Ostrovní systém VFE

Vše o tomto tématu - teorie, praxe, konkrétní projekty i produkty. Osvětlení, topidla, vařiče a související.

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod dracekvo » 03.10.2016 18:59

Hlavní problém FVE je, že po čase člověk začne chtít víc :D
Taky sem začal na 2x40Wp panelech a dneska z toho ženu půlku baráku. Dá se říct, že od března do listopadu sem téměř soběstačnej. Od pohonu lednice s mrazákem. Vyperu si, umeju nádobí. Kdybych nebyl línej, tak už sem dávno udělal vytěžování pomocí nahřívání vody v boileru.
A člověk má z toho takovej blaženej pocit, když to věšechno zapojí a poprvé si nabije nějakou baterku z elektriky ze sluníčka :D
Takže ať se vám daří
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
 
Příspěvky: 2061
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod K4cer » 05.10.2016 5:11

To je problém celkovej, nejen FV :lol:

Já jsem silně limitován bydlením v paneláku, takže jsem nikdy ani neuvažoval o nahrazení DS fotovoltaikou - celej projekt je jen jako záložní zdroj elektřiny, na nouzový vosvětlení a nabíjení - stejně myslím že jsem na tom furt líp než 99% sousedů, páč ze zkušenosti vím, že polovina nemá ani blbou baterku.
Mám skádací 100Wp panel, 15A MPPT reglér, ovládací panel, a volověnou 180tku před smrtí - tímdle považuju první fázi za ukončenou a budu pozorovat výsledky; v další fázi půjde zřejmě jen vo navýšení panelů vo nějakejch 100 - 150Wp (nepočítaje tu přenosnou stovku) - to by mi na výšepopasný účel mělo stačit a zbytek může klidně běžet z DS jako doteď.
Můžeš bejt osel, ale musíš si umět poradit :>
Uživatelský avatar
K4cer
VIP
 
Příspěvky: 1669
Registrován: 30.03.2014 19:37

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod Ibex » 13.11.2016 8:52

pročetl jsem si toto vlákno i něco na mypower, ale elektrika je pro mě fakt guláš (zašroubovat žárovku ještě dám :roll: ) Tak se pro sichr raděj zeptám - když si chci udělat ostrovní systém, aby mi utáhl základní spotřebiče (mrazák, lednice, pračka a nějaká droboť)
lednice a mrazák mají spotřebu každý 0,5kWh / den
pračka 0,75kW / cyklus
oběhové čerpadlo - to má asi 100W??
sem tam nějaká žárovka - předpokládám LED po 1W - celkem asi 10W
+ nárazově nějaký malý spotřebič
celkem tedy asi spotřeba 2 - 2,5kW
vše 230V, tudíž kolik mám počítat výkon panelů s rezervou ztrát?
Jeste se nestalo, aby to nejak nedopadlo..
Uživatelský avatar
Ibex
VIP
 
Příspěvky: 593
Registrován: 20.11.2015 8:48
Bydliště: Jihočech

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod dracekvo » 13.11.2016 9:17

Když náhodou nejsem doma a tudíž negeneruju další spotřebu, tak trvale běžíčí spotřebiče jako mrazák, lednice, modem, switch, wifi opakovač, notebook si řeknou za den cca o 2,5-3kW z panelů. Ale i když mám 2,8kWp na střeše, tak to stejně neutáhnu celý rok. Třeba včera sem za celý den vyrobil jen 0,84kW.
1440Wp mi to uháhnoul v pohodě když bylo jakž takž slunečné počasí. 2850Wp už to dává téměř celý rok, ale přesto se najde počasí, kdy lednici s mrazákem přepojuju do zásuvky. Taky hodně dělá kapacita akumulátorů. Ta rozhoduje o tom, jak dlouho přečkám špatné počasí. Momentálně v baterkách mám schovaných 10kW a je to tak akorát, abych přečkal víkend špatného počasí a nemusel se moc omezovat.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
 
Příspěvky: 2061
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod krvfx » 13.11.2016 9:48

Nechci rýpat, ale měl by se dodržovat alespoň rozdíl mezi kW a kWh. Elektrikář pochopí, kde má být co, ostatní to ale dost solidně zmate. Takže spotřebiče si řeknou o kWh a v akumulátoru jsou také kWh.
krvfx
VIP
 
Příspěvky: 1573
Registrován: 15.08.2013 8:25

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod dracekvo » 13.11.2016 11:05

Máš pravdu, psal sem to v rychlosti a ještě přemýšlel nad něčím jiným. Už mi to nejde editovat.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
 
Příspěvky: 2061
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod Jenda » 15.11.2016 6:57

tomas.kontakt píše:tudíž kolik mám počítat výkon panelů s rezervou ztrát?

Tady je skvělá kalkulačka: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php
Jenda
 
Příspěvky: 275
Registrován: 24.12.2013 9:46
Bydliště: JO70FB

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod proforma » 19.12.2016 17:36

Tip na novy typ baterie, navic cesky vynalez :-)

https://www.novinky.cz/ekonomika/424114 ... -auta.html
Nikdy neříkejte, že něco nejde. Dříve či později se totiž vždycky najde nějaký blbec, který to neví, a udělá to.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
 
Příspěvky: 1783
Registrován: 23.09.2014 14:11
Bydliště: tutajší

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod zedik » 19.12.2016 19:40

to video v článku zmiňuje plánovanou kapacitu velké baterie 100kWh což by stačila jedna baterka na barák - a za toto : ...Zájem nechybí ani ze strany investorů, někteří dokonce chtěli patenty na nové akumulátory odkoupit.
Tomu se však Procházka brání. Chce, aby český patent zůstal v českých rukách.... rozhodně :yes
zedik
 
Příspěvky: 686
Registrován: 29.03.2016 19:41

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod proforma » 20.12.2016 9:27

Jeste dodam, ze chteji srazit cenu pod 100 USD/1 kWh, takze nejvetsi 100kWh baterie by mohla byt za 250 tis., coz je sice porad palka, ale barak by s tim vyzil v pohode mesic provozu i s nekolika mrazaky :-)
Nikdy neříkejte, že něco nejde. Dříve či později se totiž vždycky najde nějaký blbec, který to neví, a udělá to.
Uživatelský avatar
proforma
VIP
 
Příspěvky: 1783
Registrován: 23.09.2014 14:11
Bydliště: tutajší

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod dracekvo » 04.10.2017 16:47

Našel sem další vynález který bude asi další krok v mém solárním systému.

Ostrovní elektrárna má jeden problém a tím je implementace takového zdroje do stávající elektroinstalace v domě.
Jsou dvě možnosti.
1. Napojit jen něco - nevyužijeme veškerý možný potenciál co lze z panelů získat. Řada zařízení půjde stále z distribuční soustavy (dále jen DS).
2. Napojit celý dům - 3f měniče jsou drahé, 1f měnič neutáhne všechno vybavení na ráz a je nutné dodržovat energosprávu. Tj, když běží pračka, nemůžu pustit rychlovarnou konvici a tak dále. Prostě jsem limitovaný výkonem měniče. Samotný měnič při běhu na prázdno taky něco skonzumuje a čím silnější měnič, tím je to víc. Taky musím řešit při nedostatku slunce přepnutí domu zpátky na DS. Tj, krátkodobý výpadek proudu. Automatika je složitá a drahá, a pokud to udělám na ruční přepínač, může se mi stát, že v době mé nepřítomnosti vypadne elekrtárna a dům bude bez produ.
3. Pak tu jsou hybridní měniče (jsou schopny ostrovního běhu, ale dokážou se přifázovat na DS a dům tak nepozná přechod mezi ostrovem a DS). Jsou taky poměrně drahé a nemají až tak inteligentní funkci. V principu se jedná o měnič se zálohou DS. V normálním stavu vše běží ze soláru, pokud dojde k vybití baterek, prepne na DS. Stejně se zachovají, pokud zapneme třeba velký spotřebit. Odpojí se solár a jede se z DS. Takže se nevyužívá energie ze slunce.
4. Další level je hybridní měnič, co zásobuje dům, a pokud je zátěž větší, než dokáže dát, tak si to docucá z DS. To je úplně ideální. V případě výpadku proudu, dům jede dál, pokud mám velký odběr, tak využiju maximum ze soláru a zbytek si doberu z DS. Jediná vada na kráse je cena takového měniče a to je 100 tis, Kč za 3f 10kW verzi.
5. A teď konečně moje volba. Našel sem měnič, který sice není schopný ostrovního běhu (bohužel). Chová se jako běžný Gridfree invertor (který sem tu v přehledu měničů nezmiňoval, neb by jeho popis neúměrně proudloužil příspěvek) jen s tím rozdílem, že umí pracovat z baterií a umí regulovat svůj výkon.
Takže je zapojen na vstupu do domu, měří si aktuální spotřebu a dodává takové množství energie, aby pokryl aktuální spotřebu domu a nedocházelo k nezákoným přetokům do DS. A stojí cca 12 tisíc s výkonem 2kW.
Je zapojený úplně bokem, takže když nedává, tak se jede z DS a pokud může a dává, tak se prostě jen snižuje spotřeba z DS. Viz. schéma zapojení v odkazu.
Při instalaci tří kousků na každou fázi získáte zdroj 6kW (2kW na fázi), což utáhne veškerou běžnou spotřebu domu a nemusíte se bát zapnout jakýkovil velký spotřebič, protože ten invertor není zapojení přímo v cestě, ale je bokem, takže nehrozí jeho přetížení.
Jak sem psal na záčátku. Jediná nevýhoda je, že když padne DS, tak padnou i tito invertory, takže si v záloze budu muset nechat stále 5kW měnič schopný samostatného běhu. Ale když už budu instalovat tyhle měniče, není problém udělat drobnou úpravu a pomocí manuálního přepínače, zapnout celý dům na tento měnič pomocí odpojení DS a spojení 3f na přívodu do jedné. Bez problému utáhne vešekré světla, lednice a mrazáky a ještě si při tom člověk klidně může pustit pračku.
O super poměru cena/užitná hodnota svědčí i to, že jsou invertory pernamentně vyprodány a nové dodávky jsou rozebrány ještě před naskladněním.
https://www.i4wifi.cz/Mikroinvertory-Gr ... 5-90V.html

V baterkách mám momentálně uskladněno cca 20kWh, ale solární pole necelé 3kWp bude málo. Budu rozšiřovat na 7kWp :rock Potom bude celý dům téměr s nulovou spotřebou, bez nutnosti přemýšlet, jestli něco můžu zapnout, nebo nějak složitě měnit stávající elektroinstalaci.
V současné době mám verzi 1. A nedokážu využít veškerý potenciál elekrárny. Abych toho byl schopen, znamenalo by to složitou automaticaci a velké úpravy stávajících rozvodů.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
 
Příspěvky: 2061
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod Lyster » 23.10.2017 19:14

První zcela průhledné solární panely změní každé okno v domě ve zdroj energie
https://cdr.cz/clanek/pruhledne-solarni ... oj-energie

Ještě zapracovat na účinosti a bude to super!
Uživatelský avatar
Lyster
VIP
 
Příspěvky: 2796
Registrován: 22.03.2014 23:01
Bydliště: Litoměřicko

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod krvfx » 23.10.2017 20:03

To už tu bylo. Nikde se nelze dopátrat praktického výrobku.
krvfx
VIP
 
Příspěvky: 1573
Registrován: 15.08.2013 8:25

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod Patrol » 24.10.2017 6:56

Přesně, já z toho byl taky nadšenej, protože těmhle novinkám fandím, ale i když jsem celkem intenzivně Googlil, tak jsem nikde nenarazil na dodavatele hotových výrobků. Všude jen píšou o skvělé nové technologii, a to už někdy od roku 2012. Tak kde to vázne? :?
Jen mrtvé ryby plavou s proudem.
Uživatelský avatar
Patrol
 
Příspěvky: 540
Registrován: 24.08.2015 13:38

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod dracekvo » 24.10.2017 8:41

Já jen tak nějak nechápu, proč má být solární panel integrovaný v okně, které nemá zrovna moc dobré umístění (sklon osvit) pro solární panel. Nehledě na to, že moderní trend je ten, aby v létě (kdy jsou solární zisky nejvyšší) bylo okno zastíněno a nedocházelo k přehřívání domu.
A navíc zákon o zachování energie hovoří jasně. Pokud někde energii vezmu, tak prostě jinde bude chybět. Pokud ten "průhledný" solární panel odebere energii pří průchodu slunečního paprsku oknem, tak prostě do místnosti dorazí té energie méně. Ať samotného světla, nebo tepla. A takové solární zisky tepla v zimě přes okno nejsou moc zanedbatelné a určitě ne nenahradí výroba energie s 20% účinností.

Já osobně tvrdím, že pokud by to někoho fakt zajímalo, tak už by se dávno vyráběly tašky s integrovaným solárním panelem velikosti podobné ethernitovým deskám.
Mělo by to dvě výhody, taková střecha by produkovala energii a za druhé by se při stavbě ušetřilo za střešní krytinu, která by nebyla nutná.
V součásné době je na trhu pouze nesmysl v podobě pálené cihly s mini solárním panýlkem za totálně nesmyslnou cenu.
Uživatelský avatar
dracekvo
VIP
 
Příspěvky: 2061
Registrován: 06.02.2012 18:05

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod Patrol » 24.10.2017 13:36

Největší využití těch oken se solárem je patrně na stěnách moderních budov, které jsou téměř celé prosklené.Snížení průchodu světla i výroba el. energie je pak žádoucí pro provoz klimatizačních jednotek.
Soused má zase zimní zahradu a prosklenou stěnu obyváku. Obě plochy by klidně využil, patrně přednostně také pro napájení klimatizace.
Na střechu už se taky něco dělá. Jen tak zběžně jsem zagooglil:http://www.stavebnictvi3000.cz/clanky/fotovoltaicka-stresni-krytina-tegosolar/
Jen mrtvé ryby plavou s proudem.
Uživatelský avatar
Patrol
 
Příspěvky: 540
Registrován: 24.08.2015 13:38

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod sauerkraut » 04.11.2017 2:16

Popisu svuj fotovoltaicky system, abyste vedeli, co asi muzete cekat, pokud se rozhodujete, zda si neco takoveho poridit.

Plany byly (a stale jsou) velike, ale casu je malo, takze zacinam s malym systemem.

Na zacatku leta jsem zapojil dva 100W 12V panely. 12V znamena, ze davaji naprazdno neco malo pres 20V. Panely nabijeji ctverici serioparalelne zapojenych olovenych akumulatoru 12V/60Ah a z tech se pak napaje vetsina svetel v dome (konkretne vsechna svetla v obyvanych castech, krome tri LEDek).

Regulace nebyla na zacatku zadna. Baterkam to nevadi (zkratovy proud panelu je 6A, coz je pro 120Ah blok 0.05C a toho to nemuze dosahnout ani teoreticky), ale je nutne hlidat je proti prebiti, coz je prace. Pak prisel cinsky step-down konvertor 60V/15A (bezne 40V zdroje nelze pouzit, protoze dva panely v serii maji naprazdno skoro 41V, kdyz pekne sviti). Ten vydrzel asi tyden a pak shorel. Neshorel jen tak, zabil ho proud tekouci ze vstupniho kondenzatoru, ktery se nabil pri kratkodobem odpojeni baterek.

Proc tam byl kondenzator? Protoze step-down menic ma z principu prerusovany odber proud, ale panel nema zadnou setrvacnost, takze jsem chtel vyuzit i energii, kterou panel dodava v okamziku, kdy je tranzistor v menici vypnuty. Menic mel v popisku na ebayi, ze ma omezeni proudu a na desce ma obri SMD odpor 0.01 ohmu, ktery nemuze byt k nicemu jinemu. Nebyla to vada kusu, druhy odesel pri pokusu o nabiti akumulatoru z transformatoru. To proudove omezeni tam je jenom jako.

Dalsi menic byl take z Ciny, tentokrat jen 60V/8A a kdyz opravdu pekne svitilo slunicko, tak dokazal dat i 700mA. Nakonec tam skoncil klasicky LM2576-HVT (klasicka verze je pouze do 40V) 63V/3A. Takze za plneho slunce nevyuzije plny proud panelu. Ten dokazal dobijet 2.2A v okamziku, kdy druhy cinsky menic nesel pres 600mA.

Jeste by to chtelo odpojeni pri podpeti akumulatoru.

Tento provizorne zbastleny system napaji temer vsechna svetla v baraku a od zapojeni nebyl akumulator nikdy dobijen ze site. Asi pred tremi tydny jsem pripojil dalsi dva 100W panely, ale maximalni proud je stale omezen na 3A (dnes okolo poledne jsem nameril 450mA, takze to zjevne v tuhle rocni dobu neni az takovy limit). Uvidime, jak blizko se povede priblizit ke slunovratu bez pouziti site.

Svetla jsou slozena z dvojic 3W 9.9V LEDek provozovanych na 2x 2.5W. Od prodavanych komercnich LED zarovek se lisi (krome napeti) pritomnosti chladice (nechlazena LEDka odchazi a ma nizsi ucinnost) a absenci prasackeho predradniku s kondenzatorem a usmernovacem, ktery pri zapnuti vygeneruje velky proudovy puls do LEDky, coz ji vubec nesvedci (jak velky zavisi na tom, kam se v sinusovce site trefite). Osvetluji 8 mistnosti, ve vetsine mistnosti jsou dve (predsin, spajz, pracovna) v obyvaku 6 a v kuchyni taky 6 (v techto dvou mistnostech by to chtelo jeste tak 2 pridat). Zadne zarivky, ani zarovky se s nimi nepouzivaji, LEDky zajistuji 99.9% umeleho osvetleni (zbytek jsou vyjimecne svicky - pro zabavu). Vsechny LEDky jsou pripojene pres uplne stejny menic, jako ktery nabiji akumulatory (LM2576, tentokrat ne HVT, 40V/3A) nastaveny na 22V a prekvapive to staci (nesviti vsechna svetla najednou). Proud na LEDce omezuje primitivni prasarna s tranzistorem a odporem (ztrata 10%), ktera ovsem negeneruje puls pri zapnuti. Svetla nejsou jistena, protoze jejich napajeci menic omezuje proud na 3A i do zkratu.

K akumulatoru je jeste pripojen 4kW menic na 220V, ale ten zere naprazdno silenych 50W! V pripade vypadku proudu dokaze provozovat lednicku, nebo mrazak.

Kratkodobe plany se systemem:
- chrana proti podpeti (prepojeni na sit)
- posilit dobijeci menic (uz zadna Cina, chci veci, ktere dokazu diagnostikovat a opravit)
- pripojit na akumulatory zbyla 3 svetla (predelat z 12V na 24V)
- pripojit na akumulatory pocitac (odber cca 20W, zdroj 12V picoPSU)

Strednedobe plany se systemem:
- postavit MPPT, kupovat neco, co mi za par mesicu zhebne nehodlam
Mas mozek, tak se neboj ho pouzit!
sauerkraut
 
Příspěvky: 181
Registrován: 04.11.2017 1:27

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod TomSmith » 05.11.2017 22:35

Ochranu proti podpětí můžeš zkusit postavit podle Zajíce: http://www.zajic.cz/odpojovac/odpojovac.htm
Je to sice primárně pro LiPol/LiOn baterky ale nechá se natavit i na olovo.
TomSmith
 
Příspěvky: 698
Registrován: 17.02.2015 14:33

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod Patrol » 19.02.2018 12:41

Už dlouho plánuju nějaký FV systém, ale zatím jsem na to nenašel dost přebytečných financí. Nedávno jsem narazil na netu na nabídku starých vyřazených, leč stále použitelných amorfních panelů 150kč/kus. Nemám problém s prostorem a amorfy dokážou něco vyrábět i při difuzním světle, tak jsem si řekl, že za ty prachy mi to stojí za to, to zkusit.
Měl jsem to kus cesty(Letovice u Svitav) tak jsem si půjčil větší auto a vyrazil jsem. Jde v podstatě šroťák, kde likvidují druhotné suroviny a borec, co to nabízel, tam pracuje. Repasuje tam staré trakční baterie a rozprodává ještě použitelné panely před tím, než jdou na přetavení. Panely se tam válej v bordelu, ve sněhu, většinou jsou polámané, s utrhanými kabely, bez rámů, ale něco se vybrat dá, a kdybych přijel když mu přivezou čerstvé zboží, asi by byl lepší výběr. I tak jsem něco vzal. Běhal jsem tam asi dvě hodiny, protože je zima, bylo pod mrakem, a nebylo možné moc odzkoušet výkon, zvolil jsem srovnávací metodu. Vybíral jsem stejný model, stavěl je na stejné místo a měřil napětí na prázdno.
Z 18ks, které jsem vybral jako funkční, jich 5 ( při těch mizerných světelných podmínkách) ukazovalo přes 40V , a ostatní 12-25V. Ty co ukazovaly méně než 12V jsem nebral. Četl jsem o tom něco na netu, že ty panely dávají stejný proud, jako nové, ale s nižším napětím, takže celkový výkon je nižší. Ale za ty prachy nekup to.(Co na tom, že jsou všechny levý. :lol: )
Ještě jsem vzal jeden křemíkáč na pokusy, kterej tam stál tak vopuštěnej, sám, s utrženým kabelem(za 500kč).
Takže teď mám doma tuhle hromadu(cca18ks amorfů s různejma parametrama), o zimních večerech jim budu přimontovávat kabeláže a až vyleze slunce, tak bych udělal nějaké smysluplnější měření.

Potřeboval bych poradit, jak je nejlépe proměřit a jak je zapojit, abych podle toho zvolil, kam s nima. Panely nemusím využít všechny, jde mi hlavně o systematiku, jak uvažovat při návrhu sestavy. Asi půjde o serio-paralelní zapojení tak, aby na výstupu bylo nakonec napětí, jaké žádá regulátor, a proud, jakej regulátor unese, nebo co panely dají.
Můžou být v jedné větvi za sebou panely s různými parametry?

Baterii mám trakční 24V/240Ah, měnič PowerJack(upravenej od Matěje)24V/230V/- 5KW
. Regulátor zatím nemám, uvažoval jsem o Midnight Clasic(lite)150, ale je dost drahej, tak kdyby jste dokázali poradit něco podobného, ale laciněji, budu rád, jinak asi půjdu do něj.
Pokud budou panely dostupné za tyto ceny, tak bych časem klidně rozšířil systém a vzal i nějaké polykrystaly na léto. (Dle informací ze šroťáku, další panely zase časem budou.)
Jen mrtvé ryby plavou s proudem.
Uživatelský avatar
Patrol
 
Příspěvky: 540
Registrován: 24.08.2015 13:38

Re: Ostrovní systém VFE

Příspěvekod sauerkraut » 19.02.2018 13:25

Patrol: tohle je na dlouhe povidani a dlouhe vymysleni, takze vymyslim a popisu jenom prvni kroky. Navic nemam zadne zkusenosti s amorfama, takze vse co napisu je teorie podlozena zkusenostma s monokrystalama a s elektronikou obecne. Pokud nekdo napise neco jineho s tim, ze ma zkusenosti s amorfama, asi bude lepsi verit jemu.

Promerit vsechny panely za stejnych svetelnych podminek. Minimalne napeti naprazdno a zkratovy proud.

Problem je, jak zajistit svetelne podminky. 12V monokrystal (20.5V naprazdno) jde merit pod 100W zarovkou a dava snad tusim 2-3V. Ale jeden daval o volt mene a na slunicku fungoval normalne. A to jsem zkusil zmerit snad uplne vsechno, co se dvema multimetrama a reostatem zmerit slo.

Takze asi merit na slunicku vzdy dva vedle sebe dvema merakama a porovnavat je.

1. Rekneme, ze vsechny budou mit stejne napeti
----------------------------------------------------------------
Pak je nutne dat do serie panely se stejnym proudem, protoze vyssi proud jednoho panelu se nevyuzije, nebo muze i poskodit druhy (pokud je vyrazne vyssi - aby k tomu nedoslo pri castecne zastineni, instaluji se do panelu diody).

Bloky o stejnem napeti je mozno spojovat paralelne.

Pokud jsou vsechny panely na stejne nominalni napeti, mozna by sly vsechny spojit paralelne a misto step-downu pouzit step-up (ma vyhodu, ze ma na vstupu kontinualni proud).

2. Rekneme, ze se napeti naprazdno vyrazne lisi
----------------------------------------------------------------

Pokud maji vsechny stejny nominalni proud, tak by zase asi sly zapojit do serie.

Nasledujici text nevychazi z zadnych praktickych zkusenosti s panely v tomto stavu!

Zvolil bych nejake provozni napeti (pro 12V by to mohlo byt treba 14V-16V) a zkusil bych zjistit, jaky pri tomhle napeti davaji panely proud. Asi by k tomu mohla poslouzit stredne nabita autobaterka (11.5-12.5V) s nekolika usmernovacima diodama v serii (ubytek 0.5-0.7V na diodu), aby se nemuselo u kazdeho panelu nastavovat reostatama. Dokonce si myslim, ze by 2 merene panely (kazdy pres svuj ampermetr) mohly krmit stejny blok akumulator+diody, aby bylo stejne napeti.

Pokud mas MPPT regulator, pouzil bych ten a meril bych napeti a proud na panelu pri stejne zatezi. Pokud se nominalni vykon panelu lisi, tak samozrejme pri odpovidajici zatezi.

Pak bych se dlouho dival na tabulku napeti naprazdno, proudu nakratko a proudu pri zatezi a snazil se vymyslet neco chytreho.

3. Uz me to sere, jde mi z tech cisel jde hlava kolem, nejak jsem to zapojil a ted to snad neco dela
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zkusil bych to zatizit (menic nabijejici baterku) a merit. Nejlepe klestovym DC ampermetrem - pri rozpojeni pod proudem jde vytahnout oblouk, ale na 40V (24V system) neni problem s uhasenim. Panely by mely davat tak nejak adekvatni proud k tomu, co se namerilo v bodech 1 (zkratovy proud) a 2 (proud pri zatezi). Pokud davaji, tak je to asi dobre. Pokud nejaky nic nedava, tak ma o tolik nizsi napeti, ze v te sestave je k nicemu a je lepsi ho dat bokem na jiny menic.

Doporuceni nakonec
---------------------------
Pracujes s odpadky ze srotaku. Mozna neco spalis, ber to tak, ze jde o prd, bylo to mnohem levnejsi, nez nove zbozi. Bude te to stat nejaky cas - ale s tim jsi pocital ne? Pokud se dostanes na 80-90% vykonu, o kterem si myslis (si po mereni v bode 2), ze ho ma sestava dodavat, nech to tak. A mozna se nedostanes ani na to. Nasbiras zkusenosti. Priste budes vedet lepe.

Kup si klestovy stejnosmerny ampermetr, stoji to asi litr a bude se hodit. Bacha, stridavy je levnejsi, k sehnani jsou i starsi, ale zde bude zcela k nicemu. Dej ho vedle dratu, ktery chces merit (blizkost zeleznych objektu meni hodnoty). Vynuluj ho (na mem je tlacitko oznacene rel - jako relativni hodnota), sice poleze sem a tam o par desitek mA, ale s tim asi nic udelat nejde. Otevri kleste, nasad na drat a zavri je. Nemel by se mezi ne dostat zadny bordel, protoze to velmi ovlivni magneticky obvod. Pri navrhu tlumivky je bez vzduchove mezery indukcnost treba 100x vetsi, nez s 1mm mezerou. Tady sice nejde o indukcnost, ale hadam, ze to muze docela dost ovlivnit i magneticky tok. I kdyz ne 100x, protoze se nemeni magneticka vodivost v celem objemu, ale jenom v jednom miste.

Sver se prosim rozpadu, jak to dopadlo. Jsme zvedavi.
Mas mozek, tak se neboj ho pouzit!
sauerkraut
 
Příspěvky: 181
Registrován: 04.11.2017 1:27

PředchozíDalší

Zpět na Palivo, zdroje energie, světlo a teplo

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků