Zavařování potravin
Re: Zavařování potravin
Zábrusový skleněný jsou za a) drahé a za b) posledních tak 10 let je jich spousta co prostě netěsní, takže do toho se mi fakt nechce.
Ještě mě napadl celofán a vyzkouším ho.
Ještě mě napadl celofán a vyzkouším ho.
Re: Zavařování potravin
Ivana: Už to tu i několikrát padlo. Doboručuju mrknout se na nabídku Bricolu a nebo ještě lépe — rovnou tam zavolat a poptat se co a jak.
Re: Zavařování potravin
Zavařuji rád, od masa po jablečný džus. Co přesně chceš zavařit a na jak dlouho, že má být problém s octem? Nepochopil jsem zadání, pls
Udělám co musím
Re: Zavařování potravin
ja jsem vzdy bral vicka v makru - at sroubovaci nebo narazeci a nikdy jsem nemel problem. Nakladam hodne veci do octa a vzdy vydrzely vsechny
Říkali mi, že můžu být čím chci. Tak jsem se stal ostudou své rodiny.
Re: Zavařování potravin
Problém je ten, že ocet je kyselina. Jakmile je v tom octa víc než na normální běžný nálev na okurky, tak to za několik měsíců zreziví. Mám několik výrobků, které to dělají - například omáčka Pontack, hložinkový kečup, smrkáče. Takové věci asi doma nenakládáte. Chci aby to vydrželo roky (Pontack vydrží i pět let a možná ještě dýl), ale problém jsou právě ta víčka. Z běžných známějších věcí jsou to například houby s octem nakyselo, například tenhle recept https://www.vareni.cz/recepty/houby-v-octu/ bude zaručeně žrát víčka taky.
Re: Zavařování potravin
Občas se mi stane, že něco v octu začne rezivet, ale tam předpokládám že jde o starší používané víčko a jsem s tím srozuměn. Jinak běžně zapomínám lák na okurky, samotný, ve sklenicích i několik let. Tedy ne úmyslně, prostě odložím co mám navíc a zapomenu. Koncentrace octa je podstatně vyšší než u okurek a nemám problém. Předpokládám, že to prostě vyžaduje nová víčka, bez mikrotrhlin. A zřejmě ty na zavařování s vyšší teplotou. U víček na hlavu se poznaly podle červené pryže lisovaného těsnění. U šroubovacích bylo těsnění šedé. Tento problém mě zajímá. Budu držet palce
Udělám co musím
Re: Zavařování potravin
Všechny víčka co jsem viděl měli vždy na straně styku s potravinou vrstvu gumy, takže kontakt přímo s kovem nehrozil.
Pokud to s octem zrezne, tak nejspíš víčka mají narušenou tu ochrannou vrstvu.
Pokud to s octem zrezne, tak nejspíš víčka mají narušenou tu ochrannou vrstvu.
Re: Zavařování potravin
Ano, mají vrstvu gumy, ale to v tomto případě rzi nezabrání. Víčko může být fungl nový a udělá to stejně. V tom opravdu problém není. Muselo by to být potažený gumou úplně celý. Nejsem technik ani chemik, ale podle mě nejde o kontakt, ale o páry kyseliny octové.
Re: Zavařování potravin
Už som Ti to tu písal-celoplastové viečka(existujú aj šrobovacie)napr.
https://www.almipraha.cz/eshop/detail/v ... 4ks#detail
https://www.almipraha.cz/eshop/detail/v ... 4ks#detail
Maximálna efektivita, a vždy trvale udržateľný rozvoj.
Re: Zavařování potravin
Myslím, že tyto víčka nejsou na vyšší teplotu, kdybych to chtěla sterilizovat. Ale na druhou stranu vyšší koncentrace octa by měla plísním zamezit. Budu muset vyhledat, kolik octa je potřeba, aby to nebylo potřeba sterilizovat a neplesnivělo to.
Re: Zavařování potravin
No a ten ocet sežere i hliníková víčka nebo žere jen železná?
https://www.google.com/search?client=fi ... D+sklenice
https://www.google.com/search?client=fi ... D+sklenice
Re: Zavařování potravin
TomSmith: Ono je to jedno jestli jsou ocelová, hliníková nebo třeba měděná. Ocet je slabá kyselina a narušuje zoxidovanou vrstvu jakéhokoliv kovu (snad jen nějaká potravinářská nerez by mohla odolat). Nejhorší je že při zavařování se zvýší teplota a pak je to ponecháno v dlouhodobém kontaktu, takže i když je to slabá kyselina má dost času. Proto je to víčko pogumované. Co ocet (a kyseliny obecně) nežere je sklo. Dělají se komplet skleněné omniovky s gumovým těsněním a jsou určené k tomuto účelu (na nakládání). Těžko ale říct jestli přežijí zavařování.
Re: Zavařování potravin
Omniovky na to nepoužívám, ty mám jen na velké sklenice. Vůbec mě nenapadlo, že by mohla být hliníková i šroubovací víčka. Oblítala jsem spíž a kuchyň s magnetkou a zdá se, že žádná šroubovací hliníková nemám. Takže nevím.
Sklo určitě vydrží zavařování, babička žádné šroubovací blbosti neměla. Bohužel jsou ty její sklenice už v čudu. Jestli na to nebude nejjednodušší ten babiččin celofán.
Sklo určitě vydrží zavařování, babička žádné šroubovací blbosti neměla. Bohužel jsou ty její sklenice už v čudu. Jestli na to nebude nejjednodušší ten babiččin celofán.
Re: Zavařování potravin
Celofán není špatný nápad, ale rozhodně ne celofán po babičce (to je zas co?), ale existují celotermy, tzn. tepelně odolné. Jenže než shánět něco takového, zeptám se ještě jednou: Nebude lepši zavolat si do Bricolu a prostě se zeptat co se na to používá?
Mají tam snad všechny možné druhy víček (třeba pro styk s tuky a oleji nebo třeba víčka s plastovou vložkou). Pochybuju že nebudou mít něco vyloženě určeného pro tento účel tak aby ten kov nepřišel do styku s potravinou. Stačí zavolat a zeptat se.
Mají tam snad všechny možné druhy víček (třeba pro styk s tuky a oleji nebo třeba víčka s plastovou vložkou). Pochybuju že nebudou mít něco vyloženě určeného pro tento účel tak aby ten kov nepřišel do styku s potravinou. Stačí zavolat a zeptat se.
Re: Zavařování potravin
A přidám jednu takovou zajímavost kterou jsem naprostou náhodou narazil včera večer z cyklu Rising Japan: Zavařované speciality.
Aneb co všechno jsou japončíci schopni vymyslet. Zavařovat divokého kance asi naprostá šílenost, ale kdyby to někoho zajímalo, tak se to dělá:
Velice zajímavé jsou potom mašiny určené pro malovýrobu plechovek. Taková věc by se určitě hodila.
Aneb co všechno jsou japončíci schopni vymyslet. Zavařovat divokého kance asi naprostá šílenost, ale kdyby to někoho zajímalo, tak se to dělá:
Velice zajímavé jsou potom mašiny určené pro malovýrobu plechovek. Taková věc by se určitě hodila.
Re: Zavařování potravin
Tak jsem naložila šruchu, voda+ocet půl na půl. Dala jsem tam omniovky. Za rok podám zprávu (pokud to začne černat jako ty plechový tak dřív).
Re: Zavařování potravin
Ivano, mám od jara naložená poupata pampelišek jako kapary ( jen prosolené vrstvy poupat a zalité cistym octem) a Omnia víčka zatím drží naprosto v pohodě.
Re: Zavařování potravin
Pár měsíců v čistým octu víčka bez problémů dají. Já ale chci některé věci skladovat déle, po roce začíná být problém a po dvou letech je víčko sežrané. Do čistýho octa už nenakládám, je to pak naprosto šíleně kyselé a téměř nepoživatelné.
Dvě víčka, vlevo víc než rok, myslím že dva roky (možná i víc), vpravo asi rok
Naložená šrucha, voda+ocet půl napůl, fungl nová omnia víčka, do jedné sklenice jsem dala nahoru olej (vpravo nezralé špendlíky jako olivy, nahoře olej, octa je míň než půlka) Mimochodem myslím že nemáš víčka omnia, já zatím neslyšela o šroubovacích omniovkách.
Dvě víčka, vlevo víc než rok, myslím že dva roky (možná i víc), vpravo asi rok
Naložená šrucha, voda+ocet půl napůl, fungl nová omnia víčka, do jedné sklenice jsem dala nahoru olej (vpravo nezralé špendlíky jako olivy, nahoře olej, octa je míň než půlka) Mimochodem myslím že nemáš víčka omnia, já zatím neslyšela o šroubovacích omniovkách.
Re: Zavařování potravin
Jedny "pampary" mám od loňska pokusně neotevřené, tak až je otevřu, dám vědět a máš pravdu, jsou to normální šroubovací víčka.