Stránka 2 z 4

Re: Vaření piva

Napsal: 09.12.2015 22:10
od Lena
Baca píše:VSetko by som v pohode vedel bud nahradit, alebo dokupit. Jediny problem je, kde to pivo nechat lezat. 24 litrov to je 48 flias a to do chladnicky nenadrbem bez toho aby sme kazdy den nekupovali vzdy cerstve jedlo :-D ZA to by ma vyobcovali z domova :-D ( v panelaku :-( )
Přepočteno na petky je to 16 flašek a to už nevypadá tak hrozně. Spíš jde o teplotu, pokud chceš vařit ležák - ideální 0 - 4 stupně a to by lednička musela jet na plný koule. A ty petky jsou i začátečnicky bezpečnější, tlak se dá lépe kontrolovat.

Re: Vaření piva

Napsal: 09.12.2015 22:15
od Baca
16 na +4 c to by v mojej chladnicke slo, ale uz do nej nedam nic ine musel by som este jednu prikupit :-( Inak mam nasyslenych zopar flias od bernarda do tych by som to stacal ( s tym patentnym viacpouzitelnym uzaverom) z tych sa da upustat tlak :-) ak by nedopatrenim rozkvasilo. Mne vsak velmi zachutila INA svieze ale silne s ovocnymi tonmi :-) to nemusi lezat tak dlho a pri tak nizkej teplote :-D

Re: Vaření piva

Napsal: 10.12.2015 7:17
od dracekvo
Lednička není moc dělaná na udržování hodně nízkých teplot. Mnohem úspornější je mrazák. Když ho chladíte na +2°C tak si zapne jen párkrát za den, protože je dělanej na -18°C (daleko lepší izolace).

Re: Vaření piva

Napsal: 10.12.2015 14:14
od Kapo
Určite poriadny mrazák. A na občasné použitie sa dá zohnať aj za odvoz. http://vsezaodvoz.cz/inzerat/7714/daruj ... -200-litru

Len neviem, či sa dá každý nastaviť na tak ú vysokú teplotu...

Re: Vaření piva

Napsal: 11.12.2015 12:50
od dracekvo
Nedá, ale stačí externí termostat s čidlem na kabílku co bude spínat zásuvku. Jednoduchá úprava bez zásahu do mrazáku.

Re: Vaření piva

Napsal: 13.12.2015 12:10
od Seldred
Na zrání piva jsem dostal doporučení udělat si z polystyrenu bedýnku a chladit to zmrlejma flaškama s vodou. Polystyren má rozměr 1000x500x100mm a dá se z toho udělat krabice s objemem přibližně 100 L. Strčíte do toho várku piva a k tomu 2-3 zmrzlé petky s vodou. Po nachlazení na teplotu stačí dle umístění měnit petky které mezitím roztály za nové a roztáté zase strčit do mrazáku. Prý stačí i obden, ale musí ze přidat další zmrzlá pet lahev. Dá se s tím prý dobře regulovat teplota a stabilně udržet teplotu dle potřeby. Nezabíráte si ledničku či mražák a prostorově to není tak náročné a může se to umístit více méně kamkoliv. Teplota se dá přidáním více zmrzlých petek snížit, uskladněná piva slouží jako akumulační zásobník, který nedovolí přílišné kolísání teplot. V případě že už tam moc piv nezbyde, doporučuje se ponechat pár roztátých petek aby teplota po výměně nekolísala.
Nicméně jsem od vyslechnutí rady nevařil a tak jsem to zatím nepotřeboval a tím ani nevyzkoušel.

Re: Vaření piva

Napsal: 13.12.2015 22:30
od Cep
Bedna vyložená polystyrenem je dobrá věc a může sloužit i naopak - používám k uskladnění ovoce na balkoně. Když jde teplota hlouběji, tak prostě přihodím petku s horkou vodou.

Re: Vaření piva

Napsal: 29.01.2016 17:36
od dracekvo
Tak nechá se to řešit různě, ale já jsem pohodlný člověk, tak ležím v předělaném mrazáku. A po měsící ležení už to začíná být mňamka. Čím déle tak ještě lépe.
Hlavně ta odměna, když člověk uvaří pivo a pak mu ho někdo pochválí :clap

Re: Vaření piva

Napsal: 18.05.2016 9:48
od waran
Na ležení piva není třeba nic speciálního vymýšlet, pokud nebudeme striktně lpět na typu český ležák a budeme místo spodních používat svrchní kvasnice, které fungují obecně za vyšších teplot. Jak hlavní kvašení tak sekundární kvašení a ležení pak může probíhat při zhruba 18°C a vyrobené pivo má výrazně vyšší trvanlivost. Tímto způsobem vznikne také moc dobrý pivko, ale ležák to není.

Re: Vaření piva

Napsal: 18.05.2016 22:03
od BlackList
Jo, takové svrchně kvašené pak není problém uskladnit i na rok - v temnu a při teplotách do 20 stupňů.
Ale je důležitá hygiena při celém procesu.

Re: Vaření piva

Napsal: 31.05.2017 14:02
od Atraidis
A nějaký osvědčený návod na přípravu piva by nebyl? Ideálně něco co by si člověk mohl zkusit jako nováček?

Re: Vaření piva

Napsal: 31.05.2017 14:28
od pracintl
Tady je navod od zkuseneho vyrobce - Kozel :rofl
vareni piva.jpg

Re: Vaření piva

Napsal: 01.06.2017 5:35
od dracekvo
Tady máš docela hezkej návod.
https://www.youtube.com/watch?v=_9SpfziqmkY

Re: Vaření piva

Napsal: 01.06.2017 22:16
od Count
Atraidis píše:A nějaký osvědčený návod na přípravu piva by nebyl? Ideálně něco co by si člověk mohl zkusit jako nováček?
Zkus si nejdřív "vaření" z mladinového koncentrátu, třeba pomocí jedné ze začátečnických sad, které prodávají obchody pro domácí sládky. Uvidíš, jestli tě to bude bavit. Pak můžeš přejít na sladinové výtažky a zkusit skutečný var - chmelovar. Pak už je jen kousek k tomu, vařit ze surovin. Postupné kroky ověři tvou připravenost bez nutnosti se hned hrnout do koupě mlýnku na slad a přemýšlení, zda budeš vařit infuzně, nebo dekokčně.

Re: Vaření piva

Napsal: 04.10.2019 19:03
od Lyster
Zmlsané dějiny - Pivo ze 16. století.
https://www.mall.tv/zmlsane-dejiny/pivo ... h-pivovaru

Re: Vaření piva

Napsal: 04.10.2019 19:30
od Rafael
Dovolil bych si v to směru znovu upozornit na
http://www.rozpad.cz/forum/viewtopic.ph ... ka#p174336
Knihu Pivařka

Re: Vaření piva

Napsal: 25.01.2021 3:42
od Kapo
Tak som sa konečne minulý rok dostal k vareniu piva. Kniha "pivarka II " je asi jedna z najlepších kníh pre domovarníkov od maličkých kuchyňákov až po remeselné pivovary. Vrele odporúčam.

Začal som poskromne. 100 litrov Red Irish iPA varené v medenom 120 litrovom kotli. Poznatok, že variť 20 litrov je rovno náročné, ako 100. Akurát je na chvílku pokoj.
Nakúpené všetko potrebné do predpokladanej dlhoročnej karantény, akurát sem tam dokúpim dáke chmely.
Profi zátkovač, zohnaných asi 500ks nevratných fliaš, dva keg sudy a jednoduchá pípa, 5ks 30litrových potravinárskych spiliek na kvasenie a stáčanie, vrchnáky rôznych farieb, dezinfekcie a čistiace veci, odkapkávač na flaše....

Dnes dovarená asi piata várka. Vždy z časti robím aj dáky pokus. Napríklad že časť pred stočením do fliaš ešte dodatočne dochutím. Napríklad vývar zo smrekových vetvičiek, karamel a kardamón. Teraz idem skúsiť mrazené čierne rýbezle. Keď budú ovocné chutiť, skúsim višňové a slivkové.... Ale nie je nad dobré polotmavé pivo.
Tiež mám nachystané dubové pražené čipsy z amerického dubu. Robí sa tak pivo s nádychom starých časov, kedy pivo zrelo a čapovalo sa z dubových sudov.

Kvasnice v podstate točím stále tie isté. Po dokvasení a stočení zlejem spodok do skleneného pohára a v chladničke vydrží aj mesiac bez zhoršenia chuti. Potom len rozriedim s vlažnou vodou a trochu prikrmím cukrom a nechám nabudiť.

Dalej je ešte v pláne robiť pokusy podla starých receptov, kedy sa chmel ešte nepoužíval, alebo len velmo poskromne. Miesto toho sa používali zmesi bylín.Grut. A tiež uvariť pivo na rozpadlícky spôsob.

Re: Vaření piva

Napsal: 25.01.2021 9:48
od Ivana
Spousta starých receptů na piva z kdečeho (kopřiva, lopuch a další) byla na celtnet.org. Jenže vlastník domény tam měl snad i desetitisíce receptů, chodila tam spousta lidí, neutáhl to finančně a tak to jednoho dne celé ustřihl.
Ale téměř všechno z toho se dá najít na webarchivu. Jsou tam hlavně staré recepty na mead, staré medoviny, ale jsou tam i piva. Doporučuju.

Re: Vaření piva

Napsal: 25.01.2021 11:25
od Piston
U nás vyšla kniha Bylinná piva od Buhnera, vydal to Volvox Globator, ještě by měla být ke koupi. Spousta kuriozních receptů a bohatý zdroj informací.

Re: Vaření piva

Napsal: 25.01.2021 15:13
od Kapo
Jo, to by určite nebolo špatné do rozpadlíckej zbierky. https://www.martinus.sk/?uItem=2188

Skôr by ma ale zaujímalo dačo, čo ste vyskúšali s drobnou recenciou. Alebo čo by ste radi vyskúšali. A ja by som to skúsil za vás. :D