafouklá, tak na 99% je v pořádku. "Zlé" bakterie produkují plyn, takže se konzerva vyboulí. Konzervy se při výrobě sterilizují (vaří), takže je to jeden z extra spolehlivých způsobů uchování potravin.

Re: Trvanlivé konzervy

Napsal: 21.09.2011 12:42
od Josef
Možná je to paradoxní, ale při dnešní kvalitě konzerv opravdu nejspíš vydrží déle masová konzerva než třeba fazole v tomatě. Nedávno jsem jich pár otevřel (konkrétně f. Giana) a i když byly sotva v polovině garantované životnosti, všechny už začínaly na vnitřní ploše rezivět. Cínem se šetří, nahrazuje ho jakýsi bezbarvý lak, ale u něj stačí drobný oděrek z výroby a tomatová šťáva s kyselým pH vykoná své. Nejhorší je, že to zvenčí na kupované konzervě nejde poznat, leda až začne obsah vytékat. Maso ve vlastní šťávě nejspíš tak agresivní nebude, navíc je mastné. U něj jsem zatím korozi neobjevil, i když si o kvalitě ochranné vrstvy taky moc iluze nedělám.

Re: Trvanlivé konzervy

Napsal: 21.09.2011 12:46
od Fabulous
Snazim se kupovat Hame Babice, jejich vyrobky se pouzivaji ve vojenskych KDP-ckach, takze overena kvalita.

Re: Trvanlivé konzervy

Napsal: 21.09.2011 12:56
od Josef
Jo, i po chuťové stránce jsou výrobky od této firmy "jedlé" :yes

Re: Trvanlivé konzervy

Napsal: 21.09.2011 13:07
od Max
Josef píše:Možná je to paradoxní, ale při dnešní kvalitě konzerv opravdu nejspíš vydrží déle masová konzerva než třeba fazole v tomatě. Nedávno jsem jich pár otevřel (konkrétně f. Giana) a i když byly sotva v polovině garantované životnosti, všechny už začínaly na vnitřní ploše rezivět. Cínem se šetří, nahrazuje ho jakýsi bezbarvý lak, ale u něj stačí drobný oděrek z výroby a tomatová šťáva s kyselým pH vykoná své. Nejhorší je, že to zvenčí na kupované konzervě nejde poznat, leda až začne obsah vytékat. Maso ve vlastní šťávě nejspíš tak agresivní nebude, navíc je mastné. U něj jsem zatím korozi neobjevil, i když si o kvalitě ochranné vrstvy taky moc iluze nedělám.
Zase u fazolí víš co jíš, což bych si o některejch "masových" konzervách neodvážil tvrdit :D

Re: Trvanlivé konzervy

Napsal: 22.09.2011 12:48
od Karlos
Netušíte zda armada v tech KDP ma standartni vyrobky Hame Babice nebo nejake specialni?

Re: Trvanlivé konzervy

Napsal: 22.09.2011 13:26
od Fabulous
V KDP jsou specialni konzervy, ale jen v tom smyslu, ze jsou vyrobeny z tenkeho hliniku se snadno oteviratelnym vickem. Je to hlavne kvuli hmotnosti. Jinak chutove je to naprosto normalni jidlo. Jen jsou malo slane.

Re: Trvanlivé konzervy

Napsal: 22.09.2011 13:33
od Karlos
Daj se nekde koupit samostatne?

Re: Trvanlivé konzervy

Napsal: 22.09.2011 13:53
od Fabulous
Samostatně se neprodávají, ale v KDP, která stojí 100 - 200 Kč (podle data spotřeby) jsou 2x velká a 3x malá konzerva a spousta dalších věcí, takže není důvod shánět samostatně. Navíc, já bych je samostatně nepřepravoval, protože v KDP je ještě chrání vnější lepenkový přepravní obal. Samotné v báglu by se mohly poškodit. Do BOBíka (Bug Out Bagu) jsem nakoupil klasické konzervy.

Re: Trvanlivé konzervy

Napsal: 22.09.2011 21:54
od goral
S chutnosti BDP sem se teda pobavil... :lol:
Novy BDP (4-8 tusim) uz se vraci ke konzervam a kupodivu se ty veci daji i jist. Nastesti se upustilo vyhradne od hame.
Cena jak je tu psano 100-200. Jidla je v tom urcite kotel a vyplati se to z hlediska obsahu (realna MOC konzerv a obsahu bude tak 350kc). Na stranu druhou, 30-50% obsahu nevyuzijes.
Jako zelezna rezerva je to zajimava varianta a vydrzi to opravdu dlouho, ale s trochou prace se da povybirat neco lepsiho a levnejsiho (muj nazor). BDP jsou proste instatni ve smyslu nakup a neres...
(mmj normalnimu smrtelnikovi, ktery provadi nadstadartni fyzickou zatez staci jedno BDP na cca 1,5dne...)

Re: Trvanlivé konzervy

Napsal: 22.09.2011 21:57
od MRAK
rozdíl mezi BDP, MRE, a polskýma, francouzkýma (nevím jak se jmenujou) ... ?
kvalita, chuť ?

umí to někdo porovnat?

Re: Trvanlivé konzervy

Napsal: 22.09.2011 22:09
od goral
Cim se zivim pravidelneji jsou BDP a MRE. Ochutnal jsem slovinsky, francouzsky, britsky.
K vyse ochutnanym. Vsechno bez potizi. Respektive slovinsky sou totalni luxus, ale cert vi jak bych se na to tvaril po delsim pouzivani.
BDP - chutove se to rekneme da. Problem je ze ty jidla se opakuji (az donedavna se 7 let v kuse vyrabely jen dve verze) a i kdyz ty novy sou zatim dost slusny, mam dojem ze se jich taky clovek preji (krekry uz treba nemuzu ani videt).
MRE je chutove podle me bomba. Hlavne 24 ruznych jidel, pravidelne se menicich. Ale bal bych se tim zivit dyl jak tyden. Dokonce sem zaslech ze kvuli moznosti poskozeni jater sou MRE zakazany konzumovat dyl jak 30 dnu. A aji bych tomu veril protoze zadny jidlo nemuze vydrzet 20 let pozivatelny.
Takze kvalitou bych asi zaradil BDP vys, chuti.. nevim, sem zaujatej. BDP je asi chutnejsi, ale chtelo by to nekoho nezavislyho, kdo to neji casto.

Poznamka pod carou s tou kvalitou. (mistni damy a slecinky necist!). Proste kdyz zeru BDP tyden v tahu, seru normalne. Kdyz zeru MRE treba vikend, nemuzu se pak dalsi tri dny vysrat a kdyz to vyleze (a to je panecku boj!) tak to smrdi jak tovarna na plastelinu. Nechcu vedet co do toho davaj, ale musi to mit tolik Ecek, ze by to neschvalili ani pro zvirata.

Re: Trvanlivé konzervy

Napsal: 22.09.2011 22:14
od Fabulous
BDP-čka jsou dělaná v Česku pro Čechy, takže chuťově nejblíže našemu vkusu. Mám pocit, že nejsou tak "umělá" jako americká MRE. Polské bych nevzal už z principu do úst. BDP je ochotná sníst i moje žena (nejvíc mi žere tu čokoládu). :D A hlavně jsou asi nejlevnější.