* ‒ Nicméně to stále není ta akční půlkilovka za 40,- s DPH. Ta byla ještě lepší a ocením tip pokud se dá ještě někde sehnat.
Ale o tom jsem psát nechtěl. V rámci nasrání jsem se stavil v Rakousku s tím že zkusím tedy otestovat co je dostupné tam. Když jsem po nich chtěl Fleischkonserve nebo SPAM tak na mě čuměli co po nich chci, když se nic takového u nich vůbec neprodává ani nekonzumuje (což taky není pravda) a tak jsem musel domů se dovzdělat. Velké masové konzervy, tak jako jsou u nás výrobky Hamé, tedy nějaké maso ve vlastní šťávě či Luncheonmeat se tam opravdu neprodává, protože jsou to naše obchodní názvy. U nich se stejná věc jmenuje Frühstücksfleisch či nějak podobně, tedy něco jako Maso ke snídani a spíš než mezi konzervama se to dá najít mezi paštikama a pomazánkama. No a vzhledem k tomu že jsem něco takového v Bille a Penny našel tak jsem to i vzal:
- Začnu něčím co jsem tam nečekal a to je Podravka: Rinderfrühstücksfleisch v akci za €1,79 (€8,95/kg): Prvně mě zarazilo, že vůbec není na konzervě napsáno odkud výrobek/konzerva je. Je tam prostě adresa Ante Starčevića 32, Koprivnica, Kroatien a tím to hasne. Žádná filiálka, nic. Takže je dost možné že konzerva je dovoz určená pro německy mluvící trhy. Nicméně konzerva samotná je fakt dobrá. Konzistence není ani vyloženě paštika ani nahrubo namleté strojně oddělené části, ale prostě něco mezi. Dá se s trochou snahy rozetřít. Po špeku ani památky, jen mírná vrstva kondenzace na povrchu (tak jako u paštik) a malé chomáče schované v celkové hmotě. Chuťově velice dobré, jen s takovou mírnou divnou pachutí. Těžko říct. Na obale je psáno že by v tom mělo být koření, ale je možné že je ho tam tak málo že to co je cítit je prostě chuť hovězího a že to tak chutnat má. Čistě hovězí nekořeněnou konzervu jsem v životě neměl takže to ani vědět nemůžu. Ale pokud pominu tu mírnou pachuť, dá se to normálně otevřít a zblajznout na místě. Za studena dobré, mírně ohřáté naprosto výborné. Zajímavé že na obale neuvádí nic moc o procentech ale je tam uvedené že to obsahuje vaječné bílkoviny. Od Podravky jsem u nás viděl jen přísady do vaření (koření, apod.) a je to celkem škoda, protože poživatelná konzerva určitě je. Fotky příště až to vyfotím než to zblajznu.
- Pak jsem vzal dvě konzervy od Inzersdorferu. Je to přímo vyrobeno v Rakousku (jestli teda nekecají) poněvadž je to tradiční rakouský výrobce. Výrobky se dají normálně sehnat v Bille nebo Intersparu. A popravdě to bylo asi největší zklamání. Konzervy se tam dělají jen malé, tzn. 80g nebo 125g. Jagdwurst jsem bral za €1,29/80g a Fleischschmalz za €1,79/125g. Nicméně akčně se dají sehnat líp (€10,75/kg). Jagdwurst je kombinace hovězího, vepřového a nějakého špeku. Opět koření uváděno na obale, ale přišlo mi to prostě málo kořeněné. Třeba Pikok od Lídlu mi oproti tomu přijde mírně lepší nicméně když bych to dostal, sníst se to dá no a Fleischschmalz neboli „vepřové v sádle“ jsem si vyfotil:
Ano, víceméně nám důvěrně známé. Jen s tím rozdílem že se to neprodává jako půlkilová konzerva, ale jako 125g a menší balení určené jako pomazánka na chleba. No vzhledem k tomu že nejsem fanda chleba se sádlem, solí a cibulí tak to ani nebudu hodnotit. Je to samozřejmě nekořeněné, nesolené. 60% vepřového masa uprostřed, zbytek po krajích jasně oddělené sádlo a malinko aspiku na povrchu. Žádné dodatečné texty (kupodivu ani kde to bylo vyrobeno), žádné jiné poznámky pod čarou. Vše podstatné je v tabulce a vzhledem k velikosti balení ty údaje na 100g budou i odpovídat.
Ještě dodám k tomu balení, že formát 80g a 125g je fakt dobrý, mnohem lepší než ty naše obludy. Tedy aspoň na turistiku. Prostě jedna dávka (80g mi akorát přijde málo), sníst to až po dno a vyhodit. Úplně perfektní do baťohu. Jen teda nechápu proč to mají potisknuté zespodu. Ta barva se na turistickém lihovém vařiči bude pálit a zasmrádat. Hned jak seženu něco co stojí za požití od Inzersdorferu (neměl jsem ještě jejich FF) hned to na něm vyzkouším. - Poslední konzerva je víceméně důvod proč to celé píšu. Za €0,85 to byla velmi dobrá konzerva, kterou jsem snědl na posezení. Jen se mě neptejte co to bylo, protože to zaboha nikde nemůžu najít takže pro to budu muset jet znova