Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Technika, taktika, ale i vybavení domu a bytu.
Uživatelský avatar
Terminated Account
Příspěvky: 3761
Registrován: 19.08.2011 9:42

Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od Terminated Account »

Chci si koupit domácí kuchyňskou vakuovačku a svářečku fólií. Hlavním požadavkem je, aby bez problému vydržela několik let (min. 6 let) domácího provozu. Máte někdo zkušenosti, doporučení co a proč koupit?
Etranger
VIP
Příspěvky: 291
Registrován: 29.10.2012 1:47
Bydliště: Východ

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od Etranger »

Hlavně takovou co je schopná svařit běžné druhy folií.Např,nechvalně známý Zepter nabízel přístroj který svářel pouze jejich folie jež pochopitelně stály nesmysl jakož i samotný stroj.
Uživatelský avatar
Hans
VIP
Příspěvky: 71
Registrován: 27.02.2012 18:16
Bydliště: Kósek vod Štatlu

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od Hans »

Máti dostala vloni k vánocům tuhle.

Zatím sem si zavařil pár věcí jejich orig. fólií, třeba fášek od Aliveho:).
Nemám ji teda moc odzkoušenou, ale tváří se docela kvalitně zpracovaná.
Uživatelský avatar
Fabulous
Administrátor
Příspěvky: 8793
Registrován: 17.09.2011 21:33
Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
Bydliště: Praha a okolí
Kontaktovat uživatele:

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od Fabulous »

Homemade svářečka z trafopájky je jednoduchá a na věky. Jen tu odsavačku po domácku asi vyrobit nejde.
Uživatelský avatar
Jason
Příspěvky: 662
Registrován: 19.11.2012 11:30
Pohlaví: muž

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od Jason »

me by prave zajimalo jak je to s tema foliema co jdou varit a co ne. Ted jsem v praci objevil nekolik kol takoveho toho rukavu z pevne folie a pripadne mam pristup k sackum na akvarijni ryby za mrzke penize.. Tak jestli to tim jde varit nebo ne...

Uz delsi dobu po ni pokukuji a ted v nejblizsi dobe bych chtel koupit
Uživatelský avatar
Omega
Příspěvky: 51
Registrován: 24.12.2011 18:07
Pohlaví: muž
Bydliště: Kolínsko

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od Omega »

Zdravím Vás, neměl by být problém vařit každý materiál,který se v balení potravin používá, tudíž hlavně Polyethylen(Pe),Polypropylen(PP) a Polyester(Pet)(z něhož jsou i preppery po celém světě používané sáčky Mylar, ovšem firma Dupont si za své originální registrované výrobky nechává docela dobře zaplatit:-) a jejich různé varianty např. mohou být jejich kašírované kombinace, metalizované verze, zbarvené( bílé PP= SVD,WTD,STD),PPcast (takový jakoby pružný vytahovací materiál, v práci z něj dělají hlavně obaly na produkty jedné velké pekárny), různé antistatické úpravy, zvýšená kluznost atd. Nejdůležitější bude asi potřebná teplota ke svařování u různých materiálů a jejich různých tlouštěk aby byl spoj spolehlivý i když stává se občas, že nám vrátí zakázku proto, že se jim obal rozlepuje ve sváru,to většinou bývá špatným Pe,ale řeší se pak i barvy a použité lepidlo při kašíru. Já zatím tu domácí svářečku nemám,takže s těmi různými materiály ještě nemohu poreferovat v domácích podmínkách,ale mám ji v plánu koupit,protože mám přístup díky práci ke všem materiálům v surovém stavu, nebo už k hotovým vícevrstvým obalům, takže není problém si z nájezdů a nadnákladů vždycky při potřebě trošku vzít. Zřejmě by neměl být problém vařit doma ani silnější materiály, protože jedna paní v práci si nechává svářet nákupní tašky např. z pytlů na krmivo pro psy a to má kolem 130mikronů sílu.
Skvělé jsou například obaly na kávu a podobné výrobky, které se skládají z vrstvy čirého Pet na kterém je tisk na vnitřní straně, k tomu je přikašírován metalizovaný Pet vrstvou kovu dovnitř k tisku a k tomu celému je ještě nakašírován Pe různých tlouštěk, podle typu a gramáže obsahu. To už je obal s opravdu velmi dobrými bariérovými vlastnostmi.
Jinak u doma vyráběných a vařených sáčků, bych asi místo vakuování vyzkoušel nahradit vzduch dusíkem, co jsem viděl a četl tak pak není problém třeba u rýže či tak životnost klidně 10 let a více, ale to už jsem skoro u jiného tématu. ;)
Wolf
VIP
Příspěvky: 145
Registrován: 06.11.2013 12:27
Pohlaví: muž
Bydliště: Brno

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od Wolf »

Vždycky, když vyhazuju obal od MRE, říkám si, že do něj by se určitě zatavovalo a vakuovalo moc pěkně.
jaromir
Rozpadlík
Příspěvky: 224
Registrován: 20.01.2012 14:12
Bydliště: podkrkonoší

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od jaromir »

Sehnat svářečku nebude takový problém. S vakuovou baličkou to bude horší, jednu co se mi líbila jsem viděl na letáku makra asi za 3-4000,- nějaká gastro dost podobná těm do kuchyně. ale v nerezu... jinak nic... teda až od 15t.kč. a dráž.

pár svářeček :
http://obchod.cacline.cz/pakove-impulsn ... ky~c7.html

e: Taky plánuji balení do ochané atmosféry než vakuové. je to pro mě zatím dostupnější.


Používám tento kousek k plné spokojenosti:
Přílohy
3891_p1010029.jpg
Brooks
Příspěvky: 37
Registrován: 25.11.2013 23:15
Pohlaví: muž

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od Brooks »

Já nyní pokukuji po téhle http://svarecky-folii.heureka.cz/domo-do-316l/ Hodnocení celkem vysoko, cena ujde si myslím. Doufám, že něco vydrží, s tou dobou ,,trvanlivosti" 6 let je to o náhodě bych řekl. Může se pokazit profi přes 10 tis. nebo může vydržet plast za 2 tis. V ceně postované svářečky je i 6metrový balík folie
Uživatelský avatar
Hans
VIP
Příspěvky: 71
Registrován: 27.02.2012 18:16
Bydliště: Kósek vod Štatlu

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od Hans »

Tak mi to nedalo a zkusil jsem svářečkou od Conceptu svařit obyčejnej (tenkej) mikrotenovej sáček.

Svár v pohodě, jenom odsátí vzduchu se nezdařilo - tenký sáček se hned na kraji přicucnul.
Uživatelský avatar
Hdm
Příspěvky: 1003
Registrován: 01.08.2012 15:12
Bydliště: Orlické hory

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od Hdm »

Přesně tak. Ony ty silnější pytlíky (roury) se jen tak nezkroutí jak píšeš a navíc ty které mají být možné vakuovat by měli být zevnitř takové drážkové (mřížka), aby to při vysávání vzduchu nedělalo bubliny a vysálo se to v celém objemu pytlíku. Alespoň tak to bylo u naší vakuovačky.
RAD
Příspěvky: 214
Registrován: 27.11.2013 10:39

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od RAD »

Na základě internetových recenzí sem pořídil Laica VT 3111. První test mám za sebou . Sváří výborně i když by svár dle mého mohl být širší (asi 2mm). Řeším to třemi svary nalepenými na sebe. Vakuum dělá jak víno , lépe to ani nejde . Zatím jedu z originálních , teoreticky poměrně drahých folií ale v porovnání s konkurencí to je spíše lepší průměr . Na fotkách vypadá jako kovová ale nenechte se zmást, jde o plast který si myslím bude z dlouhodobého hlediska jediným slabým článkem zařízení . Při pročítání informací o svářečkách a jejich návaznosti na folie my vyšlo že igelitky a podobně sice svaříte víceméně s každou pokud svar nepřehřejete , problém ale nastane s vakuováním - vakuovací folie jsou z vnitřní strany drážkované což zajistí že se folie zcela neslepí a vzduch má kudy unikat. Vlastně si ani nedovedu představit jiné konstrukční řešení které by fungovalo. Zatím koupě rozhodně nelituji a mohu jen doporučit.
Přílohy
vak.jpg
Uživatelský avatar
DanBlack
Příspěvky: 1482
Registrován: 02.02.2012 23:19
Pohlaví: malé, zrzavé
Bydliště: Severní Čechy

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od DanBlack »

Udělá se to úplně jednoduše - vakuovaný předmět zabalíš do jedné vrstvy fáče (klasický "mřížkový" obvaz) a pak teprve vložíš do sáčku.
Textilní vrstva zajistí přesně to samé co drážkování na original folii... :ugeek:
anti2t
Příspěvky: 7
Registrován: 29.06.2014 10:52

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od anti2t »

mám obyčejnou etu již víc jak 15 let a spokojenost! Sváří co obchoďák dá(i klasický pytlíky na rohlíky dokonce i pytle na odpadky ty tlustý) a je stále v provozu bez problémů:yes jinak cena do 1000Kč se vejdeš
Joe Azbest
Příspěvky: 921
Registrován: 11.02.2014 10:56

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od Joe Azbest »

Tak pár zkušeností s vakuováním. Podařilo se mi koupit na bazošu slušnou, mírně jetou vakuovačku za slušny peníze (http://www.homeplus.cz/homeplus/eshop/1 ... ka-YJS-600). Není to tak jednoduchy jak to vypadá na první pohled. Vybíral jsem napřed sáčky na vakuování a mylar jsem zavrhnul, protože to je hodně předraženej drek. Zásoby budou ve sklepě v temnu a chladnu a ještě v plastovém sudu, a tak to nemusí být zrovna v tomto obalu. Volba nakonec padla na vícevrstvé sáčky PA-PE (polyamid-polyetylen) se sílou stěny 0,12mm. Fakt je, že žádný materiál sáčku nezajistí vakuum natrvalo a po určitém čase dojde k průniku z vnějšího prostředí. Začal jsem vakuovat zatím jenom trvanlivé potraviny (rýže) a chtěl jsem postup vylepšit o kyslíkové absorbéry. Bohužel v ČR je nekoupíte a jedinná firma která je prodává vyžaduje před koupí konzultaci o účelu použití. Emailová komunikace se zástupcem firmy by byla na samostatný příspěvek :)
Dají se ale bez problémů objednat na http://shop.conserva.de/de/12-sauerstoff-absorber .
Po zavakuování (tato vakuovačka dělá dost vysoký stupeň vakua) vznikl neforemný balvan rýže, velice tvrdý a pevný. Protože mi vadil tvar, který je pro další uskladnění nevhodný, pokusil jsem se dát sáček s rýží při vakuování do krabice aby vnější tvar byl trochu přijatelnější pro skladování. To se bohužel nepovedlo, protože sáček se v místě sváru deformuje a špatně se svaří. Tyto trvanlivé potraviny nebudu točit, protože životnost rýže, luštěnin ap. je i několik desítek let. Do sáčku před vakuováním dávám část původního obalu, abych věděl co to je za druh a některé další údaje. A když žádná krize nenastane, tak budu mít jako důchodce co jíst :-)
A protože jeden ze scénařů řešení budoucí finanční krize je masivní inflace, tak to je i rozumny uložení finančních prostředků, protože za deset, patnáct let bude cena jednoho kilogramu trvanlivých potravin asi úplně jiná než dnes, určitě ne levnější.
Uživatelský avatar
bacil
Příspěvky: 2925
Registrován: 29.10.2013 15:56

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od bacil »

Zdravotně nezávadný kyslíkový absorbér je pytlíček obilí.
Joe Azbest
Příspěvky: 921
Registrován: 11.02.2014 10:56

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od Joe Azbest »

To vím, ale neznám parametry, kolik gramů obilí spotřebuje kolik mililitrů kyslíku. A protože jsou to po zavakuování takovy neforemny balvany, tak to při vkládání do plastovyho sudu budu prosypávat pšenicí, abych vyplnil mezery a zároveň využil vlastnost obilí vydýchat kyslík. Sudy budou uzavřeny hermeticky a tak by to mohlo fungovat a využije se každy místečko. A už jsem taky při vakuování narazil. Z pěti tříkilových sáčků jsou dva bez vakua. Ta vakuovačka dělá hodně vysoky vakuum (≥ -27,5 "Hg /-0,931 Bar) a rýže ten sáček propíchla :-(
Budu to muset vkládat do ještě jednoho sáčku. aby se to nestávalo. To jsem nečekal, že to bude taková věda.
Uživatelský avatar
DanBlack
Příspěvky: 1482
Registrován: 02.02.2012 23:19
Pohlaví: malé, zrzavé
Bydliště: Severní Čechy

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od DanBlack »

Zkus to dát do plátěného sáčku a až pak zavakuovat v igeliťáku...
(některé druhy rýže se prodávají v takových hezkých plátěných taštičkách)
Uživatelský avatar
Lachtan
Příspěvky: 264
Registrován: 29.04.2013 23:15

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od Lachtan »

Joe Azbest píše:... Ta vakuovačka dělá hodně vysoky vakuum (≥ -27,5 "Hg /-0,931 Bar) ....
Ty záporné hodnoty mě vcelku pobavily 8-)
Joe Azbest
Příspěvky: 921
Registrován: 11.02.2014 10:56

Re: Vakuovačka - vakuování nejen potravin

Příspěvek od Joe Azbest »

Je to zkopírovany z webu prodejce.
Budu to dávat před vakuováním do ještě jednoho igelitovyho pytlíku, který zůstane otevřený a jenom zesílí stěnu proti poškození. Ta rýže v těch plátěných pytlících je taky pěkně drahá a většinou jenom basmati. Já chci mít víc druhů. O víkendu vyzkouším.
Odpovědět