Čaj
- Rudolf Steiner
- Příspěvky: 167
- Registrován: 25.09.2012 11:32
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Landkreis Aussig
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čaj
O Yerba maté jsem našel ještě toto ve stručnosti: http://www.viggo-mortensen.cz/Extra/Mate.html
Jinak s čajem je docela problém s uskladněním. Nejméně je na uskladnění naročný čaj typu Pu- Ehr, foto je výš(ta čokoládová tabulka). Zelené čaje nejlépe skladovat vakuované a v lednici.
Jinak s čajem je docela problém s uskladněním. Nejméně je na uskladnění naročný čaj typu Pu- Ehr, foto je výš(ta čokoládová tabulka). Zelené čaje nejlépe skladovat vakuované a v lednici.
Re: Čaj
Opravdu jsem myslel trošičku jiný druh čaje. Viz třeba můj blog.Tina píše:Tady je něco k té kvalitě černých pytlíkových čajů, podle Dtestu:
http://www.stream.cz/adost/755279-a-dost-cerne-caje
Nejhorší byl černý čaj ARO a naopak vítězem testu byl Old England a hned za ním Lipton Yellow label tea.
Ani ne. Viz.Rudolf Steiner píše:Jinak s čajem je docela problém s uskladněním.
Re: Čaj
Na jaře vezmu kosu a posekám mladé kopřivy.Nechám uschnout na vzduchu na půdě.Ručně odrbu listy od stonků a rozdrtím.Uskladńuji vysušené v PVC tmavém kyblíku. Vydrží roky.Kopřivový čaj.V zimě piji horký v létě chlazený.Velmi osvěžující, obsahující spoustu látek podporujících metabolismus aj.
To samé dělám v létě,kdy jsou již kopřivy přerostlé.
To samé dělám v létě,kdy jsou již kopřivy přerostlé.
Re: Čaj
A pozoruješ u těch přerostlých kopřiv nějakou změnu? Já to zatím vždy dělal dle doporučení pouze z mladých kopřiv.
Re: Čaj
A piješ jí dlouhodobě, třeba slabší odvar nebo jen krátkodobě? Kopřiva čistí krev a doporučuje se pít jen tři týdny a pak delší pauza.
Re: Čaj
Změnu nepozoruji žádnou, mám pocit že je to naprosto stejné a s těmi starými (a více narostlými) je méně práce.Do velkého čajového hrnku dávám kávovou lžičku kopřiv (slabší odvar) nebo polévkovou lžíci (hodně silný odvar).Dle mého (x letého ) provozování na stáří kopřiv nezáleží.Vždy mám tak 10 l kýbl který mi stačí na rok.
Re: Čaj
Hnusně
Já se zasekl u prvního hrnku, ani jsem to nedopil.
Ale možná už je čas to znovu zkusit. Léčivých účinků to má hromadu, tak právě proto přemýšlím nad druhým pokusem ...
Já se zasekl u prvního hrnku, ani jsem to nedopil.
Ale možná už je čas to znovu zkusit. Léčivých účinků to má hromadu, tak právě proto přemýšlím nad druhým pokusem ...
Re: Čaj
Kupovaná porcovaná kopřiva chutná a je cítit jako staré použitý ponožky.
Ta domácí je o něčem jiném.
Ta domácí je o něčem jiném.
Re: Čaj
chutí to hmm, ako lacnejší zelený čaj s vyvarenými klincami. Nieje to také hrozné. Keď si trošku privykneš, tak Ti to začne chutiť. (aj pu-ehr nieje nejak oslnivo chutný ) žihľava (kopřiva) má veľa železa, čistí krv, tráviacu sústavu, je dobrá na pečeň... a lepšie je si nazbierať vlastnú. Ale častejšie ako samotnú, tak ju s niečim miešam. Na také vylepšenie chuti.
Re: Čaj
Kopřivy chutnají jako zelený čaj.Čaj je slabě cítit po bylinkách (žádný smrad ala ponožky).Záleží na tom, jak silný odvar si připravíš.Důležité určitě je z jakého místa je přineseš aby nebyly např. zaprášené od silnice nebo něčím pokropené.Možná že je to návyk ale mě chutnají více než normální černý čaj.Těch léčivých látek prospěšných tělu je tam hodně (kopřivy vyhledávají i zvířata protože látky v nich obsažené jinde nejsou).Dávám si hrnek před spaním a nemám žádné trávící či jiné problémy.Piji jak mne napadne, někdy pravidelně,jindy si nevzpomenu třeba týden.Ale to si musí každý vyzkoušet.
Za mne
Za mne
Re: Čaj
Tak to by mě zajímalo, co jsem to vlastně pil. Nebo že by ostatní pili "čajíčky" a ne čaje? Zatím je to jediný čaj, co jsem nevypil, ne že bych toho zkoušel mraky, ale prostě nejsem tak rozežraný, ale ten kopřivový fakt ne-e.
Asi dám časem druhou zkoušku
Asi dám časem druhou zkoušku
Re: Čaj
Tak jste mě nalákali. Ráno jsem na zahradě natrhala velkou hrst kopřiv a udělala asi litr čaje. Kopřivy máme zatím sotva vykouklé a čaj z nich byl opravdu dobrý. Vypil ho i syn a bez medu, takže asi fakt byl pitelný. Zítra si udělám zase.
Zkuste tedy čerstvé (zejm. kdo na bylinkové čaje není zvyklý)
Zkuste tedy čerstvé (zejm. kdo na bylinkové čaje není zvyklý)
Re: Čaj
No a ty se ještě přidej ... Budu muset fakt zjistit, co mi to tehdy ta teta uvařila, to se opravdu nedalo pít.
Re: Čaj
Kopřivový je dobrý a zdravý. Ale chce to nasušit vlastní, ty koupené nejsou nic moc.
Sušíme i např. meduňku a mátu, meduňka ukliďnuje a má i další pozitivní vlastnosti. Ušmiknu celé stonky a suším ve svazcích zavěšené, a na čaj pak z těch suchých stonků stáhnu lístky. Jinak by to byla dost práce trhat lístky jednotlivě a pak někde naležato sušit. Spousta dalších bylin je využitelná, ale u mnoha z nich je nutná určitá znalost. Ale kopřivama, meduňkou, šípky, lípou nebo mátou nic nezkazíte a chutnají velmi dobře. U meduńky a máty je i hodně různých druhů rostlin s všelijakými příchutěmi a vůněmi.
(A z kopřiv pokud jsou tak mladé jako teď po prodloužené zimě je super špenát. Ty vrchní čerstvé listy natrhat, opláchnout, nasekat a na cibulce s česnekem dusit nebo i pomixovat.)
Sušíme i např. meduňku a mátu, meduňka ukliďnuje a má i další pozitivní vlastnosti. Ušmiknu celé stonky a suším ve svazcích zavěšené, a na čaj pak z těch suchých stonků stáhnu lístky. Jinak by to byla dost práce trhat lístky jednotlivě a pak někde naležato sušit. Spousta dalších bylin je využitelná, ale u mnoha z nich je nutná určitá znalost. Ale kopřivama, meduňkou, šípky, lípou nebo mátou nic nezkazíte a chutnají velmi dobře. U meduńky a máty je i hodně různých druhů rostlin s všelijakými příchutěmi a vůněmi.
(A z kopřiv pokud jsou tak mladé jako teď po prodloužené zimě je super špenát. Ty vrchní čerstvé listy natrhat, opláchnout, nasekat a na cibulce s česnekem dusit nebo i pomixovat.)
Re: Čaj
Kopřivový čaj i špenát jsou dobré. Zatím nejhnusnější, co jsem pila, je Kontryhel. Jenže ty účinky, ty za překonání dávicího reflexu stojí.
Re: Čaj
Mladší bylinky obecně obsahují více léčivých látek, jak rostlina na jaře roste a je plná síly. To samé naklíčená zrna, pupeny stromů, atd.. Spousta tinktur se dělá právě hlavně z pupenů, kdy to nejlepší z daného stromu je soustředěno v tom malém kousíčku.Karlos píše:A pozoruješ u těch přerostlých kopřiv nějakou změnu? Já to zatím vždy dělal dle doporučení pouze z mladých kopřiv.
Staršíma kopřivama asi nic nezkazíte, ale i na chuť jsou lepší ty mladší. Na špenát určitě, nejsou tak "pichlavé".
K té meduňce a mátě - já ji v létě používám na letní pití čerstvou - natrhám, promačkám lístky a zaliju do džbánu studenou vodou. Po chvilce se přirozeně samovolně vyluhuje a studené je to vynikající. Kdo chce přisladí a pomlaskává si.
Re: Čaj
Mimochodem, už jste to někdo zkoušeli?Tina píše:pupeny stromů
Re: Čaj
jasné. Lipové pupene jem pravidelne. Aj mladé lipové listy.