Parní hrnec
Parní hrnec
Pouzivate nekdo vareni na pare? Pokud ano byl bych rad za tipy a postrehy..
Ja jsem si ho tedy letos poridil a za me muzu rict zatim nejpouzivanejsi vec v kuchyni.. Vazne parada, hlavne na zeleninu je to naprosta spicka (varenou mrkev bych do pusy nedal - vyndavam ze salatu i z polivky) a po ty z pary se muzu utlouct
Ja jsem si ho tedy letos poridil a za me muzu rict zatim nejpouzivanejsi vec v kuchyni.. Vazne parada, hlavne na zeleninu je to naprosta spicka (varenou mrkev bych do pusy nedal - vyndavam ze salatu i z polivky) a po ty z pary se muzu utlouct
Říkali mi, že můžu být čím chci. Tak jsem se stal ostudou své rodiny.
Re: Parní hrnec
Zrovna zelenina v páře mi nejede, to raději vařenou. Ale taková uzená žebírka, to je něco jiného.
Až v pekle nebude volného místa, pak mrtví budou bloudit po zemi.
Re: Parní hrnec
Za me jeste veliky plus losos (a temer vsechny ostatni ryby), morske plody ty jsou naprosto pecka a da se treba i hovezi...
Prave by me zajimaly zkusenosti ostatnich a nejake tipy a triky.. Zatim s tim tak experimentuji a rad se priucim
Prave by me zajimaly zkusenosti ostatnich a nejake tipy a triky.. Zatim s tim tak experimentuji a rad se priucim
Říkali mi, že můžu být čím chci. Tak jsem se stal ostudou své rodiny.
Re: Parní hrnec
S vařením v páře zatím zkušenosti nemám, ale o pořízení parního hrnce uvažuju v rámci ozdravování jídelníčku můžu se zeptat, jestli se bavíme o takovým tom na elektriku, co má několik pater a normálně se zastrčí do zdi (to mi vyjede když zadám do vyhledávače 'parní hrnec') nebo o takovým tom klasickým hrnci na sporák s pařáčkem, něco jako toto: http://www.utc.cz/cs/hrnec-parni-2-patr ... m/338020p/
Ty elektrický jsou docela drahý, tak přemýšlím spíš na touhle levnější klasikou
Ty elektrický jsou docela drahý, tak přemýšlím spíš na touhle levnější klasikou
Re: Parní hrnec
Ja mam elektrickej (https://www.alza.cz/morphy-richards-int ... 41.htm?o=2) Nechtel jsem prave ten co ma patra nad sebou kvuli ruznym casum pripravy ruznych jidel - napriklad delam naraz brambory, rybu a zeleninu. Kazda vec potrebuje jinej cas, nastavis a postupne se Ti to pousti a je hotovo ve stejnej cas.. Hlavne jde behem vareni do jednotlivych oddilu pridavat koreni, ochutnavat atd..
Říkali mi, že můžu být čím chci. Tak jsem se stal ostudou své rodiny.
Re: Parní hrnec
Nemám děti a tak mi nejde do hlavy jak rodiče malejm dětem furt cpou nějaký jídlo i když ho ty děti nechtěj. Tak buď má hlad a vezme si, nebo hlad nemá. A při troše pátrání sem zjistil, že rodiče s podobnym názorem existujou a připravujou dětem napařenou měkkou zeleninu v jejich dosahu a dítě si prostě samo vezme, když má hlad.
Čím víc víš, tím míň neseš.
Re: Parní hrnec
....rodiče malejm dětem furt cpou ne nějaký jídlo, ale jídlo co není z cukru.
Třeba zeleninu Děti totiš mají dva žaludky a zatím co do toho prvního se už nevejde ani kousek mrkve, tak do toho druhého jsou obratem schopni zazipovat tabulku čokolády s pytlem gumídků.
Úpravu potravin na páře jsem si nějak moc neoblíbil , co mě ale láká to je elektrický papiňák. Nemáte s ním někdo zkušenosti ?
Třeba zeleninu Děti totiš mají dva žaludky a zatím co do toho prvního se už nevejde ani kousek mrkve, tak do toho druhého jsou obratem schopni zazipovat tabulku čokolády s pytlem gumídků.
Úpravu potravin na páře jsem si nějak moc neoblíbil , co mě ale láká to je elektrický papiňák. Nemáte s ním někdo zkušenosti ?
Re: Parní hrnec
Aj v papinaku vies varit na pare. Potrebujes iba podlozku, ktoru potraviny zdvihnes nad variacu sa vodu - typicky mriezku z nerezu. S elektrickym papinakom skusenosti nemam, ale nevidim v tom nejaku velku vyhodu. Iba ak, mas iba dva alebo len jeden klasicky horak/jednoplatnicku na varici a potrebujes treti hrniec na varenie.
Prežiť !!!
Re: Parní hrnec
A nema pak z toho papinaku (mysleno vareni na pare) vliv na potraviny zvyseny tlak? Myslim konkretne na tu zeleninu.. Z meho pohledu je z pary tak o 80% vice chutove podobna syrove a hlavne pro me ta konzistence - zelenina je uvarena a krupava, takovou tu mekatou bych nedal..
Říkali mi, že můžu být čím chci. Tak jsem se stal ostudou své rodiny.
Re: Parní hrnec
co sem o něm zaslech v rádiu, tak má tepelně izolované tělo takže má malé ztráty tepla .
A má tlakový senzor , takže po natlakování nesyčí jak klasický papiňák ale stáhne topení a udržuje tlak .
Tedy další úspora energie. Prostě to znělo jako pohádka o nejúspornějším vaření jaké může existovat
tak tož se ptám estli má někdo reálné zkušenosti a jaká je zkutečnost
A má tlakový senzor , takže po natlakování nesyčí jak klasický papiňák ale stáhne topení a udržuje tlak .
Tedy další úspora energie. Prostě to znělo jako pohádka o nejúspornějším vaření jaké může existovat
tak tož se ptám estli má někdo reálné zkušenosti a jaká je zkutečnost
Re: Parní hrnec
To by me zajimalo taky, nebylo by to spatne na maso / vyvary.. i kdyz pres zimu se dela vyvar nejlepe na krbovkach
Říkali mi, že můžu být čím chci. Tak jsem se stal ostudou své rodiny.
Re: Parní hrnec
Na radu kamaráda jsem před několika lety pořídil Tefal Rice Cube. V horní části má plastovou, perforovanou misku, ve které děláme zeleninu, jak syrovou, tak mraženou. Než se pod ní uvaří rýže, zelenina je akorát hotová a to jen s použitím páry, která z rýže stoupá. Za mně vaření v páře ano a rýžovar třikrát ano.
Lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce.
Re: Parní hrnec
Zdravím,
rád bych se zeptal zkušenějších na tlakové hrnce. Po dlouhé době jsem přemluvil manželku aby zkusila a nyní je naprosto nadšená z doby vaření, tím pádem i spotřeby. Ale zaskočila mě jedním dotazem.
Je možné v tlakovém hrnci bez obav vařit rýži ve varných sáčcích? Respektive zda z těch sáčků při vyšší teplotě nejdou nějaký srágory ve zvýšené míře do té rýže.
Díky za radu / osvětu.
rád bych se zeptal zkušenějších na tlakové hrnce. Po dlouhé době jsem přemluvil manželku aby zkusila a nyní je naprosto nadšená z doby vaření, tím pádem i spotřeby. Ale zaskočila mě jedním dotazem.
Je možné v tlakovém hrnci bez obav vařit rýži ve varných sáčcích? Respektive zda z těch sáčků při vyšší teplotě nejdou nějaký srágory ve zvýšené míře do té rýže.
Díky za radu / osvětu.
Re: Parní hrnec
http://www.granitol.cz/produkty/perforo ... rne-sacky/
Tady píšou že +110°C Ale bude tam určitě ještě nějaký limit. Kolik je teplota v papiňáku netuším.
Když už píšu do tématu o parním hrnci, tak mám takový, který je kombinovaný se sušičkou. Dobrá věc. Suším v tom ovoce a houby. Na páře si dělám jen brambory na loupačku
Tady píšou že +110°C Ale bude tam určitě ještě nějaký limit. Kolik je teplota v papiňáku netuším.
Když už píšu do tématu o parním hrnci, tak mám takový, který je kombinovaný se sušičkou. Dobrá věc. Suším v tom ovoce a houby. Na páře si dělám jen brambory na loupačku
Re: Parní hrnec
V papiňáku je vyšší tlak a tím pádem i teplota, až 130 stupňů. Osobně bych v něm rýži nevařil, právě kvůli materiálu sáčků. A taky chuti rýže z nich. Rýžovar to jistí.
Lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce.
Re: Parní hrnec
Díky za rychlou odpověď, sáčky tedy nemóžno. Jak psal Count, dle tlaku jde teplota přes limit, jen jsem nevěděl kolik ten limit mají
Rýžovar nechci jakožto specializovaný produkt.
To si radši dám tu práci a naučím manželku jak vařit rýži bez sáčků, ale chtěl jsem vědět zda si to mohu ušetřit
Rýžovar nechci jakožto specializovaný produkt.
To si radši dám tu práci a naučím manželku jak vařit rýži bez sáčků, ale chtěl jsem vědět zda si to mohu ušetřit
Re: Parní hrnec
Dovolím si polemizovat s tím, že rýžovar je specializovaný produkt. Dokud si ho nekoupil kamarád, nevěděl jsem o něm. A protože se u nás sní rýže dost (tenkrát nás bylo ještě o dva víc), koupil jsem ho. A po upatlané rýži a kouscích pytlíků na talíři se mi opravdu nestýská. Nicméně, kromě rýže v něm děláme i pohanku, quinou, čočku, hrách, bulgur, nad párou které z jídla stoupá děláme zeleninu.
Lepší hrůzný konec, než hrůza bez konce.
Re: Parní hrnec
nepatrí to sem, ale vlakno som nenašiel
rôzne spôsoby varenia v prirode -konkretne 2 - turisticky samovar a mysa na nohach
prosim opresunutie do spravneho vlakna
rôzne spôsoby varenia v prirode -konkretne 2 - turisticky samovar a mysa na nohach
prosim opresunutie do spravneho vlakna
Informácia je v časopriestore.