Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Uživatelský avatar
Sehr
Příspěvky: 265
Registrován: 11.01.2012 21:04
Pohlaví: i černoch by záviděl
Bydliště: Praha/Kolin

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od Sehr »

Nechce se mi jist hmyz,tak to budu resit pres slepice. Vychovam hmyz,zizaly,sneky,ktere dam s travou slepicim. A slepicka mi pak da vajicko,ktera snim.:)
Rozpadlík87
Rozpadlík
Příspěvky: 107
Registrován: 26.02.2012 12:45

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od Rozpadlík87 »

S hmyzem mám pár zkušeností ještě z dob, kdy jsem jezdil na tábor zaměřenej na přežití. Za ty roky jsme tam do huby strčili ledacos(žádné sexuální narážky prosím :lol: ) Kromě hadů, potkanů došlo samozřejmě i na hmyz.

Pro outdoor survival v našich podmínkách mi přišli nejazjímavější mravenčí larvy. Nejkrásnější na tom je, že se člověk vůbec nenadře. Všechnu práci za něj udělají mravenci. K těžbě mravenčích larev stačí lopata, celta a slunečný den. Je potřeba najít mraveniště. Kousek země kam svítí slunce. Tam položit celtu a kraje ohnout tak aby se vytvořil stín. A pak už pouze lopatou naházet část mraveniště na celtu. Mravenečci už sami přeberou larvy od jehličí(snaží se zabránit přehráti larev od sluníčka a uklízejí je do stínu). Výtěžnost je velmi slušná( pokud mě pamět nešálí tak z pár hodů lopatou bylo tak půl litru larev)

Ostatní záležitosti byly spíš o tom překonat předsudek a sníst saranče, cvrčka, červa. Praktické využití v našich končinách příliš nevidím
spiker
Příspěvky: 12
Registrován: 01.10.2012 10:33

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od spiker »

Tady jsou nutricni hodnoty hmyzu
http://www.hmyznataliri.cz/nutricni_hodnoty.php
Přehled jedlých druhů hmyzu a jejich chuť
http://www.hmyznataliri.cz/jedle_druhy.php
a hodně věcí kolem hmzyzozroutstvi
http://www.hmyznataliri.cz/
Jde to lehce chovat a množi se to jak divy tak proc to neyaradit do repertoaru
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od Maximus »

Pár zápisků z mé účasti na přednášce o konzumaci hmyzu, jejíž součástí byla i menší ochutnávka :).

- hmyz tvoří 80% živých organismů na Zemi
- hmyz je nutné před konzumací povařit, oprotože může obsahovat patogenní mikroby a parazity (třeba tasemnice) a jedy (převažují bílkovinné jedy, které se ale rozkládají varem)
- cvrčci, sarančata a švábi obsahují hodně esenciálních aminokyselin a fosforu a jsou primárně téměř bez chuti, snadno se ochutí kořením či jinými přísadami
sarančata.jpg
- včely, vosy a mravenci - většinou se konzumují larvy (dospělci jen z druhů, které "nesmrdí"), chuť je oříšková a jsou bohaté na hořčík, železo a měď
- mouční červi jsou dobří do celozrného chleba :|

- hmyz se obecně připravuje tak, že se živý hodí do horké vody (tím se okamžitě) usmrtí a nechá se 2 - 3 minuty povařit (sarančata při vaření krásně zčervenají)

Jak se pozná jedlý hmyz:
- obvykle nebarevný a nechlupatý
- většina larev a kukel je jedlá
- je téměř bez vůně/zápachu
- křupe
červíci.jpg
Rizika pojídání hmyzu:
- konzumace jedovatých nebo nechutných druhů - mohou obsahovat buď jedy vlastní či z rostlin, které požírají
- hmyz z volné přírody je potenciálně nebezpečný např. možným znečištěním pesticidy
- alergie (injekční, vdechové, kontaktní, zažívací)!!! - kdo má alergii na mořské plody, tak obvykle má i alergii na hmyz
- všeho moc škodí

- pokud se nekonzumuje hmyz čerstvý, tak je potřeba jej správně usušit, což je důležité pro jeho strukturu, barvu, chuťový vjem a zdravotní nezávadnost

- obecně se srovnává nutriční hodnota s vepřovým masem, přičemž kvalita tuků a bílkovin je srovnávána s drůbeží a rybami.

- pro chov hmyzu je důležitý krmný substrát, který může ovlivnit chuť a obsah výživových látek (třeba když se přimíchá k otrubám karotka, tak je v hmyzu hodně provitamínů A a pokud se přidají třeba pivovarské kvasnice, tak je hmyz nabohacen vitamíny skupiny B, etc.). Stačí krmit 14 dní. Před kuchyňskou úpravou je ale potřeba nechtat vybraný hmyz pár dní bez potravy, aby se "vyčistil".

- obecně je chov hmyzu daleko efektivnější (ekologičtější) než u tradičních domácích zvířat - dochází u nich k lepší konverzi živin

Obecně mě na přednášce překvapila velká snaha mnoha skupin prosadit hmyz v naší stravě - výrobci speciální stravy pro důchodce, pekaři (údajně těsto s příměsí hmyzu je chutnější - minimálně u pizzy je na to i nějaká studie), chovatelé hmyzu (pro komerční využití musí být certifikované chovy),... .

De facto jsou už nyní některé druhy povoleny k oficiální konzumaci, jen většímu rozšíření chbí nějaké prováděcí předpisy.

Tady je pár vzorků, které jsem ochutnal:
chleba s hmyzem.jpg
pusinky s cvrčky1.jpg
Zákuseček.jpg
Po pravdě jsem po přednášce začal uvažovat, že si koupím další hektar pole, abych na stáří s ženou mohl zůstat v klidu u klasické stravy - když si člověk zvykne na gulášek, řízky, pečené kuře či husu, tak ta budoucnost s hmyzími dobrůtkami není až tak lákavá :evil:.

Pro PA výživu je ovšem hmyz jednou z velmi pravděpodobných alternativ - svým způsobem poskytuje velmi kvalitní potravu, kterou lze vyprodukovat na řádově mnohem menším prostoru než je to běžné u domácích zvířat a zemědělských plodin. Rovněž náročnost na techniku, vybavení či PHM je mizivá.
felix5
VIP
Příspěvky: 685
Registrován: 04.07.2012 17:20

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od felix5 »

daleko víc "chuťi " ve mě teda vyvolává červ samotnej neš zapečenej v červavim koláči nebo chlebu.
Uživatelský avatar
Leon Chamel
Rozpadlík
Příspěvky: 409
Registrován: 12.03.2012 16:25
Bydliště: Haná

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od Leon Chamel »

Absolvoval jsem před pár lety podobnou akci a došel jsem k závěru, že i přes nesporné objektivní výhody chovu a konzumace hmyzu čeká tento obor skutečná expanze až v okamžiku, kdy budou v obchodních řetězcích k dostání k dostání suroviny a polotovary, u nichž nebude na první pohled patrné, z čeho jsou vyrobeny. Místo přímé konzumace pro většinu lidí odpudivých hmyzích tělíček à la mořské plody se IMO budou mnohem více používat např. práškové proteinové koncentráty nebo dehydratované texturované proteiny typu sójového masa. Všestranně použitelné (přimísitelné prakticky do všeho), ve srovnání s masem levněji produkované a technicky vzato i zdravější.
O zbytek se postará marketing, který se bude mj. opírat o řadu nových studií, pochopitelně sponzorovaných producenty jedlého hmyzu. Dozvíme se tak třeba, že na povrchu tělíček společensky žijících druhů hmyzu existuje "antibiotická" vrstva, která ochrání i nás, nebo že vysoký obsah nenasycených mastných kyselin v hmyzácích snižuje při každodenní konzumaci riziko infarktu o 67,35 %. Mezi vyznavači zdravého životního stylu budou populární "funkční" hmyzopotraviny se zvýšeným obsahem specifických prospěšných látek a v prodejnách zdravé výživy si budou městské paničky kupovat pekelně předražený biohmyz ;)
Uživatelský avatar
sigmark
VIP
Příspěvky: 3349
Registrován: 14.08.2012 20:43

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od sigmark »

Bio Bio šváb zní pekelně chutně
big bang
Příspěvky: 856
Registrován: 12.10.2012 10:45

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od big bang »

v prípade výbuchu super vulkánu alebo dopadu niekoľko kilometrového šutru na zem si viem predstaviť že okrem rýb budú hmyzáci jediným zdrojom bielkovín a to našťastie veľmi kvalitných :lol: a zabudol som na potkan burger :lol: ono predsa keď si predstavíme katastrofu(asteroid, super vulkán) tak pochybujem že to nejaké hospodárske zvieratá prežijú :roll: a aj tá troška čo s veľkým šťastím prežije sa stane obetou hladných zúfalcov :geek: takže nie že hospodárske zvieratá ale budeme radi že máme nejaké semená obilia, kukurice, fazule, sadenice zemiakov, semená zeleniny na zasadenie po katastrofe keď sa počasie dá jakž tak do poriadku(3-4 roky) :roll: v začiatkoch doporučujem fóliovníky používať na všetko čo budeme pestovať, rané mráziky sú sviňa :lol:
Uživatelský avatar
miculas
Rozpadlík
Příspěvky: 271
Registrován: 22.07.2012 19:15
Bydliště: Hanácké Athény

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od miculas »

U nás v jedné hospodě podávají hmyzí speciality. Asi tam budu muset v rámci přípravy na pár cvrčků a piv skočit.
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
Příspěvky: 4681
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od Karlos »

Tož to abych se snad rovnou přidal ;)
Uživatelský avatar
miculas
Rozpadlík
Příspěvky: 271
Registrován: 22.07.2012 19:15
Bydliště: Hanácké Athény

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od miculas »

To je samo sebou,vezmeme i juniory (nehulí se tam). Tomův spoluškolkař tam nedávno spořádal 12 cvrčků. Chutnají prý po banánech.
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8788
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od Fabulous »

Fuj, fuj, fuj, fuj. Prasata jste vy cvrčkaři! :puke
GOD
VIP
Příspěvky: 712
Registrován: 09.05.2012 11:18

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od GOD »

Brňakom odporúčam vietnamske trhovisko na Olomoucké. V priduženom ,,občerstvení,, majú hmyz za cenu vcelku vlídnu.
Uživatelský avatar
miculas
Rozpadlík
Příspěvky: 271
Registrován: 22.07.2012 19:15
Bydliště: Hanácké Athény

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od miculas »

Zkusit to musím, nedá se nic dělat. :)
Kolapsnik jr.
Příspěvky: 1140
Registrován: 12.01.2011 23:10

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od Kolapsnik jr. »

Fabulous> podobne znaky vykazovala v ranem stredoveku jista skupina kolonistu v jiznim gronsku, natahali si tam papezence biskupa jemu hadry, sperky, bozi stanek az do nebe, bezni skandinavci-koloniste tez jen posledni hadry euromody (stredozemske) a samozrejme dobytek. Preslo par let, zmena klimatu, eroze a vykaceni, a chcipli tam vsichni hroznou smrti podvyzivou a zanetu stredniho ucha i s tou svoji nobl kulturou, pritom mohli klidne ala Amundsen aplikovat prvky domorode "eskymo" kultury at uz v obleceni tak potrave apod. Typicky priklad vedome-dogmaticke neadaptace na prostredi, super dokument asi pred 1/2rokem v televizi..

Tez necvrckarim, ale uvidime jeste roztodivne veci na tomto svete, naha opice ne a nechce vymrit, jeste bude nehytkem hrabat a zkouset vsechna mozna a nemozna alotria udrzet se nad vodou.. a z toho pojdou ta dramata..
Pomaly rozvrat je nejvetsi hnus a proto jej po zasluze dostaneme.
Maximus
VIP
Příspěvky: 6526
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od Maximus »

Ten hmyz není až tak rozdílný od různých "plodů moře", jenže ty osobně také moc nemusím. Ovšem je potřeba s vnitřním odporem bojovat trochu i nyní, protože klidně může přijít doba, kdy slogany od mistra Kulhánka a la "JOGUBELLA! NOVÝ ŘASOVÝ JOGURT S EXTRA VELKÝMI KOUSKY TYKADEL!" či "NOVÝ ŠVÁBÍK - VYCHUTNEJ SI KŘUPNUTÍ OPRAVDOVÉHO PŘÍRODNÍHO ŠVÁBA!" budou víc než aktuální :evil:.

V PA situaci kdo rychleji překoná odpor a předsudky méně zeslábne a má větší šanci přežít.
Uživatelský avatar
Tina
VIP
Příspěvky: 593
Registrován: 21.08.2012 10:06
Bydliště: Severní Čechy

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od Tina »

A skončíme u tatrgelového recyklátu...
čičmundík
Příspěvky: 69
Registrován: 23.12.2012 21:05
Pohlaví: malé, zrzavé
Bydliště: střední Čechy

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od čičmundík »

Jako louskat samotný brouky by mi asi kapánek vadilo. Ale když by se nějak spařili, namleli a mazali na chleba jak Nutela, tak by mi to asi úplně nevadilo....Stejně nás to jednou čeká
felix5
VIP
Příspěvky: 685
Registrován: 04.07.2012 17:20

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od felix5 »

co to sakra je tatrgelový recyklát ?
Michal S.
Příspěvky: 144
Registrován: 12.02.2013 16:28
Bydliště: Zapadákov

Re: Hmyz aneb jíme kobylky, mravence, sarančata...

Příspěvek od Michal S. »

Mame s ženou několik včelstev. V létě v rámci boje proti varoáze vyřezáváme tzv, trubčinu, protože na ní je jí nejvíc. Házeli jsme teda ty larvy trubců slepicím, který se mohli po nich utlouct. Tak jsem to zkusil ochutnat (ty trubčí larvy) a nebylo to špatný - sladce oříšková chuť - se slepicím nedivím, akorát se to táhne jak sopel, když to vytahujete z díla. To může být někomu nepříjemný. Ale včela nic špatnýho nejí.
Odpovědět