Inak dusiatanová soliaca zmes nie je nič, čo by bolo zdraviu prospešné. Preto ju doma nepoužívam. Veď inak stráca zmysel robiť si domáce výrobky.
Dusíkaté zlúčeniny sa používjú na zachovanie červenej farby mäsa po uvarení. V normálnom stave je na hemoglobín (krvné farbivo) naviazaný kyslík, ktorý varením uniká a hemoglobín samotný má hnedú (v malom množstve sa javí ako sivá) farbu. Dusitan reaguje tak, že vytláča z hemoglobínu kyslík a viaže sa naň dusík. Táto väzba je tepelne stála, takže aj po tepelnj úprave si mäso zachová pôvodnú červenú farbu. Voľakedy sa používali na vyfarbenie dusičnany, ktoré sa najskô vplyvom prítomných mikroorganizmov menili na dusitany a tie reagovali s hemoglobínom. Použitím dusitanovej soliacej zmesi sa celý proces urýchlil - odpadla fáza rozkladu dusitanov a preto sa volá rýchlosoľ. Dusitany sú zdraviu škodlivé, preto sa miešajú so soľou, čím sa zabezpečí ich ohraničené množtvo v potravinách, inak by boli presolené, tak, aby v procese výroby ich zostalo minimálne množtvo.