Nouzové zásoby stravy
Re: Núdzové zásoby stravy
Za mých mladých let se jako vzpružovák po fyzickém vypětí po lyžování doporučovalo vejce (ta by se mohla nahradit snad sušenými), kostka hovězího vývaru (možná půl, už si to nepamatuju přesně), do hrnku s vodou (udělat takovou polívčičku) a hodně teplé vypít. Dřív se místo energy drinků používal taky slaný čaj (samozřejmě vydatně slazený) nebo malcao (to jsem v obchodech viděl naposledy za komunistů, nic z čokoládových pití se mu dnes nevyrovná).
Co se týče sušených vajec, tak můj pokus z nich na vojně udělat omeletu dopadl ne moc slavně, ale za dob rozpadu by se to dalo sníst.
Co se týče sušených vajec, tak můj pokus z nich na vojně udělat omeletu dopadl ne moc slavně, ale za dob rozpadu by se to dalo sníst.
Re: Núdzové zásoby stravy
Když sme byli se ségrou malí, máma odjela a táta nás měl na starosti, dělal "česnečku". Do talíře prolisoval tři stroužky česneku, dal hroudu sádla a zalil to horkou vodou. rychlý, jednoduchý, chutný. Do dneška si občas takovou uvařim.
-
- Příspěvky: 172
- Registrován: 28.04.2013 9:47
- Pohlaví: muž
Re: Núdzové zásoby stravy
potřeboval bych poradit od zkušených členů fora,mám v ruce 20000kč a chci je kompletně investovat do zásob potravin,otázka je co by jste mi doporučili,jde mi o to najít nějáke alespon 2 pilíře(například rýži + kukuřice) jde mi o to co by jste,případně v jakémmnožství nakoupili,a na jak dlouho jde stímto rozpočtem udělat zásoby pro 4 členou rodinu-všichni defacto dospělí,děkuji za jakékoliv nápady
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8795
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Núdzové zásoby stravy
1. Pořiď si Makro kartu
2. Nekupuj velká balení (5 kg konzervu olejovek už nekoupím )
3. Kupuj jen to, co je rodina schopna bez velkého ošklíbání požívat i v dobách "míru" (jinak to za 5 let všechno vyhodíš)
4. Z toho vyplývá i doporučená skladba potravy - velmi různorodá. Naivních echtylů, kteří si myslí, že přežijí pět let na vařeném zrní je na světě dost, tak doufám, že se k nim nezařadíš
Víc "mouder" pro tebe nemám
2. Nekupuj velká balení (5 kg konzervu olejovek už nekoupím )
3. Kupuj jen to, co je rodina schopna bez velkého ošklíbání požívat i v dobách "míru" (jinak to za 5 let všechno vyhodíš)
4. Z toho vyplývá i doporučená skladba potravy - velmi různorodá. Naivních echtylů, kteří si myslí, že přežijí pět let na vařeném zrní je na světě dost, tak doufám, že se k nim nezařadíš
Víc "mouder" pro tebe nemám
Re: Núdzové zásoby stravy
Presne tak.
Byt tebou, nasonduju si, jake zakladni potraviny ("pilire") v rodine pouzivate a pote proste nakup zasoby onech potravin na nejakou dobu, s tim ze ale musis udelat system a potraviny prubezne rotovat, jinak je za onech zminenych 5 let vyhodis.
Obecne je podle meho zbytecne nakupovat potraviny, pro ktere nemas bezne uzitek (vyjimkou muzou byt nejake opravdu nouzove zasoby treba pro presun, kde se proste smiris s tim, ze je za par let vyhodis)
Byt tebou, nasonduju si, jake zakladni potraviny ("pilire") v rodine pouzivate a pote proste nakup zasoby onech potravin na nejakou dobu, s tim ze ale musis udelat system a potraviny prubezne rotovat, jinak je za onech zminenych 5 let vyhodis.
Obecne je podle meho zbytecne nakupovat potraviny, pro ktere nemas bezne uzitek (vyjimkou muzou byt nejake opravdu nouzove zasoby treba pro presun, kde se proste smiris s tim, ze je za par let vyhodis)
- Terminated Account
- Příspěvky: 3761
- Registrován: 19.08.2011 9:42
Re: Núdzové zásoby stravy
Jsem přesvědčen, že člověk, který shromažďující jakékoliv zásoby, věci či informace, které jsou jen pro případ nouze a na které se nešahá, bude v případě nutnosti použití nemile překvapen. U potravin to platí dvojnásob. Osobně jsem přesvědčen, že je nutno mít osobně vyzkoušené VŠECHNY nouzové potraviny, jejich kombinace a různé recepty. I zmíněné přesunové zásoby je nutné točit a osobně zkoušet.
Osobně zkoušet v normálním životě nouzový stravovací režim neznamená jíst "sračky". Naopak taková zkušenost naučí člověka uvařit ze základnách potravin chutné jídlo, tak jak to uměli tisíce generací před námi. Kdo nezvládne nouzový režim v rámci tréninku (obvyklé výmluvy ALE kdyby to bylo doopravdy, tak...), skutečná realita nouze ho pak probere. Většinou takové probrání nekončí dobře.
Pokud předpokládáš setrvání na jednom místě, tak to Fabik s Goralem popsali pěkně. Znovu bych zdůraznil můj apel na točení VEŠKERÝCH zásob. Rozpadlík, který v době hojnosti plýtvá, nebo vyhazuje prošlé či zničené zásoby pro mě není rozpadlík, ale "romantický trouba neschopný postarat se sám o sebe, hledající řešení své neschopnosti v novém vysněném virtuálním světě, který na přání funguje zcela dokonale".
Osobně zkoušet v normálním životě nouzový stravovací režim neznamená jíst "sračky". Naopak taková zkušenost naučí člověka uvařit ze základnách potravin chutné jídlo, tak jak to uměli tisíce generací před námi. Kdo nezvládne nouzový režim v rámci tréninku (obvyklé výmluvy ALE kdyby to bylo doopravdy, tak...), skutečná realita nouze ho pak probere. Většinou takové probrání nekončí dobře.
Pokud předpokládáš setrvání na jednom místě, tak to Fabik s Goralem popsali pěkně. Znovu bych zdůraznil můj apel na točení VEŠKERÝCH zásob. Rozpadlík, který v době hojnosti plýtvá, nebo vyhazuje prošlé či zničené zásoby pro mě není rozpadlík, ale "romantický trouba neschopný postarat se sám o sebe, hledající řešení své neschopnosti v novém vysněném virtuálním světě, který na přání funguje zcela dokonale".
Re: Núdzové zásoby stravy
MacGyver -súhlas, do zasoby nakupujem len čo mam overene a chuti mi.
Tak isto to mam zo všetkými nožmi, dýkami a bodakmi. Ked dostanem /už nekupujem/ neaký nový kúsok, nabrúsim, a používam v kuchini cca 6 mesiacov než ho presuniem do výbavy. Súčastne
Pointa rozpadlíka je vo vedomostiach a výbave. Jedno bez druheho je k ničomu.
Tak isto to mam zo všetkými nožmi, dýkami a bodakmi. Ked dostanem /už nekupujem/ neaký nový kúsok, nabrúsim, a používam v kuchini cca 6 mesiacov než ho presuniem do výbavy. Súčastne
Pointa rozpadlíka je vo vedomostiach a výbave. Jedno bez druheho je k ničomu.
Re: Núdzové zásoby stravy
Tak mě napadá,že neexistuje Konzervová kuchařka. Vem konzrvuč.1 smíchej s konzervou č. 25 a osol a přidej uvařené špagety. Jídlo pro 4 os.
Re: Núdzové zásoby stravy
Já bych větší zásoby jídla řešil pomocí plastovejch kanystrů a sypkejch (případně tekutejch) nekazících se věcí. Např. kanystry s kuskusem, rejží, cukrem, pohankou, moukou, těstovinama, olivovym olejem... K potravině se tak nedostane vlhkost, je skladná a přemístitelná a jde dle potřeby odsypávat (odlévat) a doplňovat.
Konzervy bych dlouhodoběji neskladoval, protože taková otrava starou konzervou bývá mnohdy fatální.
Konzervy bych dlouhodoběji neskladoval, protože taková otrava starou konzervou bývá mnohdy fatální.
Re: Núdzové zásoby stravy
To kregan: Otrava starou konzervou? Nepřijde mi, že by zrovna starší konzerva představovala nějaké větší riziko (oproti jiným starším potravinám). Pokud je dobře zakonzervována neměli by tam být zárodky mikroorganismu. Což jsou původci „jedů“ například botulotoxinu (mimochodem ten lze zničit varem). Naopak u dlouhodobě skladovaných třeba těstovin, obilovin ti můžou vznikat mykotoxiny, což se mnohem hůř kontroluje než prorezlá plechovka.
Tim nechci říct víc než jen to, že je potřeba vše skladovat ve vhodných podmínkách a pak se neni potřeba bát.
Btw. Oleje se obecně docela kazí zvlášť v teple a na světle.
Tim nechci říct víc než jen to, že je potřeba vše skladovat ve vhodných podmínkách a pak se neni potřeba bát.
Btw. Oleje se obecně docela kazí zvlášť v teple a na světle.
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8795
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Núdzové zásoby stravy
Profesionálně připravené konzervy jsou nejbezpečnější formou uložení potravy. Jejich životnost násobně převyšuje datum minimální spotřeby.
Re: Núdzové zásoby stravy
O kolik měsíců, let (spíše let) vydrží taková konzerva více, než je datum spotřeby? Mám doma pár "testovacích" subjektů, ale říkám si, abych je neotevřel zbytečně brzo
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8795
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Núdzové zásoby stravy
Nelze to paušalizovat, ale Luncheon jsem snědl desetiletý
Re: Núdzové zásoby stravy
A stolice pevná jo říkáš . No říkal jsem si že takové ty "paštikoidní", nebo vylozeně masové konzervy vydrží asi déle, než třeba párek s fazolí, sekaná svíčková apod.
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8795
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Núdzové zásoby stravy
Jo chlape, mojí stolicí bys mohl zabíjet trpaslíky
Re: Núdzové zásoby stravy
Investuj část těch prostředků do kvalitních obalů na zásoby a do vybavení na zpracování základních surovin. Sudy s UN certifikací pro skladování potravin v různých objemech (modré barely na sponu, sudy curtec ...) a nějaké dobré dózy a krabičky (třeba lock&lock). Mlýnky na obilí, na mák, kávu, mlýnek na maso, zavařovací hrnec, zelák, sklenice a víčka, barely na vodu.
U skladovaných potravin je nejdůležitější to co už psali ostatní: rotovat zásoby = skladuj to co jíš, jez to co skladuješ. Konkrétní sestavy potravin ke skladování se tady už probíraly dřív. Základ je: obiloviny, luštěniny, olej, cukr, sůl, sušený mlíko, masovky, vitamíny, voda.
U skladovaných potravin je nejdůležitější to co už psali ostatní: rotovat zásoby = skladuj to co jíš, jez to co skladuješ. Konkrétní sestavy potravin ke skladování se tady už probíraly dřív. Základ je: obiloviny, luštěniny, olej, cukr, sůl, sušený mlíko, masovky, vitamíny, voda.
Re: Núdzové zásoby stravy
bacil píše: Dřív se místo energy drinků používalo malcao (to jsem v obchodech viděl naposledy za komunistů, nic z čokoládových pití se mu dnes nevyrovná).
Už se zase prodává, zapátrej. Malcao i Bikava jsou opět na trhu, někdy od roku 2009, kukni se po nich.
Do vlákna Kuchařka Magdaleny D. Rozpadlé jsem dávala hafo receptů na nejčastější konzervu, vepřové ve vl. šťávě, tak se inspiruj. Jinak pokud by někdo toužil eperimentovat, vyšla kdysi v edici Dona Kuchařka na chatu, tuším, že byla dokonce hrníčková. Hodně se tam používaly polotovary a konzervy, tak pro inspiraci možno sehnat i toto.maci píše:Tak mě napadá,že neexistuje Konzervová kuchařka. Vem konzrvuč.1 smíchej s konzervou č. 25 a osol a přidej uvařené špagety. Jídlo pro 4 os.
Ale myslím, že běžný rozpadlík-experimentátor zvládne zabít a připravit jakoukoliv konzervu na hodně způsobů.
Re: Núdzové zásoby stravy
Stačí shlédnout dva tři díly Babici a hned víš jak na to
Kde je v receptu hovězí, kuřecí, vepřové maso tak dáš vepřovku ve vlastní a když nemáš vepřovku,
tak tam dáš třeba lunch od Old Hauseru.
Z něj už jsem takhle dělal, krom klasický lunch minutky na pánvi, třeba Rizoto, Kung-pao, Boloňské špagety ,Guláš , Segedín ( na ten padla i plechovka kysaného zelí také z Lídlu - mňam mňam) atd atd
Oblíbená je takhle u nás v kombinaci s černýma čínskýma houbama nebo se sojovým masem dršťková polévka.
Kde je v receptu hovězí, kuřecí, vepřové maso tak dáš vepřovku ve vlastní a když nemáš vepřovku,
tak tam dáš třeba lunch od Old Hauseru.
Z něj už jsem takhle dělal, krom klasický lunch minutky na pánvi, třeba Rizoto, Kung-pao, Boloňské špagety ,Guláš , Segedín ( na ten padla i plechovka kysaného zelí také z Lídlu - mňam mňam) atd atd
Oblíbená je takhle u nás v kombinaci s černýma čínskýma houbama nebo se sojovým masem dršťková polévka.
Re: Núdzové zásoby stravy
V threadu o trvanlivých konzervách jsem psal o hovězí konzervě z UNRRA vyrobené r.45-nalezena r.92 v perfektním stavu.Ochutnána,posléze sežrána celá.Konzumenti přežili bez následků a dodnes se těší pevnému zdraví.the.marek píše:O kolik měsíců, let (spíše let) vydrží taková konzerva více, než je datum spotřeby? Mám doma pár "testovacích" subjektů, ale říkám si, abych je neotevřel zbytečně brzo
Z toho vyplývá že min.hovězí bez přísad,pečlivě zavařené a uložené bude mít životnost v řádu desítek let.
Re: Núdzové zásoby stravy
Masová konzerva se musí zavařovat dvakrát. Jednou se z bakterií stanou spory, pak nechat vystydnout, nechat, aby se ze spor staly zasee bakterie, ale nesmí se stihnout rozmnožit a v tom přijde druhé zavaření, které je už zlikviduje, protože sporou se bakterie stane jenom jednou. To druhé zavaření musí přijít do 24h.
Takhle zavařovaly maso naše babičky. Nevím, jestli se to v dnešním průmyslu děl taky tak, spíš bych ale tipoval že ne a sází se na vysokou čistotu zpracovatelského prostředí.
Ví tu někdo, jestli se průmyslové masové konzervy dnes zavařují 2x?
Takhle zavařovaly maso naše babičky. Nevím, jestli se to v dnešním průmyslu děl taky tak, spíš bych ale tipoval že ne a sází se na vysokou čistotu zpracovatelského prostředí.
Ví tu někdo, jestli se průmyslové masové konzervy dnes zavařují 2x?