Topinambur
-
- Příspěvky: 300
- Registrován: 10.05.2013 14:19
- Pohlaví: muž
Re: Topinambur
Ráfku a nepísali tam tí frantíci náhodou koľko tej sírovej treba na aký objem?
Re: Topinambur
Omlouvám se, ale já bych s prominutím už té debaty nechal, táhla by se totiž asi do nekonečna.
Naznačil jsem jisté využití a to snad stačilo.
*
Kdo chtěl už to dávno věděl, a kdo nevěděl, tak tomu jsem dal tip a určitě ví co s ním dál.
(A pokud neví, musel bych asi sepsat nějaký obsáhlejší "Slabikář"..).
Naznačil jsem jisté využití a to snad stačilo.
*
Kdo chtěl už to dávno věděl, a kdo nevěděl, tak tomu jsem dal tip a určitě ví co s ním dál.
(A pokud neví, musel bych asi sepsat nějaký obsáhlejší "Slabikář"..).
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Re: Topinambur
Určite sa nikto nenahnevá, ak spíšeš rozsiahlejší šlabikár.
Mne príde zvláštne, že pre človeka je inulín nestrávitelný, keďže potrebuje na štiepenie kyslé prostredie. A pritom žalúdočné kyseliny by mali potom na štiepenie inulínu postačiť? Či?
Mne príde zvláštne, že pre človeka je inulín nestrávitelný, keďže potrebuje na štiepenie kyslé prostredie. A pritom žalúdočné kyseliny by mali potom na štiepenie inulínu postačiť? Či?
Kto nepozná prístav, do ktorého pláva, tomu žiaden vietor nie je dosť dobrý.
-
- Příspěvky: 300
- Registrován: 10.05.2013 14:19
- Pohlaví: muž
Re: Topinambur
To bude tým hodinovým varom. To žalúdok asi nedá...
-
- Příspěvky: 222
- Registrován: 04.11.2017 1:27
Re: Topinambur
Zkousim skladovat topinambury tak, ze jsem je dal do kyble, prosypal hlinou, trochu zalil a dal do relativne chladne garaze. Za par tydnu z toho zkusim neco vyndat a uvidim, co to udela.
Mas mozek, tak se neboj ho pouzit!
Re: Topinambur
Topinambur pěstuji jen pro udržení druhu a i tak jsem sklidil cca 10 kg.
Nejradši je mám nevařené.
Rodina je má nejradši v krabím salátu - 1/3 na jemno nakrájených topinambur, 1/3 krabích tyčinek, sladká kukuřice a vše s česnekovým dresingem. Jde přidat ještě rajčátka a okurek dle chuti každého. Doporučuji.
Nevýhoda topinambur je, že jsou bez chuti a proto je potřeba je nějak ochutit.
Nejradši je mám nevařené.
Rodina je má nejradši v krabím salátu - 1/3 na jemno nakrájených topinambur, 1/3 krabích tyčinek, sladká kukuřice a vše s česnekovým dresingem. Jde přidat ještě rajčátka a okurek dle chuti každého. Doporučuji.
Nevýhoda topinambur je, že jsou bez chuti a proto je potřeba je nějak ochutit.
Re: Topinambur
Zkusil jsem topinambury 'zakvasit' podle cca návodu v "ruka noci podaná" (bez urychlování chlebovou střídkou). Výsledek dobrý, chutnalo to i rodině. S druhou várkou, kde jsem do toho chlebovou střídku dal a nastrouhal tam i červenou řepu, mi odmítají pomoc Asi to bude tou červenou řepou..<br>
Pečené s česnekem nebyly špatné, ale vývin metanu byl dost znatelný... <br>
Jinak mne skladovatelnost celkem překvapila - na balkóně přečkaly 10 stupňové mrazy, než začaly vysychat trvalo dost dlouho (v bnánovce, špatně očištěné od hlíny, přikryté textílií.
Pečené s česnekem nebyly špatné, ale vývin metanu byl dost znatelný... <br>
Jinak mne skladovatelnost celkem překvapila - na balkóně přečkaly 10 stupňové mrazy, než začaly vysychat trvalo dost dlouho (v bnánovce, špatně očištěné od hlíny, přikryté textílií.
Re: Topinambur
Letos jsem na pozemku cilene nasadil topinambury na plose cca 3*3m. Daval jsem jenom takovy scvrkly hlizicky co zbyly ve sklepe, zadnej zazrak. Vynos cca 30 - 40kg peknych hliz. Nepocitam do toho takove ty stredove koreny nebo malinkaty hlizky. Rostliny i odolaly najezdu srnek (kdyz i clovek pri kaceni hodi strom na plot a necha to tak....) - tech si vubec nevsimly.
Ted zkousim zpracovavat - prvni kase s bramborama ale chut nic moc - takova zemita.
Na druhy pokus jsem udelal chipsy - hlizy zality horkou vodou a odrbany kartacem, potom na krajeci na tenky platky a v misce promichane s olivovym olejem se soli. Upecene na papire v troube - uplne neskutecny zradlo. Uz vim jak je vsechny zpracuji
Ted zkousim zpracovavat - prvni kase s bramborama ale chut nic moc - takova zemita.
Na druhy pokus jsem udelal chipsy - hlizy zality horkou vodou a odrbany kartacem, potom na krajeci na tenky platky a v misce promichane s olivovym olejem se soli. Upecene na papire v troube - uplne neskutecny zradlo. Uz vim jak je vsechny zpracuji
Říkali mi, že můžu být čím chci. Tak jsem se stal ostudou své rodiny.