Stévie a vše s ní související

Stévie a vše s ní související

Příspěvekod Karlos » 12.05.2013 10:03

Založeno na žádost MisterB .
Uživatelský avatar
Karlos
Rozpadlík
 
Příspěvky: 4683
Registrován: 21.12.2010 19:31
Bydliště: Velká Morava

Re: Stévie a vše s ní související

Příspěvekod Pepe » 12.05.2013 19:53

Myslím, že donedávna nebyla schválena pro použití v EU. A tuším, že jsou nějaké studie, kde má i nějaké vedlější účinky. Myslím, že něco ve stylu snížení plodnosti, ale teď možná kecám :)

edit:
tak je to tak, stevie má samozřejmě nežádoucí účinky, mezi které může patřit i neplodnost, pokud budete užívat extrémní množství stévie (zdroj)

Další nežádoucí účinky (anglicky, nemám čas překládat)

Dizziness
Some users of Stevia have reported dizzy spells, although this doesn’t appear to be a long-term hazard.

Bloating and Nausea
Bloating, nausea, and mild gas–more common and not very fun side effects reported by stevia users.

Mild Muscle Pains
Other users have reported mild muscle pains, as well.

Numbness
Some users have reported numbness, although this is not long-lasting either.

Infertility
Some studies have shown that Stevia does, in fact, have a contraceptive effect on the body, although other studies have shown that it does not.

Cancer
This is particularly controversial because in one study, Stevia was made into a mutagenic compound, meaning one that causes cancer. However, that study has been criticized for being poorly conducted. Other studies suggest that it does not have any carcinogenic effect on the body.

Interferes with Blood Sugar
Studies have shown that Stevia can actually lower blood sugar, which means it should be used with caution by people with diabetes.

Lowers blood pressure
Studies also show that Stevia may play a role in lowering blood pressure. People who have low blood pressure already should avoid using the sweetener as a sugar substitute.
Stevia was first introduced in the United States in the mid 1990s as part of the low-carb diet craze, as it does not have calories or carbohydrates. However, it was only sold as an herbal supplement. In time, and only after much controversy, it was granted approval by the FDA and is now available as a food product.
It has been designated a safe product by the FDA, based on the results of consuming 1500 mg per day for two years. Though it’s new to the US, it has been used by several cultures, particularly in South America, as a sweetener for centuries. Some people feel that since it’s all-natural and has been used in other countries with no apparent long-term side effects, that it’s perfectly safe for use. However, it is recommended that pregnant or breast-feeding women say “no” to the sweetener–at least until more long-term research has been performed.
As always, if you have any questions about the safety of Stevia or any other herb, consult with your primary care physician. She will be up-to-date on the latest research and will be able to advise you on which sweeteners you should use.

zdroj
Uživatelský avatar
Pepe
Moderátor
 
Příspěvky: 792
Registrován: 22.12.2010 14:14

Re: Stévie a vše s ní související

Příspěvekod Merlin » 13.05.2013 10:16

Nenechte se strašit, žádné vedlejší účinky Stévie nebyly nikdy vědecky prokázány. A vyplývá to i z výše uvedených článků. Aby mohl být závěr označen za vědecký, musí být totiž kdykoliv a kýmkoliv replikovatelný. Těchto pár negativních "studií" (více marketingových, než vědeckých) vzniklo v době boje proti Stévii na americké půdě, který byl dosti urputný, když se průmysl kolem neurotoxického Aspartamu (NutraSweet) za vydatné pomoci FDA snažil Stévii udržet co nejdéle mimo hru. Vyplavalo díky tomu tenkrát na světlo světa tolik špíny, že dokonce překotně rezignoval generální ředitel Coca Coly, který se o otravu populace Aspartamem velkou měrou zasloužil. Rezignoval zbytečně, nakonec se vše podařilo (opět díky FDA, která měla též máslo na hlavě) kvalitně zamést pod koberec. Každopádně žádný z těchto závěrů nebyl nikdy nezávisle potvrzen (přestože snaha byla), naopak byl každý z nich opakovaně vyvrácen.

Takové studie, jako že budete-li konzumovat více než 3kg Stévie denně, může na vás mít antikoncepční účinky, jsou naprosto k smíchu. I kdyby to byla pravda a nebylo to již mockrát předtím i poté vyvráceno, i tak by to bylo k smíchu.

Stévií se v Japonsku, Jižní Americe i na mnoha dalších místech po světě sladí již mnoho generací bez jakýchkoliv komplikací, existuje řada podrobných a renomovaných studií o její naprosté bezpečnosti, je považována za nejbezpečnější známé sladidlo. Skončím jak jsem začal - NENECHTE SE STRAŠIT!
Merlin
 
Příspěvky: 47
Registrován: 08.12.2012 15:42

Re: Stévie a vše s ní související

Příspěvekod hanpari » 13.05.2013 13:22

Zajímavá debata. Škoda, že ji nikdo nezahájil vysvětlením, k čemu je ta stévie dobrá, odkud se vzala a proč by měla někoho zajímat.

Pokud je to jen další náhražka cukru, tak to jde pravda mimo mne. Sacharóza je nezbytnou součástí mého čaje :)
Uživatelský avatar
hanpari
 
Příspěvky: 776
Registrován: 15.01.2011 21:10
Bydliště: Velká Morava

Re: Stévie a vše s ní související

Příspěvekod sigmark » 13.05.2013 13:25

Merlin: pokud budeš konzumovat denně 3 kila čehokoli, tak si pravděpodobně přivodíš velké zdravotní problémy :-)
Uživatelský avatar
sigmark
VIP
 
Příspěvky: 3349
Registrován: 14.08.2012 19:43

Re: Stévie a vše s ní související

Příspěvekod Koniáš » 13.05.2013 14:40

sigmark

Dnes si dám 3 kg piva = 6 ks piva Radegast v hospodě (jako skoro každé pondělí) a má to na mne pouze pozitivní vliv.
:D :beer
Koniáš
Koniáš
Sponzor serveru
 
Příspěvky: 512
Registrován: 27.11.2012 21:28

Re: Stévie a vše s ní související

Příspěvekod Merlin » 13.05.2013 16:11

hanpari píše:Pokud je to jen další náhražka cukru, tak to jde pravda mimo mne. Sacharóza je nezbytnou součástí mého čaje :)


Nene, to rafinovaný cukr je jen jedna z náhražek Stévie ;) (medu, ovocných koncentrátů), které tu byly dávno před cukrem a budou tu jistě ještě dlouho po cukru ... mě do čaje smí jen glukóza s fruktózou a samozřejmě Stévie, sacharóza není zrovna můj "cup of tea". Teprve v organizmu se na glukózu a fruktózu musí složitě štěpit za velkého výdeje energie, vitamínů a minerálů, nemluvě o faktu, že je cukr průmyslově vyráběná chemická látka a v širokém okolí každého cukrovaru se line neskutečný smrad vzbuzující všemožné emoce, jen ne chuť k jídlu. IMHO jediný solidní argument k používání cukru je jeho nízká cena, to může být pro někoho rozhodující, ale věř mi, že jakmile si zvykneš sladit čaj medem, ovocným koncentrátem či Stévií, už pro Tebe nebude cesta zpátky a začneš taky rafinovaný cukr vnímat jako něco podřadného a ke konzumaci ne příliš vhodného :rofl
Merlin
 
Příspěvky: 47
Registrován: 08.12.2012 15:42

Re: Stévie a vše s ní související

Příspěvekod MisterB » 13.05.2013 17:29

Hraničí to sice trochu s farmařením, ale byl jsem teď na výstavě Floria 2013 nakoupit nějaké stromky a zahlédl jsem tam stévii, vzpomněl jsem si na to, co mi o ní říkal známy. Koupil jsem dvě rostliny (40 Kč/ks) a řekl jsem si, že kdybych náhodou neměl cukr tak to bude ok. Zkoušel jsem s tím sladit a bez nejmenších problémů se to dá.
MisterB
 
Příspěvky: 6
Registrován: 10.05.2013 13:05

Re: Stévie a vše s ní související

Příspěvekod sigmark » 13.05.2013 17:45

Koniáš: jdu to zkusit :-D
Uživatelský avatar
sigmark
VIP
 
Příspěvky: 3349
Registrován: 14.08.2012 19:43

Re: Stévie a vše s ní související

Příspěvekod Maximus » 13.05.2013 20:35

Stévie je zajímavá alternativa pro ty, kteří například rádi hodně sladí třeba čaj a jejich energetický příjem není vždy adekvátní energetickému výdeji - každý kJ dolů je přínosem :twisted:.

Zkoušeli jsme stévii doma pěstovat, ale vyžaduje pravidelnou a přiměřenou zálivku (nesmí stát ve vodě a ani vyschnout), což může být pro někoho docela problém :evil:.
Maximus
Moderátor
 
Příspěvky: 3900
Registrován: 12.01.2011 19:24
Bydliště: ČSR

Re: Stévie a vše s ní související

Příspěvekod hanpari » 13.05.2013 20:37

Merlin píše:Teprve v organizmu se na glukózu a fruktózu musí složitě štěpit za velkého výdeje energie, vitamínů a minerálů...


No, tohle tvrzení bych na tvém místě přehodnotil :) Pravda glukóza patří mezi tzv. rychlé cukry, ale účinek kostky cukru není o tolik pomalejší a rozhodně organismus významně nezatěžuje, pokud nejsi právě cukrovkář :). Příště bych své informace čerpal raději z učebnice biochemie:

Trávení sacharidů v lidském těle

Trávení sacharidů začíná v ústní dutině. Zde se škrob a glykogen (polysacharidy) z potravy rozkládají pomocí enzymu amylázy (ptyalinu), který je obsažen ve slinách. Amyláza mění v ústech, jícnu a hltanu polysacharidy na disacharid maltózu.

Další fáze trávení sacharidů se odehrává v tenkém střevě. Zde se rozkládají pomocí enzymu amylázy, který tentokrát vylučuje slinivka břišní, i další polysacharidy., opět na disacharid maltózu. Další enzym, maltáza, rozkládá disacharid maltózu na dvě molekuly glukózy. V tenkém střevě se však rozkládají i jiné cukry, například enzym sacharáza rozkládá sacharózu na fruktózu a glukózu, laktáza rozkládá laktózu na galaktózu a glukózu. Tyto jednoduché cukry jsou následně vstřebány do krve.


Nikoliv ze serveru jako tento: http://www.vcelky.cz/oo-cukr-nebo-med.htm
Naposledy upravil hanpari dne 13.05.2013 20:40, celkově upraveno 1
Uživatelský avatar
hanpari
 
Příspěvky: 776
Registrován: 15.01.2011 21:10
Bydliště: Velká Morava

Re: Stévie a vše s ní související

Příspěvekod sigmark » 13.05.2013 20:38

touché!

edit: vždycky když vidím Stévie tak se mi nevím proč vybaví Stévie Wonder :-)
Uživatelský avatar
sigmark
VIP
 
Příspěvky: 3349
Registrován: 14.08.2012 19:43

Re: Stévie a vše s ní související

Příspěvekod Merlin » 13.05.2013 22:35

hanpari píše:No, tohle tvrzení bych na tvém místě přehodnotil :) Pravda glukóza patří mezi tzv. rychlé cukry, ale účinek kostky cukru není o tolik pomalejší a rozhodně organismus významně nezatěžuje, pokud nejsi právě cukrovkář :). Příště bych své informace čerpal raději z učebnice biochemie:

Asi mi něco uniká, ale nerozumím, který bod přesně bych měl přehodnotit. Tvé informace z "učebnice biochemie" z Wikipedie se mi zdá, že nic z toho co jsem napsal nevyvracejí, nebo se pletu a něco jsem přehlédl? Píše se tam to, co jsem napsal, tedy že se sacharóza v těle štěpí na glukózu a fruktózu. "Ke zmíněné hydrolýze je třeba vitamín B, vápník, hořčík a další látky" se dočteš také na wiki, a že ten proces vyžaduje energii je snad bez debat, ne?

Zda zatěžuje více než významně či méně než významně již přenechám jiným. Zatěžuje hlavně zbytečně. Stejně tak s tou rychlostí je to relativní. Osobně mám s glukózou (hroznovým cukrem) při fyzickém výdeji vynikající zkušenosti - používám často a rád. Sacharóza jistě dříve či později zafunguje také, o tom není sporu, ale vyzkoušíš-li si to při nějaké fyzické aktivitě, poznáš, že to zdaleka není totéž.

Každopádně od slazení čaje jsme daleko a od Stévie ještě dále, tak bych asi trávení sacharidů nechal koňovi ...
Merlin
 
Příspěvky: 47
Registrován: 08.12.2012 15:42

Re: Stévie a vše s ní související

Příspěvekod hanpari » 14.05.2013 8:57

Cukr je zejména zdroj energie. Přijde mi to jako pseudoargument.

Co se týče vitamínů nebo minerálů, po tom jsem nepátral, ale v každém případě potřebuješ enzym sacharázu. Doporučuji ti přečíst si něco o enzymatických reakcích. Běží za hodně specifických podmínek a jedna jejich vlastnost je, že jsou energeticky málo náročné. pokud ale vím, tak energie se spotřebovává syntézou na vyšší cukry, nikoliv štěpením.

Pokud jsi někde našel nějaký věrohodný zdroj k těm vitamínům a minerálům, klidně ho sem dej. Nicméně vzhledem k chemické reakci štěpení cukrů jsem si docela jistý, že žádné minerály ani vitamíny k ní zapotřeba nejsou, nebo se přinejmenším nespotřebávají. Ale pokud se pletu, rád uznám chybu.
Uživatelský avatar
hanpari
 
Příspěvky: 776
Registrován: 15.01.2011 21:10
Bydliště: Velká Morava

Re: Stévie a vše s ní související

Příspěvekod Merlin » 15.05.2013 10:16

Mno, ony enzymy sice pravda snižují energetickou bariéru čímž umožňují reakce, které by jinak pro svoji energetickou náročnost probíhaly velmi pomalu či nebyly vůbec uskutečnitelné, ne vždy to však znamená, že by byla spotřeba energie enzymatického procesu zanedbatelná. Zákon o zachování energie platí i zde. Nemluvě o tom, že ty enzymy je třeba vyprodukovat, což také není zadarmo.

To s těmi vitamíny a minerály si budeš muset nalézt ve své učebnici biochemie ;)
Mě osobně stačí to co jsem tu odcitoval z Wikipedie (v tomto nemám moc důvodů jí nevěřit, ač ruku do ohně za ní samozřejmě nedám) a hlouběji se v tom vrtat nechci a nebudu. Předpokládám, že by se mohly využívat právě při stavbě oněch enzymů, ale to je jen moje ničím nepodložená úvaha.

Cukr jsem přestal domů kupovat již cca. před sedmi lety a vracet se k němu rozhodně nehodlám, tak mě to již tolik nepálí. Přihmouřím ještě oči u Fidorky či Tatranky k čaji, ale když je v troubě domácí, medem slazený perník, má jednoznačně prioritu. Opravdu význam rafinovaného cukru vidím jen a pouze v rovině ekonomické, je to velmi levná náhražka přírodních sladidel, nicméně kvalitativně i senzoricky jim nesahá ani po kotníky. Dokonce i alkohol kvašený z čistě ovocného materiálu (či medu) a z rafinovaného cukru má naprosto jinou kvalitativní úrověň.
Merlin
 
Příspěvky: 47
Registrován: 08.12.2012 15:42

Re: Stévie a vše s ní související

Příspěvekod hanpari » 15.05.2013 17:01

Já ti nevím, sice jsem si našel ten odkaz, ale nějak se mi nezdá. Nicméně už to dál neřešme.

Pokud máš se stévií své zkušenosti, tak se o nich rozepiš. Biochemii nechejme stranou. Zajímalo ji, jak ji používáš, apod. Já zatím viděl jen jakýsi drahý pomerančový nektar, kde vítězoslavně psali, že má snížený obsah cukru právě díky stévii.
Uživatelský avatar
hanpari
 
Příspěvky: 776
Registrován: 15.01.2011 21:10
Bydliště: Velká Morava

Re: Stévie a vše s ní související

Příspěvekod Merlin » 15.05.2013 18:07

Já Stévii používám jen do čaje (v podstatě můj jediný nápoj - tedy kromě občasného :beer či vlastního cideru), a to jen odpoledne a večer, když už mám domácí pohodu a nemusím nic dělat (nebudu potřebovat energii), ale máti, které jsem před léty pár kytiček vnutil, ji dnes používá i třeba do moučníků, omáček, vlastně do všeho a vždy si u ní pochutnám - není co vytknout. Používám buď čerstvé lístky, nebo dobře usušené, rozemleté (rozdrcené) na prach (před drcením/mletím je dobré je vrazit do mrazáku, jde to líp).

Pěstuji v samozavlažovacích květnících, roste divoce a bez starostí. A děti panelákových přátel se vždy moooc těší na návštěvu u strejdy Merlina, kde mohou obírat a žužlat lístečky Stévie - milují to.
Merlin
 
Příspěvky: 47
Registrován: 08.12.2012 15:42

Re: Stévie a vše s ní související

Příspěvekod hanpari » 15.05.2013 19:27

A kolik lístků sladíš na hrnek cca 200 ml?
Uživatelský avatar
hanpari
 
Příspěvky: 776
Registrován: 15.01.2011 21:10
Bydliště: Velká Morava

Re: Stévie a vše s ní související

Příspěvekod Merlin » 16.05.2013 20:26

Stačí většinou jeden-dva-tři lístky, podle velikosti a podle chuti. Ale začerstva je chce trochu potrápit a rozrušit jejich vnitřní strukturu, jinak do čaje sladkost moc nepustí. Buď pohmoždit hmoždířem, jemně posekat, nebo alespoň lžičkou pomačkat o stěnu hrnku. Nejlépe ale mít nasušeno a namleto (co nejjemněji), pak stačí na špičku nože a není co řešit.
Merlin
 
Příspěvky: 47
Registrován: 08.12.2012 15:42

Re: Stévie a vše s ní související

Příspěvekod Etranger » 17.05.2013 7:50

Stévii pěstoval loni kolega.Usušil ji,rozdrtil skoro na prach a zkusili jsme jí osladit čaj.Zelený prášek zůstal na hladině,chuť byla hnusná podobná umělému sladidlu.Nevím kde se stala chyba zda při zpracování nebo měl nevhodný druh.
Etranger
VIP
 
Příspěvky: 291
Registrován: 29.10.2012 1:47
Bydliště: Východ

Další

Zpět na Strava a tekutiny

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník