Stránka 6 z 9

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 21.10.2014 8:15
od cipis
A jak to v tom sudu děláš, abys vytáhl tu nejstarší? Vždyť to takhle musíš furt přeskládávat ...

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 21.10.2014 19:06
od sigmark
kdybys je tam měl v pytlíkách naštosovaný (dlouhé pytlíky mohou být vedle sebe po celé výšce sudu?)

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 21.10.2014 23:21
od JirkaK
Asi 3 x do roka to holt přeskládám. Práce na 2minuty. Dřív jsem to míval volně na polici, ale tak mi to zabírá míň místa a na police můžu umístit jiné věci.

Jak píše Sigmark - potraviny jsou v suchu a bez parazitů a ta chvilka na přeskládání mi za to stojí.

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 07.12.2014 21:44
od RjR
Zdravím ;)

Myslíte že bude tenhle sud stačit na skladování rýže.?

Sud bude umístěn v temném a suchém místě. Ale jak je to tam s teplotou to nevím.
Je to kůlna která je mimo domov, v létě tam je ale o něco chladněji než venku.
A v zimě zase opak, menší zima než venku...


plastovy-sud-s-vikem-30-l-original.jpg
plastovy-sud-s-vikem-30-l-original.jpg (39.3 KiB) Zobrazeno 19192 x

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 08.12.2014 15:35
od Dagobert
Už jsem se setkal s tím, že podobné nádoby byly prokousány různými hlodavci. Plast nezastaví ani plcha, ne tak potkana.

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 12.12.2014 11:54
od JirkaK
Používám stejné sudy, jak je na fotce 50l a 30l. Myši ve sklepě nemám a je to v pohodě. Horší to buš mít s tou teplotou. Vysoké letní teploty potravinám nesvědčí.
Dosud se mi do uzavřeného sudu nikdy žádná havěť nedostala.

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 12.12.2014 21:06
od peteres
Skladovaným potravinám obecně vadí kolísání teploty, takže líp než v kůlně jim bude ve sklepě, kde je stabilnější teplota. Tyhle sudy se dají vzduchotěsně uzavřít (ve víku mají těsnění a hrdlo sudu se k němu po stažení sponou přitlačí), takže je můžeš dát i do vlhkého sklepa. Správně těsnící sud poznáš tak, že ho někde v teple uzavřeš, přeneseš do chladna a po ochlazení otevřeš. Dobře těsnící sud při otvírání trochu zasyčí. Náhradní těsnění se dá dokoupit. Zevnitř na víko dej pytlík silikagelu. Mám v těchto sudech uskladněnou pšenici pro drůbež a myši tam nějaké pobíhají, do sudů se ale zatím nedostaly. Granule na krmení v takovém sudu vydržely bez zkažení nebo napadení škůdci přes čtyři roky. Při nákupu sudů na skladování potravin si ověř, co v nich bylo původně. Běžně se v nich dodává i různá chemie a to pak už na potraviny samozřejmě není vhodné. Jsou to dobré sudy.

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 22.02.2015 2:21
od K4cer
Ve sklepě jsem nalezl sklenici s rýží, která se ve všeobecném bordelu "samovyřadila" z rotace zásob. Datum plnění 2005. Po zakoupení (běžná rýže z coopu nebo odněkud) přesypána do třílitrových sklenic od vokurek, plastový víčko. Uskladněno v suchém sklepě ve tmě, teplota od 0 do +20, cca. Žádné absorbéry ani nic.

Část s ní jsem uvařil a zkonzumoval ke kuřeti - rýže je jedlá a chutná, není jí vůbec nic.

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 22.02.2015 3:13
od sigmark
Dokud se dodrží stabilní teplota a minimální vlhkost, myslím si, že skladovatelnost potravin je téměř neomezená... Minulý týden jsem vypil kanystr vody, který jsem naplnil před rokem. byl ve skladu ve tmě, bez jakéhokoli ošetření, bez úprav. Střeva bez problémů souhlasila. Mám ve špajzce i nějaký pratěstoviny asi 8 let starý a taky jsou dobrý, bez jakýchkoli speciálních skladovacích pitchovin, jen v pytlíkách ve kterých jsem je koupil.

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 30.05.2015 18:24
od pyronovotny
Myslíte že kuskus,nebo kroupy jsou na tom s délkou trvanlivosti jako rýže?Ještě pro zajímavost,skladujete klasickou,nebo např jasmínovou rýži?Dík

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 30.05.2015 18:44
od Baca
Kuskus je ak dobre viem uz predvareny, ak sa ale dobre vysusi a nebude s pristupom vzduchu, mal by vydrzat ako kazda dehydrovana potravina. Obilniny sa za riadneho skladovania doziju aj viac ako 5 rokov v pozivatelnom stave. Ak budu nevymlatene teda v supe, klicivost si udrzia okolo 3 az 4 rokov. Pravda za predpokladu, ze sa k nim nedostane vlhkost a nezmrznu. Teda sa k nim nesmu dostat hlodavce, ktore ako vieme, neudrzia moc.

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 29.11.2015 11:08
od Mistral
Dobrý den vespolek, cosik jsem hledal a narazil jsem na toto fórum. Skladování má svoje specifika, největším problémem jsou škůdci a plísně. Obecně, zalévání obsahu inertním plynem jako je dusík atd bude fungovat (proti škůdcům) jen tehdy, pokud ho tam budete mít 99,9 %, což těžko dosáhnete. Objem by se musel dusíkem proplachovat, aby se vymyl kyslík, který je mezi zrny, v kavernách, pod obaly atd. Škůdci přežívají i velice nízké koncentrace kyslíku. Oxid uhličitý je lepší, tam stačí cca 60% koncentrace, protože je to jed.
Co se týče absorbéru kyslíku, kupoval jsem je v čr zde: http://www.absorberykysliku.cz/cz/co-je ... y-absorber bez problémů v malém.
Co se týče skladování zrnin a likvidace škůdců s pomocí absorbéru kyslíku, tak zajímavý materiál najdete na stránkách Výzkumného ústavu rostlinné výroby zde: http://www.vupp.cz/czvupp/departments/o ... _hmyzu.pdf

Je tam pár zajímavých čísel, například kolik vzduchu je v nasypaném obilí a kolik tedy kyslíku, upozornění na minimální vlhkost, jinak riziko kvašení atd.

Jinak osiva se desítky let skladují při -18 °C bez významné ztráty klíčivosti. Čas od času se najdou nějaké v suchu uložené zásoby semen staré desítky let a kupodivu z nich i něco vyklíčí, takže v zásadě bych se skladování obilnin a obdobných produktů z pohledu ztráty kvality nebál. Důležité je ale ukládat suchou komoditu, bez výskytu škůdců (včetně jejich vajíček). Ve větším bych se tedy pokoušel nakupovat přímo od velkého spolehlivého výrobce, který zodpovědně plynuje fosforovodíkem. Jakýkoliv další krok totiž zvyšuje riziko, že se v nějakém skladu do komodity dostanou škůdci.

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 30.11.2015 5:52
od Joe Azbest
Tak zrovna na udané adrese mi odmítli absorbéry prodat, protože prý chtějí mít kontrolu nad správným použitím. A nechtěl jsem mu vysvětlovat na co to budu používat. S manažerem jsem si vyměnil pár zajímavých mailů. Napsal jsem mu na závěr, že má plné právo nechtít moje peníze a tím to skončilo. :(

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 30.11.2015 22:45
od Mistral
Zajímavé - loni mi je prodali, letos budu kupovat znova. Tak uvidíme.

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 01.12.2015 3:07
od Alstratt
A co treba castecne ten sud zakopat a aby koukalo jen malo? Tim by se dal nastavit vetsi chlad pro potraviny ne? A v sudu mit potraviny zabaleny v Mylar Bags (ochranne obaly k uskladneni ruznych veci nejde k tomu kyslik ani svetlo) do kterych prihodite radsi i Oxy-Sorb - Oxygen Absorbers (pohlcovace kysliku).

http://www.amazon.com/ShieldPro-1-Gallo ... B006ICASE2 tyhle pouzivam ja 1 gallon - 3.8 litru + maji 5-mil coz je dost.

http://www.amazon.de/25-ShieldPro-Emerg ... B00TBTGT10 na nemeckym amazonu mate i 2 gallonove - 7.8 litrovy a taky maji 5-mil

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 11.01.2016 7:34
od proforma
BTW: dnes maji v Lidlu 5kg ryze za 200 Kc, docela dobry kauf...

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 11.01.2016 9:13
od jolky palky
Zas taková sláva to není.
V Makru stejná váha za 153,-.

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 11.01.2016 21:00
od tomsko
Ja som si začal skladovať strukoviny a špagety v PET flašiach 2l 5l a 10l. Do fľaše som dal špagety, sáčik mletého korenia a pár bobkových listov (to sme dávali do sušených hríbov aby tam neboli červíky). pár sáčkov oxy absorbéra a potom som to zasypal soľou aby som vyplnil priestor (nech je tam čo najmenej vzduchu). A soľ sa mi vždy zíde (konzervácia). Tak mám za pár korún slušný základ keby niečo...

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 11.01.2016 21:25
od the.marek
Mě přijde lepší nechat to v původním obalu, než tohle... :roll:

Re: Jaká je skutečná trvanlivost rýže a těstovin?

Napsal: 11.01.2016 21:38
od tomsko
takto to vydrží x rokov v pivnici alebo aj zakopané v zemi..