Cukr, sladidla
-
- VIP
- Příspěvky: 810
- Registrován: 24.08.2012 22:16
Re: Cukr, sladidla
Jestli můžu poradit se stévií, lebedí si v samozavlažováku. Je v podstatě tráva, když má dost vody, roste jako šílená. Do šálku čaje stačí dát pár lístků, když se to přežene, dělá pachuť jako po sladidle.
Re: Cukr, sladidla
Já sladím jenom medem. Vždy si beru od kámoše květový protože je lepší než lesní. (Tvrzení že lesní je lepší se nezakládá na pravdě). Ročně spotřebujeme cca 20-25kg medu. Teď jsem se s kámošem domluvil že si koupím několik včelích úlů a on mi pomůže v začátcích. Nehledě na to že taková medovina je výborné pití.
Re: Cukr, sladidla
2Maci:
neni lepsi? Asi vubec nemas predstavu o tom co je tmavy a co je svetly med. Tedy spise tvuj kamos ti navykladal blbosti. Zakladni rouzdil kvetovy(svetly)-tmavy(lesni) med je, ze ten tmave neobsahuje pyl a ma korenitejsi chut, zatimco svetle je na chut sladsi a pyl obsahuje. Takze nevytvarej novou legendu, ze je lepsi kvetove, "jsou proste jineho slozeni" a hodi se pro ruzne lidi. Nekdo kdo je alergik proste kvetove nesmi, z jeho pohledu je lepsi tmave, ty chces dejme tomu vic vapniku das prednost kvetovemu.
Takze pro ostatni, ani jeden druh medu neni horsi ci lepsi, jsou jenom pro ruzne lidi co preferuji ruzne pozadavky na med...
Edit:
odpoved pro maci:
"Vždy si beru od kámoše květový protože je lepší než lesní."
ja sem jenom vyvracel blud co jsi psal, nejde o to se hadat, ale uvest na pravou miru tvoji hoooodne mylnou informaci. Proto sem i dodal, neni horsi ci lepsi jak jsi napsal ty. Jeste upresnim podivejte se na slozeni a podle toho kupujde med. Jak sem dodal, alergici maji jasnou volbu.
neni lepsi? Asi vubec nemas predstavu o tom co je tmavy a co je svetly med. Tedy spise tvuj kamos ti navykladal blbosti. Zakladni rouzdil kvetovy(svetly)-tmavy(lesni) med je, ze ten tmave neobsahuje pyl a ma korenitejsi chut, zatimco svetle je na chut sladsi a pyl obsahuje. Takze nevytvarej novou legendu, ze je lepsi kvetove, "jsou proste jineho slozeni" a hodi se pro ruzne lidi. Nekdo kdo je alergik proste kvetove nesmi, z jeho pohledu je lepsi tmave, ty chces dejme tomu vic vapniku das prednost kvetovemu.
Takze pro ostatni, ani jeden druh medu neni horsi ci lepsi, jsou jenom pro ruzne lidi co preferuji ruzne pozadavky na med...
Edit:
odpoved pro maci:
"Vždy si beru od kámoše květový protože je lepší než lesní."
ja sem jenom vyvracel blud co jsi psal, nejde o to se hadat, ale uvest na pravou miru tvoji hoooodne mylnou informaci. Proto sem i dodal, neni horsi ci lepsi jak jsi napsal ty. Jeste upresnim podivejte se na slozeni a podle toho kupujde med. Jak sem dodal, alergici maji jasnou volbu.
Naposledy upravil(a) BOGOVIK dne 25.08.2012 13:13, celkem upraveno 1 x.
Re: Cukr, sladidla
Med je med a je jedno jestli je květový, nebo lesní. Já preferuji květový a nejsem sám. Hádat se za to nestojí.
Re: Cukr, sladidla
med môžem, keď to na mńa ide a mám chute, jem ho aj celý týždeň, na chleba, do čaju..odporúčam.
a ak sa niekedy presťahujem na chalupu o čom silno premýšľam, určite si 2-3 úle zadovážim, aj tú kvetinku
a ak sa niekedy presťahujem na chalupu o čom silno premýšľam, určite si 2-3 úle zadovážim, aj tú kvetinku
Re: Cukr, sladidla
Do stredoveku ba jeste dale do objevu cukru se pouzival na sladeni med ,melo to trochu nevyhodu na co prisli az vynalezem cukru ,kdyz delali vino co ruzne patoky ze Svestek a jablek spotrebovali o 100 % medu vice jak cukru.....Tim myslim vahove.
Re: Cukr, sladidla
Alibaba: Jo, na tohle jsem taky přišel. My občas děláme s kolegy jeskyňáři takové sedánky někde venku a v zimě je vhodné si vyvařovat horké nápoje. Tradičně se vaří punč, což je, jak známo, směs vína, vody, kořalky, cukru a citronové šťávy (té vody ovšem dáváme jenom tak pro formu, velmi málo ) Tak mě jednou napadlo, vzít med, že to jako bude dobřejší. Cosi jsem tušil, tak jsem ho na váhu vzal o něco víc, než cukru. Ale stejně to bylo to příšerně kyselé. Dokonce bych odhadoval, že patřičný poměr med/cukr by nebyl 2 ku jedné, ale ještě víc (možná záleží na typu medu, zatímco cukr je v podstatě chemicky čistá sacharoza).
- VonTreskow
- Příspěvky: 73
- Registrován: 07.11.2011 0:35
Re: Cukr, sladidla
Zaujímave je, že med by mal byť vraj 1,3 násobne sladivejší než cukor, ale aj ja ho dávam pri sladení omnoho viac než cukru.
Re: Cukr, sladidla
To bude asi konzistencí. Nech uležet omáčku do druhého dne a subjektivně ti také bude připadat slanější, i když soli je tam stejně. Ale nevím, cukr nepoužívám.
Re: Cukr, sladidla
Možnosti sladění jsou velmi omezené
a) zmíněná třtina - nedá se u nás pěstovat
b) alternativní zdroje - většina návodů jsou hrozné bláboly, sám jsem zkoušel např. cukr z jalovčinek a vynaložená energie převyšovala příjem asi tisícinásobně.
c) Stevie - je mimo hru - je to sladidlo, ale nemá žádnou energii. Navíc ji trvale nemůžeme pěstovat venku. Nezasytí Vás, nekonzervuje - akorát rozhodí chuťové buňky.
d) rafinace cukru - poměrně složitá záležitost. praktický význam má pouze ve větší komunitě
e) med - nejlepší sladidlo za relativně málo starostí.
f) prachandra - sušené rozemleté hrušky - sladidlo našich předků. Musí se používat speciální (staré) odrůdy a mletí na prach se mi zatím nedaří. Trvanlivost prachandry je velmi dlouhá - nicméně lepší uchování energie z hrušek je vypálení.
g) rozvařená mrkev - tzv. máz. Další sladidlo našich předků, ale pozor, moderní oranžové i žluté mrkve se na to nehodí. Sežeňzte si mrkev Táborská žlutá. Jeden recept z mázu zde: http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2008070007
h) míza - javorový sirup u nás neseženete, ale dá se naříznout bříza. Zde jsem o tom psal článek: http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2006040001 - míza se hodí především na jaře a je to silný životabudič po zimě, kdy bychom v krizi byli vyhladovělí. Výroba sirupu je ale hodně složitá a opět by vyžadovala týmovou práci (opět platí, že med je snažší). Každopádně si to doporučuji odzkoušet a vyrobit si vybavení, jinak Vám uteče 80% mízy na zem.
My jsme to nakonec vyřešili včelami - máme dvoje, kapacitu na 4 a plánujeme pro potřeby rodiny (v krizi) až 8 včelstev, které by pokryly naši spotřenu a případný výměnný obchod. Postupně chci zkoušet a studovat konzervaci pomocí medu a taky není zanedbatelná medovina.
Náklady na 3 včelstva byly 15t, z toho 13t dotace (jsou v každém kraji), další vybavení pro samostatný provoz jsou velké - odhaduji to na 50t, ale polovina se dá dostat z dotací zpět. Ruční nerez medomet, vařáky a další pomůcky - trvanlivé a z nerezu (tedy skoro věčné). jediný problém jsou lisy na plástve (sumy jsou šílené), ale věřím, že tohle se dá v nouzi obejít.
V konzervaci má velkou výhodu klasický cukr - navíc řepa se dobře skladuje a má velký význam i v klasickém potravinářství... Ale jak jsem psal, její využití k rafinaci bude spíše otázkou většího celku než rodiny (náš případ).
a) zmíněná třtina - nedá se u nás pěstovat
b) alternativní zdroje - většina návodů jsou hrozné bláboly, sám jsem zkoušel např. cukr z jalovčinek a vynaložená energie převyšovala příjem asi tisícinásobně.
c) Stevie - je mimo hru - je to sladidlo, ale nemá žádnou energii. Navíc ji trvale nemůžeme pěstovat venku. Nezasytí Vás, nekonzervuje - akorát rozhodí chuťové buňky.
d) rafinace cukru - poměrně složitá záležitost. praktický význam má pouze ve větší komunitě
e) med - nejlepší sladidlo za relativně málo starostí.
f) prachandra - sušené rozemleté hrušky - sladidlo našich předků. Musí se používat speciální (staré) odrůdy a mletí na prach se mi zatím nedaří. Trvanlivost prachandry je velmi dlouhá - nicméně lepší uchování energie z hrušek je vypálení.
g) rozvařená mrkev - tzv. máz. Další sladidlo našich předků, ale pozor, moderní oranžové i žluté mrkve se na to nehodí. Sežeňzte si mrkev Táborská žlutá. Jeden recept z mázu zde: http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2008070007
h) míza - javorový sirup u nás neseženete, ale dá se naříznout bříza. Zde jsem o tom psal článek: http://www.slovane.cz/view.php?cisloclanku=2006040001 - míza se hodí především na jaře a je to silný životabudič po zimě, kdy bychom v krizi byli vyhladovělí. Výroba sirupu je ale hodně složitá a opět by vyžadovala týmovou práci (opět platí, že med je snažší). Každopádně si to doporučuji odzkoušet a vyrobit si vybavení, jinak Vám uteče 80% mízy na zem.
My jsme to nakonec vyřešili včelami - máme dvoje, kapacitu na 4 a plánujeme pro potřeby rodiny (v krizi) až 8 včelstev, které by pokryly naši spotřenu a případný výměnný obchod. Postupně chci zkoušet a studovat konzervaci pomocí medu a taky není zanedbatelná medovina.
Náklady na 3 včelstva byly 15t, z toho 13t dotace (jsou v každém kraji), další vybavení pro samostatný provoz jsou velké - odhaduji to na 50t, ale polovina se dá dostat z dotací zpět. Ruční nerez medomet, vařáky a další pomůcky - trvanlivé a z nerezu (tedy skoro věčné). jediný problém jsou lisy na plástve (sumy jsou šílené), ale věřím, že tohle se dá v nouzi obejít.
V konzervaci má velkou výhodu klasický cukr - navíc řepa se dobře skladuje a má velký význam i v klasickém potravinářství... Ale jak jsem psal, její využití k rafinaci bude spíše otázkou většího celku než rodiny (náš případ).
Re: Cukr, sladidla
To Pampalíny:
Díky za dobrý příspěvek! Taky jsem vyhodnotil med nejlépe(navíc máš i vosk, propolis, ...) Nezkoušel jsi místo klasických mezistěn s voskovou pláství použít plastové mezistěny? Ty se voskem před použitím jen potřou a vydrží v podstatě na věky, vždy se z nich jen starý vosk v horké vodě odstraní. Na netu jsou na ně docela pozitivní ohlasy. Jediný problém je, že se dělají jen pro typ úlu Langstroth. Vyšší pořizovací náklady na takovou mezistěnu oproti klasické se vrátí v tom, že nemusíš pořizovat lis, máš je nafurt a i plocha plástve je na takové mezistěně větší než u klasické - tudíž větší výnos(ono se těch pár cm2 na všech mezistěnách nasčítá).
Díky za dobrý příspěvek! Taky jsem vyhodnotil med nejlépe(navíc máš i vosk, propolis, ...) Nezkoušel jsi místo klasických mezistěn s voskovou pláství použít plastové mezistěny? Ty se voskem před použitím jen potřou a vydrží v podstatě na věky, vždy se z nich jen starý vosk v horké vodě odstraní. Na netu jsou na ně docela pozitivní ohlasy. Jediný problém je, že se dělají jen pro typ úlu Langstroth. Vyšší pořizovací náklady na takovou mezistěnu oproti klasické se vrátí v tom, že nemusíš pořizovat lis, máš je nafurt a i plocha plástve je na takové mezistěně větší než u klasické - tudíž větší výnos(ono se těch pár cm2 na všech mezistěnách nasčítá).
Re: Cukr, sladidla
Plastovky určitě zkusím - díky za výborný tip. Mám rámky 39*24 - tedy jediné možné na které jsu dotace (ač je daný rozměr pro včely nedobrý).
Chtěl jsem původně lis, ale cena za ruční lis (18t) mne vyvedla z míry. Odpovídající cena by byla tak o jeden řád níže Grrrrrrrrrrr
Chtěl jsem původně lis, ale cena za ruční lis (18t) mne vyvedla z míry. Odpovídající cena by byla tak o jeden řád níže Grrrrrrrrrrr
Re: Cukr, sladidla
Po přečtení knihy "Cukrové trápení" od Williama Duftyho se už několik let obejdu bez cukru i medu. Cukrem autor myslí jednoduché cukry - monosacharidy, na kterých je moderní člověk závislý a srovnává to se závislostí na heroinu. Nějaký asi nedopatřením sním - v pečivu, konzervách.., ale žít se bez cukru dá skvěle - zuby se přestanou kazit, váha jde dolů, hlava přestane bolet (hypoglykémie..), místo toho jím polysacharidy. Sladkou chuť dodá ovoce, rozinky, mrkev, dýně, vařená cibule. Kdo chce sladidlo, může použít pivní slad (velmi zdravý - vitamín B). Dnes se dají koupit obilné sirupy z různého obilí, ale to asi v PA době nebude, tak na to nespoléhám. Nejjednodušší je zvyknout si na život bez vyrobených sladidel, když cukr je až vynález moderní doby (ovoce a zelenina snad bude vždycky).
Re: Cukr, sladidla
Ještě ke stévii - má chuťový ocas, kvůli kterému se raději obejdu bez sladké chuti. Co se týká javorového sirupu, netřeba vysazovat javor cukrový, dá se použít javor jasanolistý (Acer negundo), který má nejvíc cukru v míze z našich javorů. Navíc je invazní.
-
- Příspěvky: 36
- Registrován: 26.03.2015 16:54
- Pohlaví: muž
- Bydliště: Kroměříž
Re: Cukr, sladidla
Přítomní včelaři, jaká je prosím trvanlivost medu?
Re: Cukr, sladidla
Doaleluja, pokud vím
Zcukernatí na kámen, ale jinak to ničemu nevadí; mám ve sklepě několik 3L sklenic
Myslím že v nějaký hrobce našli iks set let starej med a byl poživatelnej
(né že bych byl fčelař, ale máme v rodině)
Zcukernatí na kámen, ale jinak to ničemu nevadí; mám ve sklepě několik 3L sklenic
Myslím že v nějaký hrobce našli iks set let starej med a byl poživatelnej
(né že bych byl fčelař, ale máme v rodině)
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
- Fabulous
- Administrátor
- Příspěvky: 8792
- Registrován: 17.09.2011 21:33
- Pohlaví: nevím, skryto ve špeku
- Bydliště: Praha a okolí
- Kontaktovat uživatele:
Re: Cukr, sladidla
Vydrží moc, ale jen jako sladidlo. Zdraví prospěšné látky, které dělají med medem, se (údajně) rozkládají o řád rychleji.
Re: Cukr, sladidla
i tak med vydrží, jako hodnotná potravina dlouhá léta (desetiletí)
Jeste se nestalo, aby to nejak nedopadlo..
Re: Cukr, sladidla
Mám ve sklepě asi 500 kg medu ve vodáckých barelech. to nám vydrží dlouho. kdyby někdo chtěl, mohu pár barelů přenechat. pro dobu po rozpadu myslim ideální i jako platidlo.
Re: Cukr, sladidla
Moje analýza cukru:
Jediný zdravý a použitelný cukr (jak z hlediska ceny, zdraví, chuti, trvanlivosti) je český bíly cukr koupený jednou v životě v nejlevnější době roku ve značném množství. Při optimálním skladováni se zkazí daleko později než dojde.
Všechny ostatní cukry na trhu (i přes značnou reklamu) mu nesahaji ani k 10% efektivity.
Výroba cukru v postapo:
Jediná možnost- med vyráběný zkušeným dlouholetým včelařem. Problém je obrovská neefektivita.
Včela doletí jen do určité vzdalenosti a k výrobě 1 kg medu potřebuje jeden a půl zilionu květů.
Do lesa se umisťuje maringotka tvořená dřevěnými úly a to je vše.
Jeden včelař by při hodně optimálnim/optimistickým číslům mohl mít max 10 těchto maringotek.
Na 1 včelstvo uvádi http://www.domaci-vcelarstvi.cz/o-vcela ... ynosy.html 25 kg medu na včelstvo. tj 100 rojů = 2,5 tun medu na rok.
Pro jednu rodinku to je opravdu dobrý výnos, ale při spotřebě 10kg na osobu a rok (při absenci všech ostatních zdrojů cukru spíše mnohem vyžší) je to jen 250 osob, který takový včelaž dokáže "uživit" a to vyžere všechny květy z okolí.
Prosím jakéhokoli včelaře o opravení mých odhadů/výpočtů a hlavně jak by to bylo s obnovou/množením včelstev v PA.
Mohl by někdo zkusit najít jak je to s celorepublikovou roční vyrobou medu dneska?
Jediný zdravý a použitelný cukr (jak z hlediska ceny, zdraví, chuti, trvanlivosti) je český bíly cukr koupený jednou v životě v nejlevnější době roku ve značném množství. Při optimálním skladováni se zkazí daleko později než dojde.
Všechny ostatní cukry na trhu (i přes značnou reklamu) mu nesahaji ani k 10% efektivity.
Výroba cukru v postapo:
Jediná možnost- med vyráběný zkušeným dlouholetým včelařem. Problém je obrovská neefektivita.
Včela doletí jen do určité vzdalenosti a k výrobě 1 kg medu potřebuje jeden a půl zilionu květů.
Do lesa se umisťuje maringotka tvořená dřevěnými úly a to je vše.
Jeden včelař by při hodně optimálnim/optimistickým číslům mohl mít max 10 těchto maringotek.
Na 1 včelstvo uvádi http://www.domaci-vcelarstvi.cz/o-vcela ... ynosy.html 25 kg medu na včelstvo. tj 100 rojů = 2,5 tun medu na rok.
Pro jednu rodinku to je opravdu dobrý výnos, ale při spotřebě 10kg na osobu a rok (při absenci všech ostatních zdrojů cukru spíše mnohem vyžší) je to jen 250 osob, který takový včelaž dokáže "uživit" a to vyžere všechny květy z okolí.
Prosím jakéhokoli včelaře o opravení mých odhadů/výpočtů a hlavně jak by to bylo s obnovou/množením včelstev v PA.
Mohl by někdo zkusit najít jak je to s celorepublikovou roční vyrobou medu dneska?