Broušení, ostření, obtahování a údržba nože
Re: Broušení, ostření, obtahování
Dotaz k péči o čepele z uhlíkových ocelí:
Jak řešíte ošetřování a uložení těchhle nožů v dlouhodobém, tj. třeba na chalupě schované v rozpadlickém úkrytu, střednědobém, tj. vytáhnu nůž jednou na měsíc na nějaký vandr, a krátkodobém, tedy při denním používání?
Používáním myslím všechny činnosti, kde se nože používají, od práce se dřevem až po vyvrhování ryb a krájení rajčat do guláše. Máte třeba tip na nějaký konzervačně-ošetřující přípravek?
Jo a opravte mě, jestli se pletu, ale strčit tenhle nůž do myčky = nechat si sežrat čepel?
(přesunuto z jiného tématu, kde byl dotaz OT)
Jak řešíte ošetřování a uložení těchhle nožů v dlouhodobém, tj. třeba na chalupě schované v rozpadlickém úkrytu, střednědobém, tj. vytáhnu nůž jednou na měsíc na nějaký vandr, a krátkodobém, tedy při denním používání?
Používáním myslím všechny činnosti, kde se nože používají, od práce se dřevem až po vyvrhování ryb a krájení rajčat do guláše. Máte třeba tip na nějaký konzervačně-ošetřující přípravek?
Jo a opravte mě, jestli se pletu, ale strčit tenhle nůž do myčky = nechat si sežrat čepel?
(přesunuto z jiného tématu, kde byl dotaz OT)
Re: Broušení, ostření, obtahování
Pokud nůž neni vyloženě ve vlhkym prostředí tak s dlouhodobějším uložením by neměl být problém, když nůž něčím namastíš, třeba zakrojíš kus špeku, pokud je to nůž na přípravu potravin. Můžeš si to pojistit třeba omotání čepele nějakym namaštěnym hadrem, ale nejspíš to nebude nutný.
A podobně při tom častějším používání, důležitý jen je po práci nůž očistit. Takovej nůž co nakrájel rajčata, cibuli a pod. a dáš ho do pouzdra tak do druhýho dne mas celkem pěknou lišku.
A podobně při tom častějším používání, důležitý jen je po práci nůž očistit. Takovej nůž co nakrájel rajčata, cibuli a pod. a dáš ho do pouzdra tak do druhýho dne mas celkem pěknou lišku.
Re: Broušení, ostření, obtahování
no cibule na cepeli udela krasny ochranny film hlavni je nestrkat to do futralu vlhky.
sadlo, trvanlivy salamek, mastnota je fajn na uhlikovku
sadlo, trvanlivy salamek, mastnota je fajn na uhlikovku
Re: Broušení, ostření, obtahování
yup.. časem když budeš nůž používat, občas namažeš tak se ti na něm udělá pěkná patina
Jednou jsem takle vytrousil opinel v uhliku, a zakutálel se pod botník a našel jsem ho skoro až po roce, kupodivu mu nic nebylo, otevírat šel snadno a ani náznak rzi. Den před tim než jsem ho ztratil jsme ho používali u táboráku na špekáčky, a konzervace byla zaručena
Jednou jsem takle vytrousil opinel v uhliku, a zakutálel se pod botník a našel jsem ho skoro až po roce, kupodivu mu nic nebylo, otevírat šel snadno a ani náznak rzi. Den před tim než jsem ho ztratil jsme ho používali u táboráku na špekáčky, a konzervace byla zaručena
Re: Broušení, ostření, obtahování a údržba nože
Záleží na Tobě, jak se všeobecně k tomu noži chováš, ale základní pravildo by mělo být asi následující:
- po každém použití nůž očistit od nečistot
- po použití na agresivní materiály / potraviny jako je cibule, jablko, citrusové plody a podobně nůž opláchnout
- nůž (který pravidelně používáš) vždycky dát do futra suchý
- zakrojení slaniny nebo salámu je na pravidelně používaný nůž více než dostačující
Každopádně, uhlíkovka i při sebelepším zacházení časem získá patinu - ale ta není v žádném případě na škodu užitným vlastnostem a dle mého názoru naopak esteticky ten nůž zvedne
u dlouhodobě skladovaného nože, nepoužívaného:
- pokud má kožené futro, je lepší (i když pravda ne mocpraktické) ten nůž skladovat mimo fitrál, protože kůže na sebe váže vzduškou vlhkost, tedy je zde nebezpečí (i když ne nijak brutální), že chytne čepel časem lišku
- nebezpečné pro nůž jako celek je střídání teplot (a tím většinou i vlhkosti) a to nejen pro čepel, ale i pro ručku, pokud je zhotovená z přírodních materiálů - ty mají tendenci se teplem / vlhkostí roztahovat a zase smršťovat, takže se může stát, že taková dřevěná střenka, pokud je ještě navícjen lepená nějakým ne zcela kvalitním lepidlem se prohne a přestane dokonale lícovat - nebezpečí při delší práci s nožem, že bude v ruce tlačit, nebo v extrémním případě mohou střenky u ne zcela kvalitně udělaného nože i odpadnout.
- velicce se mi osvědčil na konzervaci olej BALISTOL. Je to sice vykopávka, ale ... nůž dřív neb později přijde do styku s potravinami a v tom případě používat jinak super moderní oleje, jako třeba WDčko, není zrovna super, alespoň měsmrdí a nechtěl bych, aby mi jídlo smrdělo syntetikou, tak proto ten BALISTOL. Normální jedlé oleje nejsou taky špatnou volbou, ale po čase žluknou, takže smrdí a na potraviny nic moc.
Takže, nejlepší je potřít čepel a i ručku tím olejem a uložitna suché místo s pokud možno konstatní teplotou, nedávat do koženého futrálu, ale položit hned vedle. Tím, že čepel / celý nůž ještě zabalíš do voskovaného papíru / pečícího papíru určitě nic nezkazíš, ale není to zase tak nutné.
- po každém použití nůž očistit od nečistot
- po použití na agresivní materiály / potraviny jako je cibule, jablko, citrusové plody a podobně nůž opláchnout
- nůž (který pravidelně používáš) vždycky dát do futra suchý
- zakrojení slaniny nebo salámu je na pravidelně používaný nůž více než dostačující
Každopádně, uhlíkovka i při sebelepším zacházení časem získá patinu - ale ta není v žádném případě na škodu užitným vlastnostem a dle mého názoru naopak esteticky ten nůž zvedne
u dlouhodobě skladovaného nože, nepoužívaného:
- pokud má kožené futro, je lepší (i když pravda ne mocpraktické) ten nůž skladovat mimo fitrál, protože kůže na sebe váže vzduškou vlhkost, tedy je zde nebezpečí (i když ne nijak brutální), že chytne čepel časem lišku
- nebezpečné pro nůž jako celek je střídání teplot (a tím většinou i vlhkosti) a to nejen pro čepel, ale i pro ručku, pokud je zhotovená z přírodních materiálů - ty mají tendenci se teplem / vlhkostí roztahovat a zase smršťovat, takže se může stát, že taková dřevěná střenka, pokud je ještě navícjen lepená nějakým ne zcela kvalitním lepidlem se prohne a přestane dokonale lícovat - nebezpečí při delší práci s nožem, že bude v ruce tlačit, nebo v extrémním případě mohou střenky u ne zcela kvalitně udělaného nože i odpadnout.
- velicce se mi osvědčil na konzervaci olej BALISTOL. Je to sice vykopávka, ale ... nůž dřív neb později přijde do styku s potravinami a v tom případě používat jinak super moderní oleje, jako třeba WDčko, není zrovna super, alespoň měsmrdí a nechtěl bych, aby mi jídlo smrdělo syntetikou, tak proto ten BALISTOL. Normální jedlé oleje nejsou taky špatnou volbou, ale po čase žluknou, takže smrdí a na potraviny nic moc.
Takže, nejlepší je potřít čepel a i ručku tím olejem a uložitna suché místo s pokud možno konstatní teplotou, nedávat do koženého futrálu, ale položit hned vedle. Tím, že čepel / celý nůž ještě zabalíš do voskovaného papíru / pečícího papíru určitě nic nezkazíš, ale není to zase tak nutné.
Re: Broušení, ostření, obtahování a údržba nože
Ve vlákně "Výběr konkrétního typu nože pro přežití" se řeší problematika uhlíková ocel versus nerezová, zejména ve vztahu k reznutí čepelí nožů z uhlíkových ocelí. Já sám vlastním (nebo jsem vlastnil) různé nože jak s uhlíkovou, tak nerezovou čepelí, ale osobně favorizuji ty uhlíkové, protože se mi subjektivně lépe brousí, obecně mají lepší řezivost a vydrží déle ostré. Ohledně rezavění uhlíkovek platí to, co už tam někdo psal, tedy když se nůž s čepelí z uhlíkové oceli pravidelně (ideálně denně) používá, nějaká koroze reálně nehrozí a časem se na čepeli vytvoří našedlá patina, která její odolnost vůči korozi ještě zlepší. Pokud se ale takový nůž pravidelně nepoužívá, je vhodné ho alespoň občas nakonzervovat nějakým tukem a je celkem jedno, zda se jedná např. o vepřové sádlo v salámu, nebo nějaký syntetický olej ropného původu. Jinak odolnost čepele z uhlíkovky vůči korozi můžete výrazně zvýšit tím, že si na ní doma snadno vyrobíte patinu. Zde jedna z možností pomocí octa - shodou okolností zrovna u v onom vlákně zmiňovaného nože Mora Companion: https://www.youtube.com/watch?v=N2VZW5Nt_A8 Pro militantně založené jedince je onen finální tmavý, téměř nereflexivní povrch čepele zcela jistě vítaným bonusem.
Re: Broušení, ostření, obtahování a údržba nože
Cernenie take ako je u strelnych zbrani nepomoze ?? Viem ze by bol asi problem s ruckou, ale ider skor o cepel a samotny material.
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8792
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Broušení, ostření, obtahování a údržba nože
Klasické černění neslouží (a nefunguje) jako antikorozní vrstva. Snad nejjednodušší a snadno opravitelný je černý zinek, ovšem nevím, jak je na tom s potravinářským atestem?
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
Jinak, když se vrátím k těm Morám, liškám a uhlíkovkám obecně. Tady je jeden malý fotoreport.
Předmětem byla zasraná čepel od smůly a všeho možného po intenzivním měsíčním používání.
Po použití Jaru a nechání asi den a půl odmočení ve vodě, ve dřezu, mezi špinavým nádobím. Možná 1-2 krát přelito zbytkem vroucí vody z konvice. Čepel úplně zčernala, nevím z čeho a orezla jako blázen po 1,5 dni ve vlhku/vodě !
Ani po vyčištění, vydrhnutí drátěnkou apod. výsledek nic moc. Stále půl čepele tmavší, liška zmizela napůl, prostě hnus.
Tak jsem vyzkoušel metodu "patinace" octem. Přivedl jsem k varu ocet a na cca 45min do něho nůž naložil. Po vytáhnutí byl krásně skoro černý a po vyleštění a přejetí Ballistolem výsledek takovýto: Příjemně šedá barva, libila by se mi ještě tmavší, ale vypadá to celkem zdařile. Mimochodem jedná se o nůž Hultafors GK, víceméně Mora, já je mám raději, mají podle mě lepší úchop a nevypadají tak "gay".
Předmětem byla zasraná čepel od smůly a všeho možného po intenzivním měsíčním používání.
Po použití Jaru a nechání asi den a půl odmočení ve vodě, ve dřezu, mezi špinavým nádobím. Možná 1-2 krát přelito zbytkem vroucí vody z konvice. Čepel úplně zčernala, nevím z čeho a orezla jako blázen po 1,5 dni ve vlhku/vodě !
Ani po vyčištění, vydrhnutí drátěnkou apod. výsledek nic moc. Stále půl čepele tmavší, liška zmizela napůl, prostě hnus.
Tak jsem vyzkoušel metodu "patinace" octem. Přivedl jsem k varu ocet a na cca 45min do něho nůž naložil. Po vytáhnutí byl krásně skoro černý a po vyleštění a přejetí Ballistolem výsledek takovýto: Příjemně šedá barva, libila by se mi ještě tmavší, ale vypadá to celkem zdařile. Mimochodem jedná se o nůž Hultafors GK, víceméně Mora, já je mám raději, mají podle mě lepší úchop a nevypadají tak "gay".
- bivoj
- VIP
- Příspěvky: 4364
- Registrován: 03.09.2012 19:54
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Tertium corpus de Solari system
Re: Broušení, ostření, obtahování a údržba nože
Na dokonalé odrerezení nejen nožů jsou nejlepší lázně obsahující kyselinu fosforečnou nebo solnou.
Např:
1l vody + 15g koncentované kyseliny fosforečné + 4g butylalkoholu.
Potírací směs - nanést, nechat zaschnout, okártačovat (a případně opakovat). Toto je bezoplachová varianta. (Prakticky totéž dostanete v obchodech jako "odrezovač".)
nebo
1l vody + 280g koncentované kyseliny fosforečné + 15g kyseliny vinné.
Smáčecí lázeň, po odrezení nutno dokonale opláchnout vodou.
nebo
660 ml vody + 340g kyseliny solné koncentrované + 4g inhibitoru DBS.
Smáčecí lázeň, po odrezení nutno dokonale opláchnout vodou.
nebo
1l vody + 280g kyseliny fosforečné + 30g butylalkoholu + 120g denaturovaného etylalkoholu +1g hydrochinonu.
Smáčecí lázeň, po odrezení nutno dokonale opláchnout vodou.
Pracovní teploty všech výše uvedených smáčecích lázní jsou běžná pokojová teplota, tj. 20°C.
....Těch lázní je podstatně více a některé opravdu hezky účinné, ale většina z nich pak potřebují po aplikaci pasivační lázeň. Z důvodů složitosti je sem nedávám.
Např:
1l vody + 15g koncentované kyseliny fosforečné + 4g butylalkoholu.
Potírací směs - nanést, nechat zaschnout, okártačovat (a případně opakovat). Toto je bezoplachová varianta. (Prakticky totéž dostanete v obchodech jako "odrezovač".)
nebo
1l vody + 280g koncentované kyseliny fosforečné + 15g kyseliny vinné.
Smáčecí lázeň, po odrezení nutno dokonale opláchnout vodou.
nebo
660 ml vody + 340g kyseliny solné koncentrované + 4g inhibitoru DBS.
Smáčecí lázeň, po odrezení nutno dokonale opláchnout vodou.
nebo
1l vody + 280g kyseliny fosforečné + 30g butylalkoholu + 120g denaturovaného etylalkoholu +1g hydrochinonu.
Smáčecí lázeň, po odrezení nutno dokonale opláchnout vodou.
Pracovní teploty všech výše uvedených smáčecích lázní jsou běžná pokojová teplota, tj. 20°C.
....Těch lázní je podstatně více a některé opravdu hezky účinné, ale většina z nich pak potřebují po aplikaci pasivační lázeň. Z důvodů složitosti je sem nedávám.
Naposledy upravil(a) bivoj dne 10.01.2015 13:26, celkem upraveno 1 x.
- bivoj
- VIP
- Příspěvky: 4364
- Registrován: 03.09.2012 19:54
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Tertium corpus de Solari system
Re: Broušení, ostření, obtahování a údržba nože
Ta Coca Cola "funguje" proto, že obsahuje už mnou výše zmíněnou kyselinu fosforečnou. Nicméně ve velmi slabé koncentraci, takže jako odrezovač je ne příliš účinná a použít se dá pouze skutečně v nouzi a to ještě s nejistým výsledkem. Opravdu účinné směsi uvádím v příspěvku výše.
Naposledy upravil(a) bivoj dne 10.01.2015 13:26, celkem upraveno 1 x.
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8792
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
Babičkovská rada - potírat solí a citronem.
Re: Výběr konkrétního typu nože pro přežití
Řádně zrezlé Moře nepomohl ani leštící kotouč + ultrajemný smirkl na vrtačce. Prostě shnila do hloubky.
- bivoj
- VIP
- Příspěvky: 4364
- Registrován: 03.09.2012 19:54
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Tertium corpus de Solari system
Re: Broušení, ostření, obtahování a údržba nože
Právě proto, při hloubkové či důlkové korozi, je chemické odstraňování rzi daleko lepší, než mechanické. Neubírá se materiál tam, kde je ok (narozdíl od broušení/leštění/smirkování) a rez se dá dokonale dostat i z míst, kde se mechanické postupy nechytají (právě taková ta rez "do hloubky" ap.).
Re: Broušení, ostření, obtahování a údržba nože
Ty já ti nevím. Prostě tam ta vrstva oxidu je a zpádky z toho legovaná ocel nebude. Já odstranil většinu. Trochu jsem se bál, zda z heavy duty neudělám ultralight, ale ubral jsem decentě. Posledních pár mališkých flíčků vezmu chemicky.
Re: Broušení, ostření, obtahování a údržba nože
na broušení ostří jsem si pořídil tuhle "kopii" EDGE PRO z ebay.com a jsem docela spokojený.
( vybíral jsem s mezinárodní dopravou zdarma)
original edge pro tady dole je best, kvalitnějsí materíál, zpracování, ale ty ceny...
http://www.edgeproinc.com/Professional- ... System-c2/
---------------
líbí se mi taky např. tohle video na youtube, jak si brousí nože svojím homo-domo systémem z torza
staré stolní vrtačky ( s diamantovými brousky)
https://www.youtube.com/watch?v=YOrPH6m34PE ( AJ)
-----------------
samotné různorodé kamenné brousky na nože apod. se dají také pořídit z našich českých zdrojů, a to např tady:
http://bushcraft.cz/vybaveni/noze-a-nas ... belsky-br/
( vybíral jsem s mezinárodní dopravou zdarma)
original edge pro tady dole je best, kvalitnějsí materíál, zpracování, ale ty ceny...
http://www.edgeproinc.com/Professional- ... System-c2/
---------------
líbí se mi taky např. tohle video na youtube, jak si brousí nože svojím homo-domo systémem z torza
staré stolní vrtačky ( s diamantovými brousky)
https://www.youtube.com/watch?v=YOrPH6m34PE ( AJ)
-----------------
samotné různorodé kamenné brousky na nože apod. se dají také pořídit z našich českých zdrojů, a to např tady:
http://bushcraft.cz/vybaveni/noze-a-nas ... belsky-br/
Re: Broušení, ostření, obtahování a údržba nože
Příteli, máš trvalý ban za opakovanou komerci. A už nikdy nikde se na tomto fóru tvoje stránky neobjeví. Stačí ti to takhle? Fab
- micheldecoucy
- Příspěvky: 186
- Registrován: 14.11.2014 1:24
- Pohlaví: muž
- Bydliště: <censored>
Re: Broušení, ostření, obtahování a údržba nože
Zajimalo by me, jaky mate nazor na takova ta male (kapesni) ostrici udelatka? Konkretne mam na mysli treba "FISKARS Functional Form ostřič Roll-Sharp" nebo "Smith's Pocket Pal 3v1" ... ma to cenu? Libi se mi hlavne ten Smith's, jak je malej a nezabiral by misto v baglu ...
Jak si kdo ustele, sklízí bouři.