Dobrý večer Rozpadlíci,
moje Kotrmelína ráda leze na vyvýšená místa, prý proto, že je z Krkonoš. Nejraději kopcuje na jaře, protože stromy ještě nejsou olistěny a necloní výhledu do krajiny. Pak sedí na kopci několik desítek minut, nemluví, zírá do krajiny, kochá se a dobíjí energií. Za padesát let života má v hlavě mapu kopců celé naší země. Jakmile vyleze kdekoli na kopec, okamžitě se podle jejich charakteristických tvarů zorientuje a hned hlásí;
„Támhle je Ralsko, Kumburk, támhle Trosky a támhle jsou Krkonoše.“
Samozřejmě na vzdálenější místa vyrážíme o víkendu. V sobotu ráno "někam" tam to prolezeme "nahoře", někde se pod stanem nebo širákem vyspíme v neděli pokračujeme v prolézání okolí "dole", pod kopcem, no a odpoledne vyrážíme zpět domů, dříve, než se ucpou dálnice zpět na Prahu.
Struktura našich vesnic se od dob komančů výrazně změnila. Za komančů byly Konzum, Koloniál nebo Jednota otevřeny o víkendu pouze v sobotu dopoledne, max do 12 hodin. Zato hospoda byla otevřena v sobotu i neděli od deseti do deseti. Dnes je vietnamská večerka otevřený dvanáct hodin denně ale hospoda je dlouhodobě zavřená v horším případně je již i napůl rozpadlá, okna vytlučené.
Takže chcete-li se v zapadlých končinách naší krásné země rozumně najíst tak si musíte nosit jídlo sebou, tedy pokud nechcete tlačit do střeva prošlou paštiku s rohlíkem od Ťamana. Ráno se pořádně nasnídáme, a s tím vydržíme celý den až do odpoledne, kdy si otevřeme konzervu – hotovku jako obědo-večeři. Samozřejmě konzerva nemůže konkurovat nedělnímu obědu. Výhodou však je, že její ohřátí spolu s přílohou je i s minimem vybavení otázkou několika minut. Proto jsem se rozhodl napsat něco málo o konzervách, které sebou bereme na cesty.
Nepodezírejte nás, že jsme se upnuli jen na některé výrobce. Průběžně testujeme výrobky všech dodavatelů, kteří jsou na trhu a nebudu zapírat, zkusili jsme i konzervy z řetězců. Myslím, že tuto zkušenost má za sebou většina z vás. Někomu chutnají někomu ne. Proti gustu žádný dišputát.
My momentálně kupujeme konzervy od soukromých výrobců (tím myslím, že je nekoupíte v řetězcích, ale musíte si je od výrobce objednat přes e-shop) a to Ezon, Dovast a Bez–E. Záměrně píši momentálně, protože naše chutě, potažmo i kvalita jednotlivých výrobců se průběžně mění. Kupovali jsme také Express-menu (
https://www.expresmenu.com/), než se nám pytlík Express-menu vylil do batohu.
O tomto víkendu jsme se motali v okolí sopky Zebína a při večeři, tentokráte z Ezonu probírali, co dokoupíme do letošních zásob. A mne nějak napadlo se s vámi o naši analýzu podělit.
Ještě pro upřesnění. Jsme dva, a proto kupujeme dvouporcové konzervy, tj konzervy s obsahem 800 gramů a více. Zkušenost, 800g a více jsou spíše dvě a půl porce. Proto, v případě potřeby lze někomu, kdo zjistil, že ta prošlá paštika je fakt nepoživatelná můžete poskytnout pomoc v podobě dětské porce. Nebo máte v partě Mirečka, jako my, který chodí od jednoho k druhém s dotazem;
"Ukaž, co máš dobrého, dej mi ochutnat."
Ještě podotýkám, výrobky firem Ezon, Dovast a Bez–E zde byly již několikrát probírány, a proto řadě z vás, asi neřeknu nic super nového.
Ezon (
https://ezon.cz/)
Dělá hotovky převážně z hovězího masa. Jsou tak trochu chuťově nedodělané. Ale to nám vyhovuje a možná je to i záměr výrobce. Hovězí na slanině, hovězí na pepři, hovězí na žampionech. Máte pár nedojedených špekáčků z předchozího večera? Paráda, hodíte s nakrájeným vařeným vejcem do omáčky a za chvíli máte hovězí ala Španěl. Našli jste pár hub? Skvělé. Uděláte si hovězí na houbách. Deci nedopitého červeného ve flašce v trávě pod stolem, lžička hořčice a máte hovězí na divoko. Přidáte-li pár zbylých nakládaných okurek, uděláte si Znojemskou. Zbyly vám dva párky v plechovce od snídaně? Nakrájejte na kolečka, přidejte dva taveňáky a máte "skoro" Frankfurtskou. V podstatě vám několik monotónních konzerv hovězího umožňuje neskutečnou variabilitu jídel. Je to jen otázka vaší fantazie a zbytků, které máte pro ruce.
Dovast (
https://www.sterilovanajidla.cz/)
Bez diskuse, nejširší nabídka. Když nemáme žádné zbytky, které bychom hodili do hovězího z Ezonu, otevíráme Dovast. Jídla jsou chuťově vyvážená a nepamatuji se, že bych byl někdy zklamán. Nebudu zde sršet superlativy, abych nebyl adminem podezírán, že dělám Dovastu skrytou reklamu. Tím mínusem Dovastu je cena. Ze všech tří výrobců, o kterých píši mají nejvyšší ceny. Pro příklad – hovězí guláš, aktuální cena – Ezon 160.- Kč (820g), Dovast 223.- Kč (800g), rozdíl 60.- Kč a –20 gramů.
Bez – E (
www.konzervybeze.cz)
Nebudu lhát. Naše nejoblíbenější firma. Tak jsem jednou seděl s Karlem Linhou u piva, jíme jeho šunku Bez-E a ptám se;
"Karle vy tam fakt nedáváte glutamát? Vždyť ty vaše konzervy mají hodně masovou chuť." Karel mi dal nejprve školení o karcinogenech, které se dělají z nějakých řas a přidávají se do "levných" konzerv. Výklad ukončil tím, že;
"Pokud chceš mít masovou chuť tak tam prostě musíš dát maso, v tom je celý fígl." Vysvětlil mi, že oni do konzerv nedávají maso "na porce" ale "na váhu". Teď nechci kecat, ale myslí, že mluvil o třetině hmotnosti obsahu. Každopádně mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že v hotovkách od firmy Bez-E vy výrazně více masa než ve výše dvou jmenovaných. Co se týče kvality a chuťových charakteristik, jsou na stejně vysoké úrovni, jako Dovast, cenově pak někde mezi Ezonem a Dovastem, opět dám příklad. Aktuální cena – hovězí guláš 200.- Kč (850g).
Co vám závěrem doporučit. Určitě to nebude výrobce, toho si musíte "objevit" sami. Nicméně.
Rada první. Kupujte konzervy, teď hloupě řečeno – jako investici. My na cestách jíme konzervy dva roky staré, záruka je tři roky. Ty, konzervy, které jíme teď, jsme kupovali za 80.- až 100.- Kč. Dnes stejná konzerva stojí 200.- Kč. Při vývoji cen potravin se může stát, že konzervy, které dnes koupíte za 200.- Kč budou za dva roky stát opět jednou tolik.
Rada druhá. Nechci vás odrazovat od konzerv z řetězců za 60.- Kč. Promluvte si s někým z oboru, jak a z čeho se tyto konzervy dělají. Doplním, že plechovka stojí okolo 15.- Kč, víčko 5.- Kč. Polovinu ceny si přihodí distributor a prodejce. Pak si zajděte do oddělení, kde se prodávají konzervy pro pejsky a kočičky a podívejte se na objem a cenu konzerv psího žrádla. Mám pokračovat?
Rada třetí. Řada lidí má nějaký vnitřní blok vůči polotovarům či konzervám. Znáte to, raději dva chleby, mezi ně šnycl a v mikroteňáku pár nakládaných okurek. Máme s Kotrmelínou papíry na motorové jachty a jednou za čas jezdíme do Holandska na kanály. V některých obchodech tam kromě zeleniny nekoupíte žádné syrové potraviny. Dokonce sehnat i obyčejné brambory je často problém a o syrovém mase nemluvím. Zato polovina obchodu jsou polotovary a hotová jídla. Nebojte se konzerv, nikdy mi žádná konzerva nezasmrádla, zato zapařených řízku, které se večer dávali pejskům jsem už viděl hromadu. Zkuste to, zkuste jednou zaměnit řízek, který vám tlel celý den v rozpáleném batohu za konzervu – hotovku.
Když už jsem probral hotovky, napadlo mne zmínit se ještě o přílohách. Je to prosté, používáme přílohy, které se nemusí příliš dlouho vařit. Takže rýže s dobou vaření 20 minut je špatně. Správně je tříminutové bramborové noky, tříminutové těstoviny, instantní knedlíky, kuskus. Instantní bramborová kaše, na kterou stačí ohřát mléko.
Přeji vám všem hezký zbytek dne a nezapomeňte. Teď je nejvyšší čas doplnit zásoby na vaše letošní cesty za dobrodružstvím. V létě vyskočí ceny nejméně o dvacet procent nahoru a výrazně se zúží nabídka, koneckonců jako každé léto.