Netradiční způsoby vaření a ohřevu potravin
Re: Netradiční způsoby vaření a ohřevu potravin
V rychlovarnej konvici si kolega varil klobasu. Blbecx keby aspon dal vediet. Potom nam kava chutila ako ta "dovozova" a mala mastne oka.
Re: Netradiční způsoby vaření a ohřevu potravin
Koukám že tady v téatu vládne trochu uvolněnější nálada, tak snad nebude vadit když částečně zopakuji co tu už padlo..
Ještě z počátku uporozním na video které tu už i padlo - http://rozpad.cz/forum/viewtopic.php?f= ... ger#p94419 Přednáška ing. Ladislav Sieger (ČVUT FEL), Přežití v extrémních podmínkách. Pro ty co neviděli doporučuju, dotýká se tam všech témat.
A zmiňuje tam i vaření při nedostatku paliva/času (v čase přednášky: 1hod 5min). Vesměs doporučuje využití termosky s širokým hrdlem, nasekat potraviny, dát do termosky a zalít vařící vodou zavřít a vyrazit na cestu - po pár hodinách je uvařeno.
Někde jsem viděl reklamu na podporu rodin v africe - kupte si naši super vychytávku na vaření za 3,5k a druhou dostane rodina v Africe. Bylo to nějaký šmelo, ale fungoval na principu který se používá/používal.. Lavor nebo nějaká velká nádoba, vystlat to dekou/ručníkem/co nejlepším izolantem. Jídlo v hrnci se přivede k varu, dá se do lavoru a zase zakryje izolantem, po pár hodinách se tak uvaří i maso. To co nabízeli byl akorát dvouvrstvý pytel kde v mezivrstvě byli pravděpodobně PES kuličky nebo nějaký podobný izolant. Nápad dobrý, ale za nekřesťanské prachy..
Výše zmíněnou přípravu jsem neplánovaně zkusil, začal jsem vařit - něco do hrnce, zelenina, fazole v protlaku, maso takový mix z toho co bylo doma a chvíli po tom co jsem to přivedl k varu volal kamarád a vytáhl mě ven. Bylo to zrovna chvíli po tom co jsem viděl výše zmíněnou reklamu tak jsem to zkusil, lavor, ručníky, deka.. Vrátil jsem se v noci a bylo to akorát k jidlu.
Ještě z počátku uporozním na video které tu už i padlo - http://rozpad.cz/forum/viewtopic.php?f= ... ger#p94419 Přednáška ing. Ladislav Sieger (ČVUT FEL), Přežití v extrémních podmínkách. Pro ty co neviděli doporučuju, dotýká se tam všech témat.
A zmiňuje tam i vaření při nedostatku paliva/času (v čase přednášky: 1hod 5min). Vesměs doporučuje využití termosky s širokým hrdlem, nasekat potraviny, dát do termosky a zalít vařící vodou zavřít a vyrazit na cestu - po pár hodinách je uvařeno.
Někde jsem viděl reklamu na podporu rodin v africe - kupte si naši super vychytávku na vaření za 3,5k a druhou dostane rodina v Africe. Bylo to nějaký šmelo, ale fungoval na principu který se používá/používal.. Lavor nebo nějaká velká nádoba, vystlat to dekou/ručníkem/co nejlepším izolantem. Jídlo v hrnci se přivede k varu, dá se do lavoru a zase zakryje izolantem, po pár hodinách se tak uvaří i maso. To co nabízeli byl akorát dvouvrstvý pytel kde v mezivrstvě byli pravděpodobně PES kuličky nebo nějaký podobný izolant. Nápad dobrý, ale za nekřesťanské prachy..
Výše zmíněnou přípravu jsem neplánovaně zkusil, začal jsem vařit - něco do hrnce, zelenina, fazole v protlaku, maso takový mix z toho co bylo doma a chvíli po tom co jsem to přivedl k varu volal kamarád a vytáhl mě ven. Bylo to zrovna chvíli po tom co jsem viděl výše zmíněnou reklamu tak jsem to zkusil, lavor, ručníky, deka.. Vrátil jsem se v noci a bylo to akorát k jidlu.
Naposledy upravil(a) Swist dne 12.11.2015 11:01, celkem upraveno 1 x.
Re: Netradiční způsoby vaření a ohřevu potravin
Vychytávky to sou zajmavý. Já když jedu ven, dávám prioritu minimální hmotnosti a minimálnímu objemu. Termoska je zbytečnej hmotnostní i objemovej luxus. Některý kamarádi nechávají jídlo "dojít" v ešusu zabalenym do spacáku. Já zas vozim věci, co jdou zalejt horkou vodou a sou hotový = nic co by se muselo zdlouhavě vařit. V Himalájích zhruba ve 4500 m n. m. sem potkal tři český holky, který si jen ráno vařili čaj a "vařící" suroviny nechávaly přes noc rozmáčet v studený vodě.
Čím víc víš, tím míň neseš.
Re: Netradiční způsoby vaření a ohřevu potravin
Ja doporucujem BioLite CampStove.
Výkon vařiče je možné regulovat přepínáním mezi dvěma rychlostmi dmychadélka (Lo/Hi), na které, při použití kvalitního suchého výhřevného paliva, dosahuje vařič výkon cca 3,4 kW na nízký a 5,5 kW na vysoký stupeň. Na vysoký výkon ohřeje vařič litr vody za zhruba čtyři a půl minuty s udávanou spotřebou cca 50 gramů dřeva na ohřátí litru vody.
Inovací a velkou zajímavostí je to, že se výrobci do konstrukce vařiče podařilo zapracovat účinný termoelektrický generátor, který s pomocí vařičem vyvinutého tepla vyrábí elektrickou energii. To přináší takřka absolutní nezávislosti na externím zdroji (bateriích) důležitých pro pohon dmychadélka a navíc, při dostatečném výkonu vařiče, umožňuje nabíjení drobných zařízení přes integrované USB rozhraní. Použitím USB konektoru je myšleno zejména na uživatele mobilních telefonů a smartphonů, včetně nejen v americe oblíbeného iPhonu, ale také MP3 přehrávačů nebo menších akumulátorů do nejrůznějších zařízení, třeba včetně menších čelovek či navigací. Pro ilustraci výrobce udává při nabíjení smartphonu iPhone 4S stačí 20 minut provozu vařiče s nabíjením na 60 minut hovoru s tím, že výkon závisí na použitém palivu a jeho výhřevnosti. Technicky je to specifikováno trvalým výkonem 2W a špičkovým výkonem až 4W na 5V dle USB standardu.
http://survivor.sk/biolite-campstove-en ... o-extremu/
http://www.svetoutdooru.cz/vybaveni-sve ... im-video-/
Výkon vařiče je možné regulovat přepínáním mezi dvěma rychlostmi dmychadélka (Lo/Hi), na které, při použití kvalitního suchého výhřevného paliva, dosahuje vařič výkon cca 3,4 kW na nízký a 5,5 kW na vysoký stupeň. Na vysoký výkon ohřeje vařič litr vody za zhruba čtyři a půl minuty s udávanou spotřebou cca 50 gramů dřeva na ohřátí litru vody.
Inovací a velkou zajímavostí je to, že se výrobci do konstrukce vařiče podařilo zapracovat účinný termoelektrický generátor, který s pomocí vařičem vyvinutého tepla vyrábí elektrickou energii. To přináší takřka absolutní nezávislosti na externím zdroji (bateriích) důležitých pro pohon dmychadélka a navíc, při dostatečném výkonu vařiče, umožňuje nabíjení drobných zařízení přes integrované USB rozhraní. Použitím USB konektoru je myšleno zejména na uživatele mobilních telefonů a smartphonů, včetně nejen v americe oblíbeného iPhonu, ale také MP3 přehrávačů nebo menších akumulátorů do nejrůznějších zařízení, třeba včetně menších čelovek či navigací. Pro ilustraci výrobce udává při nabíjení smartphonu iPhone 4S stačí 20 minut provozu vařiče s nabíjením na 60 minut hovoru s tím, že výkon závisí na použitém palivu a jeho výhřevnosti. Technicky je to specifikováno trvalým výkonem 2W a špičkovým výkonem až 4W na 5V dle USB standardu.
http://survivor.sk/biolite-campstove-en ... o-extremu/
http://www.svetoutdooru.cz/vybaveni-sve ... im-video-/
Nedostatok poznania je prapríčinou utrpenia. Nedovoľuje chápať príčiny a dôsledky javov.
Re: Netradiční způsoby vaření a ohřevu potravin
@Kregan: Jasně, neříkám že je to jediné a správné řešení, jen to předkládám jako možnost. Já na čundu vařím klasicky dobrý hostinec a podobné věci. Váhu tolik neřeším, jezdím většinou jen na pár dnů, co řeší spíš je v čem je co zabalené, nebaví mne tahat batoh plný prázdných plechovek. Všechno to je o přístupu, požadavcích a možnostech.
Ale věřím že výše ziňovaný způsob vaření za pochodu může být funkční. Ešus ve spacáku je prakticky stejný princip.
@Jojinek: Nápad to je zajíavý, ale nevím moc bych tomu nevěřil. Uvažoval jsem nad nečím podobným domu na kamna - máme je s výměníkem tak jsem si říkal že by bylo fajn když by čerpadlo bylo poháněné když se topí. Ale ten Peltierův článek má zajímavou účinnost až při velkých teplotních rozdílech na stěnách.. Co je možná zajímavější je, že funguje i obráceně - přivede se proud a jedna deska článku chladí a druhá ohřívá.
Ale věřím že výše ziňovaný způsob vaření za pochodu může být funkční. Ešus ve spacáku je prakticky stejný princip.
@Jojinek: Nápad to je zajíavý, ale nevím moc bych tomu nevěřil. Uvažoval jsem nad nečím podobným domu na kamna - máme je s výměníkem tak jsem si říkal že by bylo fajn když by čerpadlo bylo poháněné když se topí. Ale ten Peltierův článek má zajímavou účinnost až při velkých teplotních rozdílech na stěnách.. Co je možná zajímavější je, že funguje i obráceně - přivede se proud a jedna deska článku chladí a druhá ohřívá.
Re: Netradiční způsoby vaření a ohřevu potravin
Ešus ve spacáku za pochodu může být docela sranda.
Teda já mám ČSLA klasiku z aluminia s kterým jsem jako študák jezdil na chmel ,
tak nevím jak novodobé, ale ten můj rozhodně není vodotěsný.
Termosku na jídlo používám . Pytlíkovou polévku , trochu vylepšenou ( např domácí sušená zelenina )
zaleju z rychlovarky a za cca hoďku ji konzumuji. V práci je to jediná možnost vaření.
Letos když jsme jeli s rodinkou Berounku , tak po dešti byla v lodi horká polévka jak mana nebeská.
Teda já mám ČSLA klasiku z aluminia s kterým jsem jako študák jezdil na chmel ,
tak nevím jak novodobé, ale ten můj rozhodně není vodotěsný.
Termosku na jídlo používám . Pytlíkovou polévku , trochu vylepšenou ( např domácí sušená zelenina )
zaleju z rychlovarky a za cca hoďku ji konzumuji. V práci je to jediná možnost vaření.
Letos když jsme jeli s rodinkou Berounku , tak po dešti byla v lodi horká polévka jak mana nebeská.
Re: Netradiční způsoby vaření a ohřevu potravin
Vodu muzete ohrat i v misce z brezove kury skoro z cehokoliv co by normalne chytlo na ohni bez vody
https://www.youtube.com/watch?v=eqsKRTUcKVI
https://www.youtube.com/watch?v=eqsKRTUcKVI
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
Re: Netradiční způsoby vaření a ohřevu potravin
Nevím kam s tím, tak třeba tady.
Není to úplně z mé hlavy, ačkoli jsem tyto suroviny samostatně používal již dříve.
Inspirace zde: https://www.youtube.com/watch?v=Xm7djIaiA_c
Vetšinou sebou tahám konzervy, protože se pohybuji v oblastech, kde není voda na každém kroku a vodu co nesu ( 2,5-3l) mám pouze k pití, ovšem pokud někdo šetří hmotnost a inklinuje k dehydrované stravě ví, že různé Adventure menu nebo Travellunch stojí raketu.
A tady přichází na řadu rozpadlická improvizace
Na tři plnohodnotná a poměrně chutná jídla, která nasytí i toho největšího hladovce budete potřebovat:
1x instantní bramborová kaše (třeba z Kauflandu za 9Kč - Püree = 3 porce)
6x polévka Vitana do hrnečku (vhodné jsou například kuřecí, hovězí nebo česneková 1ks za 7Kč = potřeba 2ks od každého druhu)
1x malá štangle oblíbeného trvanlivého salámu (cena dle druhu cca 30-50 Kč)
1x balení tortill (6ks za cca 50kč) - NENÍ NUTNÉ (v poslední době místo klasického pečiva nebo různých kukuřičných, grahamových a já nevím jakých sucharů používám trotilly, protože jsou chutné, hodně skladné a vydrží i tři dny po rozbalení pěkně vláčné)
Postup:
1/3 štangle salámu nakrájíme na kostičky a krátce osmažíme (pro lepší chuť, ale lze rovnou zalít vodou a dát vařit)
přidáme vodu dle návodu na polévku (2x 200ml) a přivedeme k varu
nasypeme dva sáčky polévky do hrnečku a minutku povaříme (pro urychlení, jinak lze po dosažení varu odstavit rovnou na 3 min)
po odstavení přidáme 1/3 instantní bramborové kaše (pokud by byla příliš hustá, přidáme trochu vody)
na zakousnutí podáváme s dvěma kusy trotill
Cena za jednu porci je max. 50Kč a není třeba nic zdlouhavě vařit jako u Dobrého hostince (zpravidla trvá déle než je uvedeno v návodu)
Bon appétit
Není to úplně z mé hlavy, ačkoli jsem tyto suroviny samostatně používal již dříve.
Inspirace zde: https://www.youtube.com/watch?v=Xm7djIaiA_c
Vetšinou sebou tahám konzervy, protože se pohybuji v oblastech, kde není voda na každém kroku a vodu co nesu ( 2,5-3l) mám pouze k pití, ovšem pokud někdo šetří hmotnost a inklinuje k dehydrované stravě ví, že různé Adventure menu nebo Travellunch stojí raketu.
A tady přichází na řadu rozpadlická improvizace
Na tři plnohodnotná a poměrně chutná jídla, která nasytí i toho největšího hladovce budete potřebovat:
1x instantní bramborová kaše (třeba z Kauflandu za 9Kč - Püree = 3 porce)
6x polévka Vitana do hrnečku (vhodné jsou například kuřecí, hovězí nebo česneková 1ks za 7Kč = potřeba 2ks od každého druhu)
1x malá štangle oblíbeného trvanlivého salámu (cena dle druhu cca 30-50 Kč)
1x balení tortill (6ks za cca 50kč) - NENÍ NUTNÉ (v poslední době místo klasického pečiva nebo různých kukuřičných, grahamových a já nevím jakých sucharů používám trotilly, protože jsou chutné, hodně skladné a vydrží i tři dny po rozbalení pěkně vláčné)
Postup:
1/3 štangle salámu nakrájíme na kostičky a krátce osmažíme (pro lepší chuť, ale lze rovnou zalít vodou a dát vařit)
přidáme vodu dle návodu na polévku (2x 200ml) a přivedeme k varu
nasypeme dva sáčky polévky do hrnečku a minutku povaříme (pro urychlení, jinak lze po dosažení varu odstavit rovnou na 3 min)
po odstavení přidáme 1/3 instantní bramborové kaše (pokud by byla příliš hustá, přidáme trochu vody)
na zakousnutí podáváme s dvěma kusy trotill
Cena za jednu porci je max. 50Kč a není třeba nic zdlouhavě vařit jako u Dobrého hostince (zpravidla trvá déle než je uvedeno v návodu)
Bon appétit
You cannot kill me as I am already dead!
Re: Netradiční způsoby vaření a ohřevu potravin
Já jsem zvyklý fungovat v režimu obyčejný ešus a pítko z US feliny.
Na cestách většinou vařím kuskus a pohanku. Mala lahvička oleje, cibule, česnek, mrkev, paprika... a kus špeku, klobásy či uzenýho. Někdy nosím i trochu mouky a páchám bannock (chleba z ešáku, s uzeným, cibulí, česnekem...) ale většinou ho dost připeču.
Výhoda kuskusu a pohanky je, že se to prakticky nemusí vařit. Dojde to po přivedení do varu.
Marné nejsou ani instantní kaše. Třeba ovesná s jablky a skořicí a s příchutí večerního špeku, cibule a popela má takový správný táborový drajv.
Na cestách většinou vařím kuskus a pohanku. Mala lahvička oleje, cibule, česnek, mrkev, paprika... a kus špeku, klobásy či uzenýho. Někdy nosím i trochu mouky a páchám bannock (chleba z ešáku, s uzeným, cibulí, česnekem...) ale většinou ho dost připeču.
Výhoda kuskusu a pohanky je, že se to prakticky nemusí vařit. Dojde to po přivedení do varu.
Marné nejsou ani instantní kaše. Třeba ovesná s jablky a skořicí a s příchutí večerního špeku, cibule a popela má takový správný táborový drajv.
-
- Příspěvky: 633
- Registrován: 29.12.2012 0:02
- Pohlaví: muž
Re: Netradiční způsoby vaření a ohřevu potravin
Takze muj pokus cislo 1:
1L Nalgene, neoprenovy termo obal, 3 vejce, zalito vrouci vodou.
po 3 hodinach ma voda tak 50? stupnu.
vysledek nic moc - 1 vejce tvrdy zloutek/bilek udelanej napul, zbyle 2 vejce cele tak napul syrove
Nejspis to chce lepsi izolaci, aby se voda udrzela dele horka - perovka/polstar, mozna jsou 3 vejce na litrovou nalgene moc.
Vase zkusenosti/nazory?
1L Nalgene, neoprenovy termo obal, 3 vejce, zalito vrouci vodou.
po 3 hodinach ma voda tak 50? stupnu.
vysledek nic moc - 1 vejce tvrdy zloutek/bilek udelanej napul, zbyle 2 vejce cele tak napul syrove
Nejspis to chce lepsi izolaci, aby se voda udrzela dele horka - perovka/polstar, mozna jsou 3 vejce na litrovou nalgene moc.
Vase zkusenosti/nazory?
Re: Netradiční způsoby vaření a ohřevu potravin
Používám nerezovou termosku NA JÍDLO se širokým hrdlem .
Něco podobného Jen ji mám s Teska v akci za cca 250,- Kč. Sice po čtyřech letech a pár koupání v myčce nádobí slejzá s těla barva, ale pod ní je kupodivu zase "leštěná" nerez jak na termosce v naturbarvě.
Klasická pytlíková polévka co se má deset minut vařit, je po dvou hodinách skoro až rozvařená.
Většinou zalito při snídani , konzumováno ke svačině.
Těch srovnávacích deset minut by na vajce mělo stačit , ale nezkoušel jsem, dělám v ní převážně kaše a polévky.
Pokud to chci/chceš mít více vařené, například sušenou nebo čerstvou zeleninu, tak napřed nalít vroucí vodu do čisté, prázdné termosky, zašpuntovat, tak dvě tři minuty počkat , vodu přelít zpátky do ešusu a znovu přivést k varu.
Dál postupovat klasicky. Takhle do tý termosky jde narvat ještě víc joulů tepla než jen zalitím vroucí vodou - tedy vnitřní stěna termosky tu vodu při zalití potravin neochladí. Zkus to takhle i s tou Nalgene.
Něco podobného Jen ji mám s Teska v akci za cca 250,- Kč. Sice po čtyřech letech a pár koupání v myčce nádobí slejzá s těla barva, ale pod ní je kupodivu zase "leštěná" nerez jak na termosce v naturbarvě.
Klasická pytlíková polévka co se má deset minut vařit, je po dvou hodinách skoro až rozvařená.
Většinou zalito při snídani , konzumováno ke svačině.
Těch srovnávacích deset minut by na vajce mělo stačit , ale nezkoušel jsem, dělám v ní převážně kaše a polévky.
Pokud to chci/chceš mít více vařené, například sušenou nebo čerstvou zeleninu, tak napřed nalít vroucí vodu do čisté, prázdné termosky, zašpuntovat, tak dvě tři minuty počkat , vodu přelít zpátky do ešusu a znovu přivést k varu.
Dál postupovat klasicky. Takhle do tý termosky jde narvat ještě víc joulů tepla než jen zalitím vroucí vodou - tedy vnitřní stěna termosky tu vodu při zalití potravin neochladí. Zkus to takhle i s tou Nalgene.
Re: Netradiční způsoby vaření a ohřevu potravin
Anebo ještě lépe uvařit vodu, zalít jídlo, po chvíli (cca 5.min) přelít zpět do ešusu, znovu zahřát k varu a vrátit do termosky. Dají se i těstoviny a čočka. O kuskusu nemluvě.
Re: Netradiční způsoby vaření a ohřevu potravin
Ano, snad.
Těstovinám a čočce (používám červenou) stačí jeden ohřev. Zrovna tak pohance, jáhlám, cibuli na drobno nakrájené bramboře, sušené (doma) mrkvi a ostatní kořenové zelenině ( před sušením ji na robotu nahrubo nastrouhám )
Vzhledem k tomu, že tuto metodu jsem používal i v práci v kombinace rychlovarná konvice & termoska,
tak ohřev polívky či guláše v rychlovarce by mi silně zvednul oblíbenost u kolegů.
Takhle zůstává jídlem upatlaná jen ta termoska.
To oceňuji i v přírodě.
Nejsem pintlich, ale nedělní ranní kafe s příchutí hovězí polévky nemám rád.
Rezignuji tak na mytí nádobí v lese či na lodi a termosku umeju až doma.
To, že tam v neděli ráno je "zbytek" jídla ze soboty mi zas až tak nevadí.
V konvi na vodu vařím jen vodu.
Se chystám pořídit ten samovar od alb,
http://www.alb.cz/samovar.htm jen jsem na něj zatím nenarazil nikde v akci
a není to zas až priorita č.1 a poslední dobou není ani moc čas někam vyrazit
Můj postup je jednoduchý. Ráno uvařím vodu do termosky a rovnou začnu vařit vodu na kafe & čaj . Když potřebuji "silnější teplo" v termosce, tak po zalití kafe dám z termosky vodu znovu převařit, bez vypínání a znovuzapalování vařiče. To více méně odpovídá sobotnímu vaření . V neděli musí stačit jeden ohřev.
Navíc pokud už ten "guláš" mám v ešusu na vařiči, tak mi přijde nejjednodušší ho tam rovnou dovařit.
Těstovinám a čočce (používám červenou) stačí jeden ohřev. Zrovna tak pohance, jáhlám, cibuli na drobno nakrájené bramboře, sušené (doma) mrkvi a ostatní kořenové zelenině ( před sušením ji na robotu nahrubo nastrouhám )
Vzhledem k tomu, že tuto metodu jsem používal i v práci v kombinace rychlovarná konvice & termoska,
tak ohřev polívky či guláše v rychlovarce by mi silně zvednul oblíbenost u kolegů.
Takhle zůstává jídlem upatlaná jen ta termoska.
To oceňuji i v přírodě.
Nejsem pintlich, ale nedělní ranní kafe s příchutí hovězí polévky nemám rád.
Rezignuji tak na mytí nádobí v lese či na lodi a termosku umeju až doma.
To, že tam v neděli ráno je "zbytek" jídla ze soboty mi zas až tak nevadí.
V konvi na vodu vařím jen vodu.
Se chystám pořídit ten samovar od alb,
http://www.alb.cz/samovar.htm jen jsem na něj zatím nenarazil nikde v akci
a není to zas až priorita č.1 a poslední dobou není ani moc čas někam vyrazit
Můj postup je jednoduchý. Ráno uvařím vodu do termosky a rovnou začnu vařit vodu na kafe & čaj . Když potřebuji "silnější teplo" v termosce, tak po zalití kafe dám z termosky vodu znovu převařit, bez vypínání a znovuzapalování vařiče. To více méně odpovídá sobotnímu vaření . V neděli musí stačit jeden ohřev.
Navíc pokud už ten "guláš" mám v ešusu na vařiči, tak mi přijde nejjednodušší ho tam rovnou dovařit.
-
- Rozpadlík
- Příspěvky: 107
- Registrován: 26.02.2012 12:45
Re: Netradiční způsoby vaření a ohřevu potravin
Hezký pořad o vaření u ohně https://www.televizeseznam.cz/porad/kuchari-u-ohne
Koupil jsem si i kuchařku od Hugo hromase a bude to asi první kuchařka, kterou přetu/ dočtu. Recepty jsou pěkné občas docela nóbl, ale všechny k uvaření za divokých podmínek. Pro PA je to dobrý tréning nouzového způsobu vaření kdy člověk vaří sváteční jídlo a zároveň procvičuje schopnost vařit na ohni s omezenými nástroji.
Koupil jsem si i kuchařku od Hugo hromase a bude to asi první kuchařka, kterou přetu/ dočtu. Recepty jsou pěkné občas docela nóbl, ale všechny k uvaření za divokých podmínek. Pro PA je to dobrý tréning nouzového způsobu vaření kdy člověk vaří sváteční jídlo a zároveň procvičuje schopnost vařit na ohni s omezenými nástroji.