Vaření piva

Lena
Příspěvky: 18
Registrován: 30.05.2013 11:40

Re: Vaření piva

Příspěvek od Lena »

Baca píše:VSetko by som v pohode vedel bud nahradit, alebo dokupit. Jediny problem je, kde to pivo nechat lezat. 24 litrov to je 48 flias a to do chladnicky nenadrbem bez toho aby sme kazdy den nekupovali vzdy cerstve jedlo :-D ZA to by ma vyobcovali z domova :-D ( v panelaku :-( )
Přepočteno na petky je to 16 flašek a to už nevypadá tak hrozně. Spíš jde o teplotu, pokud chceš vařit ležák - ideální 0 - 4 stupně a to by lednička musela jet na plný koule. A ty petky jsou i začátečnicky bezpečnější, tlak se dá lépe kontrolovat.
Uživatelský avatar
Baca
VIP
Příspěvky: 1499
Registrován: 19.03.2014 19:42
Pohlaví: muž

Re: Vaření piva

Příspěvek od Baca »

16 na +4 c to by v mojej chladnicke slo, ale uz do nej nedam nic ine musel by som este jednu prikupit :-( Inak mam nasyslenych zopar flias od bernarda do tych by som to stacal ( s tym patentnym viacpouzitelnym uzaverom) z tych sa da upustat tlak :-) ak by nedopatrenim rozkvasilo. Mne vsak velmi zachutila INA svieze ale silne s ovocnymi tonmi :-) to nemusi lezat tak dlho a pri tak nizkej teplote :-D
Prežiť !!!
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Vaření piva

Příspěvek od dracekvo »

Lednička není moc dělaná na udržování hodně nízkých teplot. Mnohem úspornější je mrazák. Když ho chladíte na +2°C tak si zapne jen párkrát za den, protože je dělanej na -18°C (daleko lepší izolace).
Uživatelský avatar
Kapo
Příspěvky: 1298
Registrován: 10.04.2012 12:35
Bydliště: na samote u lesa

Re: Vaření piva

Příspěvek od Kapo »

Určite poriadny mrazák. A na občasné použitie sa dá zohnať aj za odvoz. http://vsezaodvoz.cz/inzerat/7714/daruj ... -200-litru

Len neviem, či sa dá každý nastaviť na tak ú vysokú teplotu...
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Vaření piva

Příspěvek od dracekvo »

Nedá, ale stačí externí termostat s čidlem na kabílku co bude spínat zásuvku. Jednoduchá úprava bez zásahu do mrazáku.
Uživatelský avatar
Seldred
Příspěvky: 117
Registrován: 03.08.2013 2:43
Pohlaví: muž
Bydliště: Vysočina

Re: Vaření piva

Příspěvek od Seldred »

Na zrání piva jsem dostal doporučení udělat si z polystyrenu bedýnku a chladit to zmrlejma flaškama s vodou. Polystyren má rozměr 1000x500x100mm a dá se z toho udělat krabice s objemem přibližně 100 L. Strčíte do toho várku piva a k tomu 2-3 zmrzlé petky s vodou. Po nachlazení na teplotu stačí dle umístění měnit petky které mezitím roztály za nové a roztáté zase strčit do mrazáku. Prý stačí i obden, ale musí ze přidat další zmrzlá pet lahev. Dá se s tím prý dobře regulovat teplota a stabilně udržet teplotu dle potřeby. Nezabíráte si ledničku či mražák a prostorově to není tak náročné a může se to umístit více méně kamkoliv. Teplota se dá přidáním více zmrzlých petek snížit, uskladněná piva slouží jako akumulační zásobník, který nedovolí přílišné kolísání teplot. V případě že už tam moc piv nezbyde, doporučuje se ponechat pár roztátých petek aby teplota po výměně nekolísala.
Nicméně jsem od vyslechnutí rady nevařil a tak jsem to zatím nepotřeboval a tím ani nevyzkoušel.
Nepodezírej lidi ze špatných úmyslů, pokud to lze vysvětlit debilitou
Cep
Příspěvky: 1706
Registrován: 09.04.2015 11:22
Pohlaví: muž

Re: Vaření piva

Příspěvek od Cep »

Bedna vyložená polystyrenem je dobrá věc a může sloužit i naopak - používám k uskladnění ovoce na balkoně. Když jde teplota hlouběji, tak prostě přihodím petku s horkou vodou.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Vaření piva

Příspěvek od dracekvo »

Tak nechá se to řešit různě, ale já jsem pohodlný člověk, tak ležím v předělaném mrazáku. A po měsící ležení už to začíná být mňamka. Čím déle tak ještě lépe.
Hlavně ta odměna, když člověk uvaří pivo a pak mu ho někdo pochválí :clap
waran
Příspěvky: 1
Registrován: 20.11.2015 15:48

Re: Vaření piva

Příspěvek od waran »

Na ležení piva není třeba nic speciálního vymýšlet, pokud nebudeme striktně lpět na typu český ležák a budeme místo spodních používat svrchní kvasnice, které fungují obecně za vyšších teplot. Jak hlavní kvašení tak sekundární kvašení a ležení pak může probíhat při zhruba 18°C a vyrobené pivo má výrazně vyšší trvanlivost. Tímto způsobem vznikne také moc dobrý pivko, ale ležák to není.
BlackList
Příspěvky: 135
Registrován: 08.04.2013 21:48
Pohlaví: muž

Re: Vaření piva

Příspěvek od BlackList »

Jo, takové svrchně kvašené pak není problém uskladnit i na rok - v temnu a při teplotách do 20 stupňů.
Ale je důležitá hygiena při celém procesu.
Atraidis
Příspěvky: 81
Registrován: 26.01.2017 10:47

Re: Vaření piva

Příspěvek od Atraidis »

A nějaký osvědčený návod na přípravu piva by nebyl? Ideálně něco co by si člověk mohl zkusit jako nováček?
pracintl
Příspěvky: 435
Registrován: 28.11.2013 9:37
Pohlaví: muž
Bydliště: okolí Prahy

Re: Vaření piva

Příspěvek od pracintl »

Tady je navod od zkuseneho vyrobce - Kozel :rofl
vareni piva.jpg
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
Příspěvky: 3607
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Vaření piva

Příspěvek od dracekvo »

Tady máš docela hezkej návod.
https://www.youtube.com/watch?v=_9SpfziqmkY
Uživatelský avatar
Count
VIP
Příspěvky: 875
Registrován: 20.05.2015 19:11
Pohlaví: muž

Re: Vaření piva

Příspěvek od Count »

Atraidis píše:A nějaký osvědčený návod na přípravu piva by nebyl? Ideálně něco co by si člověk mohl zkusit jako nováček?
Zkus si nejdřív "vaření" z mladinového koncentrátu, třeba pomocí jedné ze začátečnických sad, které prodávají obchody pro domácí sládky. Uvidíš, jestli tě to bude bavit. Pak můžeš přejít na sladinové výtažky a zkusit skutečný var - chmelovar. Pak už je jen kousek k tomu, vařit ze surovin. Postupné kroky ověři tvou připravenost bez nutnosti se hned hrnout do koupě mlýnku na slad a přemýšlení, zda budeš vařit infuzně, nebo dekokčně.
Lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce.
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 4245
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Re: Vaření piva

Příspěvek od Lyster »

Zmlsané dějiny - Pivo ze 16. století.
https://www.mall.tv/zmlsane-dejiny/pivo ... h-pivovaru
Uživatelský avatar
Rafael
Příspěvky: 5344
Registrován: 07.12.2017 17:26
Pohlaví: muž
Bydliště: Valašské království

Re: Vaření piva

Příspěvek od Rafael »

Dovolil bych si v to směru znovu upozornit na
http://www.rozpad.cz/forum/viewtopic.ph ... ka#p174336
Knihu Pivařka
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Uživatelský avatar
Kapo
Příspěvky: 1298
Registrován: 10.04.2012 12:35
Bydliště: na samote u lesa

Re: Vaření piva

Příspěvek od Kapo »

Tak som sa konečne minulý rok dostal k vareniu piva. Kniha "pivarka II " je asi jedna z najlepších kníh pre domovarníkov od maličkých kuchyňákov až po remeselné pivovary. Vrele odporúčam.

Začal som poskromne. 100 litrov Red Irish iPA varené v medenom 120 litrovom kotli. Poznatok, že variť 20 litrov je rovno náročné, ako 100. Akurát je na chvílku pokoj.
Nakúpené všetko potrebné do predpokladanej dlhoročnej karantény, akurát sem tam dokúpim dáke chmely.
Profi zátkovač, zohnaných asi 500ks nevratných fliaš, dva keg sudy a jednoduchá pípa, 5ks 30litrových potravinárskych spiliek na kvasenie a stáčanie, vrchnáky rôznych farieb, dezinfekcie a čistiace veci, odkapkávač na flaše....

Dnes dovarená asi piata várka. Vždy z časti robím aj dáky pokus. Napríklad že časť pred stočením do fliaš ešte dodatočne dochutím. Napríklad vývar zo smrekových vetvičiek, karamel a kardamón. Teraz idem skúsiť mrazené čierne rýbezle. Keď budú ovocné chutiť, skúsim višňové a slivkové.... Ale nie je nad dobré polotmavé pivo.
Tiež mám nachystané dubové pražené čipsy z amerického dubu. Robí sa tak pivo s nádychom starých časov, kedy pivo zrelo a čapovalo sa z dubových sudov.

Kvasnice v podstate točím stále tie isté. Po dokvasení a stočení zlejem spodok do skleneného pohára a v chladničke vydrží aj mesiac bez zhoršenia chuti. Potom len rozriedim s vlažnou vodou a trochu prikrmím cukrom a nechám nabudiť.

Dalej je ešte v pláne robiť pokusy podla starých receptov, kedy sa chmel ešte nepoužíval, alebo len velmo poskromne. Miesto toho sa používali zmesi bylín.Grut. A tiež uvariť pivo na rozpadlícky spôsob.
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Ivana
Příspěvky: 2768
Registrován: 24.04.2012 12:49

Re: Vaření piva

Příspěvek od Ivana »

Spousta starých receptů na piva z kdečeho (kopřiva, lopuch a další) byla na celtnet.org. Jenže vlastník domény tam měl snad i desetitisíce receptů, chodila tam spousta lidí, neutáhl to finančně a tak to jednoho dne celé ustřihl.
Ale téměř všechno z toho se dá najít na webarchivu. Jsou tam hlavně staré recepty na mead, staré medoviny, ale jsou tam i piva. Doporučuju.
Uživatelský avatar
Piston
Příspěvky: 312
Registrován: 13.08.2016 21:33
Pohlaví: muž
Bydliště: Slezsko

Re: Vaření piva

Příspěvek od Piston »

U nás vyšla kniha Bylinná piva od Buhnera, vydal to Volvox Globator, ještě by měla být ke koupi. Spousta kuriozních receptů a bohatý zdroj informací.
Uživatelský avatar
Kapo
Příspěvky: 1298
Registrován: 10.04.2012 12:35
Bydliště: na samote u lesa

Re: Vaření piva

Příspěvek od Kapo »

Jo, to by určite nebolo špatné do rozpadlíckej zbierky. https://www.martinus.sk/?uItem=2188

Skôr by ma ale zaujímalo dačo, čo ste vyskúšali s drobnou recenciou. Alebo čo by ste radi vyskúšali. A ja by som to skúsil za vás. :D
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
Odpovědět