Najlepšia varianta mne osobne príde skladovať celé obilie a strukoviny. Je to lacné, výživné, dá sa to v prípade potreby zasadiť. Vypáliť whisky, či uvariť pivo. Každoročne nie je problém vymeniť za čerstvé. Meter obilia výjde cca na 400 čk alebo 15-20 eur.
Staršie obilie skrátka len vymeníte zo známym-chovatelom, za dáky domáci žvanec prasátka, zajačika, či domace vajíčka. / Moje zvery schrumnú všetko Taktiež ich mám ako núdzové, aj nenúdzové zásoby. Asi 100 ks hydiny, za dáky týždeň pribudnú svinky a zajačiky.
/
Dá sa jesť na surovo, stačí naklíčiť, a chrúmať. To, že to nie je moc chutné, je výhoda - vydrží vám to dostatočne dlho bez potreby sa uskromnovať. Skrátka zožerete len tolko, kolko nutne potrebujete.
Obilninové kaše boli aj v starej európe hlavný pokrm. /pred zemiakmi, kukuricou, paradajkami.../
Taktiež sa dá pripravovať na spôsob ryže, aj ako cestoviny. keď doma nie je mlynek na múku, tak si obilie pomeliete na mlynku mäsovom, či ručnom kávovom.
Času bude na to asi hodne.
...........„Pri klíčení sa tvoria látky, ktoré sa bežne v strukovine alebo semienku nenachádzajú. Vznikajú len pri aktivovaní genetickej informácie činnosťou enzýmov.“ Ľudovo by sme mohli povedať, že ide o zázrak stvorenia. Pri zrode klíčku sa „spiace“ enzýmy rozhýbu a vytvoria celý rad látok, ktoré na organizmus vplývajú blahodarne. A vy ich môžete dostať priamo do svojho žalúdka.
Šetrné riešenie
Pri klíčení sa neznásobuje len výživová hodnota potraviny. Znásobuje sa aj jej množstvo. Z hrste semien, fazule či zrna získate približne osem hrstí klíčkov. V porovnaní s cenou multivitamínových prípravkov je to skutočne šetrné riešenie. Stačí len trochu trpezlivosti. Nakličovať môžete strukoviny, obilniny aj semená. Stačí si len vybrať. Strukoviny: mungo fazuľa, aduki fazuľa, šošovica, cícer či sójové bôby a i.
Obilniny: pšenica, jačmeň, ovos a. i.
Semená: horčičné, sezamové, slnečnicové či dyňové a. i.............