Recepty zo základných potravín.
Recepty zo základných potravín.
Rozmanitosť by mala zamedziť "nude" v stravovaní. Aké dobré jedlá ja dajú pripraviť z dlhodobo skladovaných základných surovín: obilie, ryža ,cestoviny, fazula hrach a iné, olej, koreniny , sol, cukor, ocot, med, konzervy, zaváraniny, a dalšie?
Re: Recepty zo základných potravín.
s uspechom dávam detom také rizoto bez masa
Do hrnca dám trochu oleja, nakrájanú cibulku. Chvilu posmažím pridám napr. nakrájanú mrkvu, hrášok,fazulu, kukuricu ( čo má kto doma) pridám za hrnček ryže, posmažím, pridám dva a pol hrnčeka vody, trochu vegety a uvarím do makka - podávam v miskách. Všetky suroviny skladované v dobrých podmienkach vydržia aj 5 rokov.
Do hrnca dám trochu oleja, nakrájanú cibulku. Chvilu posmažím pridám napr. nakrájanú mrkvu, hrášok,fazulu, kukuricu ( čo má kto doma) pridám za hrnček ryže, posmažím, pridám dva a pol hrnčeka vody, trochu vegety a uvarím do makka - podávam v miskách. Všetky suroviny skladované v dobrých podmienkach vydržia aj 5 rokov.
Re: Recepty zo základných potravín.
Jako milovník těstovinových salátů bych si v PA dobe asi docela vyhral se salaty na 100+1 zpusobu... testoviny v suchu vydrzi asi hooodne dlouho (neomezene?) a neco k nim by se vzdy naslo (jinde zminovana pampeliška, ruzne byliny, zelenina, ryby, maso...)
Obcas v superhyper marketech maji testoviny po celych balicich doslova za par korun (tchyne to kupuje psovi)
Obcas v superhyper marketech maji testoviny po celych balicich doslova za par korun (tchyne to kupuje psovi)
Mexické fazole s rýží
Pro 4 osoby, samozřejmě možno různě obměňovat.
2 lžičky oleje
1 středně velká pokrájená cibule
2 stroužky česneku jemně utřené,
2 lžičky chili koření
2 lžíce rajčatového pyré z konzervy
2x 400 g konzerva nakládaných rajčat
2x 400 g konzerva červených fazolí, okapaných
125g kukuřice z konzervy
1 lžička krupicového cukru
500 g rýže
olej rozpalte v pánvi, přidejte cibuli a česnek a opékejte tři až čtyři minuty. Přidejte chili koření rajčatové pyré, rajčata, fazole, cukr a přiveďte k varu. Plamen stáhněte a nechte probublávat dokud vše nezměkne. Servírujte s rýží.
2 lžičky oleje
1 středně velká pokrájená cibule
2 stroužky česneku jemně utřené,
2 lžičky chili koření
2 lžíce rajčatového pyré z konzervy
2x 400 g konzerva nakládaných rajčat
2x 400 g konzerva červených fazolí, okapaných
125g kukuřice z konzervy
1 lžička krupicového cukru
500 g rýže
olej rozpalte v pánvi, přidejte cibuli a česnek a opékejte tři až čtyři minuty. Přidejte chili koření rajčatové pyré, rajčata, fazole, cukr a přiveďte k varu. Plamen stáhněte a nechte probublávat dokud vše nezměkne. Servírujte s rýží.
Re: Recepty zo základných potravín.
Spoustu zajímavých receptů se dá nalézt v časopisech pro ženy , zvláště zajímavé jsou ročníky 1944 a 45.
Re: Recepty zo základných potravín.
Jak se dělá dobrá ovesná kaše ?
Na netu je receptů spousta, ale liší se v použití buď vody, nebo mléka.
Nechci experimentovat, raději bych nějaký odzkoušený a ověřený recepis od někoho z Vás.
Už mě nebaví kupovat polotovary, raději bych si tu kaši uvařil sám.
A ještě něco . Jak chutná javorový sirup ? Dá se, nebo je to hnus ?
Docela mě láká si ho koupit.
Na netu je receptů spousta, ale liší se v použití buď vody, nebo mléka.
Nechci experimentovat, raději bych nějaký odzkoušený a ověřený recepis od někoho z Vás.
Už mě nebaví kupovat polotovary, raději bych si tu kaši uvařil sám.
A ještě něco . Jak chutná javorový sirup ? Dá se, nebo je to hnus ?
Docela mě láká si ho koupit.
Re: Recepty zo základných potravín.
Jednu dobu jsem hodně jedla ovesné vločky, jen byly zalité bílým jogurtem, s rozinkami, případně kakaem, nebo skořicí, a nakrájeným jablkem. Ty vločky nebyly vařené. Když jsem šla na tůru, tak to výborně zasytilo. Jen je to potřeba nechat na nějakou dobu proležet, aby to nebylo samozřejmě tak suchý. Pak jsem se toho už ale přejedla Šlo by to použít i s tvarohem, ale muselo by se to víc naředit. Bohužel jen kvalita mléčných výrobků je skoro na nule, mléko smrdí, totéž máslo, co se dává do jogurtů je taky nasnadě. Takže domácí čerstvé mléko - tédy výrobky z něj a ještě z hor, to je pak jiný kafe.
Re: Recepty zo základných potravín.
Ovesné vločky jsou jedlé i "naslano". Objevil jsem na internetu jeden takový recept a vyzkoušel:
V kastrůlku rozpusťte jednu vrchovatou polévkovou lžící sádla nebo (v nouzi) jedlý olej. Jednu velkou cibuli jemně nakrájejte na drobné kostičky a smažte, až začne sklovatět. Pak přidejte do kastrolku ovesné vločky (zhruba 130 g) a promíchejte tak, aby do sebe vsákly sádlo a smíchaly se s cibulkou. Pak vločky podlejte dostatekem vody, aby vznikla hustá kaše a osolte. Zakryjte pokličkou a dejte dusit na mírný oheň. Občas promíchejte, aby se vločky nepřipálily ke dnu. Pokud začne směs houstnout (vločky vstřebají vodu), přilejte vodu. Udržujte na konzistenci hodně husté kaše. Když vločky vařením změknou (asi po deseti minutách varu), ochutnejte je, přisolte (potřebuje to poměrně dost soli), jemně opepřete a přidejte majoránku. Úplně nazávěr vmíchejte do vloček jedno vejce a hrnec zakrytý pokličkou na mírném ohni ještě tři minuty ponechte, občas zamíchejte a počkejte až vejce ztuhne. Podávejte s chlebem a posypané jemně pokrájenou pažitkou. Jako příloha se hodí kyselá okrurka, červená řepa nebo kysané zelí.
V kastrůlku rozpusťte jednu vrchovatou polévkovou lžící sádla nebo (v nouzi) jedlý olej. Jednu velkou cibuli jemně nakrájejte na drobné kostičky a smažte, až začne sklovatět. Pak přidejte do kastrolku ovesné vločky (zhruba 130 g) a promíchejte tak, aby do sebe vsákly sádlo a smíchaly se s cibulkou. Pak vločky podlejte dostatekem vody, aby vznikla hustá kaše a osolte. Zakryjte pokličkou a dejte dusit na mírný oheň. Občas promíchejte, aby se vločky nepřipálily ke dnu. Pokud začne směs houstnout (vločky vstřebají vodu), přilejte vodu. Udržujte na konzistenci hodně husté kaše. Když vločky vařením změknou (asi po deseti minutách varu), ochutnejte je, přisolte (potřebuje to poměrně dost soli), jemně opepřete a přidejte majoránku. Úplně nazávěr vmíchejte do vloček jedno vejce a hrnec zakrytý pokličkou na mírném ohni ještě tři minuty ponechte, občas zamíchejte a počkejte až vejce ztuhne. Podávejte s chlebem a posypané jemně pokrájenou pažitkou. Jako příloha se hodí kyselá okrurka, červená řepa nebo kysané zelí.
Naposledy upravil(a) Josef dne 19.07.2011 7:18, celkem upraveno 2 x.
Re: Recepty zo základných potravín.
Určitě jsou výborné i naslano - dávám je místo zásmažky do polívek (nepálí pak žáha jako po zásmažce z mouky), a jím je dušené, společné se zeleninou - základ je podobný jak píšeš, jen místo sádla dávám olivový olej, a orientální koření, na to pak zeleninu co je (zelí, fazolky, kukuřici, atd) a na konec ovesné vločky-protože jsou hotové velice rychle. Nechávám to pak odstát, aby se to celé do-ustálo a je to výborné na správnou funkci střev. Díky vláknině ve vločkách pak je krásná stolice Jen to nejím už syrové, s tím jogurtem - jsem se toho přejedla.
Re: Recepty zo základných potravín.
Ještě krátký článek k mléku:
...To, co se prodává v krabicích má s mlékem málo co společného. Obchodní řetězce supermarketů tlačí ceny dolů a mlékárny se snaží v té džungli nějak ekonomicky přežít. Proto musí jeden litr mléka prodat pod cenou a hned několikrát za sebou. Dnes je to běžný způsob, přijímáme to a tolerujeme, ale za Karla IV by bylo asi hodně vymáchaných. Nejprve se z nadojeného mléka odstředí smetana a prodá zvlášť (nebo se z ní udělá máslo a prodá zvlášť). Z odtučněného zbytku mléka se odebere část bílkovin a vyrobí se z ní jogurty či tvaroh který se opět prodá zvlášť. Zbude jen lehce bělavá voda, která se chemicky "opraví" chuťově zpět na mléko. Chybějící tuk se nahradí emulzí řepkového oleje (úplně stejného jako např. k výrobě bionafty). Je pochopitelné, že tato umělá směs se podobá spíš bílé vodo-olejové chladící emulzi na řezné nástroje (používané ve strojírenství) než mléku a po pár dnech začne smrdět. Takže až si zase otevřete novou krabici a nalejete si sklenku mléka "na zdraví" nebo do kávy, přeji dobrou chuť. Ale já si raději zajdu s konvičkou k sedlákovi pro to čerstvě nadojené. Za tu cestu mi to stojí...
...To, co se prodává v krabicích má s mlékem málo co společného. Obchodní řetězce supermarketů tlačí ceny dolů a mlékárny se snaží v té džungli nějak ekonomicky přežít. Proto musí jeden litr mléka prodat pod cenou a hned několikrát za sebou. Dnes je to běžný způsob, přijímáme to a tolerujeme, ale za Karla IV by bylo asi hodně vymáchaných. Nejprve se z nadojeného mléka odstředí smetana a prodá zvlášť (nebo se z ní udělá máslo a prodá zvlášť). Z odtučněného zbytku mléka se odebere část bílkovin a vyrobí se z ní jogurty či tvaroh který se opět prodá zvlášť. Zbude jen lehce bělavá voda, která se chemicky "opraví" chuťově zpět na mléko. Chybějící tuk se nahradí emulzí řepkového oleje (úplně stejného jako např. k výrobě bionafty). Je pochopitelné, že tato umělá směs se podobá spíš bílé vodo-olejové chladící emulzi na řezné nástroje (používané ve strojírenství) než mléku a po pár dnech začne smrdět. Takže až si zase otevřete novou krabici a nalejete si sklenku mléka "na zdraví" nebo do kávy, přeji dobrou chuť. Ale já si raději zajdu s konvičkou k sedlákovi pro to čerstvě nadojené. Za tu cestu mi to stojí...
Re: Recepty zo základných potravín.
Clovek se skutecne divi jak to chodi a az budete mit to mleko od kravy tak jej prevarte ono vlastne az zacne stoupat nahoru a zase se strci do lednicky a muzete jej pit bod varu znici vsechny bacily a pod cenou vyroby prodavaly komunisti co vse ukradli sedlakum a tak to meli zadarmo a tohle je uz zname nejmene 1000 let ......
Re: Recepty zo základných potravín.
Ked robim vlocky na sladko tak do kastroliku dam vlocky, zalejem vodou tak aby bola cca 1cm nad vlockami, a pomaly varim, pridam med hrozienka... ked to zacne bublat hodim tam kusok masla. Vydatne chutne a rychle...
Re: Recepty zo základných potravín.
Čím bych nepohrdl.. byt je to trochu off topic a nepatří přímo sem.. doporučuji literatůru vojenská kuchařka..http://www.kosmas.cz/knihy/107994/vojenska-kucharka/ Velká spousta(opravdu) jednoduchých receptů..
Re: Recepty zo základných potravín.
Sice to není jen ze základních potravin, ale je to s obrázky i pro začátečníky
Recepty ze slovenského webu: http://dobre-jedlo.sk/recept-na-varenie ... m-dnes.php
Recepty ze slovenského webu: http://dobre-jedlo.sk/recept-na-varenie ... m-dnes.php
Re: Recepty zo základných potravín.
Ovesná kaše:
Dám do hrnce jeden díl vloček a dva díly mléka. Vločky nechám dobře nasáknout, klidně přes noc v ledničce. Vařím na mírném ohni a je potřeba skoro pořád míchat, velice ochotně se to připaluje. Když kaše zhoustne, jsem v podstatě hotov. Na talíři dochutím máslem, cukrem a skořicí, ale někdo třeba preferuje kakao, med.... dle vlastní chuti. Možná by nebylo špatné hned na začátku přidat třeba rozinky nabo křížaly a nechat je v tom také nasáknout a rozležet, ale ještě jsem to nezkoušel.
Dám do hrnce jeden díl vloček a dva díly mléka. Vločky nechám dobře nasáknout, klidně přes noc v ledničce. Vařím na mírném ohni a je potřeba skoro pořád míchat, velice ochotně se to připaluje. Když kaše zhoustne, jsem v podstatě hotov. Na talíři dochutím máslem, cukrem a skořicí, ale někdo třeba preferuje kakao, med.... dle vlastní chuti. Možná by nebylo špatné hned na začátku přidat třeba rozinky nabo křížaly a nechat je v tom také nasáknout a rozležet, ale ještě jsem to nezkoušel.
Re: Recepty zo základných potravín.
Děkuju, tak jsem to takhle přesně provedl, ještě jsem to trochu ochutil medem a dá se to velmi dobře jíst.
Už se těším na zítra ráno, protože si tu kaši znovu udělám k snídani.
Ještě bych to mohl zkusit vařit ve vodě, jestli ta kaše bude i bez mléka jedlá.
Vloček mám doma asi 10 kilo, voda taky zatím je, med je v úlech.
Jen ty hrozinky musím nakoupit.
Už se těším na zítra ráno, protože si tu kaši znovu udělám k snídani.
Ještě bych to mohl zkusit vařit ve vodě, jestli ta kaše bude i bez mléka jedlá.
Vloček mám doma asi 10 kilo, voda taky zatím je, med je v úlech.
Jen ty hrozinky musím nakoupit.