Sušené maso

Odpovědět
Uživatelský avatar
Baca
VIP
Příspěvky: 1499
Registrován: 19.03.2014 19:42
Pohlaví: muž

Re: Sušené maso

Příspěvek od Baca »

ak si dobre pametam, botulini sa rozvijaju pri bezkyslikatej atmosfere. To v pripade suseneho masa pri spravnom skladovani velmi nehrozi :-)
Prežiť !!!
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3469
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Sušené maso

Příspěvek od Hohepa »

Máš celkem pravdu, ale chybí ti tam "i"
Tedy v i bez kyslíku. Málo kdo si uvědomuje že ty baktérie napadají třeba i zrna obilí. :o
Uživatelský avatar
Baca
VIP
Příspěvky: 1499
Registrován: 19.03.2014 19:42
Pohlaví: muž

Re: Sušené maso

Příspěvek od Baca »

Aaaaaha tak toto som nevedel :-)
Prežiť !!!
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3469
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Sušené maso

Příspěvek od Hohepa »

Z wikipedie
Tato bakterie je komenzálem střevního ústrojí zvířat (savců, ptáků i ryb). Spory se vyskytují v půdách, ve vodě a prachu. U člověka je střevní trakt těmito bakteriemi kolonizován jen vzácně, u kojenců může dojít k závažné intoxikaci. Kmeny Clostridium botulinum se vyskytují na celém světě. Geografické rozdíly jsou určovány podle produkce určitého typu neurotoxinu. Těžiště toxinu typu A, jež kontaminuje především ovoce a zeleninu, je v Číně a na západě USA. Typ B je typický pro střední Evropu a kontaminuje převážně masové výrobky. Typ E je častý v přímořských oblastech, a proto je příčinou otrav rybím masem nebo mořskými plody. V Česku se vyskytuje již zřídka. Statisticky za dobu 40 let, počínaje rokem 1960, se zde vyskytlo 103 případů onemocnění botulismem.
s tím kyslíkem přesněji:
C. botulinum je tyčinkovitý mikroorganismus. Je obligatorně anaerobní, kyslík je pro něj jedem. Toleruje však velmi malé stopy kyslíku, a to díky enzymu superoxiddismutáze (SOD), který je důležitou antioxidační ochranou téměř pro všechny buňky vystavené kyslíku.Za nepříznivých podmínek bakterie dokáže tvořit endospory, které jí umožňují přežívat v neaktivním stavu, dokud nenastanou takové podmínky, ve kterých může růst
Takže stačí když se ti igelit "přilepí" na plátek masa a ty potvory maj prostředí bez "kyslíku".


IMHO sušené maso zavakuovat a zavařit do sáčku a následně ve vodě sterilovat 2× po 24 hodinách.
Stejně jako jakékoliv jiné domácí masové "konzervy/zavařovačky".
Mít ho půl roku jen v zauzlovaném mikrotejnu byť v lednici ... :shake .. bych se bál to jíst :cry:
na to se mám moc rád .
Uživatelský avatar
sigmark
VIP
Příspěvky: 3349
Registrován: 14.08.2012 20:43

Re: Sušené maso

Příspěvek od sigmark »

tak zrovna v igelitu to vařit, aby se z něj do masa vymacerovaly všechny sračky...no nevim.
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3469
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Sušené maso

Příspěvek od Hohepa »

neměl jsem na mysli zrovna igelitové sáčky na odpadky :head , ale sáčky k tomu určené :D
Vakuové svářečky........používají profesionální silnou drážkovanou fólii, která umožňuje dokonalé odsátí vzduchu a vytvoření vzduchotěsného spoje. U takto balených potravin se prodlouží doba skladování v mrazničce proti klasickému balení z 6 měsíců až na 2–3 roky (maso, zelenina, ovoce). V ledničce se prodlouží doba skladování z jednoho týdne až na 6 měsíců (uzeniny, sýry).

Sáčky ze speciální fólie lze umýt a použít opakovaně. Zmrazené potraviny se mohou v této fólii vařit, rozmrazovat i ohřívat v mikrovlnné troubě. Vakuová svářečka ........ má kromě fólie i nádobu s odsáváním na uskladnění potravin v ledničce.
Je zde i samostatné vlákno o vakuování potravin .
donovanstangiano
Příspěvky: 293
Registrován: 11.11.2013 9:47
Pohlaví: muž

Re: Sušené maso

Příspěvek od donovanstangiano »

Tak se Vám tu musím pochlubit, jak se mi povedlo sušené maso na trek do Norska. Používali jsme ho jako žvýkačky do kapsy při přesunech a jako doplněk "Dobrých hostinců" při vaření večeře.
Recept v kostce: kilo dobrého hovězího (koupil jsem váleček), Worcestr, pepř, sůl.
Trouba horkovzduška na půl hodiny 80°C, pak na 50°C cca 16 hodin. Je třeba kořením nešetřit. Konzistence stejná jako kupované Jerky, chuť lepší. Přikládám foto před sušením - foto po sušení jsem nestihl :)
Přílohy
maso.jpg
maso.jpg (46.68 KiB) Zobrazeno 19191 x
"Vždycky se najde někdo, kdo vám zkazí aspoň den, když ne celý život." Ch. Bukowski
Uživatelský avatar
Baca
VIP
Příspěvky: 1499
Registrován: 19.03.2014 19:42
Pohlaví: muž

Re: Sušené maso

Příspěvek od Baca »

Ha, prave som v mrazaku nasiel vyse roka stare jerky, ktore som si vyrobil :-) Bez straty kyticky. Slane, pikantne, kusky cesnaku bez straty farby a chuti palivy ako fras, maso skor drolive, az po zvlhceni slinami troska zvlacnie. Do tychto teplot hromada soli pomoze proti dehydratacii a hlavne strate mineralov (aspon niktorych) :-)
Prežiť !!!
Uživatelský avatar
Dagobert
Příspěvky: 581
Registrován: 28.05.2014 12:21
Pohlaví: muž

Re: Sušené maso

Příspěvek od Dagobert »

Narazil jsem v outdoor obchodě na sušené maso Biltong. Máte s ním někdo zkušenosti, co se týče poživatelnosti, chuti, výdrže a podobně?
Uživatelský avatar
gannicus
Příspěvky: 229
Registrován: 23.05.2012 8:31

Re: Sušené maso

Příspěvek od gannicus »

9 z 10. rozpadlíků radí: "udělej si sušené maso bez chemických konzervantů sám" :)
Uživatelský avatar
kregan
VIP
Příspěvky: 2206
Registrován: 28.11.2013 8:43

Re: Sušené maso

Příspěvek od kregan »

No nevim, ten čas věnovanej piplače se sušenim masa věnuju radši tréninku (teda pokud by nešlo o sušení masa v polních podmínkách).
Čím víc víš, tím míň neseš.
Hohepa
VIP
Příspěvky: 3469
Registrován: 22.07.2013 22:16
Bydliště: Praha

Re: Sušené maso

Příspěvek od Hohepa »

Tak já jsem ten 1 z desíti co se má moc rád a bojí se botulotoxinů :finger
Oni ty konzervanty se tak jmenují proto, že KONZERVUJÍ !
Věř, že kdyby výrobci měli jistotu, že to bude za dva roky O.K. i bez nich, tak by neutráceli a nedávali by je tam .

Experimentovat kulinářsky k "okamžité" spotřebě ( měsíc, dva) je jedna věc.
Ale uskladnění v řádově několika roků , bez mrazáku atd.,
to je vyšší dívčí
Na to mám sebe a rodinu moc rád.
Uživatelský avatar
Alstratt
Příspěvky: 1152
Registrován: 01.08.2015 16:34
Bydliště: US

Re: Sušené maso

Příspěvek od Alstratt »

Souhlasim taky se mi to moc nechce delat si radsi koupim Jack Link's. Co si susim tak jsou platky ovoce jako je mango apod. ale maso uz dlouho ne to si radsi koupim. Vic jim to susene ovoce jako jsou platky suseneho manga hlavne.
The more you sweat in training, the less you bleed in combat.
Uživatelský avatar
gannicus
Příspěvky: 229
Registrován: 23.05.2012 8:31

Re: Sušené maso

Příspěvek od gannicus »

Hohepa píše:bojí se botulotoxinů
A proto je potřeba dodržet určitý postup, např maso krátkodobě před sušením šoupnout do trouby s teplotou 60+ st ;)
Uživatelský avatar
Baca
VIP
Příspěvky: 1499
Registrován: 19.03.2014 19:42
Pohlaví: muž

Re: Sušené maso

Příspěvek od Baca »

Ad strach z botulotoxinov a susene jedlo, konkretne ovocie a zelenina.

Musim vas pani upozornit na jednu vec. Bakterie botulis (vsetky kmene) sa nachadzaju VSADE a na VSETKOM. Uz v prvej polovici minuleho storocia sa matky deti upozornovali, ze susene ovocie, zelenina a napriklad aj med, je velmi nevhodne podavat detom do troch rokov. A preco? Pretoze bakterie botulis zjedene a este nevyvinuta spravna bakterialna flora v detskom creve moze sposobit takzvany detsky botulizmus, otravu botulinom, ktory sa vyvinie - vytvori v crevach a nie v potravine. Bakterie BOTULIS su aj v konzervach zapuzdrene, aj v mede, aj v spagetach z obchodu, skratka vsade v 99.999999% su v inaktivnom zapuzdrenom stave - bakterialnych cystach. Dovodom konzervacie je zabit ZIVE bakterie a rozlozit uz vzninuty jed v potravine. Dosahuje sa toho viacerymi sposobmi, najdete ich kde len chcete, teda tie sposoby :-)
K susenemu masu - presolenie - zmena PH na jdenu stranu od idelaneho stavu pre botulotoxicke bakterie staci na to, aby sa bakterie neprebudili a neprodukovali jed. Zachovat susene maso suche, bez vlhkosti a nedopustit zmenu jeho PH staci na jeho konzervaciu na DLEH ROKY ;-) Bez rizika rozvoja bakterii a naslednej otravy. :-)
Prežiť !!!
Ondřej99
Příspěvky: 2
Registrován: 10.12.2015 16:14

Re: Sušené maso

Příspěvek od Ondřej99 »

Mám dotaz. CO sušení masa v PA době ?
Uživatelský avatar
Baca
VIP
Příspěvky: 1499
Registrován: 19.03.2014 19:42
Pohlaví: muž

Re: Sušené maso

Příspěvek od Baca »

Take iste ako susili indiani pred "civilizovanou dobou. Alebo ako susili napriklad ryby na severe ci v rusku, alebo v afrike, alebo v severnej amerike (kanada). :-) Susenie je NAJSTARSIA technika na konzervovanie :-)
Prežiť !!!
J0I-INY
Příspěvky: 18
Registrován: 03.12.2012 20:19

Re: Sušené maso

Příspěvek od J0I-INY »

Vážení, sušil jste někdo králičí maso?
Při pročítání tohoto vlákna se často spoléhá na kupované hovězí/vepřové. Co ale takový králík z domácích zdrojů? Zkoušel někdo?
Uživatelský avatar
proforma
VIP
Příspěvky: 6027
Registrován: 23.09.2014 15:11
Bydliště: tutajší

Re: Sušené maso

Příspěvek od proforma »

Ad botuliny: bakterie potrebuje ke svemu zivotu a mnozeni: 1) prostredi bez kysliku (O2 ji zabiji), 2) teplotu okolo 30 C. Cili pro mne z toho vyplyva, ze bezpecne by melo byt skladovani v otebrenem papirovem pytliku na chladnejsim miste, napr. Ve spajzu (to delam ja a zatim ziju :-)) , nebo napr. V cukralu naplnenem kyslikem (to by asi slo sehnat), nebo v mrazaku, ev. V mrazaku v uzavrene nadobe naplnene kyslikem. V poslednim pripade by trvanlivost mohla byt roky.
- Co si myslíme, není názor, ale mínění.
- Abychom mohli mít názor, musíme mít argumenty.
- Argument je důkaz, doklad.
- Diskuze je výměna argumentů.
- Cílem výměny je rozebrat věc z více úhlů pohledu, ne vyhrát.
Uživatelský avatar
Baca
VIP
Příspěvky: 1499
Registrován: 19.03.2014 19:42
Pohlaví: muž

Re: Sušené maso

Příspěvek od Baca »

V cistom kysliku by sa sice botulini asi nevyvinuli, ale cisty kyslik by znehodnotil potravinu inak. Pomalou oxidaciou k nezozratiu :-)
Prežiť !!!
Odpovědět