Stránka 10 z 11

Re: Sušené maso

Napsal: 16.01.2022 14:11
od Lyster
Není třeba, dávám mu 14 dní, max tři týdny než se sežere, nebo rozdá. :D

Takové hoaxy, že sušené maso vydrží půl roku až rok může tvrdit jen vegetarián. :D

Re: Sušené maso

Napsal: 16.01.2022 14:34
od Argonaut
Akorát bych váhal u sušení vepřového, hlavně pokud to bereš odněkud z obchodu. Dneska to tahají z celé Evropy - Polsko, Německo, Belgie,...a tak přijde mi bezpečnější hovězí. Než jsme se přestěhovali, měli jsme v obci řezníka, který porážel a stačilo říci, že budeme sušit a maso objednat.

Re: Sušené maso

Napsal: 16.01.2022 14:57
od Germanik1
Jedině přemrazit.

Re: Sušené maso

Napsal: 16.01.2022 16:30
od Lyster
Toho vepřového mám úplně nejméně, tak 600g, bylo u toho nejvíc ořezu.
Jinak 2. várka je hotová, je taky stejně dobrá jako ta první. Fotky sem dávat nebudu jsou stejné jako u té první várky. Jen mi teď dorazily ty panenky, všechny jsem omyl, očuchaly to dva nezávislé nosy, všechny vypadají v pořádku. Dál jsem je zase na chvíli do mrazáku a pak se na něj vrhnu. Ty panenky si ale fotku zaslouží...

Re: Sušené maso

Napsal: 16.01.2022 17:10
od Lyster
Jinak samozřejmě ta panenka je taky vepřová... nějak mi to nedocvaklo když jsem to psal. ;) Snad bude vše OK. Tahle by měla být ze Španělska.

Re: Sušené maso

Napsal: 17.01.2022 8:08
od vratnikp
zkus si u místních myslivců koupit srnčí. Kromě střečků, kteří jsou vidět okem (a slušný sdružení zastřečkovanej kus mezi lid nepustí) srnční netrpí na parazity, je to libový maso a cena je jinde, kolem 60-70kč / kg. Srnčí suším moc rád.

Re: Sušené maso

Napsal: 17.01.2022 21:47
od Lyster
A tímto po nějaký ten pátek končím se sušením (ještě mi tedy něco visí na garnýži, ale se sušení v sušičce si dám chvíli pohov. Zásoby myslím že na pár týdnů či měsíců dost.) vepřová panenka, přibližně 600 a ta menší 350g v v sušeném stavu. Pro jistotu jsem jí první dvě hodiny dal na 80 stupňů (potom na 55 st), a sušil asi o hodinku déle cca 11h. Vypadá a chutná to dobře. Těch 350 gramů je pro fajnšmekry, nešetřil jsem tam s chilli...

Jediný problém s tou panenkou byl, že se při marinaci a pak vkládáním na rošt se opravdu dost trhá tak 10-15% se nedala použít, bylo to fakt skoro trhané maso než jerky... je to prostě hodně jemné maso.

Ale nechal jsem si ten zbytek prostě na pánvičku alá masová směs...

Re: Sušené maso

Napsal: 17.01.2022 23:14
od Serža
pěkné....já mám furt půl bedny "indiana jerky original" (hovězí) které jsem v nějaké akci koupil asi před patnácti lety :-D
expirace 04.2013 ale nic jim není...(skladovánu v chladu a suchu)

Re: Sušené maso

Napsal: 18.01.2022 14:33
od TomSmith
Tak to máš možná lepší jak to koupit dnes. Dnes se jejich sušené hovězí nedá jíst.
To jsou plátky jak list papíru tenké, tvrdé a s mizernou chutí. Hovězí od nich už neberu, ostatní druhy se zatím dají.

Re: Sušené maso

Napsal: 18.01.2022 22:10
od Liqid
To je fakt paráda, máte kluci vyzkoušeno jak skladovat? Dalo by se i na delší dobu v řádu let?

Re: Sušené maso

Napsal: 18.01.2022 23:03
od Serža
to koupený má v pytlíkách ochrannou (sterilní) atmosféru) = to je trochu jinej level
prostě teploty řekněme do 10+ a sucho (aby to nebylo vyloženě na vodě) = imho se tomu nemůže nic stát
jako samodomo bych to asi zavakuoval a mělo by to být OK

Re: Sušené maso

Napsal: 05.02.2022 10:13
od gannicus
Doma vakuované, naprosto bez problémů. Sáčky nejsou nafouknuté, takže botulin se nekoná (z toho jsem měl obavy).
Obrázek

Re: Sušené maso

Napsal: 05.02.2022 20:58
od Lyster
Přesně tak, já to ještě kvůli strachu aby se sáček nepropíchnul ostrými kousky sušeného masa dávám do papírového potravinového sáčku a absorbér kyslíku.

Re: Sušené maso

Napsal: 05.02.2022 21:06
od Lyster
Jinak tohle jsem včera sundal z garnyže, nakonec panenku (ten největší kus na fotografii) jsem ještě vrátil na garnyž zpět, byla ještě málo, ale ten hovězí váleček (ty dva ostatní kusy) vypadají slibně.
Taky už hajaj ve vakuu.
Podle toho co jsem se z videí na youtube dozvěděl, že je dobré i takto usušené maso v celku dát do vakua aspoň na týden. Zbylá vlhkost se díky vakuu rozloží do celého kusu masa, takže okraje nejsou tak tvrdé a prostředek zas není tak vlhký (nedosušený).

Re: Sušené maso

Napsal: 06.02.2022 10:55
od bacil
Lyster píše: 05.02.2022 21:06 Jinak tohle jsem včera sundal z garnyže, nakonec panenku (ten největší kus na fotografii) jsem ještě vrátil na garnyž zpět, byla ještě málo, ale ten hovězí váleček (ty dva ostatní kusy) vypadají slibně.
Taky už hajaj ve vakuu.
Podle toho co jsem se z videí na youtube dozvěděl, že je dobré i takto usušené maso v celku dát do vakua aspoň na týden. Zbylá vlhkost se díky vakuu rozloží do celého kusu masa, takže okraje nejsou tak tvrdé a prostředek zas není tak vlhký (nedosušený).
To není vakuem, ale tím že kraje neosychají. Oschlé hůře vedou vlhkost a tím blokují vysychání středu, zatímco při zabránění vysychání okrajů se postupně vlhkost v celém objemu vyrovná (fyzikální jevy difuze, osmóza).

Možná by bylo rychlejší regulované vysychání s postupně snižovanou vlhkostí okolního vzduchu.

Re: Sušené maso

Napsal: 16.04.2022 15:40
od Lyster
Tak pro velký úspěch dnes začínám znovu sušit jerky v sušičce, 3kg hovězí váleček (vlezlo se do sušičky krásně všechno.). Tak držte palce. (fotky stále stejné, tak nebudu plevelit vlákno.)
Myslím že dřív jak v 1 ráno zítra spát nepůjdu. Bude to tak 9-10h sušení. Zapnul jsem v 15h.

Re: Sušené maso

Napsal: 17.04.2022 1:06
od Lyster
Tak takhle nějak po devíti a půl hodinách končí má sušící akce. Chuťově myslím že dobrý. Je tam jak pálivá, tak i nepálivá varianta. Obě chutnají myslím velmi dobře. Abych se náhodou nenudil při čekání, udělal jsem se ještě utopence. Také pálivou a nepálivou verzi. Tak snad taky budou poživatelné. Za mě zatím spokojenost. Uvidím až se to trochu rozleží. Oproti minule várce, to jsou trošku menší kousky, ale na chuti to nic nemění. Teď to balím a jdu chrápat, jsem úplně mrtvý. GN a sušení zdar. Nebojte se toho a vyzkoušejte. Je to sice piplačka, ale výsledek stojí za to! Tohle prostě v krámu nekoupíte.

Re: Sušené maso

Napsal: 17.04.2022 1:31
od bacil
K sušenému masu je skvělá smažená cibulka. Tedy ona je spíše sušená a jako smažená jen vypadá díky škrobovému těstíčku, ale to poznáte, až si ji hodíte do polívky. Jinak nasucho je skvělá. K dostání v IKEA (ROSTAD LÖK). Doporučuji do kelímku přidat (nešetřit) kari, papriku, sušenou petržel... Jo pak je z toho sice málem polívka, ale taky sušená.

Re: Sušené maso

Napsal: 05.07.2022 21:35
od Lyster
Halóóó, je tu ve vlákně někdo? Nebo tu suším jen já? Koukejte se někdo pochlubit, případně se dokopat něco usušit a podělit se s výsledkem...

Dnes jsem zase krájel a marinoval hovězí váleček, byl uvnitř trochu prorostleší takže jsem bohužel dost ořezával, takže kousky jsou i menší, ale to nevadí a z ořezku udělám naco jako alá čína. Zítra budu sušit cca 2,4 kg. Už se na něj těším. (600g (ta malá krabička na fotce č.3) je "odpad" který jsem musel ořezat a použiju na něco jiného, viz třeba ta čína.)

Re: Sušené maso

Napsal: 05.07.2022 22:15
od Jason
Ja susim maso vesmes jenom v zime- nejlepe se mi osvedcilo jenon studenym vzduchem na vetraku venku. Ze susicky ho mam vzdy takovy moc krupavy a ne tak zvejkaci.. takze ted mam vyrobni pauzu