Zavařování potravin
Re: Zavařování potravin
Aoo, zjistil jsem, že jen čtvrt kila soli a nesmí tam být cibule, jinak to hnije. Rychlá polívka se z toho dá udělat s máslem, vodou a nudlema.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Re: Zavařování potravin
Cibuli jsme tam nikdy nedávali tak nevím. Ale obecně nemá v tom směru dobrou pověst.
Zkušenosti a ani vzpomínky nemám, tak nemůžu kecat.
*
Jen, že matka kdysi celkem jednoduše a hodně zavařovala do skla játru s bůčkem. Ale jestli to bylo i s cibulí fact nevím.
*
Na druhou stranu, Kunovjanky, Moravanky apod. cibuli obsahují...
Zkušenosti a ani vzpomínky nemám, tak nemůžu kecat.
*
Jen, že matka kdysi celkem jednoduše a hodně zavařovala do skla játru s bůčkem. Ale jestli to bylo i s cibulí fact nevím.
*
Na druhou stranu, Kunovjanky, Moravanky apod. cibuli obsahují...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Re: Zavařování potravin
Jenže tohle se nezavařuje, to je jen zasyrova prosypané solí a dobře promíchané. Dodatečně upřesněno, 5kg zeleniny a 1kg soli. No slaný to bylo dost, chodil jsem na to. Okusovat hráškovou polívku v kostkách a tuhle zeleninu.
Levná dezinfekce: viewtopic.php?p=217870#p217870
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Ozon 2,5ppm/30min: https://rozpad.cz/viewtopic.php?p=216273#p216273
UVC 60J/m2, peroxid 1 minuta 0,5-6% roušky, 0,5% na všechno
Re: Zavařování potravin
Ty moravanky jsou delane nakyselo a hlavne zavarene..
Ja takhle se soli nakladam houby - houby na platky a prosypane soli. Slevam vodu co to vytahle a pprad pridavam. Takto hotove skladuji prinpokojove teplote a rekl bych ze trvanlivost neomezena...
Ja takhle se soli nakladam houby - houby na platky a prosypane soli. Slevam vodu co to vytahle a pprad pridavam. Takto hotove skladuji prinpokojove teplote a rekl bych ze trvanlivost neomezena...
Říkali mi, že můžu být čím chci. Tak jsem se stal ostudou své rodiny.
Re: Zavařování potravin
Ale jo, bavíme se o nakládaní zeleniny do soli bez tepelné úpravy nebo nějakého zavařování. Jen zasyrova rozmělněnou promíchat se solí a nacpat do sklenek.
*
Já ty Moravanky apod. použil jen jako takovou asociaci. Když se cibule nekazí v nich, tak proč by se měla kazit v soli?
Jaký je vlastně rozdíl mezi zavařením, výrobou těch zel. směsi a naložením do soli?
Konzervace je obojí, ne?
*
Já jen, že v tom nemám jasno a cibuli jsme do těch solených směsí nikdy nedávali. Nechtěl jsem kecat o tom co nemám vyzkoušeno...
*
Já ty Moravanky apod. použil jen jako takovou asociaci. Když se cibule nekazí v nich, tak proč by se měla kazit v soli?
Jaký je vlastně rozdíl mezi zavařením, výrobou těch zel. směsi a naložením do soli?
Konzervace je obojí, ne?
*
Já jen, že v tom nemám jasno a cibuli jsme do těch solených směsí nikdy nedávali. Nechtěl jsem kecat o tom co nemám vyzkoušeno...
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Re: Zavařování potravin
Konečně jsem to vyzkoušel v tlakovém hrnci. Pokovené Mylar sáčky se mi nepodařilo vůbec zatavit, chtělo by to lepší stroj. Ty silnostěnné průhledné sáčky jsem naplnil vodou, zelím a masem a dle možnosti zbavil vzduchu. Zatavil dvěma sváry o šířce 5mm a zavařil při 121 st. v tlakovém hrnci. Po zavaření jsem hrnec nechal přirozeně zchladnout.itchy355 píše: ↑27.06.2020 19:39 Nevěřím tomu, že materiál ze kterejch se vyrábí ty sáčky je o tolik moc jinej, než ten ze kterejch se dělaj retorty
Proč to praská - moje teorie je, že ty sáčky od vacstaru jsou prostě na tu teplotu slabý a nebo průběh tlaku a teploty hlavně při chlazení v obyčejným tlakáču je skokovej a tedy moc namáhá. Obecně přece tlak tý páry by měl držet sáčky ,,pokopě'', protože prostě tlak uvnitř sáčků nemůže být větší než venku! .. dokud ,,neodskočí'' ventil a tlak uteče a sáčky rupnou. Možná. Proto bych hrozně rád poprosil pana stepa, jestli by nebyl ochotnej můj sáček zkusit v tom americkým bazmeku.. klidně jich pár pošlu poštou a až budeš něco zavařovat zkus to pak normálně s vodou .. pokud nemáš zatavovačku tak asi můžu poslat zatavenou vodu když to pořádně zabalim, myslim není co řešit.
Výsledek je rozpačitý. Některé sáčky byly prasklé, některé natlakované k prasknutí a praskly mi před očima, některé vydržely. Hned po otevření hrnce jsem je hodil do studené vody, ty co nepraskly tak splaskly a jsou úplně v pohodě.
Závěrem: domnívám se, že část těch co nepraskly, nepraskly z důvodu nekvalitního sváru, kdy mohl přebytečný tlak utéci při chladící fázi do okolí.
pozn. - při plnění do hrnce si představit sáčky v nafouklé fázi, aby mezi nimi bylo dost prostoru, když jsem je vytahoval, nešly ven jak byly mezi sebou natěsno.
Vážení přátelé, tudy cesta nevede.
Možná řešení:
1. nezatavovat sáček celý, nechat malý kousek nezatavený pro možnost úniku přebytečného tlaku a zatavit tento kousek až po zchlazení , riziko kontaminace je téměř nulové. Nevýhodou je možný únik malé části obsahu a znečištění místa sváru - svár potom hůře drží.
2. zlepšit kvalitu sváru do nezničitelna a doufat, že vydrží ten tlak
3. "vylepšit" tlakový hrnec přidáním autoventilku a v chladící fázi udržovat uvnitř uměle přetlak, toto bych viděl jako jednoduché kompromisní řešení.
4. bod 3 + další vstup do hrnce pro chladící sprchu, čímž se výrazně zkrátí doba přirozeného chladnutí a zkrátí celý cyklus. Ovšem to už se mi zdá dost složité.
Re: Zavařování potravin
Dneska jsem si v Lidlu koupil vakuovačku Silvercrest SV 125 C3 za 599 Kč a k tomu sadu fólií a musím říct, že za ty prachy vypadá super, zatím jsem zavakuoval jen 4 věci, ale vypadá to že funguje jak má a za tu cenu si asi nemůžu stěžovat.
https://www.lidl-shop.cz/p/silvercrest- ... 0307322002
https://www.lidl-shop.cz/p/silvercrest- ... 0307322002
Re: Zavařování potravin
Od dneška na prodejnách... (viz aktuální leták.) (Odkaz jsem poslal jen pro info výrobku.)
Mají tam i fólie, 20x300cm (tři role) a 28x300cm (dvě role) za 169 Kč.
Mají tam i fólie, 20x300cm (tři role) a 28x300cm (dvě role) za 169 Kč.
Re: Zavařování potravin
Máme jí už z minulého roka, mohu potvrdit, že je dobrá.
Ale samozřejmě kdo ví, jak dlouho vydrží
Ale samozřejmě kdo ví, jak dlouho vydrží
Re: Zavařování potravin
Sháním víčka, které vydrží nakládání do octa. Všechny běžný víčka to do půl roku odstřelí. A dělá to i ocet a voda půl napůl. Nemáte někdo nějaký užitečný tip?
Re: Zavařování potravin
Ked som bol maly chlapec tak mama pouzivala na zatvaranie poharov celofan a gumicku.
Samozrejme ovocie sa muselo pred naflaskovanim uvarit a az hotovy kompot sa este z vriaceho hrnca vkladal do poharov...
Vacsina, cca 98% poharov vydrzala do jari. Dlhodobe vysledky neboli k dispozicii, lebo 5 deti stihlo vsetko zjest cez zimu:-)
Samozrejme ovocie sa muselo pred naflaskovanim uvarit a az hotovy kompot sa este z vriaceho hrnca vkladal do poharov...
Vacsina, cca 98% poharov vydrzala do jari. Dlhodobe vysledky neboli k dispozicii, lebo 5 deti stihlo vsetko zjest cez zimu:-)
Re: Zavařování potravin
Dělají to i skleněné víčka ?
Re: Zavařování potravin
Jistěže ne. Ale ty po babičce už nejsou a ty nový jsou kurevsky drahý a moc nevěřím novým gumičkám. Většina z toho mi připadá jako "kašírované" sklenice na parádu a moc nevěřím, že to je funkční. Proto se ptám na zkušenosti. Na polovinu kyselých věcí by mi stačila láhev. Asi vyzkouším ty pivní, korkový zátky jsou dost opruz.
Re: Zavařování potravin
Anebo pivní korunkové?
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Re: Zavařování potravin
Klasické korunky na pivo budou reznout taky. Pivo jsem myslela něco takového: https://www.bernard.cz/cs/nase-piva/lah ... hemian-ale
Bernard Bohemian Ale
Na ten plast se podívám, dík.
Bernard Bohemian Ale
Na ten plast se podívám, dík.
Re: Zavařování potravin
Láhev od Bernarda mohu doporučit, mám v ní v garáži již několik let uskladněn roztok a uzávěr stále drží jak nový. Navíc je za pár korun.
Případně bych zkusil zavařovací sklenice s klipem, ale jsou dražší.
Případně bych zkusil zavařovací sklenice s klipem, ale jsou dražší.
Re: Zavařování potravin
Toho Bernarda jednoho mám, uvidíme co to udělá za rok. Potřebovala bych vyřešit hlavně víčka, všechno do lahví nenacpu. Co by se stalo, kdybych pod víčko vrazila potravinovou fólii? Přežila by to? Přežilo by víčko? Přežil by obsah?
- DanBlack
- Příspěvky: 1482
- Registrován: 02.02.2012 23:19
- Pohlaví: malé, zrzavé
- Bydliště: Severní Čechy
Re: Zavařování potravin
Hlavně nezkoušejte zábrusové lahve (skleněné - na chemikálie), ty mají tendenci se "svařit" dohromady a obsah pak dostanete ven jedině násilím.
------------------------------------------------------------------
Štěstí neexistuje...jsou jen průsery co dobře dopadly.
Štěstí neexistuje...jsou jen průsery co dobře dopadly.
Re: Zavařování potravin
Ak to nesterilizuješ,tak by sa dali použiť celoplastové viečka slúžiace na dočasné tesné uzavretie otvorených zaváracích pohárov-keď sa používaním roztiahnu,možno podložiť fóliou.
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.