Sušené maso

Odpovědět
Trace
Příspěvky: 768
Registrován: 21.01.2016 22:17

Re: Sušené maso

Příspěvek od Trace »

Zkoušeli jste někdo sušit mrazem (https://cs.wikipedia.org/wiki/Lyofilizace)?
F-35 je neviditelne letadlo a proto ho cinske, ruske a iranske radary nemohou videt. Kdo tvrdi opak, je dezolat.
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 4245
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Re: Sušené maso

Příspěvek od Lyster »

Bohužel, ten přístroj stojí kolem 400 000 - 500 000 Kč, to za sušičku fakt asi jen tak normální člověk nedá... leda by s tím plánoval živnost. Pár lidí v ČR to tak má... je to asi nejlepší způsob uchování potravy. Ale jak říkám, ty sušící přístroje jsou příšerně drahé.
jameson363
Příspěvky: 633
Registrován: 29.12.2012 0:02
Pohlaví: muž

Re: Sušené maso

Příspěvek od jameson363 »

Lyofilizatory se daj sehnat uz asi za 40 tis dolaru, takze pocitam kolem 150 tis u nas? Harwest right se jmenuje firma.
Trace
Příspěvky: 768
Registrován: 21.01.2016 22:17

Re: Sušené maso

Příspěvek od Trace »

Ten nejlevnejsi ktery maji v nabidce stoji do 2600$ - do 70 000Kc:
https://harvestright.com/product/home-f ... emier-pump

To neni uplne nedostupne. Co myslite, kdyby nekdo dodaval potraviny (kusy masa, ovoce) susene mrazem, naslo by si to sve zakazniky? Vydrzi to vecne, lednice neni nutna, chutna po zaliti vodou cca stejne...
F-35 je neviditelne letadlo a proto ho cinske, ruske a iranske radary nemohou videt. Kdo tvrdi opak, je dezolat.
Uživatelský avatar
DanBlack
Příspěvky: 1478
Registrován: 02.02.2012 23:19
Pohlaví: malé, zrzavé
Bydliště: Severní Čechy

Re: Sušené maso

Příspěvek od DanBlack »

Stačí použít hledání a zjistíte, že už se to řešilo. :ugeek:

Lyofilizované potraviny...https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=157320#p157320
Lyofilizátory AMARU...https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=157295#p157295

Uživatel El Carlos...https://rozpad.cz/memberlist.php?mode=v ... ile&u=4578

Rehydratace lyofilizovaného hovězího masa...https://www.youtube.com/watch?v=WpdItSpXW9s
------------------------------------------------------------------
Štěstí neexistuje...jsou jen průsery co dobře dopadly.
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 4245
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Re: Sušené maso

Příspěvek od Lyster »

Všichni dělají cukroví, já místo toho dělám maso... A musím říct že se tentokrát povedlo. To jsem ani neměl základní namíchané koření (to od Maso Here), prostě tentokrát těžká improvizace. Klasika pálivá a nepálivá verze. Za mě možná nejlepší Jerky, které jsem kdy dělal. Pravda, dělal jsem to zatím asi po čtvrté v životě. Ale za mě bomba oba dva druhy. Ze tři kil hovězího válečku bylo nakonec 920g sušeného masa. Domácí sušení stojí za to. Jak jerky, tak i maso ve visu! Nebojte se to, nic to není. Jen to zabere něco času. Ale výsledek za to stojí. Fotky dám 3, stejné plato před sušením, po sušení (pravda, u toho druhého fota sežrané asi 2 kousky během sušení na test... :) ), a konečný produkt v množství pro představu. Viz váha - 400g za Nalgene láhve.
Délka sušení 9h.
Přílohy
IMG_20221229_135253.jpg
IMG_20221230_003043.jpg
IMG_20221230_005658.jpg
Uživatelský avatar
Grunt
Příspěvky: 1586
Registrován: 11.12.2011 20:58
Bydliště: Jih Moravy

Re: Sušené maso

Příspěvek od Grunt »

Pánové, možná hloupý dotaz, ale vy co si sušíte maso, zkoušeli jste si někdy vypočítat náklady třeba na 1kg sušeného masa? Myslím vše včetně nákladů na energie a vstupy. Docela by mě to zajímalo.
RobertK
Příspěvky: 360
Registrován: 02.06.2016 13:19
Pohlaví: muž

Re: Sušené maso

Příspěvek od RobertK »

On je potřeba to rozdělit na Jerky a sušený maso.
Jerky se u nás moc na přírodno nedělá zde je potřeba připočítat cenu energie a případně i cenu skladovaní, Ja to usuším rozdělím na balíčky za vakuuju a dám do mrazáku.
Sušený maso vychází cenově lépe zde stačí naložit dát do punčošky pověsit do průvanu a nechat pár týdnu vyset.
Cena se určuje podle toho a jak kdo dobře koupí. :-).
Robert
-----------------------------------------------------------
Očekávám to nejlepší ale připravuji se na nejhorší.
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
Příspěvky: 4245
Registrován: 22.03.2014 23:01
Pohlaví: muž
Bydliště: Litoměřicko

Re: Sušené maso

Příspěvek od Lyster »

Grunt píše: 07.12.2023 17:57 Pánové, možná hloupý dotaz, ale vy co si sušíte maso, zkoušeli jste si někdy vypočítat náklady třeba na 1kg sušeného masa? Myslím vše včetně nákladů na energie a vstupy. Docela by mě to zajímalo.
Já to nepočítal úplně přesně, ale hádám že pod 200Kč za 100g sušeného masa se prostě nedostanu a to nepočátám čas na práci, jen suroviny. Maso, koření, energie..., takže určitě neušetřím, ale aspoň trochu vím, co do toho dávám... a prostě ta radost, když se to povede, za to stojí. I když je za tím hodně práce. Ale je to jako se vším, vlastní vyuzené klobásy, vlastní zavařené okurky, vlastní kysané zelí, vlastní utopenci - hermelín... je to asi se vším stejné... prostě ta chuť a radost že člověk něco vlastníma rukama udělal, se penězi nedá vyčíslit. :)
Odpovědět