Zdravím všechny. Dovolím si přispět vlastní zkušeností s LED svítilnou...
Nejprve hodně obecně a stručně: výkon a výdrž tohoto typu svítidla je za použití moderních výkonných diod, řekl bych, fenomenální. Oproti jiným typům (xenon,ap.) vím jen a pouze o výrazných výhodách (rád se nechám poučit

)
A nyní poněkud konkrétněji.
Už to je téměř dva roky, co jsem dospěl k poznání, že do své EDC sestavy potřebuji zařadit také univerzální světlomet. Po výběrovém procesu jsem volil mezi Fenix TK (už nevím jestli 15 nebo 20) a EagleTac T20C2 mkII. Díky lepšímu designu (bezesporu čistě subjektivní záležitost) to onehdá vyhrál EaglTac. Chápu, že hodně lidí pro EDC nošení volí menší modely, ale pro mne byl celkový výsledný výkon v poměru k velikosti ideální (mám necelé dva metry a né úplně malou dlaň). Baterku po celou dobu nosím denně v originál opaskovém pouzdře, což už je na něm docela i vidět.
Po koupi mne překvapily tři věci.
Do té doby jsem znal jen ty diodové svítilny, co měly několik mdlých diodek vedle sebe. Proto mne dost zarazilo, jak moc jsem začal slzet, když jsem si na plný výkon bliknul do očí...

. Dosvit v terénu je jedním slovem úžasný, stejně jako ten WOW-efekt, když posvítíte v nějaké skupině (nejlépe vybavené běžným mixem svítidel).
Další věcí je životnost baterie. Jedu od začátku na Li-Ion 18650 a kdo váhá ve volbě zdroje energie, mohu tento formát jen doporučit. EagleTac měl v balení 1ks 2400 mAh, já si dokoupil ještě jednu 2900 mAh a střídám je. Ta výdrž je parádní. Vím, že když mi první dojede, mám stále po ruce druhou a přitom vím, že budu mít - alespoň v současné době - dost času na nabití té první (případně se dá někde jednorázově dokoupit varianta 2x CR123). Taky se mi nikde nemotá spousta tužkovek, u kterých často nevím, jestli jsou to ještě ty dobré nebo už ty vybité. Jinak jsem nepočítal, kolikrát jsem za ty dva roky musel dobíjet, ale myslím, že víc jak desetkrát to nemohlo být. Teď jsme dělali pro děcka týdenní tábor, kde byl EaglTac opravdu hodně v permanenci na plný výkon (vč. osvětlování večerního divadla a nočního "pinčesu") a ty dva akumulátory stačili naprosto s přehledem - a ještě zbylo...
Třetí věcí, která mne překvapila, je to, jak často po té baterce sáhnu. Každý máme samozřejmě jiný průběh dne, ale myslím, že výrazně nevybočuji z průměrného vzorku populace (nejezdím každý víkend na výpravy do divočiny, nejsem jeskyňář,...). Když se náhodou převleču narychlo do jiných kalhot a následně sáhnu naprázdno po noži nebo baterce, dost si nadávám...
Ještě bych doplnil zkušenost s modelem EagleTacu T20C2 mkII. Všechno, kromě jediné a dost zásadní věci, splnilo nadmíru má očekávání. Konstrukce velice solidní a odolná (až na tu „propiskovou“ sponu, která mi praskla asi po 14-ti dnech, ale evidentně jsem nezvolil nevhodnější způsob nošení), celková ergonomie vynikající, svítivost excelentní, šikovné doplňky v základu (koncovka pro svícení „jako svíčka", možnost přehodit si černou gumovou krytku vypínače za verzi fosforeskující ve tmě), navíc jsem to celé koupil jako set s RGB filtry, takže další plus. Ale... ... zásadní mínus, kvůli kterému jsem přeřadil Eagla do druhé ligy (čili ho dal manželce na takové to domácí svícení) je to, že EagleTac u tohoto modelu dle mého názoru naprosto nezvládnul přepínání režimů, které se provádí pootáčením hlavy (svítilny, ne uživatele). Zvolili zcela nevhodný systém, který se samovolně zanáší a pro jakous-takous použitelnost je nutné ho pravidelně (cca 1x/měsíc) důkladně čistit. Na vnitřních odpružených a pohyblivých komponentech pro snímání polohy hlavy, které jsou z hliníku, vzniká třením jakýsi film, který zřejmě oxiduje, narůstá vnitřní odpor a to brání funkci. Svítilna pak nejde zapnout, samovolně zhasíná, nebo se rozbliká. Zpočátku pomáhá poklepání, stále se to však zhoršuje. Ovšem poklepání téměř vždy zafunguje tak, že baterka přepne režim. Někdy stačí jemné ťuknutí (třeba když ji pokládáte tak, aby vám svítila potřebným směrem), a ona se opakovaně přepíná - to je zážitek. Těch situací, kdy mě baterka takto "vyšplouchla" v nejméně vhodnou chvíli bylo už moc...
Údržba tyto závady výrazně potlačuje, avšak o 100%-ní funkčnosti nemůže být řeč. Nedokážu si představit, že by takováto svítilna mohla plnit své primární určení - v taktickém nasazení (dle výrobce je určená i pro montáž na zbraň). Použitá vnitřní konstrukce to podle mne znemožňuje. Osobně bych se s ní nerad dostal do vyloženě kritické situace.
Nevím, jaké jsou zkušenosti jiných, možná jsem měl jen smůlu na kus. Pokud vím, tak např. Olight M21, který má také přepínání režimů pootáčením hlavy, použil jiný systém. Možná jim to bude fungovat perfektně... ... já jsem již ale šel najisto po bočním přepínači a pořídil si nakonec přeci jen toho Fenixe, v mé oblíbené kompaktní, odolné, výkonné, taktické verzi - TK21 U2.