Kvalitní nůž

Nože, mačety, sekery,píky, oštěpy, atd.

Re: Kvalitní nůž

Příspěvekod Hohepa » 03.08.2019 9:05

Jediný význam to má ve státech, kde je ze zákona omezená délka čepele a člověk chce přesto "veliký" nůž .
Takhle to vypadá lépe, než kdyby měl protažené střenky až k ostří při stejné celkové délce .
I když po pravdě práce při tom "zkráceném úchopu" musí být za trest .
Jestli potřebujete uplatnit svou schopnost přežít, pravděpodobně jste předtím něco zvorali.
Uživatelský avatar
Hohepa
VIP
 
Příspěvky: 2418
Registrován: 22.07.2013 21:16
Bydliště: Praha

Re: Kvalitní nůž

Příspěvekod Stenny » 04.08.2019 8:30

Poptám se znalejších: Potřeboval bych nějaký lehký, tenký integrální nůž, typově by mi ideálně vyhovovalo něco stylu http://www.noze-nuz.com/ka-bar/KA5599.php , ale čepel 8,5-10 cm. Preferuju řezivost, čili tloušťka kolem 3mm a plochý výbrus jsou ideál. Materiál nerez, ale do slané vody to tahat nebudu. No a aby toho nebylo málo, tak ne moc drahý, protože ho budu používat v prostředí, kde ho pravděpodobně nakonec ztratím nebo zničím. Nejlepší by tedy byla nějaká materiálově slušná čínská výroba. Máte někdo podobného oblíbence?
Stenny
VIP
 
Příspěvky: 475
Registrován: 12.05.2012 12:22

Re: Kvalitní nůž

Příspěvekod Haluziak » 08.08.2019 22:32

Kolegové, je pozdní večer a při dýmce mě napadla jedna otázka, kterou nevím kam zařadit a nechci pro ni zakládat nové vlákno.
Když kouknete jakékoliv video o výrobě nože, tak pas vymlátí plochý kus oceli a pak jej vezme k pásovce a ostří na ní vybrousí.
Proč už se nedělají ostří kuté - vymlácené do požadovanéh ostří a pak už jen lehce přibroušené (jako keltský nožík od uměleckého kováře z vánočních trhů nebo třeba kosa)?

Kdysi (pomalu jsem ještě tahal kačera) mi jeden metalurg říkal, že dostatečným kutím získá ocel větší hustotu, hodně laicky řečeno namlátí se atomy blíž k sobě.
Beware of old men in profession where men die young.
Uživatelský avatar
Haluziak
 
Příspěvky: 289
Registrován: 18.09.2018 17:27

Re: Kvalitní nůž

Příspěvekod Cep » 08.08.2019 23:27

Tipnu si: a) na pásovce to má rychlejší, b) neumí to pořádně vykovat
Cep
 
Příspěvky: 1257
Registrován: 09.04.2015 10:22

Re: Kvalitní nůž

Příspěvekod Rafael » 08.08.2019 23:33

Nevím jestli jsem ti dobře rozumněl, bo žádná videa o výrobě nožů apod. jsem neviděl.
Znám to "jen" z praxe a práce když jsem sedával a popíjel s kováři a někdy jim i šlapal na buchar.
Nikdy se nesnížili k tomu aby něco vybrušovali z nějaké pásoviny nebo plechů. A to i v případě třeba motyk, rýčů, srpů, mačet a podobných blbinek.
Ani u těch si práci neulehčili a vše poctivě na několik ohřevů kovali z masivu.
Však taky proto jsou jejich výrobky věčné. Vedle volby vhodného materiálu a tepelného zpracování je to kování velmi důležité až nejdůležitější.
*
Všechny velmi namáhané součásti a výrobky jsou kované. Vítkovice VHM.
A. Lincoln: Kdybych měl 8 hodin na pokácení stromu, 6 bych strávil broušením sekyry.
Uživatelský avatar
Rafael
 
Příspěvky: 1576
Registrován: 07.12.2017 17:26
Bydliště: Valašské království

Re: Kvalitní nůž

Příspěvekod bivoj » 09.08.2019 2:56

Haluziak píše:...Kdysi (pomalu jsem ještě tahal kačera) mi jeden metalurg říkal, že dostatečným kutím získá ocel větší hustotu, hodně laicky řečeno namlátí se atomy blíž k sobě.

Tak to asi nebyl metalurg ;) .(Páč je to strašná pičovina.) Kováním (tvářením za tepla) se především mění dendritická struktura kovu na strukturu fibrózní (vláknitou). Změna vnitřní struktury kovu je hlavním důvodem kování a je to i důvodem toho, proč je potom ta ocel (či z ní udělaný výrobek) "lepší" a má lepší mechanické vlastnosti (především houževnatost) než jen litá ocel. Takže když je kvalitně vykovaný polotovar (pás oceli), tak je zbytečné na něm vykovávat ostří - ničemu by to nepomohlo, to ostří by nebylo vykováním jakkoliv pevnější či kvalitnější (tady má daleko důležitější roli správné, nejlépe parciální, kalení). To, co tady postnul Rafael s těmi "věčnými výrobky" je také s prominutím kravina a kompletně kovaný nůž nebude nijak kvalitnější než nůž vybroušený na pásovce z kvalitně prokovaného polotovaru. Ano, kování je zásadní, ale nemusí se kovat celý výrobek do finálního stavu (podoby) - základ je mít kvalitně prokovaný zdrojový materiál (a je jedno, jestli vzniknul ručním kováním, kováním v zápustce atp.).

To, že se dříve nože (+meče atp.) kovaly tvarově skoro na hotovo bylo dáno především tehdejší neexistencí možnosti rychlého strojního opracování, tak, jak je máme k dispozici dnes (především ony zmiňované pásové brusky, atp.)
Sic semper tyrannis.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
 
Příspěvky: 2352
Registrován: 03.09.2012 18:54
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Kvalitní nůž

Příspěvekod Haluziak » 09.08.2019 5:34

Bivoji díky za osvětlení :) metalurg to nějaký byl :D dělal na vysoké peci, ale co tam dělal už si nevzpomenu.

Beru to tak, že pokud je dostatečně kvalitní matroš, tak broušením nic neztratí.

Dotaz dva :D : Překládaná ocel? Tzn. vykovat dlouhou složit napůl, vykovat dlouhou složit na půl etc. etc.? Má to dnes při kvalitě dostupných "ingotů" smysl?

Já se jednou s někým kdo má doma výheň domluvím a udělám si vlastní kudlu :D
Beware of old men in profession where men die young.
Uživatelský avatar
Haluziak
 
Příspěvky: 289
Registrován: 18.09.2018 17:27

Re: Kvalitní nůž

Příspěvekod FMJ » 09.08.2019 6:53

Překládaná ocel je už vyšší dívčí, materiál je třeba prohřát na vyšší teplotu, než je teplota tvářecí a docícilit teplotu svařovací. Ta může dosahovat až 90 % teploty tání. Laicky - jako začátečník to velice snadno přehřeješ, spálíš to, což znamená, že to můžeš pak akorát vyhodit. Obecně - než něco kloudného jen vykoveš, je běžné, že nějaký ten materiál holt zničíš. Vlastní zkušenost zde je nepřenositelná. Tady je dobré mít někoho, kdo má dlouhou praxi a ví, jakou barvu (teplotu) kovu už neohřívat a jakou barvu už nekovat a nechat znovu prohřát. Nemluvě o následném kalení a popouštění. Ale běž do toho.
FMJ
 
Příspěvky: 187
Registrován: 30.09.2012 17:54

Re: Kvalitní nůž

Příspěvekod bivoj » 09.08.2019 19:03

Překládaná (či také nepravá damašková) ocel dnes má při kvalitě současných hutních polotovarů význam pouze designový. Dříve takovýmto kováním a vícenásobným překládáním kováři odstraňovali z oceli především nečistoty a vměstky uvnitř původního materiálu.

Dnes se spíše používá skování dvou materiálů (kovů) z různými vlastnostmi a leptáním výsledného povrchu se dociluje zajímavých vzorů. Doporučuji na YT např kanál SHURAP (tuším ukrajinský kovář) který často ková tyto "damašky" a pak z nich brousí nože:
https://www.youtube.com/user/shurap77/videos?disable_polymer=1

A že umí udělat zajímavé kousky:
https://www.youtube.com/watch?v=vaw2X7pHGQU
damascus_01.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=ZrGJLunpHC4
damascus_02.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=GtgU4-4m7-E
damascus_03.jpg
Sic semper tyrannis.
Uživatelský avatar
bivoj
VIP
 
Příspěvky: 2352
Registrován: 03.09.2012 18:54
Bydliště: Tertium corpus de Solari system

Re: Kvalitní nůž

Příspěvekod mukl » 12.08.2019 22:09

Je to umění :!: , je to pracný "majstrštyk", ...ale pro mne je to vizuálně především velký kýč :(
mukl
 
Příspěvky: 568
Registrován: 05.10.2016 18:19

Předchozí

Zpět na Zbraně chladné

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron