Stránka 8 z 12

Re: Chléb

Napsal: 20.01.2013 19:00
od DeadMan
Sem nemůžu chodit protože pak dostávám strašnou chuť k jídlu :mrgreen:

Všchno to vypadá k nakousnutí ;) :yes

Re: Chléb

Napsal: 21.01.2013 9:50
od surikata
S teplým chlebem pozor, pak ten byt provoníš jinak :lol: .Děda byl z pekařské rodiny a chleba museli jíst minimálně den starý jinak by nebylo doma k vydržení

Re: Chléb

Napsal: 21.01.2013 16:00
od JimmyJazz
surikata: to je jak z kazdym teplym kynutym pecivem :)

Nicmene dneska jdu zalozit kvasek a o vikendu se opet pokusim o chleba. Prvni pokus dopadnul hrozne (vznikla mi docela slusna cihla :). Nicmene vim, jake jsem udelal chyby, tak snad druhy pokus dopadne lepe.

Re: Chléb

Napsal: 21.01.2013 17:58
od Tina
A ta cihla byla čistě žitná, nebo míchané mouky? Žitné chleby jsou hutnější, ale zase ty cihly dlouho vydrží. A jsou skladné do batohu. :-)

Re: Chléb

Napsal: 19.06.2013 7:51
od Rudolf Steiner
Zajímavý článek o pšeničné mouce: http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/jak-se ... ce-nemoci/

Re: Chléb

Napsal: 19.06.2013 20:34
od pan pajda
Jak moc složity může být tohle vyrobit ?? http://www.mlynky-na-obili.cz/produkty- ... ili-MH4-kk
trocha železa, trocha dřeva, a dva šutráky? náklady na výrobu řekl bych tak do litru?

Re: Chléb

Napsal: 17.07.2013 8:20
od Pampalíny
blbý šutr = obrus zubů.

Já mám podobný elektrický - problém je že mouka bez prosévání je tak tmavá že se chleba drolí.

Re: Chléb

Napsal: 17.07.2013 9:15
od Maximus
Chtěl bych zde varovat před nadměrnou konzumací mouky z "echt" zdravé a velmi "bio" špaldy (strobylý druh pšenice). Bohužel je často velmi plná plísní, které mohou alergizovat a tak nepřímo vyvolat přestřelenou imunitní reakci vedoucí až k získané celiakie s nutností dodržování doživotní bezlepkové diety.

Kolegyně v práci (+- 30 let), která preferovala tento zdravý životní styl, si to tedy dost škaredě odskákala.Odborníci, se kterými řešila svoji nemoc, jí sami řekli, že není rozhodně jediná.

Re: Chléb

Napsal: 19.11.2013 12:48
od Patrixon
pan pajda píše:Jak moc složity může být tohle vyrobit ?? http://www.mlynky-na-obili.cz/produkty- ... ili-MH4-kk
trocha železa, trocha dřeva, a dva šutráky? náklady na výrobu řekl bych tak do litru?
Já už to zkouším vyrábět, tedy něco na stejném principu. Do konce týdne bych to měl mít hotové, tak to nafotím a dám to sem. Pak budu testovat. Sám jsem zvědavý, za jak dlouho na tom umelu 3/4 kila mouky na chleba...

Re: Chléb

Napsal: 29.11.2013 9:01
od Patrixon
Tak jsem byl tak naštvaný z předražených mlýnků na obilí, že jsem si vymyslel a sestrojil vlastní :-) Musím ještě doladit pár technických detailů, ale mouku to mele. Konstrukce je jednoduchá a náklady na výrobu nepřesáhly 500,- Kč. Je to vlastně ze dvou nerezových misek a brusných kotoučů do klasické stolní brusky s průměrem 15cm, ty jsou podložené dřevěnou deskou a středem vede nerezová trubka, kterou se dostává obilí mezi kotouče. Zkusím nakreslit nějaké schéma, kdyby měl někdo zájem o přesnou konstrukci. V reálu to vypadá takhle:

Obrázek

Obrázek

Re: Chléb

Napsal: 29.11.2013 9:02
od MRAK
to vypadá zajímavě ....

a nedostává se ti bordel z těch kotoučů do mouky?

Re: Chléb

Napsal: 29.11.2013 9:14
od Patrixon
Na první rozjezd se to musí povolit, aby o sebe kotouče netřely naprázdno a postupně se to utahuje, až je tam dostatek obilí a dosáhne to požadované hrubosti mletí. Ale zkoušel jsem s nimi třít o sebe i na prázdno a když na sebe rovně doléhají, tak z toho nic nepadá, nebo jen ultrajemný prach, rozhodně žádný písek nebo viditelné části kotouče. Myslím, že ze skutečných mlýnských kamenů by byl větší bordel, ty koutouče jsou dost tvrdé.

Re: Chléb

Napsal: 29.11.2013 9:20
od Hdm
Schémátko určitě udělej :yes

Ty kotouče jsou z brusky?

Edit: Tak to tam o kotoučích píšeš, nějak jsem to přehlédl :oops:

Re: Chléb

Napsal: 29.11.2013 9:47
od Patrixon
Ano, klasické kotouče 150x20mm s dírou 32mm. Drážky jsem udělal diamantovým kotoučem na fričce.

Re: Chléb

Napsal: 01.12.2013 8:00
od korda
Vypadá to velmi podobně jako to co jsem koupil, jen by to podle mě chtělo do spodní misky udělat díru na výsyp mouky. Jinak paráda :yes .

Re: Chléb

Napsal: 07.02.2014 11:11
od Tina
Tak jsem včera po roce udělala zase jednou chleba ze sušeného droždí. Nedostatek času na prokvašení žitného kvásku a akutní potřeba chleba v domácnosti mě dohnaly k upečení chleba podle klasických receptů, co běhají po internetu a co jsou dodávány k pekárně. Musím říct, že se to nedá srovnat. Ale vůbec. Je to úplně jiná chuť, jako kdyby člověk rok jedl jablka a pak si kousl do hrušky. Obojí je ovoce, obojí je dobré, ale každé je to úplně jiné.

A rozhodně se vrátím zpátky ke kvásku. I když jsem i v tomhle chlebu měla velkou část žitné mouky, chuť kváskového chleba je pro mě prostě lepší. Známý, co pracuje v pekárnách, říká chlebu z droždí chlebobuchta, že to prostě není ono. Něco na tom bude, mé paměťové buňky po předcích jsou zkrátka zvyklé na hutnější chleby. Ale jinak vím, že taky ne každému to chutná, jiný známý tvrdí, že všechny tyhle kvašené a celozrnné chleby mu chutnají nakysle, takže je nejí. Je zastánce bílého chleba, což už je zas úplně další odrůda. :-)

Re: Chléb

Napsal: 09.02.2014 17:16
od prvak
patrixon:

nie som si isty ci by si mal tie kotuce pouzivat vymenil by som ich skor za pieskovy kamen alebo nieco podobne.
Brusne kocuce su umelo vyrabane s pomerne vela latok. ten jemny prasok moze obsahovat neziaduce kovy.
Ale napad to je dobry. ak najdem vhodny kamen na potulkach skusim nieco podobne postavit

Re: Chléb - Ananasová metoda

Napsal: 10.02.2014 21:16
od Wolf
Když jsem začínal s kváskovým chlebem, nechtěl jsem spoléhat na cizí darovanej kvásek, nebo kupovanej sušenej (V PA době asi nebudou obchody se zdravou výživou :) ). Bohužel se mi vůbec nedařilo kvásek vypěstovat svépomocí. Asi 5x to vypadalo, že krásně vzešel, ale po dni nebo po dvou vždycky chcípl.
Nakonec mě zachránila tzv. "ananasová metoda". Vtip je v tom, že ve vznikajícím kvásku se musí ustálit určitej stabilní poměr různých bakterií, bohužel často na počátku jeden typ převáží na úkor druhého a je po kvásku. Nahrazení vody kyselým džusem / ovocnou šťávou na začátku vedení kvásku podpoří vznik toho správnýho poměru bakterií.
Vyrobit životaschopný kvásek touto metodou se zdá být hračkou - stačí na to žitná mouka a necelých 100 ml přírodní ovocné šťávy - (neslazený) mošt, 100% džus (bez cukru a konzervantů) nebo jen vymačkat pomeranč nebo mandarinku....

Suroviny: pomerančová šťáva, celozrnná žitná mouka, žitná mouka chlebová

Postup: první tři dny použijeme šťávu (měla jsem z vymačkaného pomeranče) a celozrnnou žitnou mouku. Šťávu proto, že přirozeně okyselí prostředí a zabrání tak množení nežádoucích mikroorganismů, které někdy svým působením vývin kvásku pozdrží, zpomalí.

Vhodnější je míchat kvásek v menší sklenici, použila jsem asi 200 ml, a kvásek si založit (a pak i krmit) malým množstvím mouky.

1. den smícháme 20 g šťávy a 10 g celozrnné žitné mouky
2. den promícháme a přidáme opět 20 g šťávy a 10 g celozrnné žitné mouky
3. den vmícháme znovu 20 g šťávy a 10 g celozrnné žitné mouky
4. den už můžeme přejít z celozrnné mouky na mouku chlebovou. Ze všeho množství kvásku, co zatím máme, si odebereme pouhých 40 g, ke kterým přidáme 20 g obyčejné pitné vody a 20 g žitné chlebové mouky. Dobře promícháme, zakryjeme proti osýchání a necháme vykvasit. Zbytek původního kvásku vyhodíme.
5. den opět nakrmíme stejně, jako den před tím (40 g kvásku, 20 g vody a 20 g mouky) a stejně krmíme až do doby, než začne kvásek pravidelně růst - ten můj rostl stejně už od 4. dne
Přes noc kvásek ještě více uzrál, a potřeboval znovu nakrmit - dává to najevo zarovnaným nebo až propadlým, i jakoby potrhaným povrchem, popraskanýma bublinama a je cítit o hodně kyseleji, než večer, kdy byl vypouklý a kyselkavě, chlebově voněl.
Pokud nám kvásek reaguje takto (pravidelně, rychle a ochotně zvětšuje svůj objem), je možné přejít na krmení 2 x denně (aby se rozmnožila a ustálila mikroflora a kvásek se stal silným tak, že sám, bez použití droždí nakypří třeba těsto na chleba).
Po dobu 10-14 dnů 2 x denně z kvásku odebereme 10 g, ty nakrmíme 40 g vody a 40 g žitné chlebové mouky, zbytky kvásku (po odebrání) můžeme postupně ukládat všechny dohromady do lednice a přidávat pak kvásek do jakéhokoliv kynutého těsta - na chleba, rohlíky aj. Výrazně zlepší jejich chuť.
Takto nakrmený kvásek (10-40-40) by měl do 8-12 hodin po nakrmení minimálně zdvojnásobit dvůj objem.

Po 14 dnech by měl být kvásek dost silný na to, aby vykynul náš první celokváskový chleba...
Zdroj: http://www.primapekarna.estranky.cz/cla ... eseni.html

Co se týká vedení, velmi dobře mi funguje metoda "á la Maškrtnica", viz zde: http://www.cuketka.cz/?p=11261 . Kvásek nouzově vydrží i 14 dní nekrmení.
Do PA bohužel kvůli potřebě ledničky ne zrovna vhodné.

Re: Chléb

Napsal: 11.02.2014 12:02
od Tina
Wolf: Ano, přesně tuhle metodu uchovávání od Cuketky používám. Ale 14 dní už je docela dost, to už je riziko, že je kvásek zkažený. Mám vyzkoušeno, že tak 10-11 dní je maximum. Pak už nevoněl po příjemném chlebovém kvašení, ale po zkaženém kvasu.
V době PA bez ledničky nutno uchovávat v chladu třeba ve sklepě, ale zase by se zase asi peklo častěji, než jednou za 14 dní. Bude-li z čeho...

Re: Chléb

Napsal: 02.04.2015 11:45
od J-e-n-n-y
Ahoj, uvažujeme nad koupí mlýnku na obilí. Jsme omezeni cenou, takže chceme malý ruční mlýnek pro domácí použití kolem 4000 Kč. V užším výberu zůstaly tyto mlýnky:

1) http://www.mlynky-na-obili.cz/produkty-1178 takový jednoduchý, klasický
2) http://www.mlynky-na-obili.cz/produkty- ... ili-MH2-kk ten se mi líbí asi nejvíce
3) http://www.mlynky.cz/cs/e-shop/mlynky-n ... ulino.html - u toho mě mrzí, že nemele kukuřici

Poradíte, který pořídit? Výhody a nevýhody? Děkuji :-)