Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé
Napsal: 12.10.2021 19:03
Lidi dnes velkou část potravin vyhazují, přitom jsou možnosti, jak zpracovat potraviny beze zbytků a neplýtvat jimi. Spousta lidí neví, jak zužitkovat např. listy, košťály a slupky z ovoce a zeleniny, co udělat se starým pečivem, změklou zeleninou atd. Přitom je možno i takto ze zbytků si v dobách klidu a míru uvařit téměř "z ničeho" nebo vytvořit zásoby do spíže.
Moje oblíbené jsou domácí zdravé "instantní" polévky
Zbytky zeleniny (mrkev, cibule, petržel, pórek, brokolice, celer, košťály i nať atd.) očistím a nakrájím na nudličky nebo malé kostičky, dám pořádně vysušit do sušičky nebo do trouby. Rozdělím si zeleninu podle preferovaných kombinací do sklenic (dělám takhle např. polévku z kořenové zeleniny, čínskou se zázvorem a rýžovými nudlemi, brokolicovou, pórkovou apod.). Suché směsi smíchám dle chuti s polévkovými nudlemi, drobnými těstovinami nebo třeba s červenou čočkou. Při další příležitosti do sklenice doplňuji další sušenou zeleninu. Když chci polévku jíst, tak dám do hrnce/hrníčku suchou směs, koření dle chuti a zaliju horkou vodou nebo nechám chvíli povařit. Po pár minutách můžeme jíst.
Fajn je i domácí polévkové koření je to něco jako zdravá vegeta nebo bujón. Zeleninu usušíme, smícháme se solí a sušenými bylinkami. Přidáváme do polévek.
Ze zbytků chleba dělám zase krutóny
Pečivo nakrájím na kostičky, smíchám s kořením nebo bylinkami a osmažím na pánvi. Po vychladnutí lze uschovat do zásoby a použít do polévky. Při použití tuku vydrží kratší dobu než nasucho opečené.
Ze staršího chleba je fajn také chlebová polévka, bylo to tradiční jídlo chudých a zpracovalo se v ní všechno, u čeho hrozilo, že se zkazí. Kromě chleba lze přidat zbytky zeleniny, bylinky, koření, vejce, smetanu apod.
V hrnci rozpálím tuk a osmahnu na kostky nakrájený tvrdý chleba (cca 3-4 krajíce), zeleninu nakrájenou na kostičky (mrkev, celer, petržel, cibuli, česnek...) osolím, okořením kmínem a zaliju vroucí vodou. Povařím asi 15-20 minut. Rozkvedlám vejce a naliju do polévky, když se vejce srazí, polévka je hotová. Dle chuti posypu bylinkami (petrželová nať, libeček...).
Z jablíček dělám křížaly a ze zbylých slupek a jadřinců se dá udělat jablečný ocet.
Moje oblíbené jsou domácí zdravé "instantní" polévky
Zbytky zeleniny (mrkev, cibule, petržel, pórek, brokolice, celer, košťály i nať atd.) očistím a nakrájím na nudličky nebo malé kostičky, dám pořádně vysušit do sušičky nebo do trouby. Rozdělím si zeleninu podle preferovaných kombinací do sklenic (dělám takhle např. polévku z kořenové zeleniny, čínskou se zázvorem a rýžovými nudlemi, brokolicovou, pórkovou apod.). Suché směsi smíchám dle chuti s polévkovými nudlemi, drobnými těstovinami nebo třeba s červenou čočkou. Při další příležitosti do sklenice doplňuji další sušenou zeleninu. Když chci polévku jíst, tak dám do hrnce/hrníčku suchou směs, koření dle chuti a zaliju horkou vodou nebo nechám chvíli povařit. Po pár minutách můžeme jíst.
Fajn je i domácí polévkové koření je to něco jako zdravá vegeta nebo bujón. Zeleninu usušíme, smícháme se solí a sušenými bylinkami. Přidáváme do polévek.
Ze zbytků chleba dělám zase krutóny
Pečivo nakrájím na kostičky, smíchám s kořením nebo bylinkami a osmažím na pánvi. Po vychladnutí lze uschovat do zásoby a použít do polévky. Při použití tuku vydrží kratší dobu než nasucho opečené.
Ze staršího chleba je fajn také chlebová polévka, bylo to tradiční jídlo chudých a zpracovalo se v ní všechno, u čeho hrozilo, že se zkazí. Kromě chleba lze přidat zbytky zeleniny, bylinky, koření, vejce, smetanu apod.
V hrnci rozpálím tuk a osmahnu na kostky nakrájený tvrdý chleba (cca 3-4 krajíce), zeleninu nakrájenou na kostičky (mrkev, celer, petržel, cibuli, česnek...) osolím, okořením kmínem a zaliju vroucí vodou. Povařím asi 15-20 minut. Rozkvedlám vejce a naliju do polévky, když se vejce srazí, polévka je hotová. Dle chuti posypu bylinkami (petrželová nať, libeček...).
Z jablíček dělám křížaly a ze zbylých slupek a jadřinců se dá udělat jablečný ocet.