Stránka 5 z 5

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 12.10.2021 18:03
od J-e-n-n-y
Lidi dnes velkou část potravin vyhazují, přitom jsou možnosti, jak zpracovat potraviny beze zbytků a neplýtvat jimi. Spousta lidí neví, jak zužitkovat např. listy, košťály a slupky z ovoce a zeleniny, co udělat se starým pečivem, změklou zeleninou atd. Přitom je možno i takto ze zbytků si v dobách klidu a míru uvařit téměř "z ničeho" nebo vytvořit zásoby do spíže.

Moje oblíbené jsou domácí zdravé "instantní" polévky
Zbytky zeleniny (mrkev, cibule, petržel, pórek, brokolice, celer, košťály i nať atd.) očistím a nakrájím na nudličky nebo malé kostičky, dám pořádně vysušit do sušičky nebo do trouby. Rozdělím si zeleninu podle preferovaných kombinací do sklenic (dělám takhle např. polévku z kořenové zeleniny, čínskou se zázvorem a rýžovými nudlemi, brokolicovou, pórkovou apod.). Suché směsi smíchám dle chuti s polévkovými nudlemi, drobnými těstovinami nebo třeba s červenou čočkou. Při další příležitosti do sklenice doplňuji další sušenou zeleninu. Když chci polévku jíst, tak dám do hrnce/hrníčku suchou směs, koření dle chuti a zaliju horkou vodou nebo nechám chvíli povařit. Po pár minutách můžeme jíst.

Fajn je i domácí polévkové koření je to něco jako zdravá vegeta nebo bujón. Zeleninu usušíme, smícháme se solí a sušenými bylinkami. Přidáváme do polévek.

Ze zbytků chleba dělám zase krutóny
Pečivo nakrájím na kostičky, smíchám s kořením nebo bylinkami a osmažím na pánvi. Po vychladnutí lze uschovat do zásoby a použít do polévky. Při použití tuku vydrží kratší dobu než nasucho opečené.

Ze staršího chleba je fajn také chlebová polévka, bylo to tradiční jídlo chudých a zpracovalo se v ní všechno, u čeho hrozilo, že se zkazí. Kromě chleba lze přidat zbytky zeleniny, bylinky, koření, vejce, smetanu apod.
V hrnci rozpálím tuk a osmahnu na kostky nakrájený tvrdý chleba (cca 3-4 krajíce), zeleninu nakrájenou na kostičky (mrkev, celer, petržel, cibuli, česnek...) osolím, okořením kmínem a zaliju vroucí vodou. Povařím asi 15-20 minut. Rozkvedlám vejce a naliju do polévky, když se vejce srazí, polévka je hotová. Dle chuti posypu bylinkami (petrželová nať, libeček...).

Z jablíček dělám křížaly a ze zbylých slupek a jadřinců se dá udělat jablečný ocet.

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 12.10.2021 18:56
od JOBU
Ak sa niekomu podarilo nazbierať veľké množstvo húb, a sušených má dosť, stačí aj túto dávku vysušiť, nasypať do mixéra (s nožíkmi) a rozmixovať na jemnučkú drť. Do polievky ako prísada je to perfektné.

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 13.10.2021 10:38
od Hohepa
J-e-n-n-y nezapomeň panádlovou polévku Rychlý šípů :rofl

Je podobná chlebové ale z rohlíků či housek
Tady je základ ale doporučuji dochutit
P a n á d l o v á p o l é v k a
Rozpis:
2-3 tvrdé housky či obdobný objem tvrdého chleba
2 lžíce sádla
1 žloutek
špetka majoránky
sůl
Postup přípravy:
Tvrdé housky nebo chleba rozvaříme v osolené a majoránkou okořeněné vodě, omastíme sádlem a nakonec zakvedláme žloutek.
https://www.bohousek.cz/clanek-20011003 ... jedly.html
Výborná je třeba alá houbovka (sušené houby) či rajská

Re: PA kuchařka Magdalény Dobromily Rozpadlé

Napsal: 30.10.2021 18:10
od J-e-n-n-y
Když nemám moc času nebo je lednice prázdná, tak ráda sáhnu do zásob a vařím jídlo inspirované nepálskou nebo indickou kuchyní. Jsou to jídla velmi levná, jednoduchá na přípravu, přitom chutná a výživná.

Naše oblíbené jídlo je Dal Bhat. Je to tradiční nepálský pokrm, chudí Nepláci jí (jen) toto jídlo 2x denně.
V hrnci na oleji (4-5 PL) krátce orestuji opranou červenou čočku (400g), přidám 2 lžičky garam masaly, půl lžičky kurkumy, lžičku soli a česnek dle chuti. Když se směs rozvoní, zaliju asi litrem horké vody a vařím cca 15 minut. Podávám s rýží. Výborně chutná i s chlebem, plackami nebo kvašenou zeleninou.

Chapati placky

400g hladké mouky smíchám s cca 200 ml vody a solí. Uhnětu těsto a vyválím tenké placky, které opékám nasucho. Dají se jíst nasladko i naslano.