Stránka 11 z 11

Re: Sušené maso

Napsal: 06.07.2022 20:18
od Trace
Zkoušeli jste někdo sušit mrazem (https://cs.wikipedia.org/wiki/Lyofilizace)?

Re: Sušené maso

Napsal: 07.07.2022 4:36
od Lyster
Bohužel, ten přístroj stojí kolem 400 000 - 500 000 Kč, to za sušičku fakt asi jen tak normální člověk nedá... leda by s tím plánoval živnost. Pár lidí v ČR to tak má... je to asi nejlepší způsob uchování potravy. Ale jak říkám, ty sušící přístroje jsou příšerně drahé.

Re: Sušené maso

Napsal: 09.07.2022 20:31
od jameson363
Lyofilizatory se daj sehnat uz asi za 40 tis dolaru, takze pocitam kolem 150 tis u nas? Harwest right se jmenuje firma.

Re: Sušené maso

Napsal: 09.07.2022 21:07
od Trace
Ten nejlevnejsi ktery maji v nabidce stoji do 2600$ - do 70 000Kc:
https://harvestright.com/product/home-f ... emier-pump

To neni uplne nedostupne. Co myslite, kdyby nekdo dodaval potraviny (kusy masa, ovoce) susene mrazem, naslo by si to sve zakazniky? Vydrzi to vecne, lednice neni nutna, chutna po zaliti vodou cca stejne...

Re: Sušené maso

Napsal: 09.07.2022 21:17
od DanBlack
Stačí použít hledání a zjistíte, že už se to řešilo. :ugeek:

Lyofilizované potraviny...https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=157320#p157320
Lyofilizátory AMARU...https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=157295#p157295

Uživatel El Carlos...https://rozpad.cz/memberlist.php?mode=v ... ile&u=4578

Rehydratace lyofilizovaného hovězího masa...https://www.youtube.com/watch?v=WpdItSpXW9s

Re: Sušené maso

Napsal: 30.12.2022 1:21
od Lyster
Všichni dělají cukroví, já místo toho dělám maso... A musím říct že se tentokrát povedlo. To jsem ani neměl základní namíchané koření (to od Maso Here), prostě tentokrát těžká improvizace. Klasika pálivá a nepálivá verze. Za mě možná nejlepší Jerky, které jsem kdy dělal. Pravda, dělal jsem to zatím asi po čtvrté v životě. Ale za mě bomba oba dva druhy. Ze tři kil hovězího válečku bylo nakonec 920g sušeného masa. Domácí sušení stojí za to. Jak jerky, tak i maso ve visu! Nebojte se to, nic to není. Jen to zabere něco času. Ale výsledek za to stojí. Fotky dám 3, stejné plato před sušením, po sušení (pravda, u toho druhého fota sežrané asi 2 kousky během sušení na test... :) ), a konečný produkt v množství pro představu. Viz váha - 400g za Nalgene láhve.
Délka sušení 9h.

Re: Sušené maso

Napsal: 07.12.2023 17:57
od Grunt
Pánové, možná hloupý dotaz, ale vy co si sušíte maso, zkoušeli jste si někdy vypočítat náklady třeba na 1kg sušeného masa? Myslím vše včetně nákladů na energie a vstupy. Docela by mě to zajímalo.

Re: Sušené maso

Napsal: 19.12.2023 9:59
od RobertK
On je potřeba to rozdělit na Jerky a sušený maso.
Jerky se u nás moc na přírodno nedělá zde je potřeba připočítat cenu energie a případně i cenu skladovaní, Ja to usuším rozdělím na balíčky za vakuuju a dám do mrazáku.
Sušený maso vychází cenově lépe zde stačí naložit dát do punčošky pověsit do průvanu a nechat pár týdnu vyset.
Cena se určuje podle toho a jak kdo dobře koupí. :-).

Re: Sušené maso

Napsal: 23.12.2023 21:35
od Lyster
Grunt píše: 07.12.2023 17:57 Pánové, možná hloupý dotaz, ale vy co si sušíte maso, zkoušeli jste si někdy vypočítat náklady třeba na 1kg sušeného masa? Myslím vše včetně nákladů na energie a vstupy. Docela by mě to zajímalo.
Já to nepočítal úplně přesně, ale hádám že pod 200Kč za 100g sušeného masa se prostě nedostanu a to nepočátám čas na práci, jen suroviny. Maso, koření, energie..., takže určitě neušetřím, ale aspoň trochu vím, co do toho dávám... a prostě ta radost, když se to povede, za to stojí. I když je za tím hodně práce. Ale je to jako se vším, vlastní vyuzené klobásy, vlastní zavařené okurky, vlastní kysané zelí, vlastní utopenci - hermelín... je to asi se vším stejné... prostě ta chuť a radost že člověk něco vlastníma rukama udělal, se penězi nedá vyčíslit. :)